Πρόκειται να αλλάξεις σπίτι σύντομα και σκέφτεσαι αν σε συμφέρει μια μετακόμιση με ανυψωτικό και πού κυμαίνονται οι τιμές; Δες πότε απαιτείται το ανυψωτικό/γερανός για μετακομίσεις.

Κάθε μετακόμιση (με ανυψωτικό ή χωρίς) χρειάζεται καλό σχεδιασμό και σωστή οργάνωση για να κυλήσουν όλα ομαλά. Αν δεν έχεις πολλά και ογκώδη αντικείμενα να μεταφέρεις, ίσως αρκεί η βοήθεια λίγων πρόθυμων φίλων για να κάνεις τη δουλειά σου, εξοικονομώντας χρήματα. Αν όμως μεταφέρεις ολόκληρο νοικοκυριό και μαζί εύθραυστα / πολύτιμα αντικείμενα, καλύτερα ζήτα τη βοήθεια των ειδικών.

Τι είναι το ανυψωτικό μηχάνημα μετακόμισης;

Είναι ένα μηχάνημα που διαθέτει μία μεγάλη πλατφόρμα για να ανεβάζει και να κατεβάζει βαριά και ογκώδη αντικείμενα σε μεγάλο ύψος με ασφάλεια και ταχύτητα. Λειτουργεί με ειδικό υδραυλικό σύστημα που εξασφαλίζει τη σταθερότητα που χρειάζεται.

Συγκεκριμένα, στις μετακομίσεις χρησιμοποιούνται ανυψωτικά μηχανήματα ή γερανοί, ενσωματωμένα σε όχημα για να μπορούν να πηγαίνουν παντού. Ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε μεταφοράς-μετακόμισης υπάρχουν μικρότερα ή μεγαλύτερα ανυψωτικά μηχανήματα. Πάντως όλα οφείλουν να είναι πιστοποιημένα και με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Μετακόμιση με ανυψωτικό - Τιμές

Το κόστος μετακόμισης με ανυψωτικό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως πόσο προσωπικό θα χρειαστεί και για πόσες ώρες, το μέγεθος της οικοσκευής, τις περιοχές που θα γίνει η μεταφορά κτλ.

Με μία γρήγορη έρευνα, βρήκαμε τις παρακάτω ενδεικτικές τιμές με ΦΠΑ 24%:

  • Για γκαρσονιέρα 45 m2 από 170€
  • Για διαμέρισμα ως 75 m2 από 320€
  • Για διαμέρισμα ως 85 m2 από 370€

Οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές. Για να μάθεις το κόστος ειδικά για τη δική σου μετακόμιση, πρέπει να επικοινωνήσεις με τους επαγγελματίες. Πάντως υπάρχουν και μεταφορικές εταιρείες που απλώς χρεώνουν ένα στάνταρ ποσό επιπλέον για τη χρήση ανυψωτικού.

Στο Spitogatos συνεργαζόμαστε με έμπειρες μεταφορικές που μπορούν να σου δώσουν προσφορές για τη μετακόμισή σου, εύκολα και γρήγορα.

Πότε χρησιμοποιούμε ανυψωτικό μηχάνημα ή γερανό για μετακόμιση;

Βρήκες να αγοράσεις την κατοικία των ονείρων σου (ή να ενοικιάσεις την κατοικία των ονείρων σου), αλλά βρίσκεται σε ψηλό όροφο ή δεν έχει ασανσέρ. Και τώρα;

Κατά τη διάρκεια μίας μετακόμισης, πολλές φορές είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ένα ανυψωτικό μηχάνημα ή ένας γερανός τόσο για πρακτικούς λόγους, όσο για λόγους ασφάλειας.

Η συχνότερη περίπτωση είναι να μην υπάρχει ασανσέρ ή να είναι πολύ μικρό, οπότε δε χωράει τίποτα. Σε αυτή την περίπτωση, η χρήση ανυψωτικού είναι μονόδρομος, αφού προσφέρει ευκολία και ασφάλεια στο να ανεβεί και να κατεβεί η οικοσκευή χωρίς φθορές και ατυχήματα.

Επίσης, ένα ανυψωτικό μηχάνημα μετακόμισης είναι αναγκαίο, αν οι εσωτερικοί χώροι του σπιτιού είναι περιορισμένοι (στενοί διάδρομοι και πόρτες) ή αν οι κοινόχρηστες σκάλες είναι πολύ στενές για να περάσουν τα έπιπλα.

Εκεί υπάρχει πιθανότητα και να χτυπηθούν τα πράγματά σου και να προκληθούν φθορές στο παλιό ή το νέο σπίτι σου, γεγονός που μεταφράζεται σε περιττά έξοδα που δεν ήταν στο πρόγραμμα.

Τέλος, ένας γερανός για μετακόμιση πραγματοποιεί τις μεταφορές πολύ πιο γρήγορα και με λιγότερα εργατικά χέρια, άρα το οικονομικό όφελος είναι διπλό.

Ποια αντικείμενα χρειάζονται ανυψωτικό/ γερανό;

Έχεις να μεταφέρεις ογκώδη έπιπλα ή έπιπλα βαρέως τύπου; Είναι πιθανό να χρειαστείς μία μετακόμιση με ανυψωτικό μηχάνημα.

Αντικείμενα για τα οποία πιθανώς θα χρειαστείς ανυψωτικό είναι:

  • Οικοσκευή (κουζίνα, ψυγείο, πλυντήριο, τηλεοράσεις, ηλεκτρονικές συσκευές)
  • Βιβλιοθήκες
  • Καναπέδες
  • Τραπεζαρία
  • Σύνθετο
  • Ντουλάπες
  • Πιάνο
  • Χρηματοκιβώτιο

💡 Τα ψυγεία, επειδή περιέχουν φρέον, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη μεταφορά.

📌 Διάβασε επίσης: Λίστα για μετακόμιση: Όλα τα απαραίτητα για εύκολη μετακόμιση

Μπορώ να ενοικιάσω μόνο το ανυψωτικό;

Σκέφτεσαι να νοικιάσεις το ανυψωτικό μηχάνημα μετακόμισης, χωρίς να προσλάβεις το ανάλογο προσωπικό, για να εξοικονομήσεις χρήματα; Αυτό δεν γίνεται. Ο χειριστής του μηχανήματος είναι εξειδικευμένος σε αυτή τη δουλειά και ο μόνος κατάλληλος, για να ολοκληρωθεί η δουλειά με ασφάλεια.

Εκτός από τον χειριστή, είναι απαραίτητο ένα ακόμη άτομο, που ελέγχει από πάνω την διαδικασία της μεταφοράς και την οργανώνει. Ενημερώνει ουσιαστικά τον χειριστή πότε να ξεκινήσει και πού να σταματήσει για να γίνει η φόρτωση/εκφόρτωση των αντικειμένων. Όπως καταλαβαίνεις, πρόκειται για μία δύσκολη διαδικασία, γι’ αυτό, άσε στην άκρη τις πρωτοτυπίες και εμπιστέψου τους ειδικούς.

Πλεονεκτήματα της μετακόμισης με χρήση ανυψωτικού μηχανήματος

Η επιλογή ενός γερανού για να βοηθήσει στη μετακόμιση σίγουρα αυξάνει το κόστος, αλλά έχει αρκετά πλεονεκτήματα:

  1. Επαγγελματική δουλειά χωρίς φθορές: Το ανυψωτικό μηχάνημα κάνει την περισσότερη σκληρή δουλειά, χωρίς να κινδυνεύουν τα αντικείμενα σου ή το κτίριο από φθορές κατά το ανέβασμα ή το κατέβασμα ή ακόμα και στους στενούς χώρους του σπιτιού.
  2. Μετακόμιση με ασφάλεια: Δεν κινδυνεύεις εσύ και οι φίλοι σου, που έρχονται για βοήθεια, να πάθετε λουμπάγκο ή να τραυματιστείτε γενικά, σηκώνοντας βαριά αντικείμενα. Οι εξειδικευμένοι τεχνικοί ξέρουν πώς να χειριστούν βαριά και ογκώδη πράγματα και να τα μεταφέρουν με ασφάλεια στα φορτηγά με το ανυψωτικό, χωρίς να τα χτυπήσουν ή να τους πέσουν.
  3. Ταχύτητα και ευκολία: Αντί να πονοκεφαλιάζεις πώς θα περάσει η βιβλιοθήκη και ο καναπές από τον στενό διάδρομο στην εξώπορτα, το ανυψωτικό μπορεί να σου λύσει τα χέρια. Τα πάντα στα μπαλκόνια και από εκεί κάτω μέσα σε λίγα λεπτά! Μιλάμε για μεγάλη ευκολία και λιγότερο άγχος.
  4. Οικονομία: Αν τα βάλεις κάτω και τα λογαριάσεις, τελικά οι τιμές της μετακόμισης με ανυψωτικό μπορεί να μην είναι απαγορευτικές. Αν υπολογίσεις τα εργατικά χέρια που θα γλυτώσεις και τις εργατοώρες, τότε μάλλον είναι και πιο οικονομικό.

📌 Διάβασε επίσης: 5+1 tips για να κάνετε την μετακόμιση παιχνιδάκι

Μειονεκτήματα της μετακόμισης με χρήση ανυψωτικού μηχανήματος

Το βασικό μειονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι οι πολύ στενοί δρόμοι που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή που βρίσκονται τα σπίτια. Πάντως και αυτό ξεπερνιέται με μικρότερα μηχανήματα.

Επίσης, θα υπάρξει δυσκολία αν το ανυψωτικό δεν έχει πρόσβαση στα μπαλκόνια είτε από τον δρόμο, είτε από κάποιο υπαίθριο γκαράζ. Το ύψος της πολυκατοικίας δεν είναι θέμα, γιατί τα περισσότερα σύγχρονα ανυψωτικά φτάνουν μέχρι τον δέκατο όροφο.

Πώς επιλέγω μεταφορική; 

Η επιλογή της κατάλληλης μεταφορικής δε θα πρέπει να εξαρτάται μόνο από το κόστος.

Υπάρχουν κάποιες σημαντικές παράμετροι που θα πρέπει να λάβεις υπόψη:

  • Συστάσεις προηγούμενων πελατών
  • Αποδεδειγμένη εμπειρία (ειδικά στις μετακομίσεις με ανυψωτικό)
  • Αξιοπιστία και επαγγελματισμός, συνέπεια
  • Κατάλληλος εξοπλισμός (αν υπάρχει γερανός κ.λπ.)
  • Ασφάλεια με γραπτή εγγύηση
  • Δυνατότητα για συσκευασία αντικειμένων & άλλες υπηρεσίες

Με λίγα λόγια, αν σκέφτεσαι να μετακομίσεις και μάλιστα με τη χρήση ανυψωτικού μηχανήματος, άφησε στα χέρια των ειδικών τη διαδικασία της μετεγκατάστασης και κράτησε δυνάμεις για να βάλεις σε τάξη το καινούριο σου σπίτι. Σίγουρα εκεί θα έχεις πολλές δουλειές να κάνεις!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Klimatismos

Το 2035 ξεκινάει μια νέα εποχή για τον κλιματισμό: «Αντίο» στα φθοριούχα αέρια 

Fyta tyxi

4+1 φυτά που φέρνουν τύχη στο σπίτι