Οι τύποι σπιτιών αναφέρονται στα διαφορετικά είδη σπιτιών που υπάρχουν, δηλαδή τις διαφορετικές κατηγορίες σπιτιών όπως μονοκατοικίες, διαμερίσματα, στούντιο, βίλες και άλλα.

Το σπίτι έχει κατασκευαστεί για να παρέχει καταφύγιο και προστασία από τα στοιχεία της φύσης και τους κινδύνους του περιβάλλοντος. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, έχουν αναπτυχθεί διαφορετικοί τύποι σπιτιών που μπορούν να προσφέρουν διαφορετικές επιλογές κατοίκησης. Πλέον, ο τύπος σπιτιού που κατοικείς μπορεί να είναι ακόμα και σύμβολο κύρους (π.χ. βίλα).

Από τα διαμερίσματα και τις βίλες έως τα lofts και τις αγροικίες, οι επιλογές είναι απεριόριστες. Συνεπώς, αυτός ο πλουραλισμός, μπορεί να κάνει να χάνεσαι εάν ψάχνεις το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε συνοπτικά τα κυριότερα είδη ακινήτων που υπάρχουν. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

#1 Διαμέρισμα σε πολυκατοικία

Η πολυκατοικία αποτελείται από πολλά διαμερίσματα με ίδια ή διαφορετικά τετραγωνικά μέτρα. Συνήθως τα διαμερίσματα διατίθενται για ενοικίαση και οι κάτοικοι μοιράζονται τις κοινόχρηστες περιοχές, όπως την είσοδο και τους ανελκυστήρες. Βέβαια, πολλά διαμερίσματα σε πολυκατοικίες είναι ιδιόκτητα. Αυτός ο τύπος σπιτιού είναι πολύ δημοφιλής στις πόλεις, καθώς επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν σε κοντινή απόσταση από τον τόπο εργασίας τους και από τα κέντρα των πόλεων. Ο όροφος ενός διαμερίσματος, ανεξαρτήτως μεγέθους, ξεκινά από υπόγειο - ημιυπόγειο και φτάνει και μέχρι τον τελευταίο όροφο μιας πολυκατοικίας (20+). Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πόσα δωμάτια μπορεί να έχει το εκάστοτε ακίνητο, ανάλογα με το είδος του. Εάν λοιπόν αναρωτιέσαι «ένα δυάρι ακίνητο πόσο δωμάτια έχει;», παρακάτω θα βρεις την απάντηση. Ειδικότερα, ένα διαμέρισμα διακρίνεται, με τις σειρά του, σε ορισμένες υποκατηγορίες.

Συγκεκριμένα:

  • Στούντιο / Γκαρσονιέρα: Διαθέτει έναν κύριο χώρο που συνδυάζει κουζίνα, καθιστικό και υπνοδωμάτιο.
  • Δυάρι: Διαθέτει ένα υπνοδωμάτιο, ένα καθιστικό, μια κουζίνα και ένα μπάνιο.
  • Τριάρι: Διαθέτει δύο υπνοδωμάτια, ένα καθιστικό, μια κουζίνα και ένα μπάνιο.
  • Οροφοδιαμέρισμα: Ένα οροφοδιαμέρισμα είναι ένα διαμέρισμα που βρίσκεται σε μια πολυκατοικία ή άλλο κτίριο και καταλαμβάνει έναν ολόκληρο όροφο. Τα οροφοδιαμερίσματα συνήθως διαθέτουν δύο ή περισσότερα υπνοδωμάτια, μπάνιο, κουζίνα και καθιστικό, καθώς και άλλους χώρους, όπως βεράντες, μπαλκόνια ή ακόμα και σοφίτες.

📌 Ενδιαφέρεσαι για σπίτι δύο ή τριών υπνοδωματίων; Δες περισσότερα στο άρθρο που ετοιμάσαμε για σένα: Πόσο κοστίζει η αγορά ή ενοικίαση διαμερίσματος με 2 ή 3 υπνοδωμάτια στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας;

#2 Μονοκατοικία

Μια μονοκατοικία είναι ένα ανεξάρτητο κτίριο, που συνήθως αποτελείται από ένα σαλόνι, κουζίνα, υπνοδωμάτιο/δωμάτια και μπάνιο. Μια μονοκατοικία μπορεί να κατασκευαστεί σε διάφορα μεγέθη και τρόπους σχεδίασης, ανάλογα με τις ανάγκες των κατοίκων και τον προϋπολογισμό τους. Οι μονοκατοικίες συνήθως έχουν έναν κήπο ή αυλή, και συχνά χρησιμοποιούνται από οικογένειες ή ζευγάρια που θέλουν να έχουν τη δική τους ανεξάρτητη κατοικία και ιδιωτικότητα. Μια μονοκατοικία θα βρεις τόσο στο κέντρο και στα περίχωρα μεγάλων πόλεων, όσο και σε περιοχές με πληθώρα εξοχικών κατοικιών.

💡 Δες αγγελίες για ενοικιάσεις μονοκατοικιών στο Δήμο Θεσσαλονίκης ή ενοικιάσεις μονοκατοικιών στο κέντρο της Αθήνας και βρες αυτό που αναζητάς εύκολα και γρήγορα!

#3 Διπλοκατοικία

Μια διπλοκατοικία αποτελείται από δύο ανεξάρτητα διαμερίσματα, τα οποία συνήθως βρίσκονται δίπλα - δίπλα ή πάνω - κάτω. Κάθε διαμέρισμα αποτελεί μια ανεξάρτητη μονάδα κατοικίας με δική του είσοδο, σαλόνι, κουζίνα, υπνοδωμάτια και μπάνιο. Η διπλοκατοικία είναι συνήθως ένα κτίριο που κατασκευάζεται για να φιλοξενήσει δύο οικογένειες ή δύο οικογενειακές μονάδες, οι οποίες μπορούν να ζουν κοντά, αλλά όχι απαραίτητα να μοιράζονται τον ίδιο χώρο. Ανά περίπτωση αυτό βέβαια διαφέρει και δεν είναι απόλυτο, εφόσον σε μια διπλοκατοικία μπορούν να μένουν διαφορετικές και ανεξάρτητες οικογένειες.

#4 Βίλα

Μια βίλα είναι ένα μεγάλο και πολυτελές σπίτι που συνήθως βρίσκεται σε περιοχές με θέα ή κοντά σε ακτές / θάλασσες ή στα προάστια των πόλεων. Συνήθως έχει έναν ή περισσότερους ορόφους και περιβάλλεται από ένα μεγάλο κήπο ή αυλή. Οι βίλες συνήθως έχουν πολλά δωμάτια και μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλες οικογένειες ή ομάδες ανθρώπων. Συχνά διαθέτουν πολλαπλές αίθουσες, τζάκια, σαλόνια, κουζίνες, μπάνια και υπνοδωμάτια. Οι βίλες συνήθως διαθέτουν επίσης πισίνες, σάουνες, γυμναστήρια, αίθουσες κινηματογράφου και άλλες ανέσεις.

💡 Αναζητάς άνεση και πολυτέλεια σε μια ασφαλή περιοχή; Ρίξε μια ματιά στις διαθέσιμες βίλες προς πώληση στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας και βρες ένα σπίτι βγαλμένο από παραμύθι.

#5 Μεζονέτα

Η μεζονέτα είναι τύπος κατοικίας που αποτελείται από δύο ή περισσότερα επίπεδα και συνήθως βρίσκεται σε ένα κτίριο πολλαπλών ορόφων. Το πρώτο επίπεδο της μεζονέτας συνήθως περιλαμβάνει τον κοινόχρηστο χώρο, όπως το σαλόνι, την τραπεζαρία και την κουζίνα, ενώ το δεύτερο επίπεδο περιλαμβάνει τα υπνοδωμάτια και τα μπάνια. Πολλές φορές, δε, διαθέτουν επίσης υπόγειο, σοφίτα, ή / και γκαράζ. Συνήθως, οι μεζονέτες είναι μεγαλύτερες από τα διαμερίσματα και προσφέρουν περισσότερο χώρο και ανεξαρτησία στους κατοίκους τους. Οι μεζονέτες μπορεί να βρίσκονται σε διαμερισματικά κτίρια ή σε συγκροτήματα κατοικιών, αλλά μπορεί επίσης να είναι ανεξάρτητες κατοικίες με δικό τους κήπο ή αυλή.

📌 Διάβασε επίσης: Σπίτια 50 - 60, έως 200 τετραγωνικά: Βρες αυτό που σου ταιριάζει

#6 Loft

Τα lofts, αρχικά δημιουργήθηκαν από ανακαίνιση βιομηχανικών κτιρίων, όπως εργοστάσια και αποθήκες, που μετατράπηκαν σε κατοικίες. Συνήθως, δεν έχουν διαχωριστικούς τοίχους μεταξύ των χώρων, με εξαίρεση τα μπάνια και τα υπνοδωμάτια. Αντ' αυτού, τα διάφορα δωμάτια του σπιτιού (όπως το σαλόνι, η τραπεζαρία και η κουζίνα) βρίσκονται σε έναν ανοιχτό κι ενιαίο χώρο. Τα ταβάνια είναι συνήθως ψηλά, κάτω από τα οποία υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα για να επιτρέπουν την είσοδο του φυσικού φωτός. Τα περισσότερα, δε, διατηρούν τη βιομηχανική τους αισθητική.

💡 Θες μαγευτική θέα 24/7; Δες διαθέσιμα lofts προς πώληση στο κέντρο της Αθήνας.

#7 Αγροτική κατοικία (φάρμα / ράντσο)

Η αγροτική κατοικία, γνωστή και ως φάρμα ή ράντσο, είναι ένας τύπος κατοικίας που συνήθως βρίσκεται σε αγροτικές περιοχές και σχετίζεται με τη γεωργία και την εκτροφή ζώων. Αυτός ο τύπος κατοικίας περιλαμβάνει συνήθως μεγάλα εδάφη, σπίτια μεγάλου μεγέθους και διάφορες κατασκευές για την εκτροφή ζώων και τη γεωργία. Συνήθως, μια αγροτική κατοικία περιλαμβάνει μια μεγάλη κουζίνα, μια αίθουσα φαγητού, υπνοδωμάτια, αλλά και μια αποθήκη για τα εργαλεία και τα μηχανήματα του αγροκτήματος.

💡 Υπάρχουν βέβαια και άλλοι τύποι σπιτιών, λιγότερο δημοφιλή στην Ελλάδα, όπως τα μπανγκαλόου (bungalow), τα πλωτά σπίτια, τα σπίτια σε «ξυλοπόδαρα», τα ιγκλού (παγοκαλύβα Εσκιμώων), τα canal boats, ακόμα και τα τροχόσπιτα.

📌 Διάβασε επίσης: Οι 9 τύποι σπιτιών που θα συναντήσεις σε ραντεβού

Για να βρεις το σπίτι των ονείρων σου είναι σημαντικό να ορίσεις τις ανάγκες σου και στη συνέχεια να εξερευνήσεις όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Είναι επίσης ιδιάζουσας σημασίας να μπορείς να έχεις μια εικόνα για τους διαθέσιμους τύπους σπιτιών, καθώς και τους ιδανικούς για σένα. Αν θέλεις να αλλάξεις σπίτι, ο Spitogatos μπορεί να σε βοηθήσει, κάνοντας τη διαδικασία πιο εύκολη και γρήγορη. Μπες στο spitogatos.gr, δες χιλιάδες αγγελίες ακινήτων για αγορά ή ενοικίαση, ζύγισε τα υπέρ και τα κατά κάθε τύπου ακινήτου και κάθε σπιτιού μεμονωμένα και βρες αυτό ακριβώς που ψάχνεις!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Klimatismos

Το 2035 ξεκινάει μια νέα εποχή για τον κλιματισμό: «Αντίο» στα φθοριούχα αέρια 

Fyta tyxi

4+1 φυτά που φέρνουν τύχη στο σπίτι