Μάθε πως μπορείς να κάνεις τον κήπο σου πιο βιώσιμο, καθώς και τι μπορείς να κάνεις για να δημιουργήσεις από την αρχή έναν τέτοιο κήπο.

Ο κήπος του σπιτιού είναι ένα κομμάτι της φύσης στη μέση του σπιτιού, το οποίο, με μερικά μικρά βήματα, μπορεί να γίνει όλο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Για παράδειγμα, με την επιλογή των σωστών φυτών και την ορθή πρακτική κηπουρικής, ο κήπος μπορεί να γίνει πιο βιώσιμος, μια καταπράσινη όαση που είναι όμορφη στην όψη αλλά πάνω απ' όλα έχει μηδενικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορείς να δημιουργήσεις έναν οικολογικό κήπο σε 5 βήματα.

#1 Επιλογή των κατάλληλων φυτών για έναν κήπο

Όταν επιλέγεις φυτά για τον κήπο σου, επίλεξε ενδημικά φυτά, τυπικά της περιοχής σου. Αυτά τα φυτά είναι ήδη προσαρμοσμένα στο τοπικό κλίμα και έδαφος, οπότε θα χρειάζονται λιγότερο νερό και λίπασμα. Επιπλέον, τα αυτοφυή φυτά προσελκύουν έντομα επικονίασης, τα οποία είναι απαραίτητα για το οικοσύστημα. Εάν ζεις σε μια ζεστή και ξηρή περιοχή, μπορείς να επιλέξεις φυτά όπως η λεβάντα, το δεντρολίβανο και η ρίγανη, τα οποία είναι ανθεκτικά στην ξηρασία.

Μπορείς επίσης να προσθέσεις μερικά αειθαλή φυτά για να δημιουργήσεις έναν υπαίθριο χώρο που απαιτεί ελάχιστο πότισμα και συντήρηση, καθώς και απορρόφηση της ρύπανσης και του θορύβου. Αν έχεις στη διάθεσή σου αρκετό χώρο, τότε μπορείς ακόμα και να φυτέψεις δέντρα, όχι μόνο για να συμβάλλεις στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, αλλά και για να παρέχεις σκιά και δροσιά με φυσικό τρόπο, καταφύγιο για την άγρια ζωή και προστασία του εδάφους από τη διάβρωση της βροχής.

📌 Διάβασε επίσης: Φυτά εξωτερικού χώρου ανθεκτικά στον ήλιο και στο κρύο – Φυτά εξωτερικού χώρου που δεν θέλουν πότισμα

#2 Μείωση της χρήσης νερού

Το νερό είναι ένας πολύτιμος πόρος, γι' αυτό είναι σημαντικό να το χρησιμοποιείς σωστά και αποτελεσματικά. Πότισε τον οικολογικό σου κήπο το πρωί ή το βράδυ, όταν ο ήλιος δεν είναι ακόμα τόσο ζεστός ώστε το χώμα να στεγνώνει αμέσως. Μπορείς να εγκαταστήσεις ένα σύστημα στάγδην ή καταιονισμού που ποτίζει τα φυτά απευθείας στο έδαφος, αποφεύγοντας την περιττή σπατάλη.

📌 Διάβασε επίσης: Αυτόματο σύστημα άρδευσης μπαλκονιού: Πώς να ποτίζεις τα φυτά ακόμα και κατά τη διάρκεια των διακοπών

Μπορείς επίσης να προσθέσεις εδαφοκάλυψη και χαλίκι για να βοηθήσεις το έδαφος να συγκρατήσει το απορροφημένο νερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η ύπαρξη μιας μικρής στέρνας για τη συλλογή του βρόχινου νερού, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για το πότισμα κήπου, μπορεί να κάνει τη διαφορά και να τον κάνει ακόμα πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

#3 Κομποστοποίηση και DIY λίπασμα

Η κομποστοποίηση παράγει ένα φυσικό λίπασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία των φυτών. Μπορείς να δημιουργήσεις έναν οικιακό σωρό κομποστοποίησης για την ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων, όπως φύλλα, κομμένο γρασίδι και υπολείμματα κουζίνας, και στη συνέχεια, να τον χρησιμοποιήσεις για τη λίπανση των φυτών του κήπου σου. Θα ελαφρύνεις επίσης τους κάδους απορριμμάτων σου.

📌 Διάβασε επίσης: Ανακύκλωση στο σπίτι - 8 χρήσιμα tips

#4 Βιολογικά φυτοφάρμακα

Επίσης, για έναν οικολογικό κήπο, πρέπει να αποφεύγεις τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων, εάν θέλεις ένα πραγματικά βιώσιμο κήπο. Τα βιολογικά φυτοφάρμακα περιλαμβάνουν:

  • έλαιο neem για να μένουν μακριά τα παράσιτα,
  • τσουκνίδα και σκόρδο για τον έλεγχο της ανάπτυξης ζιζανίων και την απομάκρυνση των παρασίτων.

Εάν έχεις αποφασίσει να συμπεριλάβεις έναν μικρό λαχανόκηπο στον κήπο σου, μπορείς να επιλέξεις να φυτέψεις φυτά συντροφιάς, γνωστά και ως φυτά χημικής καταπολέμησης παρασίτων.

📌 Διάβασε επίσης: Ανοιξιάτικη κηπουρική: Απαραίτητες εργασίες για τον κήπο ή τον λαχανόκηπό σου

#5 Ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ανακυκλωμένα υλικά για έπιπλα και να δημιουργήσεις, για παράδειγμα:

  • παγκάκια,
  • φράχτες,
  • δάπεδα με παλέτες,
  • χρησιμοποιημένα κιβώτια φρούτων.

Με πεσμένους κορμούς δέντρων ή πέτρες μπορείς να διακοσμήσεις χώρους και ταυτόχρονα να δώσεις καταφύγιο σε μικρά ζώα. Η φύτευση λουλουδιών και θάμνων θα δώσει χρώμα στον κήπο σου και θα προσελκύσει μέλισσες, πεταλούδες και πουλιά.

Για τον εξωτερικό φωτισμό, εκμεταλλεύσου την ηλιακή ενέργεια και χρησιμοποίησε τις τοπ λύσεις για ηλιακό φωτισμό. Επιπλέον, είναι καλύτερο να αποφεύγεις τη χρήση ηλεκτρικού εξοπλισμού, όπως χορτοκοπτικές μηχανές και θαμνοκοπτικές μηχανές, προτιμώντας χειροκίνητες μεθόδους, όπως φτυάρι και τσουγκράνα ή εργαλεία που λειτουργούν με μπαταρίες.

📌 Διάβασε επίσης: Κάθετος κήπος: Μέθοδοι καλλιέργειας και οφέλη

Ενδιαφέρεσαι να βρεις περισσότερες συμβουλές κι έμπνευση για το σπίτι και τον περιβάλλοντα χώρο του; Στο blog του Spitogatos θα βρεις δεκάδες άρθρα που θα σε βοηθήσουν να ανανεώσεις τον χώρο σου και να αποκτήσεις το σπίτι που πάντα ονειρευόσουν: με λίγα λόγια, το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Klimatismos

Το 2035 ξεκινάει μια νέα εποχή για τον κλιματισμό: «Αντίο» στα φθοριούχα αέρια 

Fyta tyxi

4+1 φυτά που φέρνουν τύχη στο σπίτι