Η ιδέα της αγοράς γης στο φεγγάρι είναι ενδιαφέρουσα, ωστόσο είναι εφικτή ή αποτελεί επιστημονική φαντασία; Διάβασε παρακάτω και μάθε τα πάντα γύρω από αυτό το ζήτημα.

Το να πατήσει το πόδι του στη Σελήνη είναι σίγουρα ένα από εκείνα τα ανέφικτα όνειρα που ο καθένας μας έχει σκεφτεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, αλλά για μια αμερικανική εταιρεία δεν θα φαινόταν απλώς ένα όνειρο.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Dennis M. Hope's Moon States ειδικεύεται στην πώληση γης στη Σελήνη, η οποία, προφανώς, έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών επιφανών ανθρώπων, από τον Tom Cruise έως τη Nicole Kidman, μέχρι δύο πρώην προέδρους των ΗΠΑ. Είναι όμως δυνατόν να αγοράσεις γη, να χτίσεις το σπίτι των ονείρων σου και να ζήσεις εκεί;

Είναι η Σελήνη κατοικήσιμη;

Η απάντηση είναι ότι αυτός ο δορυφόρος δεν θεωρείται κατοικήσιμος. Για να γίνει αυτό, θα χρειαζόταν εξοπλισμός, τεχνολογίες και υποδομές που δεν υπάρχουν ακόμη. Ο κύριος λόγος για τη μη κατοικησιμότητα του έγκειται στο γεγονός ότι η Σελήνη δεν έχει ατμόσφαιρα σαν αυτή του πλανήτη μας, ικανή να μας προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες και την ακτινοβολία που η NASA εκτιμά ότι είναι 200 ​​φορές ισχυρότερη από αυτή που «χτυπά» τη Γη.

Επιπλέον, οι θερμοκρασίες είναι πολύ απαγορευτικές. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν τους -173°C, ενώ οι πιο καυτές αγγίζουν τους 123°C. Η απουσία νερού, επίσης, που είναι δύσκολο να βρεθεί (άρα, θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να «εισαχθεί») θα έκανε τη ζωή στον δορυφόρο δύσκολη αν όχι αδύνατη.

Είναι δυνατή η αγορά γης στο φεγγάρι;

Ας ξεκινήσουμε γυρίζοντας τον χρόνο πίσω. Ξεκινάμε από το 1967 όταν υπογράφηκε η Συνθήκη για το Διάστημα, η οποία αρνείται τη δυνατότητα οποιουδήποτε έθνους να ασκήσει κυριαρχία σε οποιοδήποτε ουράνιο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της Σελήνης. Αυτή η συμφωνία, εν μέσω του διαστημικού αγώνα, υπογράφηκε από τις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Ωστόσο, η συνθήκη δεν αναφέρει σε καμία περίπτωση ιδιώτες. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, ο Dennis M. Hope έγραψε στα Ηνωμένα Έθνη, εξηγώντας την επιθυμία του να χωρίσει τη σεληνιακή επιφάνεια σε γη με σκοπό την πώληση, καθιερώνοντας τον εαυτό του ως ιδιοκτήτη το φεγγάρι. Έκτοτε, αφιερώθηκε στην εταιρεία του η οποία όπως φαίνεται έχει ήδη αποφέρει 9 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, λοιπόν, φαίνεται δυνατή η αγορά γης από την εταιρεία Moon States. Τουλάχιστον με πλασματικό τρόπο.

📌 Διάβασε επίσης: Αγοραπωλησία ακινήτου – Διαδικασία: Πότε δίνω προκαταβολή για αγορά;

Πόσο κοστίζει ένα κομμάτι γης στη Σελήνη;

Ας ανακαλύψουμε λοιπόν την πιο σημαντική πτυχή αυτού του θέματος: πόσο κοστίζει η αγορά γης στο φεγγάρι; Αν κάποιοι διάσημοι VIP έχουν κάνει την αγορά, ίσως είναι άπιαστο νούμερο. Αλλά όχι, δεν είναι προνόμιο για λίγους εκλεκτούς: η τιμή είναι μόνο 34 ευρώ για 0,4 στρέμματα γης. Ολόκληρη η επιφάνεια της Σελήνης θα μπορούσε να αγοραστεί για συνολικά 30 εκατομμύρια ευρώ.

Αν και όλα αυτά δεν έχουν πραγματική νομική υποστήριξη, καθιστώντας ουσιαστικά τις πράξεις πώλησης άκυρες και ασυνεπείς, η εταιρεία του Dennis M. Hope μπορεί να υπερηφανεύεται για περίπου 6 εκατομμύρια πελάτες, όλοι οι πιθανοί ιδιοκτήτες της Σελήνης. Μπορεί να φαίνεται σαν την απάτη του αιώνα, ωστόσο για πολλούς VIP και μη, προφανώς, αξίζει να ξοδευτούν 34 ευρώ για να αισθανθεί κανείς ιδιοκτήτης ενός μικρού κομματιού γης, όχι επίγειας αλλά σεληνιακής.

Εάν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για τη αγορά ακινήτων, μπορείς να ανατρέξεις στα άρθρα του blog του Spitogatos και να βρεις ό,τι χρειάζεσαι!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Ellinika nisia

Ελληνικά νησιά και παραλίες: Πόσο κοστίζει η αγορά σπιτιού στα δημοφιλέστερα νησιά της χώρας;

Xronoi agora oikistika akinita attiki 2023

Χρόνοι αγοράς οικιστικών ακινήτων στην Αττική. Τι δείχνουν τα στοιχεία του 2023;

Agora oikistika akinhta attiki prosfora taseis trimhno 2023

Αγορά Οικιστικών Ακινήτων στην Αττική: Προσφορά και Τάσεις το τρίτο τρίμηνο του 2023