Μπορείς να έχεις την άνεσή σου σε 15 τετραγωνικά σπίτι; Πόσο λειτουργικά είναι τα σπίτια 20, 30 ή 40 τετραγωνικών και πώς θα βρεις αυτό που ψάχνεις; Έχουμε αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι.

Σπίτι 10 τετραγωνικά; Σπίτι 12 τετραγωνικά; 15 τετραγωνικά σπίτι; 16 τετραγωνικά σπίτι; Σπίτι 30 τετραγωνικών; Σπίτι 33 τετραγωνικά; Σπίτι 45 τετραγωνικά; Μπορεί τα παραπάνω τετραγωνικά μέτρα να φαντάζουν λίγα για να είσαι άνετος/-η, ωστόσο τα σπίτια λίγων τετραγωνικών μέτρων μπορούν να γίνουν βολικά, σαν ένα σπίτι πολλών τετραγωνικών. Το μυστικό της επιτυχίας συχνά κρύβεται τόσο στη διαρρύθμιση ενός μικρού σπιτιού όσο και στην επίπλωση – διακόσμησή του. Ένα σπίτι 30 τετραγωνικά, εάν διακοσμηθεί σωστά με «έξυπνα» έπιπλα μπορεί να είναι πολύ πιο λειτουργικό και άνετο από ένα σπίτι 100 τετραγωνικών.

Εμείς είμαστε εδώ, για να σε βοηθήσουμε να βρεις το κατάλληλο σπίτι για εσένα, όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι.

Πόσα τετραγωνικά είναι το ιδανικό σπίτι;

Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες, γι’ αυτό και τα τετραγωνικά του ιδανικού σπιτιού διαφέρουν από άτομο σε άτομο και από οικογένεια σε οικογένεια. Ας δούμε μερικούς παράγοντες που επηρεάζουν πόσα τετραγωνικά είναι το ιδανικό σπίτι για τον καθένα μας:

📌 Διάβασε επίσης: Τύποι σπιτιών: Τι είδη σπιτιών υπάρχουν;

#1 Πόσα άτομα μένουν στο σπίτι

Ένα άτομο λογικά έχει μικρότερες ανάγκες σε χώρο, σε σχέση με ένα ζευγάρι, ένα ζευγάρι με παιδί ή μια μεγάλη οικογένεια τεσσάρων ατόμων και άνω.

Εάν μένεις μόνος/η, τότε ίσως χρειάζεσαι κάτι διαφορετικό από το αν επιλέξεις να συγκατοικήσεις. Έτσι, οι ανάγκες σου ως προς το πόσα τετραγωνικά είναι το ιδανικό σπίτι ενδέχεται να διαφέρουν. Για να βρεις το τέλειο σπίτι λάβε υπόψη λοιπόν το πόσα άτομα πρόκειται να μένουν σ’ αυτό. Και να θυμάσαι πως ένα σπίτι λίγων τετραγωνικών, συνήθως, επιλέγεται από ένα άτομο ή από νέα ζευγάρια (άρα δύο άτομα το πολύ). Αν ενδιαφέρεσαι για ένα σπίτι που θα μείνει μια ολόκληρη οικογένεια -με παιδιά- τότε, ένα μεγαλύτερο σπίτι θα είναι σίγουρα πιο βολικό για όλους.

#2 Ποιος είναι ο διαθέσιμος προϋπολογισμός

Το κόστος κατασκευής, συντήρησης και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας αυξάνεται με το μέγεθος του σπιτιού. Συνεπώς, πρέπει να είσαι υποψιασμένος/η εκ των προτέρων ότι ένα μεγάλο σπίτι, π.χ. 90 τετραγωνικών μέτρων, ακόμα και αν έχει χαμηλό ενοίκιο, δεν σημαίνει ότι είναι εν τέλει πιο οικονομικό από ένα σπίτι 46 τετραγωνικά, πόσο μάλλον από ένα σπίτι 17 τετραγωνικά.

#3 Πού βρίσκεται το ακίνητο

Είναι γεγονός πως τα σπίτια σε αστικές περιοχές είναι συνήθως μικρότερα από εκείνα που βρίσκονται σε περιοχές της περιφέρειας. Άλλο κόστος έχει ένα σπίτι 30 τετραγωνικών στο κέντρο της Αθήνας και άλλο ένα σπίτι 27 τετραγωνικά στη Σπάρτη ή το Ηράκλειο Κρήτης.

💡 Δες τώρα διαθέσιμα σπίτια 30 τετραγωνικών στη Θεσσαλονίκη.

#4 Ποιο είναι το lifestyle σου

Τα τετραγωνικά μέτρα τα οποία απαιτούνται για ένα άτομο που απολαμβάνει να φιλοξενεί καλεσμένους μπορεί να διαφέρουν από εκείνα που απαιτούνται για κάποιον που απολαμβάνει να περνάει χρόνο μόνος του. Στην πρώτη περίπτωση, 30 τετραγωνικά σπίτι, είναι προτιμότερο από ένα σπίτι 14 τετραγωνικά ή ένα σπίτι 15 τετραγωνικά. Στη δεύτερη περίπτωση ωστόσο, πιθανότατα 25 τετραγωνικά σπίτι αρκεί.

#5 Ποιες είναι οι προσωπικές προτιμήσεις σου

Τα γούστα διαφέρουν και αυτό έχει αντίκτυπο ακόμα και στο πόσα τετραγωνικά είναι το ιδανικό σπίτι. Συνεπώς, αυτό που μπορεί να θεωρείται ιδανικό για ένα άτομο μπορεί να μην είναι ιδανικό για κάποιο άλλο. Μπορεί λοιπόν για κάποιον 20 τετραγωνικά σπίτι να είναι τέλεια, εφόσον καθαρίζεται και συμμαζεύεται πιο εύκολα, ενώ για κάποιον άλλο 40 τετραγωνικά σπίτι είναι το ιδανικό.

Τι πλεονεκτήματα έχει ένα σπίτι κάτω των 45 τ.μ.;

Ένα σχετικά μικρό σπίτι, κάτω των 45 τ.μ. έχει περισσότερα πλεονεκτήματα απ’ όσα νομίζεις. Αν ψάχνεις για ενοικίαση κατοικίας, αξίζει να λάβεις υπόψη τα εξής:

  • Οικονομική προσιτότητα: Ένα μικρό σπίτι, π.χ. ένα σπίτι 20 τετραγωνικά ή ένα σπίτι 35 τετραγωνικά, είναι γενικά πιο προσιτό στην τσέπη σου σε σχέση με ένα μεγαλύτερο. Αυτό σημαίνει πως αν διαθέτεις περιορισμένο προϋπολογισμό για αγορά ή ενοικίαση ακινήτου, επιλέγοντας ένα σπίτι 25 τετραγωνικά, μπορείς να αποκτήσεις κάτι δικό σου χωρίς να βγεις off-budget.
  • Ευκολότερη και οικονομικότερη συντήρηση: Ένα μικρότερο ακίνητο, όπως ένα σπίτι 40 τετραγωνικά, απαιτεί λιγότερη συντήρηση, εφόσον υπάρχουν λιγότερα δωμάτια και λιγότερα τετραγωνικά για καθαρισμό και συντήρηση. Έτσι, αυτή σου η επιλογή θα σου φανεί σωτήρια μακροπρόθεσμα, καθώς δεν θα χρειαστεί να ξοδέψεις μια περιουσία για ανακαίνιση, επισκευές και άλλες τεχνικές εργασίες.
  • Χαμηλότερο ενεργειακό κόστος: Ένα μικρότερο σπίτι, πόσο μάλλον ένα σπίτι 20 τετραγωνικών, απαιτεί λιγότερη ενέργεια για θέρμανση το χειμώνα και κλιματισμό το καλοκαίρι. Έτσι γλιτώνεις κάποια χρήματα και από τους λογαριασμούς ρεύματος - ενέργειας. Πρόκειται για μια win-win κατάσταση σίγουρα.
  • Πιο φιλικό προς το περιβάλλον: Τα σπίτια λίγων τετραγωνικών έχουν μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, καθώς απαιτούνται λιγότερα υλικά για την κατασκευή τους και λιγότερη ενέργεια για τη συντήρησή τους. Φαντάσου επίσης, πόσο in επιλογή θα ήταν ένα πέτρινο σπίτι 15 τετραγωνικά ή ένα πέτρινο σπίτι 40 τετραγωνικά.
  • Περισσότερη άνεση: Ένα σπίτι 18 τετραγωνικά ας πούμε, λόγω του μεγέθους του χρειάζεται διαφορετική μεταχείριση από ένα σπίτι 90 τετραγωνικά, ώστε να θυμίζει σπιτικό. Σε πολλές περιπτώσεις, δε, ένα σπίτι λίγων τετραγωνικών μπορεί να διακοσμηθεί πιο εύκολα κι γρήγορα, αποπνέοντας ευκολότερα μια αίσθηση ζεστασιάς και θαλπωρής. Σε ένα μεγάλο σπίτι με πολλούς τοίχους και χωρίσματα, ο μπόλικος χώρος μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά, δημιουργώντας παραφορτωμένους χώρους χωρίς ιδιαίτερη ατμόσφαιρα ή/και καλή αισθητική.
  • Μινιμαλιστικός τρόπος ζωής: Ένα σπίτι 22 τετραγωνικών σπίτι μπορεί να ενθαρρύνει έναν πιο μινιμαλιστικό τρόπο ζωής. Αυτός με τη σειρά του δύναται να οδηγήσει σε μια πιο απλή και πρακτική ζωή. Μάλιστα, εάν πρόκειται για μετακόμιση σε ένα σπίτι 30 τετραγωνικά, η αποσυμφόρηση που θα προηγηθεί θα σου φανεί άκρως λυτρωτική.

Παράγοντες που πρέπει να εξετάσεις για να βρεις ένα σπίτι 45 τετραγωνικά στην Αθήνα

Στην Αθήνα θα βρεις πολλές επιλογές για σπίτια κάτω των 45 τετραγωνικών μέτρων. Ωστόσο, θα πρέπει να κάνεις μια καλή έρευνα για να βρεις το ιδανικό σπίτι για αγορά ή ενοικίαση. Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές που μπορείς να εξετάσεις, ώστε να βρεις π.χ. μικρά σπίτια 30 τετραγωνικών, αλλά value-for-money. Ειδικότερα:

#1 Κάνε την αναζήτησή σου πιο συγκεκριμένη αναζητώντας studio / γκαρσονιέρα

Τα στούντιο (αλλιώς γκαρσονιέρες) είναι σπίτια με λιγότερα τετραγωνικά που συνήθως αποτελούνται από έναν κύριο χώρο που χρησιμεύει ως καθιστικό, υπνοδωμάτιο και κουζίνα. Συνήθως, τα στούντιο είναι σχεδιασμένα για ένα ή δύο άτομα και μπορούν να αποτελέσουν μια καλή επιλογή εάν ψάχνεις έναν μικρό και οικονομικό χώρο διαβίωσης. Επιπλέον, αποτελούν μια καλή λύση για φοιτητές που αναζητούν π.χ. σπίτια 30 τετραγωνικών ή σπίτια 40 τετραγωνικά κοντά στη σχολή τους.

#2 Εξέτασε γειτονιές στα περίχωρα της Αθήνας

Διάφορες γειτονιές στα περίχωρα της Αθήνας, όπως το Περιστέρι, η Νίκαια και η Καλλιθέα, είναι πιθανό να διαθέτουν μικρότερα διαμερίσματα με χαμηλότερο κόστος από εκείνα που βρίσκονται σε πιο κεντρικές γειτονιές. Είναι λογικό εξάλλου τα ενοίκια για τα σπίτια 25 τετραγωνικών στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας να είναι πιο ακριβά από εκείνα για σπίτια 35 τετραγωνικά σε πιο «αποκεντρωμένες» περιοχές της Αττικής.

💡 Δες σπίτια 30 τετραγωνικά στο Αιγάλεω και στην περιοχή του Ζωγράφου.

#3 Έλεγξε τα παλαιότερα κτίρια

Τα παλαιότερα κτίρια στην Αθήνα διαθέτουν συχνά μικρότερα διαμερίσματα από τα νεότερα. Αναζήτησε κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από τη δεκαετία του 1970 ή του 1980, σε περιοχές κοντά στο κέντρο όπως η Κυψέλη, το Μεταξουργείο ή τα Ιλίσια. Σίγουρα θα βρεις 32 τετραγωνικά σπίτι ή 35 τετραγωνικά σπίτι σε πολλές περιοχές της Αθήνας.

#4 Δες διαμερίσματα που χρειάζονται ανακαίνιση

Εάν αναζητάς ένα σπίτι για αγορά, τότε να θυμάσαι πως ενδέχεται να βρεις ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα, το οποίο μπορεί μεν να χρειάζεται ανακαίνιση, μπορείς, δε, να το μετατρέψεις σε μικρότερα διαμερίσματα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να εκμεταλλευτείς τοιουτοτρόπως κάθε τετραγωνικό. Και μάλιστα, χωρίς να αναγκαστείς να μείνεις σε ένα υπερβολικά μεγάλο σπίτι, το οποίο επί της ουσίας δεν χρειάζεσαι.

Πολλές φορές, ένα παλιότερο σπίτι έως 45 τ.μ. στα Πατήσια, λόγω αυτής του της παλαιότητας, είναι πιο συμφέρον οικονομικά σε σχέση με ένα νεόδμητο σπίτι στους Αμπελόκηπους. Παράλληλα, ένα σπίτι που χρειάζεται ανακαίνιση σου δίνει πλήθος επιλογών ώστε να το «εκμεταλλευτείς» όπως επιθυμείς και να βγεις κερδισμένος/η στο τέλος. Ακόμα και ένα σπίτι 19 τετραγωνικά εξάλλου μπορεί να μεταμορφωθεί σ’ αυτό που πραγματικά ονειρεύεσαι.

📌 Διάβασε επίσης: Αγοράζοντας ένα σπίτι που χρειάζεται ανακαίνιση

Το κόστος ζωής στην Αθήνα μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τη γειτονιά που θα επιλέξεις, και τα μικρότερα διαμερίσματα μπορεί να είναι πιο ακριβά ανά τετραγωνικό μέτρο από τα μεγαλύτερα. Και είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη σου όλα τα πιθανά -κι απίθανα μη σου πω- ενδεχόμενα.

Στο Spitogatos, είτε αναζητάς ένα μικρό διαμέρισμα για να αγοράσεις, είτε ένα στούντιο προς ενοικίαση στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα, το βέβαιο είναι πως μπορείς να βρεις το ιδανικό σπίτι και μάλιστα, στα τετραγωνικά που επιθυμείς. Μπες σήμερα και χρησιμοποίησε τα φίλτρα της πλατφόρμας μας για να βρεις σπίτι στην περιοχή που θέλεις, στα τετραγωνικά που θέλεις!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Lavi parathiroy

Κρεμονέζικες λαβές παραθύρων: Όσα πρέπει να ξέρεις πριν τις επιλέξεις