Μεταμόρφωσε τον κήπο σου σε ιδανικό παράδεισο βιωσιμότητας περιορίζοντας τη σπατάλη νερού και διασφαλίζοντας την καλή υγεία των φυτών σου.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι πολύ συμφέρουσα η ύπαρξη ιδιωτικού κήπου, καθώς αυτός ο χώρος είναι, στην πραγματικότητα, ιδανικός για να περάσεις ευχάριστες στιγμές χαλάρωσης ή για να οργανώσεις μαζώξεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Ωστόσο για να λειτουργήσουν όλα οπως τα θέλεις είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη σου διάφορους παράγοντες. Και σίγουρα, ένας απ’ αυτούς είναι και η χρήση νερού στον κήπο του σπιτιού σου. Ας δούμε παρακάτω πώς να φτιάξετε έναν πιο βιώσιμο κήπο, καθώς και ποια φυτά είναι πιο κατάλληλα για μη απαιτητική και χωρίς απόβλητα συντήρηση.

Ποια είναι τα πιο ανθεκτικά στον ήλιο φυτά που χρειάζονται λίγο νερό;

Με στόχο την εξοικονόμηση νερού, υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν φυτά που απαιτούν περιορισμένο πότισμα για τον κήπο τους. Από αυτή την άποψη, είναι καλύτερο να επιλέξεις είδη που είναι πιο ανθεκτικά στην ξηρασία και που δεν φοβούνται τις περιόδους καύσωνα. Ενδεικτικά, από τα πιο κατάλληλα είναι: μυρτιά, πουρνάρι, πικροδάφνη και πολυετή φυτά, όπως αχιλλέα, αγάπανθος και γκαούρα.

📌 Εάν σε ενδιαφέρει να δεις αναλυτικά όλα τα φυτά που αντέχουν ακόμα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες, μπορείς να ανατρέξεις στο άρθρο που ετοίμασε ο Spitogatos για σένα: Φυτά εξωτερικού χώρου ανθεκτικά στον ήλιο και στο κρύο – Φυτά εξωτερικού χώρου που δεν θέλουν πότισμα

Πότε να ποτίζεις τα φυτά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, καλό είναι τα φυτά να ποτίζονται λιγότερο συχνά, χρησιμοποιώντας όμως μεγαλύτερη ποσότητα νερού με τέτοιο τρόπο ώστε να διεισδύει επαρκώς στο έδαφος και τις ρίζες.

Πώς να επαναχρησιμοποιήσεις το νερό για πότισμα;

Το νερό είναι αναμφίβολα ένας πολύτιμος πόρος. ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε είδους σπατάλη. Αν πρέπει να ποτίσεις λοιπόν τα φυτά σου, μπορείς να επωφεληθείς από το νερό που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Από αυτή την άποψη, το νερό με το οποίο πλύθηκαν τα φρούτα και τα λαχανικά, το νερό από το οποίο μαγειρεύτηκαν τα ζυμαρικά και το ρύζι (αφού έχουν αφεθεί να κρυώσουν) ή το νερό της βροχής που συλλέγεται σε δοχεία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Πόσο καιρό μπορούν τα φυτά να μείνουν χωρίς νερό;

Η διάρκεια που τα φυτά μπορούν να επιβιώσουν δίχως νερό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος του φυτού, οι καιρικές συνθήκες, η ηλικία του φυτού και η υγεία του. Ορισμένα φυτά μπορούν να αντέξουν αρκετά περιορισμένα ποσά νερού για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ άλλα απαιτούν πιο συχνή παροχή νερού.

Κατά την έλλειψη νερού, τα φυτά εκτελούν προσαρμογές για να επιβιώσουν, όπως το κλείσιμο των στομάτων τους για να μειώσουν την απώλεια νερού μέσω της απόπτωσης. Ορισμένα φυτά μπορούν να ανεβάσουν τη θερμοκρασία του «σώματός» τους για να μειώσουν την εκπομπή υδρατμών. Παρόλα αυτά, η έλλειψη νερού για πολύ μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει ξήρανση και θάνατο των φυτών. Γενικά, είναι σημαντικό να παρέχεται επαρκής ποσότητα νερού στα φυτά για την υγεία και ευημερία τους.

💡 Σε γενικές γραμμές, μπορείς πάντα να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού (κηπουρού ή γεωπόνου) που μπορεί να σε συμβουλέψει κατάλληλα ώστε να παράσχεις τη μέγιστη δυνατή φροντίδα στα φυτά σου.

Πως μπορούν να βοηθήσουν τα αειφόρα συστήματα άρδευσης;

Τα αειφόρα συστήματα άρδευσης αποτελούν σημαντικό μέρος της βιωσιμότητας των κήπων. Και αναπτύσσονται με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης νερού και τη βελτίωση της αποδοτικότητας της άρδευσης. Αυτά τα συστήματα άρδευσης επικεντρώνονται στη χρήση τεχνολογιών και πρακτικών που βοηθούν στην εξοικονόμηση νερού, όπως ο ελέγχος της ροής του νερού, ο χειρισμός της υγρασίας του εδάφους και η προσαρμογή της άρδευσης στις καιρικές συνθήκες και τις ανάγκες των φυτών.

Ένα αειφόρο σύστημα άρδευσης είναι πιθανό να περιλαμβάνει τη χρήση αισθητήρων εδάφους για την ανίχνευση της υγρασίας και τον ακριβή προσδιορισμό των αναγκών άρδευσης, τη χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων άρδευσης που λειτουργούν με βάση το πρόγραμμα και τις προβλέψεις καιρού, καθώς και την εφαρμογή τεχνικών όπως η στάγδην άρδευση ή η χρήση υδροδιανομέων για την ομοιόμορφη διανομή του νερού.

Μέσω της υιοθέτησης αειφόρων συστημάτων άρδευσης, δίνεται η δυνατότητα να μειώσεις σημαντικά την κατανάλωση νερού, να προστατεύσεις τη φυσική ποιότητα του εδάφους και του υδροπονητικού συστήματος, καθώς και να εξασφαλίσεις την υγιή ανάπτυξη των φυτών. Ως εκ τούτου, μπορείς επίσης να συμβάλεις στην αειφόρο ανάπτυξη των κήπων.

Ενδιαφέρεσαι να βρεις περισσότερες συμβουλές που αφορούν το σπίτι, τον κήπο ή το μπαλκόνι σου; Στο blog του Spitogatos θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι ώστε να δημιουργήσεις το σπίτι που ονειρεύεσαι: το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Bougainvillea

Μπουκαμβίλια ή βουκαμβίλια: Όσα πρέπει να γνωρίζεις