Κάνε το σπίτι σου child-proof & baby-proof! ✔️ Δες ό,τι αφορά την Ασφάλεια Ντουλαπιών, την Ασφάλεια Συρταριών για Μωρά, τα Προστατευτικά Κουζίνας και Σκάλας για Παιδιά & την Ασφάλεια Μπαλκονόπορτας για Παιδιά.

Όταν η οικογένεια αποκτά ένα νέο μέλος, χρειάζεται για λίγα χρόνια να αλλάξουμε το focus μας σε ό,τι αφορά τη διαρρύθμιση του σπιτιού. Δηλαδή, αντί να κυνηγάμε τις τελευταίες τάσεις της διακόσμησης, επικεντρωνόμαστε στην ασφάλεια. Ασφάλεια ντουλαπιών και συρταριών στην κουζίνα, ασφάλεια μπαλκονόπορτας, προστατευτικά τζαμιών και σκάλας, είναι μόνο μερικά αντικείμενα που μπορούν να σου προσφέρουν ηρεμία μυαλού, ότι το παιδί δε θα πάθει ατύχημα.

Ποια προστατευτικά για παιδιά και μωρά χρειάζεσαι; Παρακάτω έχουμε χρήσιμες προτάσεις για να σε προετοιμάσουμε καταλλήλως.

Βασικοί κανόνες ασφάλειας σπιτιού για παιδιά

Όσα προστατευτικά για παιδιά και να βάλεις στα ντουλάπια και τα συρτάρια, πάντα πρέπει να έχεις το νου σου. Μην αφήνεις το μωρό ή το μικρό παιδί σου χωρίς επίβλεψη, ακόμα κι όταν κάνεις δουλειές στο σπίτι. Η ασφάλεια ντουλαπιών και η ασφάλεια συρταριών για μωρά είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη σε ένα σπίτι που ζει μια ολόκληρη οικογένειας.

Επομένως, για να κάνεις κάθε δωμάτιο πιο ασφαλές και λειτουργικό, ιδέες υπάρχουν.

#1 Προστατευτικά κουζίνας

Είναι σίγουρα το δωμάτιο με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά, αλλά παράλληλα, κρύβει και τους περισσότερους κινδύνους. Σώσε την κατάσταση με προστατευτικά κουζίνας για παιδιά, ασφάλεια ντουλαπιών και ασφάλεια συρταριών για μωρά, που μπορείς να προμηθευτείς στα καταστήματα παιδικών ειδών, καθώς και σε μεγάλες αλυσίδες με προϊόντα σπιτιού.

Τι άλλο πρέπει να κάνεις στην κουζίνα; Ξεκινάμε από κάτω προς τα πάνω.

Ειδικότερα:

  • Τοποθέτησε ασφάλεια συρταριών για μωρά στα συρτάρια της κουζίνας που φυλάς μαχαιροπήρουνα και αιχμηρά εργαλεία.
  • Βάλε ασφάλεια ντουλαπιών για μωρά σε όλα τα ντουλάπια του κάτω πάγκου.
  • Βάλε στα ψηλά ντουλάπια τα απορρυπαντικά και τα καθαριστικά - Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τοποθέτησε μία ενισχυμένη ασφάλεια ντουλαπιών σ’ αυτά.

Όταν μαγειρεύεις και το παιδί είναι μαζί σου, φρόντιζε τα χερούλια της κατσαρόλας ή η λαβή του τηγανιού να μην προεξέχουν από τον πάγκο, ώστε να μην μπορεί να τα πιάσει. Οι περισσότερες κουζίνες με μάτια αφής έχουν ειδικό κουμπί που κλειδώνει τη συσκευή και τα παιδιά δεν μπορούν να την ανοίξουν. Επίσης, μόλις τελειώσεις το μαγείρεμα, κάλυψε τα μάτια της κουζίνας που ακόμα καίνε και κράτησέ το μακριά από τον ζεστό φούρνο.

Στρώνε το τραπέζι με κοντά τραπεζομάντηλα, που δεν κρέμονται πολύ. Είναι το καλύτερο τους παιχνίδι να το τραβάνε και να «γκρεμίζουν» τα πάντα.

Πάνω στον πάγκο που έχεις ακουμπήσει ωμά κρέατα και πουλερικά, ποτέ μη βάζεις τα τρόφιμα του παιδιού, αν πρώτα δεν τον έχεις καθαρίσει και απολυμάνει καλά. Πάντως, έτσι κι αλλιώς, επειδή η ασφάλεια στο σπίτι για παιδιά είναι μία δύσκολη υπόθεση, κάνε το σαπούνι κολλητό φίλο σου. Θα σε γλυτώσει το λιγότερο από άφτρες μέχρι τροφική δηλητηρίαση.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


💡 Μην αφήνεις ποτέ πάνω στον πάγκο και το τραπέζι της κουζίνας αιχμηρά και γυάλινα αντικείμενα, σπίρτα, αναπτήρες και χάπια.

#2 Προστατευτικά σκάλας

Αν το σπίτι σου διαθέτει σκάλα, τότε είναι αυτονόητο ότι θα προμηθευτείς και προστατευτικό σκάλας για παιδιά. Πρόκειται για πλαστικά πορτάκια ασφαλείας, που τοποθετούνται στη βάση και στην κορυφή της σκάλας για να μη γίνεται το ανεβοκατέβασμα, παιχνίδι. Ακόμα, αν τα σκαλοπάτια γλιστράνε, μπορείς να κολλήσεις αντιολισθητικές ταινίες. Αυτό θα σας σώσει όλους.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

#3 Προστατευτικά για μπαλκόνια και μπαλκονόπορτες

Η μετωπική σύγκρουση με τη τζαμαρία μπορεί να συμβεί σε όλους μας, πόσο μάλλον σε ένα δραστήριο παιδί. Η λύση είναι τα προστατευτικά τζαμιών για παιδιά. Πρόκειται για μία ειδική διάφανη πλαστική μεμβράνη, η οποία συγκρατεί κολλημένα τα θραύσματα, αν σπάσει το τζάμι.

Αν δε θες να βάλεις αυτή την ασφάλεια μπαλκονόπορτας για παιδιά, υπάρχουν και τα γνωστά αυτοκόλλητα για τα τζάμια σε διάφορα σχέδια, για να καταλαβαίνουν τα μικρά παιδιά ότι είναι κλειστές.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

💡 Στο μπαλκόνι χρησιμοποίησε το ειδικό προστατευτικό δίχτυ και πιο ψηλά κάθετα κάγκελα. Ταυτόχρονα, απομάκρυνε γλάστρες και καρέκλες, στις οποίες μπορεί να σκαρφαλώσει το παιδί.

#4 Προστατευτικά παιδικού δωματίου

Το παιδικό δωμάτιο μπορεί να κρύβει κινδύνους, που ούτε καν έχεις διανοηθεί. Για αυτό το λόγο πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή, πέρα από την διακόσμηση του βρεφικού δωματίου, και στην ασφάλειά του. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείς αλλαξιέρα ή το κρεβάτι, φρόντισε να έχεις ακριβώς δίπλα σου όλα τα απαραίτητα, ώστε να μη χρειάζεται να απομακρύνεσαι από το μωρό.

Ακόμα και η κούνια που κοιμάται γίνεται επικίνδυνη αν υπάρχουν παιχνίδια με κορδόνια σε προσβάσιμη απόσταση. Επίσης, στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά προστατευτικά μαξιλάρια που περιβάλλουν εσωτερικά τα κάγκελα και δεν υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσει το βρέφος το κεφαλάκι του. Όταν θα φτάσει σε ύψος που θα μπορεί να βγαίνει μόνο του έξω, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πάει σε κανονικό κρεβάτι, πάλι με κάποιο προστατευτικό, για να αποφευχθεί μία πιθανή πτώση.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


💡 Προσοχή με τα παιχνίδια των μεγαλύτερων παιδιών, ειδικά όσα έχουν μικρά κομμάτια. Είναι πολύ πιθανό να τα πάρουν τα μικρά παιδιά να τα καταπιούν και να πνιγούν.

Για να είναι το δωμάτιο πιο λειτουργικό, πάρε μεγάλα κουτιά αποθήκευσης και μαζί μάθετε τι σημαίνει τακτοποίηση. Μην τοποθετήσεις τα παιχνίδια του σε ψηλά ράφια, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σκαρφαλώσει για να τα πιάσει.

Αντί για βαριά χαλιά και χοντρές μοκέτες που είναι πηγή σκόνης και γεμίζουν ακάρεα τον χειμώνα προτίμησε μικρά βαμβακερά ή μάλλινα χαλάκια, που καθαρίζονται εύκολα και δεν προκαλούν αλλεργίες. Φρόντισε, όμως, να είναι καλά στερεωμένα και να μην γλιστράνε.

Το βράδυ άφησε αναμμένο ένα μικρό φωτάκι για να μην φοβάται, αλλά και για να μην χτυπήσει αν σηκωθεί.

📌 Διάβασε επίσης: Παιδικά δωμάτια που θα ευχόσουν να ήταν δικά σου

#5 Προστατευτικά μπάνιου

Το μπάνιο είναι από τα πιο επικίνδυνα μέρη του σπιτιού για τα παιδιά. Και εδώ πρέπει να κάνεις τις κατάλληλες μετατροπές για να έχεις το κεφάλι σου σίγουρο.

Αρχικά, προσάρμοσε προστατευτικά για παιδιά στο ντουλάπι που φυλάς τα απορρυπαντικά του πλυντηρίου. Ειδικά αν δεν μπορείς να τα βάλεις κάπου ψηλά που δεν τα φτάνουν. Το ίδιο κάνε και για τα κοφτερά αντικείμενα και τα καλλυντικά. Όλα αποτελούν κίνητρο για παιχνίδι και πειραματισμό.

Μέσα στη μπανιέρα κόλλησε αντιολισθητικά πατάκια για να μην γλιστράνε και μην τα αφήνεις ποτέ μόνα τους όσο κάνουν μπάνιο, γιατί μπορεί να χτυπήσουν ή ακόμα και να πνιγούν.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

#6 Προστατευτικά σαλονιού

Ξέχνα το σαλόνι που ήξερες. Τώρα έχει γίνει κατάληψη από τα παιδιά. Για να μη θυμίζει τελείως παιδότοπο, δε χρειάζεται να είναι όλα τα παιχνίδια διάσπαρτα στο πάτωμα. Η τάξη βοηθάει όλους να λειτουργούν καλύτερα και προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας.

Συγκεκριμένα:

  • Απομάκρυνε όλα τα εύθραυστα αντικείμενα, βάζα, διακοσμητικά, τασάκια και μπολ
  • Βάλε προστατευτικά για παιδιά στις γωνίες των τραπεζιών
  • Τοποθέτησε προστατευτικά καλοριφέρ για παιδιά
  • Βάλε πλαστικές ασφάλειες σε όλες τις πρίζες

💡 Δώσε τη δέουσα σημασία στα εξαρτήματα για το τζάκι και βάζε πάντα την προστατευτική σήτα, όταν το ανάβεις.

Μήπως ακόμα και μετά την τοποθέτηση ασφάλειας σε ντουλάπια, συρτάρια, καλοριφέρ, μπαλκονόπορτες κ.λπ., βλέπεις πολλά επικίνδυνα σημεία στο σπίτι σου; Ή μήπως νιώθεις ότι δεν χωράτε πια, τώρα που γίνατε περισσότεροι;

Αν ψάχνεις ενοικιάσεις κατοικιών για να βρεις λύση στο πρόβλημά σου, έλα στο Spitogatos! Με εκατοντάδες χιλιάδες αγγελίες στην πλατφόρμα μας, σίγουρα έχουμε και το σπίτι των ονείρων σου.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Koyrtina mpanioy

Κουρτίνες μπάνιου: Πλαστικές, γωνιακές και άλλες επιλογές

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Neroxytis arwmatiko

Νεροχύτης από fragranite: Τι είναι, ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα;