Φυτά εξωτερικού χώρου αντοχής, λουλούδια παντός καιρού ή φυτά εξωτερικού χώρου που δεν θέλουν πότισμα; Δέντρα εξωτερικού χώρου, μοντέρνα φυτά εξωτερικού χώρου ή μήπως πολυετή λουλούδια εξωτερικού χώρου; Ό,τι και αν ψάχνεις ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις τα πιο δημοφιλή φυτά εξωτερικού χώρου ανθεκτικά στον ήλιο και στο κρύο κι να ανανεώσεις τον κήπο ή το μπαλκόνι σου στο λεπτό!

Αναζητάς φυτά εξωτερικού χώρου ανθεκτικά στον ήλιο και στο κρύο; Θέλεις να διακοσμήσεις τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σου (μπαλκόνι, βεράντα, κήπο κ.λπ.) με μοντέρνα φυτά εξωτερικού χώρου; Ή μήπως αναζητάς δέντρα εξωτερικού χώρου που θα ομορφύνουν τον χώρο σου, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν φυσική σκίαση;s

Ό,τι και αν αναζητάς για το μπαλκόνι ή τον κήπο σου είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως υπάρχει μεγάλη ποικιλία από φυτά εξωτερικού χώρου που αντέχουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες, ή φυτά εξωτερικού χώρου που δεν θέλουν πότισμα – ή έστω χρειάζονται ελάχιστο.

Είτε προτιμάς πολυετή λουλούδια εξωτερικού χώρου, είτε ανθεκτικά φυτά εξωτερικού χώρου σε γλάστρα, είτε λουλούδια παντός καιρού, είναι βέβαιο πως αν κάνεις μια σχετική έρευνα θα βρεις τα ιδανικότερα φυτά εξωτερικού χώρου.

Παρακάτω θα βρεις τα δημοφιλέστερα φυτά εξωτερικού χώρου ανθεκτικά στον ήλιο και στο κρύο, φυτά παντός καιρού, καθώς και φυτά εξωτερικού χώρου που δεν θέλουν πότισμα.

Φυτά εξωτερικού χώρου που αντέχουν τη ζέστη και τον ήλιο

Το καλοκαίρι και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες δεν ευνοούν όλα τα φυτά, καθώς δεν είναι όλα τόσο ανθεκτικά. Ωστόσο, αν κάνεις μια προσεκτική έρευνα θα δεις πως υπάρχουν φυτά εξωτερικού χώρου αντοχής που ακόμα και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα σου δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό Και φυσικά, θα βρεις αρκετά φυτά εξωτερικού χώρου που δεν θέλουν πότισμα, ή έστω οι απαιτήσεις τους είναι πιο περιορισμένες. Βέβαια, υπάρχουν και εκείνα που ναι μεν αντέχουν τη ζέστη, χρειάζονται, δε, πιο προσεκτικό κι τακτικό πότισμα. Παρακάτω θα βρεις τα πιο δημοφιλή ανθεκτικά φυτά εξωτερικού χώρου που μπορούν να ομορφύνουν το μπαλκόνι σου το καλοκαίρι, αρχής γενομένης από το φετινό καλοκαίρι. Ας δούμε πιο αναλυτικά ποια μοντέρνα φυτά εξωτερικού χώρου αξίζουν μια θέση στο μπαλκόνι ή τον κήπο σου το συντομότερο δυνατό.

#1 Βουκαμβίλια

Σίγουρα πρόκειται για ένα από τα τοπ φυτά εξωτερικού χώρου αντοχής Και φυσικά, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και το πόσο όμορφο είναι και πόσο μπορεί να μεταμορφώσει τον χώρο σου. Η βουκαμβίλια είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ανθεκτικά φυτά εξωτερικού χώρου και για να επιβιώσει χρειάζεται μπόλικο ήλιο. Ως εκ τούτου, είναι ό,τι πρέπει για τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς θα προσδώσει στο μπαλκόνι σου μια αίσθηση νησιού, ακόμα και αν μένεις καταμεσής της πόλης. Επιπλέον, το αρκετό πότισμα έχει σαν αποτέλεσμα η βουκαμβίλια να αναπτύσσει φύλλωμα και όχι λουλούδια, επομένως ο χειρισμός έγκειται στις δικές σου προτιμήσεις.

#2 Κατιφές

Ο κατιφές είναι ένα από τα πιο γνωστά ανθεκτικά λουλούδια εξωτερικού χώρου και είναι ιδιαίτερα ανεκτικός στον καλοκαιρινό ήλιο. Είναι επίσης κατάλληλος για φύτευση, σε οποιοδήποτε απροστάτευτο σημείο στον κήπο ή στο μπαλκόνι όπως και συνδυαστικά με λαχανικά τα οποία κρατά χαρούμενα και υγιή εφόσον τα προστατεύει από ζιζάνια - ασθένειες. Δεν γίνεται να μην αναφέρουμε, δε, πως το συγκεκριμένο φυτό, πέρα από ανθεκτικό, κερδίζει επάξια μια θέση και στη λίστα με τα πολυετή λουλούδια εξωτερικού χώρου. Αν αναζητάς ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά εξωτερικά χώρου σε γλάστρα, τότε καλό θα ήταν να εξετάσεις το ενδεχόμενο να προσθέσεις τον κατιφέ στο μπαλκόνι ή τον κήπο του σπιτιού σου.

#3 Γεράνι

Το γεράνι είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά εξωτερικού χώρου σε γλάστρα και αντέχει σε κάθε είδους κλιματολογική συνθήκη, αν και σε θέση χωρίς ήλιο η ανθοφορία του είναι πιο περιορισμένη. Το γεράνι έχει τις ρίζες του στην Αφρική και γι’ αυτό αντέχει όσο λίγα λουλούδια τη ζέστη και την ξηρασία. Παράλληλα, είναι ένα από τα φυτά εξωτερικού χώρου που δεν θέλουν πότισμα, καθώς το υπερβολικό νερό δεν το ωφελεί τόσο όσο μπορεί να φαντάζεσαι. Τέλος, υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά είδη της οικογένειας των γερανοειδών με πιο συνηθισμένα στην Ελλάδα, τη μολόχα, τις βαμβακούλες και τα πελαργόνια.

#4 Λαντάνα

Ίσως δεν είναι ένα από τα πιο γνωστά φυτά, ωστόσο βρίσκεται με το «σπαθί» της στην ομάδα με τα πιο ανθεκτικά φυτά εξωτερικού χώρου. Ο όμορφος αυτός καλλωπιστικός θάμνος είναι εύκολης καλλιέργειας και γρήγορης, αν και κάπως «άναρχης», ανάπτυξης. Και σίγουρα, είναι η ιδανική επιλογή για έναν πολύχρωμο κήπο. Ταυτόχρονα, δε, η λαντάνα είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στον ήλιο και τη ζέστη. Μπορείς να επιλέξεις είτε ψηλές ποικιλίες, κατάλληλες για φράχτες, περιφράξεις κήπων κι αναρριχήσεις, είτε λαντάνες χαμηλής ανάπτυξης για γλάστρες ή χαμηλά παρτέρια. Να θυμάσαι επίσης, πως η λαντάνα είναι από τα φυτά παντός καιρού και η ανθοφορία της μπορεί να διαρκέσει μέχρι Νοέμβριο – Δεκέμβριο.

#5 Πλουμπάγκο

Ο κατάλογος με τα πιο ανθεκτικά φυτά εξωτερικού χώρου, που αντέχει τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες, συνεχίζεται με το πλουμπάγκο (μπλε γιασεμί). Μάλιστα, είναι και από τα κορυφαία μοντέρνα φυτά εξωτερικού χώρου με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία. Ευδοκιμεί σε φωτεινές θέσεις και η ηλιακή ακτινοβολία έχει καθοριστικό ρόλο στην ανθοφορία του. Όσο περισσότερο ηλιακό φως δέχεται καθημερινά, τόσο πιο πολύ ανθίζει. Είναι ένα φυτό με γρήγορη ανάπτυξη και συχνά επιλέγεται για φύτευση σε παρτέρια, χαμηλούς φράχτες και πέργκολες. Επιπλέον, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς την ποιότητα του εδάφους, εφόσον η καλή αποστράγγιση είναι αρκετή για την επιτυχή ανάπτυξή του.

💡 Επιπλέον, αν θες να εμπλουτίσεις τον κήπο σου με τα καταλληλότερα δέντρα εξωτερικού χώρου, μπορείς να φυτεύσεις τα εξής: ελιά, λεμονιά, μανταρινιά, κυδωνιά, πορτοκαλιά, μηλιά, ροδακινιά και κρανιά. Τα παραπάνω δέντρα εξωτερικού χώρου είναι ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και την έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και μπορούν να προσφέρουν σκιά, ομορφιά και φυσική δροσιά στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σου.

Φυτά εξωτερικού χώρου που είναι ανθεκτικά στο κρύο

Και μπορεί να έχει ξεκινήσει κι επίσημα το καλοκαίρι και να μην σε σκέφτεσαι από τώρα ποια είναι τα ιδανικά φυτά εξωτερικού χώρου για τους χειμερινούς μήνες, ωστόσο καλύτερα να είσαι προνοητικός/η. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», που λέει και ο σοφός λαός. Για αυτό παρακάτω θα βρεις ορισμένα μοντέρνα φυτά εξωτερικού χώρου που αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες.

#1 Χειμωνανθός

Ο χειμωνανθός είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος, που φτάνει μέχρι και τα3 μέτρα. Ανθίζει από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο, αντέχοντας όχι μόνο το κρύο, αλλά και το χιόνι. Προτιμά γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση, αλλά είναι δύσκολο να τον καλλιεργήσεις σε γλάστρα λόγω του μεγάλου ριζικού του συστήματος. Τέλος, ο χειμωνανθός είναι ιδανικός για κήπους και αυλές, καθώς δημιουργεί όμορφους φράχτες.

#2 Κυκλάμινο

Το κυκλάμινο είναι ένα από τα πλέον ιδιαίτερα λουλούδια και σίγουρα εντάσσεται στην κατηγορία των χειμερινών φυτών, εφόσον, αντιπαθεί τις υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα φυτά εξωτερικού χώρου προτιμούν να φυτεύονται σε ημισκιερά σημεία, καθώς δεν αντέχουν την έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Απαιτούν όμως τακτικό πότισμα με μικρές ποσότητες νερού, αλλά πρέπει να είσαι προσεκτικός/η ώστε να μην βραχούν τα φύλλα και τα άνθη τους.

#3 Πανσές

Οι πανσέδες βρίσκονται ανάμεσα στα πιο αγαπημένα ανθεκτικά λουλούδια εξωτερικού χώρου, δίνοντας χρώμα στον κήπο και το μπαλκόνι του κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Συγκεκριμένα, η ανθοφορία του πανσέ ξεκινά από το φθινόπωρο και φτάνει μέχρι και τον Ιούνιο. Μπορείς να φυτέψεις τον πανσέ σε γλάστρες, παρτέρια ή ζαρντινιέρες, επιλέγοντας μέσα από μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων κι αποχρώσεων. Δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις κηπουρικής και το μόνο που χρειάζεται τακτικά είναι νερό, λίγο πριν στεγνώσει το χώμα.

#4 Χρυσάνθεμο

Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα κι ανθεκτικά φυτά εξωτερικού χώρου, ιδανικό για τους επερχόμενους φθινοπωρινούς μήνες. Το χρυσάνθεμο ανήκει επίσης στα πολυετή λουλούδια εξωτερικού χώρου με πλούσια ανθοφορία και άνθη σε διάφορα χρώματα. Αποτελεί μια διαχρονική επιλογή που μπορεί να τοποθετηθεί σε γλάστρες στο μπαλκόνι, σε παρτέρια κήπων κ.λπ.

#5 Υάκινθος

Ο υάκινθος, ή αλλιώς ζουμπούλι, είναι ένα από τα ωραιότερα βολβώδη και ανθεκτικά λουλούδια εξωτερικού χώρου. Ανθίζει σε παρτέρια, μεγάλους κήπους και γλάστρες, και υπάρχουν πολλές ποικιλίες σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων όπως ροζ, μοβ, κίτρινο και λευκό. Μάλιστα, είναι κι ένα από τα πιο γνωστά πολυετή λουλούδια εξωτερικού χώρου με σημαντική καλλωπιστική αξία. Ως εκ τούτου, μπορεί να μεταμορφώσει στο λεπτό μια άδεια γωνιά στο μπαλκόνι σου, δίνοντας χρώμα και ομορφιά.

Φυτά εξωτερικού χώρου που δεν θέλουν πότισμα

Αν δεν έχεις ούτε τον χρόνο, ούτε την όρεξη να έχεις διαρκώς στο νου σου το να ποτίσεις τα αγαπημένα σου, κατά τα άλλα φυτά, δεν πρέπει να ξεχνάς πως υπάρχουν και φυτά εξωτερικού χώρου που δεν θέλουν πότισμα (ή έστω χρειάζονται ελάχιστο νερό). Συγκεκριμένα, τα πιο γνωστά φυτά εξωτερικού χώρου που δεν θέλουν πότισμα είναι τα εξής:

#1 Κάκτος

Ο κάκτος είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα φυτά εξωτερικού χώρου που δεν θέλουν πότισμα. Με την ιδιαίτερη εξωτική του εμφάνιση και τις ανθεκτικές του ιδιότητες, μπορεί να επιβιώσει σε ακραίες συνθήκες ξηρασίας. Ο κάκτος είναι ιδανική επιλογή για όσους θέλουν ένα όμορφο και εύκολο στη φροντίδα φυτό στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού τους, χωρίς την ανάγκη για συχνό πότισμα.

#2 Νεφρίτης

Ο νεφρίτης, ανήκει κι αυτός στην κατηγορία με τα πιο δημοφιλή φυτά εξωτερικού χώρου που δεν θέλουν πότισμα. Με την ανθεκτικότητά του στη ξηρασία, μπορεί να επιβιώσει σε αντίξοες κλιματικές συνθήκες. Ο νεφρίτης διαθέτει παχύφυτο φύλλωμα που του επιτρέπει να αποθηκεύει νερό, εξασφαλίζοντας την επιβίωσή του για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

#3 Αλόη

Η αλόη είναι ένα από τα πιο γνωστά φυτά εξωτερικού χώρου που δεν θέλουν πότισμα. Με την ικανότητά της να αποθηκεύει νερό στα φύλλα της, μπορεί να επιβιώσει σε ξηρές κλιματικές συνθήκες. Προσαρμόζεται εύκολα σε διάφορα περιβάλλοντα και μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα. Επιπλέον, η αλόη έχει γνωστές θεραπευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται συχνά για την περιποίηση του δέρματος.

#4 Φυτά αέρος

Τα φυτά αέρος ίσως είναι από τα πιο μοντέρνα φυτά εξωτερικού χώρου. Μπορούν να αναπτυχθούν πάνω σε άλλα φυτά ή αντικείμενα, αντλώντας τα θρεπτικά συστατικά τους από τον αέρα. Είναι όχι μόνο εντυπωσιακά στο μάτι, αλλά και εύκολα στη φροντίδα! Αναζήτησε την τιλάντσια και απλά ψέκασε τη με νερό μία φορά την εβδομάδα. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι απαιτούν κάποια ειδική προσοχή στην τοποθέτησή τους, καθιστώντας τα μη κατάλληλα για αρχάριους κηπουρούς.

#5 Παχύφυτα

Αν θέλεις φυτά εξωτερικού χώρου που δεν θέλουν πότισμα, τότε η καλαγχόη είναι η ιδανική επιλογή, αφού αναπτύσσεται υπέροχα με λίγο φως. Ο τηλέγραφος, από την πλευρά του, αντέχει με ένα πότισμα την εβδομάδα. Αυτή η ανθεκτικότητα ισχύει και για πολλά παχύφυτα που θα συνθέσουν μια εντυπωσιακή συλλογή στον κήπο σου!

Ένα μπαλκόνι, ένας κήπος, μια αυλή, μια ταράτσα, ή ακόμα και μια βεράντα, μπορούν να ομορφύνουν με την προσθήκη διάφορων φυτών και να μεταμορφωθούν σε έναν καταπράσινο παράδεισο. Στον δικό σου παράδεισο που θα φιλοξενήσει την καλοκαιρινή σου ραστώνη, τις συγκεντρώσεις με οικογένεια και φίλους και άλλα πολλά που θα γίνουν ξεχωριστές αναμνήσεις. Τα φυτά εξωτερικού χώρου ανθεκτικά στον ήλιο και στο κρύο βρίθουν και μπορείς να επιλέξεις το ιδανικό για τον δικό σου χώρο, ανάλογα με τα γούστα και τις προτιμήσεις σου.

Αναζητάς περισσότερες συμβουλές για τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σου, το σπίτι στο σύνολό του; Στο blog του Spitogatos θα βρεις δεκάδες άρθρα που θα σε βοηθήσουν να ανανεώσεις τον χώρο σου και να αποκτήσεις το σπίτι που πάντα ονειρευόσουν: με λίγα λόγια, το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Mwsaiko patwma

Μωσαϊκό πάτωμα: Κορυφαίες λύσεις για μωσαϊκά πατώματα

Plintirio kaltses

Το πλυντήριο τελικά σου κλέβει τις κάλτσες;