Πώς μπορείς να φτιάξεις τον δικό σου παράδεισο στους εξωτερικούς χώρους το σπιτιού σου;

Αν οι διακοπές σου είναι ακόμα μακριά και συνεχίζεις να περνάς πολύ χρόνο στο σπίτι, τώρα μάλλον είναι ευκαιρία να κάνεις ορισμένες αλλαγές στους εξωτερικούς του χώρους και να τους προσαρμόσεις στις ανάγκες της καλοκαιρινής σου καθημερινότητάς. Βέβαια, ακόμα κι αν βρίσκεσαι στο εξοχικό σου σπίτι, μπορείς άνετα να τις εφαρμόσεις και εκεί.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Το μπαλκόνι και ο κήπος, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους, αποτελούν επέκταση των εσωτερικών χώρων ενός σπιτιού και μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε ένα ήρεμο καταφύγιο χαλάρωσης έπειτα από μια κουραστική μέρα ή ακόμα και να απολαύσεις την παρέα της οικογένειας και των φίλων σου. Δες λοιπόν πως μπορείς να δημιουργήσεις μία όαση στη βεράντα ή τον κήπο σου με έξυπνες και δροσερές λύσεις.

1. Οραματίσου το σχέδιο και κάνε ένα οικονομικό πλάνο

Αρχικά, πριν ξεκινήσεις τις αλλαγές, είναι σημαντικό να οραματιστείς το πως θα ήθελες να δείχνει η βεράντα ή η αυλή σου και φυσικά τι προϋπολογισμό διαθέτεις για να το πετύχεις αυτό -ακόμα κι αν τις εφαρμόσεις σε φάσεις. Μία ξύλινη κατασκευή, όπως για παράδειγμα μία πέργκολα ή ένα κιόσκι, είναι μία πολύ ωραία ιδέα, αλλά φυσικά κοστίζει περισσότερο.

2. Επένδυσε σε ένα αποχετευτικό σύστημα

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Αν έχεις μεγάλο κήπο, οι εναλλακτικές είναι πολλές. Ωστόσο το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να εγκαταστήσεις είναι ένα καλό σύστημα αποχέτευσης εξωτερικών χώρων για να μην έχεις προβλήματα στο μέλλον από το υπερβολικό στάσιμο νερό και παράλληλα, να αποφύγεις τη διάβρωση του εδάφους.

3. Φτιάξε έναν κήπο

Είτε πρόκειται για αυλή, είτε για βεράντα, οι χώροι πρασίνου προσφέρουν στο μυαλό και το σώμα ένα μέρος για χαλάρωση και δημιουργία. Μπορείς να φυτέψεις λουλούδια, δέντρα και άλλα αρωματικά φυτά ή ακόμα και να δημιουργήσεις έναν πλούσιο λαχανόκηπο από όπου θα προμηθεύεσαι τα δικά σου φρέσκα οπωροκηπευτικά. Η κηπουρική εκτός από μία πολύ δημιουργική απασχόληση, αποτελεί και ένα είδος ψυχοθεραπείας. Φρόντισε, ωστόσο, να συνδέσεις ένα αυτόματο σύστημα ποτίσματος τόσο για λόγους οικονομίας, όσο και για να έχεις την ανεξαρτησία σου την περίοδο που θα λείπεις από το σπίτι.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

4. Αναβάθμισε τον χώρο

Καλοκαίρι χωρίς το υγρό στοιχείο δε νοείται. Τι κι αν βρίσκεσαι σε εξοχικό στο βουνό ή σε μπαλκόνι στην πόλη, μπορείς να προσθέσεις κάποιες πινελιές που θα ενθουσιάσουν την οικογένεια και θα τις απολαύσετε παρέα. Σε μεγάλους κήπους μπορείς να κατασκευάσεις ένα σιντριβάνι ή μία μικρή λιμνούλα με νούφαρα ή ακόμα και να τοποθετήσεις ένα εξωτερικό τζακούζι!

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Τις δροσερές νύχτες του καλοκαιριού ζέστανε τον χώρο και δημιούργησε μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα με ένα εξωτερικό οικολογικό τζάκι, που παράγει μία απομίμηση φλόγας χωρίς, ωστόσο, να ρυπαίνει το περιβάλλον με διοξείδιο του άνθρακα και κάνοντας ταυτόχρονα μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ηλεκτρικά τζάκια που καταναλώνουν ελάχιστη ηλεκτρική ενέργεια, τζάκια αερίου που δεν εκπέμπουν καυσαέρια, αφού κάνουν σχεδόν τέλεια καύση χωρίς να διαρρέουν αέριο στον χώρο και τζάκια βιοαιθανόλης που εκπέμπουν τον ίδιο όγκο καυσαερίων στον αέρα με δύο κεριά!

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

5. Δημιούργησε ένα σημείο συνάντησης

Ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειας σου και το πώς σου αρέσει να περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου, υπάρχουν άπειρες επιλογές για να μετατρέψεις τον εξωτερικό σου χώρο σε ένα αξιοθαύμαστο meeting point. Για παράδειγμα, αν είσαι λάτρης του barbeque και σου αρέσει να ψήνεις στη σχάρα και να τρως με τους φίλους σου στον κήπο ή την βεράντα, σκέψου να επενδύσεις σε μια εξωτερική κουζίνα κατάλληλη για προετοιμασία φαγητού και μαγείρεμα. Εκτός από μία φορητή ψησταριά, που είναι η απλή λύση για το μπαλκόνι, αν έχεις χώρο στον κήπο σου και αρκετό μεράκι, μπορείς να κατασκευάσεις χτιστό φούρνο και να τον χρησιμοποιείς αντί για τον ηλεκτρικό.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Εάν, πάλι, είσαι άνθρωπος της χαλάρωσης, ακούγεται σίγουρα πιο δελεαστικό ένα υπαίθριο σαλόνι με καναπέ ή πολυθρόνες και τραπέζι σαν χώρος ψυχαγωγίας. Φυσικά πριν αγοράσεις έπιπλα κήπου, βεβαιώσου ότι όλα τα υλικά είναι ανθεκτικά στον ήλιο και στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

6. Διακόσμησε με τα κατάλληλα αξεσουάρ

Με μία εμπνευσμένη διακόσμηση και τα κατάλληλα αξεσουάρ είναι εύκολο να μετατρέψεις το μπαλκόνι ή την αυλή σου σε έναν ονειρικό προορισμό. Ακριβώς όπως ο εσωτερικός χώρος του σπιτιού σου, έτσι και ο εξωτερικός πρέπει να αντικατοπτρίζει το προσωπικό σου στυλ και χαρακτήρα. Δώσε έναν boho αέρα προσθέτοντας έντονα χρώματα με χαλιά βεράντας, πολύχρωμες γλάστρες και διακοσμητικά μαξιλάρια ή ακόμα και τοποθετώντας μία αιώρα. Κάνε το μπαλκόνι σου νησί, χρησιμοποιώντας λευκά διακοσμητικά, μεγάλες μαξιλάρες και πανιά που θα τα συνδυάσεις με μπλε σερβίτσια φαγητού. Φαντασία να έχεις και οι επιλογές είναι ανεξάντλητες!

7. Φώτισε τη νύχτα

Αν θέλεις να απολαμβάνεις την αυλή ή τη βεράντα σου μετά τη δύση του ήλιου, τότε χρησιμοποίησε εξωτερικό φωτισμό. Ξέχασε τα κλασικά φώτα βεράντας και επίλεξε μικρά φαναράκια, γιρλάντες και επιτοίχια ή επιτραπέζια ρυθμιζόμενα φώτα που δημιουργούν μια ρομαντική ατμόσφαιρα. Εννοείται ότι για λόγους οικονομίας, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος, τα ηλιακά φωτιστικά είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα λύση. Συνδύασε διαφορετικές πηγές φωτισμού και μετάτρεψε τον κήπο ή το μπαλκόνι σου σε ένα μαγικό μέρος.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Ό,τι και αν επιλέξεις να κάνεις, φρόντισε το τελικό αποτέλεσμα να φέρνει χαμόγελο στα χείλη σου και να σου δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνεις τον κήπο ή την αυλή σου είτε μόνος/η, είτε με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3
Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Lavi parathiroy

Κρεμονέζικες λαβές παραθύρων: Όσα πρέπει να ξέρεις πριν τις επιλέξεις