Τι σημαίνει σιωπηρή αναμίσθωση ακινήτου; Η αναμίσθωση γίνεται αυτόματα στην τριετία; Μάθε Χρήσιμες Πληροφορίες γύρω από την Αναμίσθωση Ακινήτου.

Η αναμίσθωση είναι ένας όρος που μπορεί να μην είναι πάντα τόσο ξεκάθαρος. Ωστόσο αν νοικιάζεις ήδη σπίτι, ή αν σκέφτεσαι να νοικιάσεις, στο άμεσο ή έμμεσο μέλλον, καλό θα ήταν να γνωρίζεις. Και αυτό για να ξέρεις καλύτερα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σου είτε είσαι ο ενοικιαστής είτε ο εκμισθωτής (ιδιοκτήτης). Παρακάτω θα βρεις ορισμένες απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα γύρω από την αναμίσθωση ακινήτου. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Τι είναι η αναμίσθωση ακινήτου;

Για αρχή, να αποσαφηνίσουμε το τι είναι η «αναμίσθωση». Είναι όταν ο ιδιοκτήτης και ο ενοικιαστής ενός ακινήτου συμφωνούν να επεκτείνουν την υπάρχουσα σύμβαση μίσθωσης. Άρα, πρόκειται για ανανέωση μίσθωσης ενός ακινήτου. Κατόπιν, ο ιδιοκτήτης υποβάλλει σχετική δήλωση στο Taxisnet για να ενημερώσει για τη διάρκεια της νέας σύμβασης. Με τη σειρά του, ο ενοικιαστής, θα πρέπει να κάνει, ηλεκτρονικά, αποδοχή της σύμβασης.

💡 Οι ενοικιαστές που επιθυμούν να ανανεώσουν τη σύμβασή τους καλό θα ήταν να ενημερώνουν τον ιδιοκτήτη τουλάχιστον τρεις μήνες πριν λήξει η υφιστάμενη σύμβαση. Εάν πάλι η αναμίσθωση δεν είναι κάτι που απασχολεί τα συμβαλλόμενα μέρη, τότε θα υπάρχει αρκετός χρόνος για τις επόμενες κινήσεις τους.

📌 Μετακομίζεις σε νέο σπίτι; Βρες την κατάλληλη μεταφορική εταιρεία μέσω του Spitogatos.

Σιωπηρή αναμίσθωση τι σημαίνει;

Η σιωπηρή αναμίσθωση – αλλιώς σιωπηρή παράτασης προβλέπεται στο άρθρο 611 του Αστικού Κώδικα. Συγκεκριμένα, μια μίσθωση που έχει συναφθεί για ορισμένο χρονικό διάστημα θεωρείται ότι έχει ανανεωθεί επ' αόριστον εάν, μετά τη λήξη του συμφωνηθέντος χρόνου, ο μισθωτής συνεχίζει να χρησιμοποιεί το ακίνητο και ο ιδιοκτήτης το γνωρίζει αλλά δεν εναντιώνεται. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να καταγγείλει τη μίσθωση ανά πάσα στιγμή και ο ενοικιαστής οφείλει να εγκαταλείψει το ακίνητο. Ως εκ τούτου, ο ενοικιαστής, καλό θα ήταν να συνάψει έγκαιρα κάθε συμφωνία ανανέωσης, ώστε να είναι προστατευμένος.

📌 Διάβασε επίσης: Προβλήματα στην ενοικίαση σπιτιού: Καταβολή εγγύησης και σπάσιμο συμβολαίου

Για πόσο μπορώ να παρατείνω μια μίσθωση;

Δεν υπάρχει ελάχιστη διάρκεια για την παράταση της μίσθωσης που να προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία. Ουσιαστικά, μπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια της μίσθωσης κατά οποιοδήποτε χρονικό πλαίσιο θέλεις. Να σημειωθεί όμως, ότι ο νόμος ορίζει μια ελάχιστη διάρκεια τριών ετών όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία και υπογράφεται συμφωνητικό/μισθωτήριο συμβόλαιο για πρώτη φορά.

Γιατί να ανανεώσω μια μίσθωση;

Η αναμίσθωση ακινήτου, έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα, τόσο για τον ιδιοκτήτη όσο και για τον ενοικιαστή. Ειδικότερα:

Ως ενοικιαστής:

  • Μεγαλύτερη ασφάλεια: Η ανανέωση μίσθωσης μπορεί να προσφέρει σταθερότητα και συνέχεια στη διαμονή σου σε ένα σπίτι ή σε έναν επιχειρηματικό χώρο.
  • Αποφυγή αλλαγών: Μπορείς να αποφύγεις τον κίνδυνο να αναζητήσεις νέο χώρο, το οποίο μπορεί να συνεπάγεται επιπλέον έξοδα και δυσκολίες.
  • Καλύτερη διαπραγματευτική δύναμη: Κατά τη διαπραγμάτευση μιας αναμίσθωσης, μπορείς να επιχειρήσεις να βελτιώσεις ορισμένες συνθήκες της σύμβασης, όπως το ενοίκιο, τις προϋποθέσεις συντήρησης ή άλλα όρια.

Ως ιδιοκτήτης:

  • Σταθερό εισόδημα: Η ανανέωση μίσθωσης σου εξασφαλίζει σταθερό εισόδημα από το ακίνητο και αποφεύγεται η κενή περίοδο χωρίς ενοικιαστή.
  • Αποφυγή δαπανών: Αποφεύγεις τις δαπάνες και τον χρόνο που συνδέονται με την αναζήτηση νέων ενοικιαστών, τις αλλαγές και τις εργασίες συντήρησης προς τη νέα σύμβαση.
  • Σταθερότητα και σχεδιασμός: Μπορείς να έχεις ένα σταθερό σχεδιασμό για το ακίνητο, είτε αυτός είναι σχετικά με τη συντήρηση, την ανακαίνιση ή τη μελλοντική χρήση του.

📌 Διάβασε επίσης: Πού μπορώ να βρω το συμβόλαιο του σπιτιού μου; - Όλα για τα συμβόλαια σπιτιού

Μπορώ να διαπραγματευτώ το ποσό του ενοικίου μετά τη λήξη της μίσθωσης;

Ναι, μπορείς να προχωρήσεις σε διαπραγμάτευση του ύψους του ενοικίου. Μόλις λήξει η διάρκεια της μίσθωσης, και τα δύο μέρη είναι ελεύθερα να διαπραγματευτούν εκ νέου τους όρους της συμφωνίας τους.

Ωστόσο αυτό εξαρτάται από το εάν και οι δύο πλευρές εκφράσουν ενδιαφέρον για την επέκταση της σύμβασης. Ορισμένες φορές μπορεί να είναι δυνατό να συμφωνηθεί νέο ενοίκιο ή νέοι όροι μετά τη λήξη, αλλά αυτό έχει να κάνει με την προθυμία και τις συμφωνίες των ενοικιαστή και ιδιοκτήτη. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να επικοινωνήσεις με τον ιδιοκτήτη για τυχόν διαπραγματεύσεις ή νέες συμφωνίες μετά τη λήξη της μίσθωσης.

💡 Να θυμάσαι: Κάθε συμφωνία για το ύψος του μισθώματος αλλά και για την μετέπειτα σταδιακή αναπροσαρμογή του, που συμπεριλαμβάνεται στο μισθωτήριο νομικά είναι έγκυρη.

Ποια έγγραφα χρειάζονται για την αναμίσθωση;

Για να γίνει η αναμίσθωση του ακινήτου απαιτούνται ορισμένα έγγραφα. Ειδικότερα:

  • Ιδιωτικό συμφωνητικό τροποποίησής του μισθωτηρίου
  • Δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων ακινήτων (Taxisnet) από τον ιδιοκτήτη και αποδοχή από τον ενοικιαστή.

💡 Όταν υπογράφεται ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μισθώσεως θα πρέπει οι δύο συμβαλλόμενοι, ο εκμισθωτής και ο μισθωτής, να γνωρίζουν με σαφήνεια ποια είναι τα δικαιώματά και ποιες οι υποχρεώσεις τους.

Εάν νοικιάζεις ήδη ή αν σκέφτεσαι να προχωρήσεις στην ενοικίαση ακινήτου, είτε ως ιδιοκτήτης είτε ως ενοικιαστής, λάβε υπόψη σου όλα τα παραπάνω περί αναμίσθωσης του ακινήτου για να είσαι προετοιμασμένος/η για παν ενδεχόμενο.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Akinita programma stegasis

Πρόγραμμα στέγασης «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Exoikonomw

Β’ κύκλος προγράμματος Εξοικονομώ 2023/2024: Δικαιούχοι, προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για αίτηση «Εξοικονομώ»

Koinwniki stegasi1

Πρόγραμμα «Σπίτι μου» 2024: Τι προβλέπεται για τη στέγαση νέων και ευάλωτων ομάδων