Είναι προτιμότερο να ενοικιάσεις ένα επιπλωμένο ή ένα μη επιπλωμένο σπίτι; Δες τα υπέρ και τα κατά πριν πάρεις την τελική απόφαση.

Ενοικίαση άδειου σπιτιού έναντι επιπλωμένου - ποια επιλογή είναι καλύτερη; Οι γνώμες διίστανται. Ορισμένοι λένε ότι οι πιθανοί ενοικιαστές είναι πιο πιθανό να αντιληφθούν καλύτερα την ελκυστικότητα ενός σπιτιού εάν αυτό είναι επιπλωμένο. Άλλοι πάλι αναφέρουν πως η επίπλωση ενός σπιτιού προς ενοικίαση είναι ακριβή, άβολη και δεν αξίζει τον κόπο.

Το αν ψάχνεις για επιπλωμένο ή μη επιπλωμένο σπίτι πιθανότατα θα εξαρτηθεί από τις προσωπικές σου προτιμήσεις και φυσικά, την οικονομική σου κατάστασή. Είναι γεγονός εξάλλου πως η αναζήτηση σπιτιού είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση. Για να μπορέσεις όμως να πάρεις ευκολότερα μια απόφαση, παρακάτω θα βρεις μερικά από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε επιλογής.

Τι καθιστά ένα σπίτι «επιπλωμένο»;

Αρχικά, πριν ασχοληθούμε με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε επιλογής, ας αποσαφηνίσουμε το τι σημαίνει «επιπλωμένο σπίτι» και τι περιλαμβάνει.

Ένα πλήρως επιπλωμένο διαμέρισμα είναι εξοπλισμένο με όλα τα απαιτούμενα αντικείμενα ενός νοικοκυριού, από τον καναπέ μέχρι το επιτραπέζιο φωτιστικό, το κρεβάτι μέχρι τη συρταριέρα, αλλά και έπιπλα όπως οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα γυάλινα σκεύη στην κουζίνα. Διαθέτει ουσιαστικά όλα όσα απαιτούνται για μια λειτουργική καθημερινότητα.

Συνεπώς, ένα επιπλωμένο ακίνητο συνήθως περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Έπιπλα: καναπές, τραπέζι, καρέκλες, κρεβάτι(α), ντουλάπα, βιβλιοθήκη
  • Εξαρτήματα κουζίνας
  • Λευκές συσκευές: κουζίνα, ψυγείο, πλυντήριο ρούχων, πλυντήριο πιάτων
  • Εξαρτήματα μπάνιου
  • Φωτιστικά
  • Χαλιά ή άλλα είδη δαπέδου
  • Κουρτίνες ή περσίδες

Πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα της ενοικίασης ενός επιπλωμένου ακινήτου

Γιατί ένα επιπλωμένο ακίνητο είναι μια συμφέρουσα επιλογή; Θα πρέπει να ξέρεις τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για να πάρεις μια απόφαση.

Ένα επιπλωμένο ακίνητο έχει σημαντικά πλεονεκτήματα:

#1 Εξοικονόμηση χρημάτων

Η επιλογή ενός επιπλωμένου σπιτιού θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις χρήματα από την αγορά επίπλων και συσκευών. Έτσι, θα έχεις ένα πιο σύγχρονο σπίτι, εφόσον τα περισσότερα επιπλωμένα ακίνητα διαθέτουν καινούργια και μοντέρνα έπιπλα και συσκευές. Παράλληλα, δεν θα χρειαστεί να επιβαρυνθείς και από το κόστος μετακόμισης.

#2 Μεγαλύτερη ευελιξία

Η ενοικίαση ενός πλήρως επιπλωμένου διαμερίσματος έχει νόημα εάν ψάχνεις σπίτι σε βραχυπρόθεσμη βάση λόγω π.χ. μιας δουλειάς ορισμένου διαστήματος, εφόσον δεν θα χρειαστεί να χάσεις χρόνο με την επίπλωση και τον εξοπλισμό του. Η ενοικίαση για μικρότερο διάστημα ενός επιπλωμένου σπιτιού θα σου γλυτώσει χρόνο και θα εξυπηρετήσει καλύτερα και πιο άμεσα τις ανάγκες σου.

#3 Άμεση εγκατάσταση

Ένα πλήρως επιπλωμένο ακίνητο προσφέρει περισσότερη ευκολία, εφόσον μπορείς να εγκατασταθείς εύκολα και γρήγορα, μεταφέροντας απλά τα προσωπικά σου αντικείμενα όπως π.χ. τα ρούχα σου. Συνεπώς, η μετακόμιση στο νέο σου σπίτι γίνεται παιχνιδάκι, αφού το σπίτι σου θα είναι σχεδόν έτοιμο και θα μπορείς να εγκατασταθείς από την πρώτη κιόλας μέρας.

💡 Επιπλέον, το να νοικιάσεις ένα επιπλωμένο σπίτι μπορεί να φανεί σωτήριο εάν δεν θες να ασχοληθείς με τη διακόσμηση του, εφόσον έτσι γλιτώνεις τη βαβούρα της εύρεσης επίπλων που να ταιριάζουν στο χώρο κ.ά.

Ένα επιπλωμένο διαμέρισμα έχει, όμως, και μειονεκτήματα:

#1 Πιθανώς πιο ακριβό ενοίκιο

Σε πολλές περιπτώσεις το ενοίκιο ενός επιπλωμένου ακινήτου είναι μεγαλύτερο από ένα μη επιπλωμένο, ειδικά αν ο εξοπλισμός είναι ολοκαίνουργιος. Οι ιδιοκτήτες με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να κερδίσουν τα χρήματα που επένδυσαν για την επίπλωση και τον εξοπλισμό του σπιτιού που θέτουν προς ενοικίαση.

Πρέπει επίσης να αναλογιστείς πως αν μείνεις για αρκετό διάστημα στο ίδιο σπίτι, πρέπει να αναλογιστείς και το ποια είναι η νόμιμη αύξηση ενοικίου (π.χ. μετά την τριετία).

#2 Μέτρια ή κακή κατάσταση επίπλων και λοιπών συσκευών

Η απόφαση του να νοικιάσεις ένα επιπλωμένο σπίτι μπορεί να αποτελέσει ρίσκο, εάν το σπίτι δεν είναι εξοπλισμένο με καινούργιες συσκευές και αντικείμενα. Έτσι, μπορεί να «φορτωθείς» παλιότερα έπιπλα ή μη λειτουργικές στο 100% συσκευές, κάτι το οποίο είναι πιθανό να σου δημιουργήσει σε δεύτερο χρόνο προβλήματα ή/και έξοδα.

💡 Παράλληλα, δεν σου δίνεται η δυνατότητα να βάλεις το προσωπικό σου γούστο κι αισθητική στο νέο σου σπίτι.

#3 Κόστος αποθήκευσης

Μπορεί τελικά να πεις το μεγάλο «ναι» σε ένα επιπλωμένο σπίτι, ωστόσο αυτό δεν είναι το ιδανικό σενάριο εάν έχεις και δικά σου έπιπλα. Για το διάστημα της μίσθωσης θα χρειαστεί λοιπόν να ξοδέψεις ορισμένα χρήματα για να αποθηκεύσεις σε κάποια μονάδα αποθήκευσης όσα δεν θα μεταφερθούν στο νέο σου σπίτι.

#4 Φόβος για ζημιές

Ένα επιπλωμένο σπίτι -ειδικά αν έχει καινούργια έπιπλα- φέρει μαζί του μια ευθύνη στον ενοικιαστή, ο οποίος πρέπει να είναι προσεκτικός για να αποφύγει τυχόν απρόοπτα. Άνθρωποι είμαστε και σφάλματα γίνονται. Δεν γίνεται όμως να ζεις με το άγχος 24/7 μη γίνει καμιά ζημιά στο σπίτι, την οποία αργότερα θα κληθείς να αποκαταστήσεις και άρα να επωμιστείς με έξοδα.

Πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα της ενοικίασης ενός μη επιπλωμένου ακινήτου

Την ίδια ώρα, ένα μη επιπλωμένο ακίνητο έχει με τη σειρά του τα δικά του υπέρ και κατά. Ας τα εξετάσουμε παρακάτω.

Τα πλεονεκτήματα ενός μη επιπλωμένου σπιτιού είναι:

#1 Προσωπικό γούστο

Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο πλεονέκτημα για τους περισσότερους ενοικιαστές. Αν δεν αναζητάς αποκλειστικά και μόνο ένα ακίνητο υψηλών προδιαγραφών με σύγχρονη επίπλωση, τότε τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το να έχεις τα δικά σου πράγματα στο σπίτι. Συνεπώς, η επιλογή ενός μη επιπλωμένου διαμερίσματος σου δίνει την ευκαιρία να το κάνεις να μοιάζει «σπιτικό», χάρη στο προσωπικό σου γούστο και στιλ. Παράλληλα, σου δίνεται η δυνατότητα να υιοθετήσεις τις τοπ τάσεις για το σπίτι χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος.

#2 Ενδεχομένως μικρότερο ενοίκιο

Εάν θέλεις να νοικιάσεις ένα σπίτι μακροπρόθεσμα, τότε ένα μη επιπλωμένο ακίνητο μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά πιο αποδοτικό και οικονομικό. Είναι γεγονός πως ένα μη επιπλωμένο ακίνητο έχει συνήθως χαμηλότερο ενοίκιο, συγκριτικά με ένα επιπλωμένο. Επομένως, είναι πιο πιθανό να εξασφαλίσεις χαμηλότερο μηνιαίο κόστος για την ενοικίαση ενός μη επιπλωμένου σπιτιού.

💡 Εάν σκέφτεσαι το ποια είναι η νόμιμη αύξηση ενοικοίου μετά την τριετία πρέπει να γνωρίζεις πως τα ποσά των ενοικίων διαμορφώνονται ελεύθερα και κάθε συμφωνία των συμβαλλομένων για σταδιακή αύξησή τους, τόσο στη αρχή, όσο και κατά τη διάρκεια μιας ενοικίασης είναι κατ’ αρχήν έγκυρη, εκτός αν περιλαμβάνει παράλογους όρους που οδηγούν σε κατάχρηση των δικαιωμάτων από την άλλη πλευρά.

#3 Λιγότερο άγχος για το κόστος αποκατάστασης για τυχόν φθορές

Ας το παραδεχτούμε, ατυχήματα συμβαίνουν, ωστόσο αν κατά λάθος τύχει να χύσεις τον καφέ στον καναπέ ή εάν σπάσεις το κρεβάτι, τότε θα είσαι υπεύθυνος/η και για την αντικατάστασή τους εάν νοικιάζεις ένα επιπλωμένο ακίνητο. Επιλέγοντας λοιπόν ένα μη επιπλωμένο ενοίκιο αυτή η ανησυχία εξαλείφεται και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

#4 Καλύτερη επιλογή για μακροχρόνιες ενοικιάσεις

Τα μη επιπλωμένα διαμερίσματα είναι συνήθως πιο ελκυστικά για τους ενοικιαστές που αναζητούν ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση. Εάν έχεις τα δικά σου έπιπλα, πιθανώς γνωρίζεις την ταλαιπωρία που φέρνει μια μετακόμιση. Συνεπώς, η μακροχρόνια ενοικίαση είναι πιο βολική. Επίσης, μπορείς έτσι να εξοικονομήσεις χρήματα, εξασφαλίζοντας ίσως χαμηλότερο ενοίκιο. Ο λόγος; Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προτιμούν τη σταθερότητα των ενοικιαστών που ενδιαφέρονται για μακροχρόνια ενοικίαση.

Εν συνεχεία, στα μειονεκτήματα ενός μη επιπλωμένου ακινήτου συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω:

#1 Ευθύνη & κόστος μετακόμισης

Αν νοικιάσεις ένα σπίτι χωρίς έπιπλα, τότε φέρεις την ευθύνη να μεταφέρεις όλα τα υπάρχοντά σου στο νέο σου σπίτι, καθώς και να τα ξανά μεταφέρεις μετά το πέρας της μίσθωσης. Όσο πιο ογκώδης είναι η μετακόμισή σου, τόσο πιο δαπανηρή μπορεί να γίνει. Επιπλέον, αν διαθέτεις μεγάλα ή/και εύθραυστα έπιπλα, δεν είναι διόλου παράδοξο να χρειαστεί ακόμα και μετακόμιση με ανυψωτικό, η οποία πιθανότατα μπορεί να αυξήσει περαιτέρω το κόστος.

📌 Διάβασε επίσης: Συντήρηση ακινήτου - Ποιες φθορές πληρώνει ο ενοικιαστής;

#2 Υψηλό ενοίκιο χωρίς λόγο

Εξαιτίας της σταθερά ανοδικής τάσης των ενοικίων σε ολόκληρη την χώρα τα τελευταία χρόνια, ακόμα και σπίτια που χρειάζονται ανακαίνιση βλέπουμε πως κοστίζουν ακριβά. Ουσιαστικά, θα πληρώσεις δηλαδή μεγαλύτερο ενοίκιο για ένα παλιό σπίτι χωρίς έπιπλα. Επιπλέον, ανάλογα με το πού βρίσκεται το σπίτι, αλλά και τον τύπο του, μπορεί να μην εξοικονομήσεις χρήματα από το ενοίκιο. Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι το μη επιπλωμένο σημαίνει πάντα φθηνότερο.

#3 Κόστος επίπλωσης

Είναι σημαντικό να έχεις στο μυαλό σου πως η επίπλωση-εξοπλισμός ενός ακινήτου, ειδικά εάν νοικιάζεις για πρώτη φορά, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα κοστοβόρο «σπορ». Επομένως, αν επιλέξεις ένα μη επιπλωμένο σπίτι θα πρέπει να προσαρμόσεις τον προϋπολογισμό σου ώστε να «αντέξει» και το κόστος αγοράς επίπλων και εξοπλισμού.

Συνοψίζοντας, τόσο η ενοικίαση επιπλωμένου, όσο και η ενοικίαση ενός μη επιπλωμένου ακινήτου έχει τα υπέρ και τα κατά. Επομένως, εάν αναζητάς ή αν πρόκειται να αρχίσεις την αναζήτησή σου για ενοικιάσεις κατοικιών, αξιολόγησε με καθαρό μυαλό τα παραπάνω πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα και επίλεξε τι πραγματικά σου ταιριάζει.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Spitia xamilo enoikio athina thessaloniki

Μπορείς να βρεις σπίτια με 150-200 ευρώ ενοίκιο σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη το 2024;

Tipoi spition

Τύποι σπιτιών: Τι είδη σπιτιών υπάρχουν;

Dyari spiti ti einai

Τι είναι το δυάρι σπίτι; - Διαφορά δυάρι με γκαρσονιέρα