Σε περίπτωση πώλησης ακινήτου που είναι ενοικιασμένο, ο ενοικιαστής έχει συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να επιτρέπει τη προβολή του ακινήτου σε πιθανούς αγοραστές. Ποια είναι όμως, συνολικά, τα δικαιώματά ενοικιαστή σε περίπτωση πώλησης της κατοικίας;

Τα δικαιώματα του ενοικιαστή και οι υποχρεώσεις του συνήθως καθορίζονται από το ενοικιαστήριο συμβόλαιο, το οποίο είναι ένα νομικό έγγραφο που διέπει τη σχέση μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών. Οι όροι του συμβολαίου ενοικίασης μπορεί να διαφέρουν ανά περίπτωση, αφού αυτοί είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμοι μεταξύ τους αλλά παραμένουν δεσμευτικοί και για τις δύο πλευρές. Τι ισχύει ωστόσο στην περίπτωση πώλησης του ακινήτου που ενοικιάζεται; Ποια είναι τα δικαιώματα του ενοικιαστή σε περίπτωση πώλησης του σπιτιού; Και υφίσταται η υποχρέωση ενοικιαστή να δείχνει το σπίτι σε δυνητικούς αγοραστές; Ας τα δούμε αναλυτικά.

Ποια είναι τα δικαιώματα του ενοικιαστή σε περίπτωση πώλησης του σπιτιού;

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εάν πουληθεί ένα ακίνητο το οποίο ενοικιάζεται, τότε η ενοικίαση δεν επηρεάζεται από την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Ως εκ τούτου, ο νέος ιδιοκτήτης πρέπει να σεβαστεί την υφιστάμενη σύμβαση μίσθωσης και να ακολουθήσει όλες τις συμφωνημένες προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται δε, πως αν το ενοικιαζόμενο ακίνητο είναι η κύρια κατοικία του ενοικιαστή, η νόμιμη διάρκεια της ενοικίασης είναι τα τρία έτη, ακόμα και αν η σύμβαση που έχει υπογραφεί έχει βραχύτερη χρονική διάρκεια. Να σημειωθεί ωστόσο πως αν ο αγοραστής επιθυμεί την έξωση του ενοικιαστή, αυτή μπορεί να λάβει χώρα μόνο με τη λήξη της μίσθωσης ή την έγκυρη καταγγελία της.

📌 Διάβασε επίσης: Συμβουλές ενοικίασης: Λήξη συμβολαίου και ενοικίαση χωρίς συμβόλαιο

Πώς μπορεί να γίνει καταγγελία μίσθωσης;

Όσον αφορά την καταγγελία μίσθωσης, υπάρχουν δύο περιπτώσεις που σχετίζονται με τη διάρκεια αυτής. Συγκεκριμένα:

(α) Για μίσθωση αορίστου χρόνου

Για να τελειώσει μια ενοικίαση που δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια, απλώς χρειάζεται να τη διακόψει μια από τις δύο πλευρές (μισθωτής - εκμισθωτής), χωρίς να απαιτείται σοβαρός λόγος ή κάτι αντίστοιχο.

(β) Για μίσθωση ορισμένου χρόνου

Σε περίπτωση ενοικίασης με ορισμένο χρόνο, η λύση της μίσθωσης επέρχεται είτε με την πάροδο του συμβατικού χρόνου, είτε με καταγγελία αυτής για σπουδαίο λόγο.

Για να θεωρηθεί σοβαρός ένας λόγος, θα πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Ο λόγος θα πρέπει να αφορά αυτόν στον οποίο απευθύνεται η καταγγελία. Δεν μπορεί ο λόγος να αφορά αποκλειστικά τον καταγγέλλοντα.
  • Λόγω των περιστατικών που αποτελούν τον λόγο για τη λύση, η συνέχιση της ενοικίασης πρέπει να είναι είτε αδύνατη είτε δυσβάστακτη.

Κυρίως, ο ενοικιαστής μπορεί να λύσει το συμβόλαιο για σοβαρούς λόγους, όπως:

  • αν δεν του παραχωρήθηκε η χρήση το μισθίου ή αν του αφαιρέθηκε αργότερα,
  • αν η χρήση του μισθίου συνεπάγεται σπουδαίο κίνδυνο της υγείας του μισθωτή, ή των συνοικούντων οικείων του,
  • αν ο μισθωτής είναι δημόσιος υπάλληλος και μετατεθεί.

📌 Διάβασε επίσης: Προβλήματα στην ενοικίαση σπιτιού: Καταβολή εγγύησης και σπάσιμο συμβολαίου

Ο ενοικιαστής έχει την υποχρέωση να δείχνει το σπίτι;

Στην περίπτωση που το ακίνητο τεθεί προς πώληση, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα χρειαστεί να γίνει επίδειξή του σε δυνητικούς αγοραστές. Ως εκ τούτου, θα ζητηθεί στον ενοικιαστή να επιτρέψει αυτή τη διαδικασία, η οποία δεν είναι εφικτή χωρίς τη συναίνεσή του - ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να δείξει το ακίνητο εν αγνοία του ενοικιαστή ή χωρίς την (έγγραφη ακόμα) άδεια του. Για αυτό, συνήθως υπάρχουν κανόνες που ρυθμίζουν αυτήν τη διαδικασία. Κατά γενικό κανόνα:

  • ο ενοικιαστής θα πρέπει να ενημερώνεται εγκαίρως για τις προγραμματισμένες επισκέψεις
  • αυτές πρέπει να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους νόμιμους όρους

💡 Συνίσταται να απευθυνθείς σε κάποιον δικηγόρο προκειμένου να λάβεις τις απαραίτητες πληροφορίες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σου, καθώς και τι μπορείς να κάνεις ανά περίπτωση.

📌 Διάβασε επίσης: Αγορά ή ενοικίαση σπιτιού & τι είναι η αγορά σπιτιού μέσω ενοικίου

Ανεξάρτητα από το αν είσαι ο πωλητής ή ο ενοικιαστής, διάβασε προσεκτικά το συμβόλαιο ή και συμβουλεύσου κάποιον ειδικό - π.χ. δικηγόρο, για να έχεις ξεκάθαρη εικόνα για το τι υφίσταται και φυσικά, ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις σου, τόσο γενικά, όσο και σε περίπτωση πώλησης του ακινήτου. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που είσαι στη θέση του δυνητικού αγοραστή/νέου ιδιοκτήτη, καθώς είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σου εάν επιλέξεις να αγοράσεις ένα ακίνητο με ενεργή μίσθωση.

Εάν αναζητάς ακίνητο προς ενοικίαση, ο Spitogatos είναι εδώ για να σε βοηθήσει να βρεις το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο. Επίλεξε την περιοχή και τα χαρακτηριστικά του ακινήτου που θες, περιηγήσου στις διαθέσιμες αγγελίες κατοικιών προς ενοικίαση και βρες αυτό που ψάχνεις. Αντίστοιχα, αν ως ιδιοκτήτης επιθυμείς να θέσεις το ακίνητό σου προς πώληση μπορείς να το πετύχεις δημιουργώντας λογαριασμό και καταχωρώντας σχετική αγγελία στο www.spitogatos.gr.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Voithitikoi xwroi

Ποιοι θεωρούνται βοηθητικοί χώροι στο Ε9; Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ;

Akinito

Ε9 & Πώληση ακινήτου – Πώς διαγράφω ακίνητο από το Ε9

Epidoma thermansis

Επίδομα θέρμανσης 2023: Ανοίγει η πλατφόρμα myθέρμανση – Οι δικαιούχοι και τα ποσά