Μια εξοχική κατοικία μπροστά στη θάλασσα ή στο βουνό είναι μια καλή ευκαιρία για απόδραση ανά πάσα ώρα και στιγμή. Δες μερικές ιδέες διακόσμησης κι οργάνωσης για εξοχικό σπίτι.

Έχεις εξοχικό στη θάλασσα ή το βουνό ή και κάπου αλλού; Άψογα! Αυτό ακριβώς χρειάζεσαι για μια απόδραση από την καθημερινότητα. Ωστόσο είναι σημαντικό, όσο μικρό κι αν είναι το εξοχικό σπίτι που διαθέτεις, να είναι όμορφο και λειτουργικό. Επομένως, ακόμα και σε ένα μικρό εξοχικό σπίτι η διακόσμηση είναι το «κλειδί».

Για ένα σχετικά μεγάλο εξοχικό, οι ιδέες διακόσμησης είναι πάμπολλες. Αλλά και για ένα μικρό εξοχικό, λύσεις υπάρχουν για να το μετατρέψεις σε παλατάκι. Αρκεί να κινηθείς έξυπνα και δημιουργικά, ώστε στο τέλος να δείχνει πιο μεγάλο κι ευρύχωρο με σωστή διαρρύθμιση και διακόσμηση.

💡 Αν δεν έχεις εξοχικό σπίτι, όμως σκέφτεσαι να κάνεις το επόμενο βήμα και να κάνεις μια τέτοια επένδυση, μπες στο Spitogatos και ψάξε ανάμεσα σε χιλιάδες αγγελίες ακινήτων για αγορά σε όλη την Ελλάδα, ώστε να βρεις την τέλεια εξοχική κατοικία.

5 top ιδέες για τη διακόσμηση μικρού εξοχικού σπιτιού

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές έξυπνες ιδέες για να διακοσμήσεις το εξοχικό σου, ακόμα κι αν είναι μικρό, για να σου προσφέρει την ιδανική απόδραση:

#1 Επίλεξε τα σωστά χρώματα για το εξοχικό

Τα χρώματα και οι αποχρώσεις και μόνο σε ένα δωμάτιο μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αυτό ισχύει στην κύρια κατοικία, ισχύει και στη διακόσμηση ενός μικρού εξοχικού σπιτιού.

Επίλεξε τα αγαπημένα σου χρώματα και στη συνέχεια, συνδύασε τα με τα τετραγωνικά, τη διαρρύθμιση, το στιλ του εξοχικού σου. Η συμβουλή μας; Προτίμησε κλασικά και φωτεινά χρώματα, που είναι πάντα στη μόδα και σου φτιάχνουν τη διάθεση.

Επίσης, μην ξεχνάς πως το κάθε χρώμα, σύμφωνα με την ψυχολογία χρώματος δωματίου, προσθέτει κάτι διαφορετικό στον χώρο. Γι’ αυτό το λόγο εξέτασε προσεκτικά τι αίσθηση θέλεις να δίνεις το κάθε δωμάτιο της εξοχικής σου κατοικίας και στη συνέχεια, επίλεξε το κατάλληλο χρώμα.

💡 Για μια εξοχική κατοικία μπροστά στη θάλασσα προτίμησε αποχρώσεις που θυμίζουν καλοκαίρι, όπως το λευκό και το μπλε, που σε πάνε διακοπές στο νησί, ακόμα και αν δεν βρίσκεσαι σε κάποιο νησί.

#2 Δώσε βάση στον όγκο & χρώμα των επίπλων

Δεν χρειάζεσαι ογκώδη και βαριά έπιπλα, καθώς θα κλείσουν κάθε χώρο στο μικρό σου εξοχικό και θα το κάνουν να δείχνει ακόμα πιο μικρό και φυσικά, κάπως βαρετό και παρωχημένο.

Επίλεξε μίνιμαλ και πολυλειτουργικά έπιπλα για τα διάφορα δωμάτια της εξοχικής σου κατοικίας και κάνε τη διαφορά. Αν διαθέτεις εξοχική κατοικία μπροστά στη θάλασσα, προτίμησε έπιπλα από φυσικά υλικά, όπως το ξύλο (είτε στη φυσική του απόχρωση, είτε σε λευκό) και έπιπλα που να θυμίζουν νησί.

💡 Δώσε, επίσης, βάση και στον τρόπο θέρμανσης του εξοχικού σου, ειδικά αν προτιμάς λύσεις για θέρμανση σπιτιού χωρίς καλοριφέρ, που μπορεί να πιάνουν χώρο σε ένα δωμάτιο.

Αν πάλι το εξοχικό σου βρίσκεται κοντά στο βουνό ή σε ορεινό χωριό, προτίμησε πιο σκούρες αποχρώσεις ξύλου και δώσε ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσία του στον χώρο συνολικά. Το ξύλο μπορεί να κάνει το σπίτι σου να θυμίζει ένα cozy και άκρως φιλόξενο σαλέ, αποφεύγοντας παράλληλα το κάπως βαρετό και outdated country-παραδοσιακό στιλ διακόσμησης.

Τέλος, η σωστή επιλογή επίπλων, συν τοις άλλοις, μπορεί να σε βοηθήσει ώστε το κάθε δωμάτιο του εξοχικού σου να δείχνει πιο μεγάλο, χωρίς απαραίτητα να είναι. Εκμεταλλεύσου έξυπνα κάθε γωνιά του μικρού σου εξοχικού σπιτιού, κάνοντας το όμορφο και λειτουργικό.

📌 Διάβασε επίσης: 6+1 συμβουλές για να κάνεις ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο

#3 Μην παραφορτώνεις το σπίτι

Ένα μικρό εξοχικό σπίτι δεν πρέπει ούτε να δείχνει ούτε να είναι παραφορτωμένο γιατί από εκεί και μόνο χάνει πόντους από την λειτουργικότητά του.

Κάνε πιο μίνιμαλ επιλογές όσον αφορά τα διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα που θα κοσμήσουν τη ραφιέρα στο υπνοδωμάτιό σου, το τραπεζάκι του σαλονιού ή ακόμα και τον τοίχο της εισόδου. Προτίμησε πρωτότυπα μεν, μίνιμαλ δε, διακοσμητικά, όπως γυάλινα βάζα, κεραμικά κασπώ, αρωματικά κεριά, μαξιλάρια, μίνιμαλ κάδρα, ή μεταλλικά κηροπήγια.

📌 Διάβασε επίσης: Φθινοπωρινή διακόσμηση: Ιδέες για πιο «ζεστό» σπίτι

Κάνε το μικρό σου εξοχικό να δείχνει «ζεστό» και cozy χωρίς υπερβολές και ένα σωρό αχρείαστα μπιχλιμπίδια. Δώσε έμφαση στην απλότητα και την μέγιστη δυνατή λειτουργικότητα. Μην ξεχνάς εξάλλου πως ένα σπίτι χωρίς περιττά πράγματα καθαρίζεται και οργανώνεται πιο εύκολα.

Σίγουρα δε θες να φας όλο το Σαββατοκύριακο στο εξοχικό σου σπίτι καθαρίζοντας, αλλά απολαμβάνοντας την ηρεμία που σου προσφέρει.

#4 "Ελάφρυνε” τις κουρτίνες

Η επιλογή της κατάλληλης κουρτίνας για κάθε δωμάτιο ενός μικρού εξοχικού σπιτιού είναι ιδιάζουσας σημασίας. Ιδανικά, ξέχασε τις βαριές και κάπως επιβλητικές κουρτίνες με τα πολλά επίπεδα (layers), διότι «μπουκώνουν» τον χώρο και καταστρέφουν την οπτική του δωματίου.

Προτίμησε τα «γυμνά» παράθυρα, τα οποία ομολογουμένως δίνουν μια αναζωογονητική βελτιωμένη εμφάνιση στον χώρο. Ταυτόχρονα, σου δίνουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτείς στο έπακρον το φυσικό φως, ακόμα και κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών-χειμερινών μηνών.

📌 Διάβασε επίσης: Πώς να επιλέξεις τις σωστές κουρτίνες για το σπίτι σου

Βέβαια, αν είσαι λάτρης των κουρτινών και θες μια κάποια ιδιωτικότητα -κι ασφάλεια- επίλεξε πιο ανάλαφρα υφάσματα. Δώσε ιδιαίτερη βάση και στα χρώματά τους, ανάλογα με την συνολική αισθητική του κάθε δωματίου. Επίσης, τα ρομάν και οι περσίδες είναι μια ακόμη πιθανή λύση για ένα μικρό εξοχικό σπίτι.

#5 Οργάνωσε και βάλε τάξη

Ένα εξοχικό σπίτι μπορεί να σου προσφέρει χαλάρωση, ηρεμία και όμορφες στιγμές με φίλους ή μέλη της οικογένειας. Και σίγουρα, όπως ήδη αναφέρθηκε, δεν υπάρχει λόγος να σπαταλάς χρόνο και φαιά ουσία για να καθαρίζεις με τις ώρες και να οργανώνεις το κάθε δωμάτιο. Σκέψου λοιπόν εύκολα και πρακτικά.

Συγκεκριμένα:

  • Προμηθεύσου στιλάτα αποθηκευτικά κουτιά, θήκες ή καλάθια.
  • Οργάνωσε σωστά τα ντουλάπια της κουζίνας, τα ράφια, τις βιβλιοθήκες κ.ο.κ.
  • Πάρε μια παπουτσοθήκη που εξυπηρετεί τις ανάγκες όλης της οικογένειας.
  • Δώσε σημασία στην καλή οργάνωση και αποθήκευση ρούχων (μέσα και έξω απ’ τις ντουλάπες).
  • Προτίμησε έπιπλα πολλαπλών χρήσεων με ενσωματωμένους αποθηκευτικούς χώρους, καθώς και πολυλειτουργικά έπιπλα (π.χ. καναπές-κρεβάτι, επεκτεινόμενο τραπέζι κ.λπ.).
  • Αξιοποίησε έξυπνα τον εξωτερικό χώρο χρησιμοποιώντας ντουλάπες και μπαούλα για να αποθηκεύσεις εργαλεία ή άλλα αντικείμενα.
  • Αρκέσου σε όσα πραγματικά χρειάζεσαι και μην «φλυαρείς» με άχρηστα αντικείμενα που μόνο έξτρα σκόνη και χάος σου προσφέρουν στο τέλος της ημέρας.

Γενικότερα, υιοθέτησε τρόπους που θα διατηρούν την εξοχική σου κατοικία τακτική κι οργανωμένη. Η οργάνωση είναι το παν!

💡 Έχεις μικρά παιδιά; Φρόντισε το εξοχικό σου σπίτι να είναι φιλικό για παιδιά ή μωρά, τηρώντας ορισμένους βασικούς κανόνες ασφαλείας που θα κάνουν τη δική σου ζωή πιο εύκολη και παράλληλα, θα προστατεύουν τη δική τους στο μέγιστο δυνατό.

📌 Διάβασε επίσης: Έξυπνα σχέδια για μικρά σπίτια: Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Εν κατακλείδι, η διακόσμηση που θα επιλέξεις για ένα εξοχικό σπίτι είναι πολύ σημαντική για τη συνολική εμπειρία που αυτό μπορεί να σου προσφέρει. Ελπίζουμε οι παραπάνω συμβουλές να σε βοηθήσουν να βάλεις τα πράγματα σε μια σειρά.

Αν πάλι πιστεύεις πως η διακόσμηση και μόνο δεν μπορεί να κάνει το εξοχικό σου ονειρικό, μπορείς να αρχίσεις να εξετάζεις πρώτα το ενδεχόμενο μιας μερικής ή ολικής ανακαίνισης και στη συνέχεια, να δώσεις την προσοχή σου στη διακόσμηση της εξοχικής σου κατοικίας.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Koyrtina mpanioy

Κουρτίνες μπάνιου: Πλαστικές, γωνιακές και άλλες επιλογές

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου