Κεφάλαιο smart home: Πώς να κάνω το σπίτι μου smart; Πώς γίνεται η εγκατάσταση αυτοματισμών & πόσο κοστίζει ένα έξυπνο σπίτι; Μάθε πληροφορίες για ό,τι χρειάζεσαι!

Ένα έξυπνο σπίτι (smart home) αντιπροσωπεύει έναν σύγχρονο τρόπο ζωής, με τη ζήτηση για αγορά ή κατασκευή σπιτιών με έξυπνες λειτουργίες να παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ένα έξυπνο σπίτι μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητά σου, κάνοντας τη ζωή σας πιο άνετη. Ποιος δεν θα ήθελε να έχει πλήρη έλεγχο του σπιτιού του μέσω μιας συσκευής που μπορεί να κρατά στα χέρια του σχεδόν όλη την ώρα;

Τα έξυπνα σπίτια διαθέτουν προηγμένα συστήματα που εντυπωσιάζουν, χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες για να αυτοματοποιήσουν διάφορες διαδικασίες εντός και εκτός του σπιτιού σου. Βρίσκεσαι σε αναζήτηση πληροφοριών για εγκατάσταση αυτοματισμών που θα κάνουν το σπίτι σου έξυπνο; Παρακάτω θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι.

Τι είναι το Έξυπνο Σπίτι

Με τον όρο «έξυπνο» σπίτι εννοούμε ένα ακίνητο που ενσωματώνει –σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό– τη δυνατότητα ρύθμισης και ελέγχου ορισμένων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα, ένα έξυπνο σπίτι, ένα σπίτι με κάποια νοημοσύνη θα λέγαμε, «πράττει» λειτουργίες σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες, δίνοντας σου τον απόλυτο έλεγχο. Οι λειτουργίες αυτές ελέγχονται με το πάτημα ενός κουμπιού, απομακρυσμένα, είτε βρίσκεσαι εντός του κτιρίου είτε μακριά από αυτό.

Το έξυπνο σπίτι δεν ταυτίζεται με απλούς προγραμματιζόμενους χρονοδιακόπτες. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα πραγματικά αυτοματοποιημένο σπίτι που χαρακτηρίζεται από τη δυνατότητα δημιουργίας πολύπλοκων συνθηκών φωτισμού, εξελιγμένου ελέγχου ασφαλείας, διανομής εικόνας και ήχου, και διαχείρισης ενέργειας.

Έξυπνο σπίτι και εγκατάσταση αυτοματισμών

Σκέφτεσαι να επενδύσεις στην εγκατάσταση συστημάτων που θα κάνουν το σπίτι σου έξυπνο; Όλα ξεκινούν με την κατάλληλη μελέτη του χώρου από επαγγελματίες. Από αυτή τη μελέτη θα προκύψουν οι ανάγκες σου και αφού αποκτήσεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το έξυπνο σπίτι, θα μπορείς να δημιουργήσεις ένα πλάνο για την ολοκληρωμένη εγκατάσταση.

💡 Να σημειωθεί πως η εγκατάσταση αυτοματισμών μπορεί να έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός έξυπνου σπιτιού στο σύνολό του, είτε την ενσωμάτωση μεμονωμένων έξυπνων λειτουργιών, ανάλογα με τις ανάγκες, τα θέλω και φυσικά, το budget σου.

Στη συνέχεια, έπειτα από ολοκληρωμένη-τεκμηριωμένη μελέτη και συζήτηση με την εταιρεία ή τον άνθρωπο που θα αναλάβει τις όποιες βελτιώσεις, μπορείς να κάνεις τις σχετικές συμφωνίες, προχωρώντας σταδιακά στη μεταμόρφωση του σπιτιού σου σε έξυπνο. Σε ένα σπίτι που μπορεί να σου παρέχει ευκολίες και αυτοματισμούς, κάνοντας τη ζωή σου πιο άνετη και λειτουργική, χωρίς κόπο.

Πώς να κάνω το σπίτι μου Smart - Οι top αυτοματισμοί για ένα έξυπνο σπίτι

Τριβελίζει στο μυαλό σου η ερώτηση «πώς μπορώ να κάνω το σπίτι μου έξυπνο»; Αν ναι, τότε είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως υπάρχουν δεκάδες αυτοματισμοί έξυπνου σπιτιού που μπορούν να κάνουν τη ζωή σου πιο άνετη, με τους πλέον δημοφιλείς να είναι οι κάτωθι. Συγκεκριμένα:

#1 Αυτοματισμοί ασφάλειας σπιτιού

Οι αυτοματισμοί ασφάλειας σπιτιού περιλαμβάνουν μια ποικιλία τεχνολογικών λύσεων που σχεδιάζονται για να προστατεύουν το σπίτι και τους κατοίκους του από κινδύνους και απειλές. Αυτοί οι αυτοματισμοί μπορούν να περιλαμβάνουν:

  • Σύστημα συναγερμού: Αισθητήρες κίνησης, αισθητήρες παραθύρων και πορτών, καθώς και κάμερες παρακολούθησης που ενεργοποιούν συναγερμό όταν ανιχνεύσουν ανοιχτές πόρτες, παράθυρα ή ακόμα και κίνηση σε εσωτερικούς χώρους.
  • Έλεγχος πρόσβασης: Συστήματα που επιτρέπουν την πρόσβαση στο σπίτι με χρήση κωδικών, καρτών πρόσβασης ή ακόμα και βιομετρικών στοιχείων, όπως αποτυπώματα δακτύλων.
  • Έξυπνες κλειδαριές: Ηλεκτρονικές κλειδαριές που μπορούν να ελεγχθούν από απομακρυσμένες τοποθεσίες μέσω smartphone ή tablet.
  • Κάμερες ασφαλείας: Έξυπνες κάμερες παρακολούθησης που επιτρέπουν την παρακολούθηση του σπιτιού από οποιοδήποτε μέρος με πρόσβαση στο διαδίκτυο.
  • Ειδοποιήσεις: Συστήματα που ειδοποιούν τους κατοίκους μέσω SMS, email ή ειδοποιήσεων στο smartphone σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα.
  • Ανίχνευση πυρκαγιάς: Αισθητήρες που ανιχνεύουν την παρουσία καπνού και ενεργοποιούν συναγερμό για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους -ή/και την Πυροσβεστική, σε περίπτωση κινδύνου.

📌Θέλεις να μετακομίσεις σε ένα έτοιμο Smart Home; Δες στο Spitogatos αγγελίες για ενοικιάσεις κατοικιών στην Αθήνα και βρες το επόμενο σπίτι σου, με τα κριτήρια που θέλεις!

#2 Αυτοματισμοί φωτισμού

Ένα σύστημα για έξυπνο φωτισμό μπορεί να ανάβει, να σβήνει και να αυξομειώνει αυτόματα τη φωτεινότητα μέσα στο σπίτι σου, ανάλογα με τις ανάγκες σου, το διαθέσιμο φυσικό φως, εξοικονομώντας ενέργεια και προσφέροντας βέλτιστη ορατότητα. Ο έξυπνος φωτισμός διευκολύνει την καθημερινότητά σου στο σπίτι στο σύνολό της και σου κάνει ό,τι ατμόσφαιρα θέλεις, ανάλογα με την περίσταση.

#3 Αυτοματισμοί θερμοσίφωνα, συστήματος ποτίσματος & ηλεκτρικών συσκευών

Το σύστημα μπορεί να ενεργοποιήσει και να απενεργοποιήσει πλήθος ηλεκτρικών συσκευών με το πάτημα ενός διακόπτη, ακόμη και απομακρυσμένα μέσω smartphone. Ειδικότερα, μπορεί να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

  • Αυτοματισμός θερμοσίφωνα: Προγραμματισμός θερμοκρασίας θερμοσίφωνα σύμφωνα με τις ανάγκες σου και απομακρυσμένος έλεγχος μέσω smartphone ή tablet.
  • Αυτοματισμός συστήματος ποτίσματος: Προγραμματισμός ποτίσματος και αισθητήρες εδάφους για αυτόματο έλεγχο υγρασίας και ανάγκης ποτίσματος.
  • Αυτοματισμός ηλεκτρικών συσκευών: Απομακρυσμένος έλεγχος ηλεκτρικών συσκευών, όπως κλιματιστικά, φούρνοι, τηλεοράσεις κ.ά., και δυνατότητα προγραμματισμού των ωρών λειτουργίας τους για εξοικονόμηση ενέργειας.

📌 Αναζητάς το τέλειο σπίτι για ενοικίαση στην πόλη της Θεσσαλονίκης; Ρίξε μια ματιά στις αγγελίες ακινήτων για ενοικίαση στη Θεσσαλονίκη και βρες το τέλειο σπίτι, με ή χωρίς αυτοματισμούς ενός Smart Home.

#4 Αυτοματισμοί ήχου και εικόνας

Ρύθμισε εύκολα και γρήγορα συσκευές αναπαραγωγής ήχου κι εικόνας μέσα στο σπίτι σου, γεμίζοντας τον χώρο με τις αγαπημένες σου μελωδίες ή τα λατρεμένα σου προγράμματα. Τσέκαρε ανά πάσα ώρα και στιγμή αν έκλεισες ή όχι το ραδιόφωνο ή/και την τηλεόραση φεύγοντας απ’ το σπίτι.

💡 Οι αυτόματοι διακόπτες αποτελούν τον πυρήνα του συστήματος. Συγκεκριμένα, διανέμουν όλες τις πληροφορίες και δέχονται προγραμματισμό μέσω μιας τοπικής σύνδεσης δικτύου για τη δημιουργία διαφόρων σεναρίων στο σπίτι.

#5 Αυτοματισμοί ρολών και τεντών σκίασης

Οι αυτοματισμοί ρολών και τεντών σκίασης αποτελούν τη χρήση τεχνολογιών για τον αυτοματισμό του συστήματος σκίασης σε ένα σπίτι. Συγκεκριμένα, ένα τέτοιο σύστημα ανεβάζει και κατεβάζει τα ρολά και τις τέντες μεμονωμένα ή σε ομάδες με το πάτημα ενός διακόπτη. Η σκίαση τις κατάλληλες ώρες οδηγεί σε μειωμένες θερμοκρασίες στο εσωτερικό του σπιτιού και άρα μείωση των αναγκών για ψύξη. Ενδεικτικά, ορισμένες λειτουργίες είναι οι εξής:

  • Αυτόματο άνοιγμα και κλείσιμο
  • Αισθητήρες φωτεινότητας
  • Αισθητήρες ανέμου
  • Απομακρυσμένος έλεγχος
  • Προσομοίωση παρουσίας
  • Έλεγχος με φωνητικές εντολές

#6 Αυτοματισμοί θέρμανσης και ψύξης

Το σύστημα μπορεί να ρυθμίσει τη θέρμανση και τη ψύξη από απόσταση, όχι απλά σαν λειτουργία on/off, αλλά αναλαμβάνοντας όλες τις λειτουργίες ρύθμισης, που μπορεί να εκτελέσει ο τηλεχειρισμός του κλιματιστικού. Μπορείς να προγραμματίσεις, εκ των προτέρων, την αλλαγή θερμοκρασίας στο σπίτι ανάλογα με την εποχή ή απλά την ώρα της ημέρας, με ένα άγγιγμα ή μια απλή φωνητική εντολή.

📌 Διάβασε επίσης: Home 4.0 & «Έξυπνο» σπίτι: Πώς θα μοιάζουν τα σπίτια του αύριο

Ποια τα οφέλη ενός έξυπνου σπιτιού;

Το έξυπνο σπίτι σου παρέχει πλήρη ενημέρωση και έλεγχο ακόμη και όταν βρίσκεσαι στην άλλη άκρη του κόσμου. Με την εγκατάσταση π.χ. καμερών ασφαλείας και τη σύνδεσή τους με το κινητό ή τον υπολογιστή σου, έχεις απομακρυσμένη πρόσβαση στο σπίτι σου 24/7. Γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή ποιος εισέρχεται ή εξέρχεται, προσφέροντας ασφάλεια και ηρεμία. Πέρα από την ασφάλεια, το έξυπνο σπίτι αποτελεί μια έξυπνη επένδυση που μπορεί να σε ανταμείψει μακροπρόθεσμα. Συγκεκριμένα, ένα έξυπνο σπίτι:

#1 Ανεβάζει την αγοραστική αξία του ακινήτου

Σύμφωνα με έρευνες, η αυτοματοποίηση ορισμένων διαδικασιών σε ένα σπίτι μπορεί να αυξήσει την αξία του 5% - 35%, ανάλογα με το πλήθος και το είδος των έξυπνων συσκευών που θα χρησιμοποιηθούν. Ολοένα και περισσότεροι αγοραστές ακινήτων ενδιαφέρονται να αγοράσουν σπίτι που διαθέτει έξυπνες συσκευές, όπως:

  • έξυπνο θερμοστάτη,
  • αισθητήρα πυρκαγιάς,
  • έξυπνο σύστημα φωτισμού,
  • έξυπνη κάμερα,
  • ολόκληρο δίκτυο αυτοματοποιημένων συστημάτων.

#2 Μειώνει το καθημερινό άγχος

Λαμβάνοντας υπόψη τα αυξημένα επίπεδα εγκληματικότητας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιλέγουν να πλαισιώνουν τις κατοικίες τους με τα καλύτερα δυνατά μέτρα ασφαλείας. Έτσι, τα Smart Homes, τα οποία έχουν ήδη εγκατεστημένα τέτοια έξυπνα συστήματα ασφαλείας (π.χ. σύστημα παρακολούθησης) τους είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, καθώς προσφέρουν την απαιτούμενη αίσθηση ασφάλειας και ηρεμίας.

#3 Κάνει τη ζωή πιο άνετη και εύκολη

Όλοι μας, λίγο ή πολύ, θέλουμε τα πάντα και τα θέλουμε τώρα. Για αυτό το λόγο δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι σχεδόν τα πάντα πλέον μπορούν να γίνουν με λίγα taps στο κινητό μας. Θέλεις να παραγγείλεις; Χρησιμοποιείς το αντίστοιχο app. Θες να διαχειριστείς τα οικονομικά σου; Το ίδιο. Θες να κλείσεις τραπέζι σε ένα εστιατόριο; Παρομοίως. Ε, το έξυπνο σπίτι βάζει τον έλεγχο και τη διαχείριση πολλών λειτουργιών του σπιτιού στο κινητό σου. Έτσι, κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη.

📌 Ονειρεύεσαι ένα Smart Home στα βόρεια προάστια της Αθήνας; Δες όλες τις διαθέσιμες επιλογές ακινήτων προς ενοικίαση στην Κηφισιά και πάρε τις αποφάσεις σου!

#4 Συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος

Συχνά, ένα έξυπνο σπίτι ταυτίζεται με το «πράσινο σπίτι», λόγω της υψηλής ενεργειακής επάρκειας και αυτονομίας του που μειώνει ή έστω περιορίζει την κατανάλωση ηλεκτρισμού και ορυκτών καυσίμων. Θα λέγαμε λοιπόν, πως, κατά κάποιο τρόπο, ένα έξυπνο σπίτι είναι πιο οικολογικό και φιλικό προς το περιβάλλον απ’ ότι ένα συμβατικό ακίνητο, εφόσον συντελεί στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη των πηγών ενέργειας.

#5 Βοηθάει σημαντικά στην εξοικονόμηση χρημάτων

Η εγκατάσταση έξυπνου σπιτιού αποτελεί μια δαπανηρή επένδυση, όμως μακροπρόθεσμα προσφέρει απόσβεση, αλλά και εξοικονόμηση χρημάτων σε δεύτερο χρόνο. Εφόσον όλα ελέγχονται με μερικά κλικ, μπορείς να είσαι διαρκώς σίγουρος/η για το τι λειτουργεί, πώς λειτουργεί και για πόσο στο σπίτι σου. Έχεις τον έλεγχο των διαφόρων συσκευών στο σπίτι του, ελέγχεις και το πόσο «καίνε», εφόσον ορίζεις εσύ τη συνολική τους λειτουργία, περιορίζοντας την αλόγιστη σπατάλη ενέργειας από συσκευές που είναι διαρκώς ενεργοποιημένες, ακόμα και όταν δεν βρίσκεται κανείς στο χώρο για να τις χρησιμοποιήσει.

📌 Διάβασε επίσης: 11 τρόποι να αυξήσεις την αξία του ακινήτου σου

Έξυπνο σπίτι και κόστος

Είναι λογικό να κάνεις δεύτερες σκέψεις σε ό,τι αφορά το έξυπνο σπίτι, μιας και το κόστος εγκατάστασης των αυτοματισμών δεν είναι αμελητέο. Ωστόσο αν αναλογιστείς τα οφέλη που μπορεί να σου προσφέρει σε δεύτερο χρόνο, τότε αξίζει να το ξανασκεφτείς. Ειδικά σε μια ενδεχόμενη ανακαίνιση, καλό θα ήταν να εξετάσεις και το ενδεχόμενο του «έξυπνου σπιτιού».

To κόστος της μετατροπής ενός σπιτιού σε έξυπνο σπίτι, έχει να κάνει με το τι θέλεις να εγκαταστήσεις μέσα σε αυτό. Για παράδειγμα, μια εγκατάσταση που απαιτεί πολλή καλωδίωση προφανώς θα κοστίσει πολύ περισσότερο από την αγορά ασύρματων συσκευών που επικοινωνούν μεταξύ τους. Ενδεικτικά, αν ξεκινήσεις με ένα smart hub, τη βάση στην οποία στήνεις το smart home σου, αφού λειτουργεί ως το μέσο επικοινωνίας και συντονισμού των διάφορων έξυπνων συσκευών (οικοσύστημα), μπορεί να ξοδέψεις από 12 ευρώ μέχρι 300+ ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες και το budget σου.

Αν το ακίνητό σου βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, τότε σου συστήνουμε να ενημερωθείς από κάποιον υπεύθυνο μηχανικό για τα συστήματα του Έξυπνου Σπιτιού (Smart Home) και πώς θα μπορούσαν να ενσωματωθούν ανάλογα με τη μελέτη.

Όσον αφορά τις υφιστάμενες κατοικίες, η ορθή λύση προκύπτει κατόπιν σοβαρής μελέτης, η οποία θα τεκμηριώνει τις προτεινόμενες αλλαγές σε καλωδίωση και εγκατάστασης. Η σωστή αξιολόγηση των οφελών και του χρόνου απόσβεσης του έργου αποτελούν το «κλειδί» για να πάρεις την τελική απόφαση.

Σκέφτεσαι να αγοράσεις σπίτι; Δες αν έχει ήδη εγκατάσταση για αυτοματισμούς έξυπνου σπιτιού ή πόσο εύκολα θα μπορούσε να γίνει, πριν το κλείσεις. Το Smart Home δεν είναι μια μόδα που δεν θα θυμόμαστε σε πέντε χρόνια, είναι τάση που ήρθε για να μείνει και με το πέρασμα των χρόνων, θα αναβαθμίζεται. Τέλος, εάν αναζητάς περισσότερη έμπνευση και γνώση γύρω από το σπίτι; Βρες ό,τι χρειάζεσαι στα άρθρα του blog του Spitogatos.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Loft diamerisma 3

Τι είναι το loft διαμέρισμα; 3+1 διαφορές μεταξύ loft και διαμερίσματος

Trisdiastata spitia printer

Τα σπίτια του μέλλοντος θα είναι τρισδιάστατα εκτυπωμένα; Όσα γνωρίζουμε

Kouzina mellontos

Θα υπάρχει κουζίνα στα σπίτια του μέλλοντος;