Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την αξία ενός ακινήτου θετικά ή ακόμα και αρνητικά. Δες πως μπορείς να την βελτιώσεις.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εκείνους που έχουν κάποιο ακίνητο στην κατοχή τους παρουσιάζει το ποιοι παράγοντες επηρεάζουν, θετικά ή αρνητικά, την αξία του. Ειδικά, αν σκέφτονται στο άμεσο μέλλον να το νοικιάσουν ή να το πουλήσουν. Αν είσαι ένα απ' αυτούς, συνέχισε την ανάγνωση και βρες χρήσιμους τρόπους με τους οποίους μπορείς να αυξήσεις την αξία του σπιτιού σου, καθώς και μερικούς παράγοντες που «ρίχνουν» την αξία ενός ακινήτου.

Τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την αξία του σπιτιού σου;

Ένα σπίτι, ειδικά σήμερα, απαιτεί ορισμένα στοιχεία τα οποία θα το κάνουν άνετο, όμορφο, λειτουργικό και φυσικά, θελκτικό σε έναν μελλοντικό ενοικιαστή ή αγοραστή. Για αυτό πριν κινηθείς για να το θέσεις για ενοικίαση ή πώληση, ρίξε μια ματιά στο πως μπορείς να βελτιώσεις σημαντικά την αξία του και να βγεις εσύ κερδισμένος/η απ' αυτό. Ειδικότερα:

✔️ Ανανέωσε τα εσωτερικά και εξωτερικά χαρακτηριστικά του σπιτιού σου (π.χ. βάλε πόρτα ασφαλείας, τοποθέτησε διπλά τζάμια και παραθυρόφυλλα αλουμινίου, βάλε νέες εσωτερικές πόρτες κ.ο.κ.)

✔️ Αναβάθμισε την ενεργειακή απόδοση των συσκευών και δώσε βάση στην ενεργειακή κλάση κι ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού στο σύνολό του (δώσε ιδιαίτερη προσοχή στη μόνωση, στα μέσα θέρμανσης κτλ.)

✔️ Δώσε την δέουσα προσοχή και στους εξωτερικούς χώρους του ακινήτου σου - Μπαλκόνι, κήπος, αυλή, ταράτσα κ.λπ.

✔️ Βάψε τους τοίχους του σπιτιού σου και αναβάθμισε τη διακόσμηση κι τη γενικότερη αισθητική του χώρου σου

✔️ Αν διαθέτεις γκαράζ, αντικατέστησε μια παλιά γκαραζόπορτα με μια υψηλής ποιότητας

✔️ Επένδυσε στην ανακαίνιση του μπάνιου και της κουζίνας σου

✔️ Αντικατέστησε τα παλιά ή/και φθαρμένα πατώματα

✔️ Κάνε τις απαραίτητες διορθώσεις στην οροφή ή τη στέγη του σπιτιού σου

✔️ Ολοκλήρωσε τις εργασίες στο υπόγειο, τη σοφίτα, ή άλλους ημιτελείς χώρους

✔️ Διατήρησε το σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο – ειδικά εάν το δείχνεις σε δυνητικούς ενοικιαστές ή αγοραστές

✔️ Αναλογίσου την αλλαγή όλων ή μερικών επίπλων – προτίμησε πιο μοντέρνα και ανθεκτικά έπιπλα που θα ταιριάζουν στη γενικότερη αναβάθμιση του ακίνητού σου

Τι «ρίχνει» την αξία ενός ακινήτου;

Πέρα από τα χαρακτηριστικά και την γενικότερη ποιότητα του ακινήτου, πολύ σημαντικό ρόλο στην αξία ενός ακινήτου παίζουν ορισμένα ακόμα πράγματα. Ειδικότερα, πρόκειται για τα εξής:

❌ Η περιοχή - Η περιοχή του ακινήτου μπορεί να επηρεάσει την τιμή ενός σπιτιού, ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά του ή την αξία που πιστεύεις ότι έχει. Μπορεί να έχεις ένα ευάερο και ευήλιο σπίτι με πέντε υπνοδωμάτια, αλλά αν η περιοχή δεν είναι επιθυμητή, είναι πιθανό να χάσεις μέρος της αξίας του ακίνητού σου

❌ Αν δεν είναι κοντά σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (στάση μετρό, λεωφορείο, τρόλεϊ ή τραμ)

❌ Αν δεν διαθέτει πάρκινγκ – πολλοί προτιμούν ακίνητα με δικό τους πάρκινγκ για να γλυτώνουν κόπο και χρόνο

❌ Έλλειψη σχολείων – Ειδικά οικογένειες με παιδιά κάνουν ιδιαίτερο focus σε ακίνητα που βρίσκονται κοντά σε καλά εκπαιδευτικά ιδρύματα

❌ Μακριά από αγορά και λοιπά καταστήματα (όχι απαραίτητα εμπορικά κέντρα, αλλά σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, καφέ κ.ο.κ.)

❌ Η εγγύτητα σε πάρκα, πλατείες και χώρους πρασίνου

Δώσε βάση στα παραπάνω και κάνε το σπίτι σου ακαταμάχητο για όλους τους δυνητικούς αγοράστές ή ενοικιαστές. Αφού όλα μπουν σε τάξη, μπες στο Spitogatos και προχώρα στην καταχώρηση της αγγελίας σου.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Spitia xamilo enoikio athina thessaloniki

Μπορείς να βρεις σπίτια με 150-200 ευρώ ενοίκιο σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη το 2024;

Tipoi spition

Τύποι σπιτιών: Τι είδη σπιτιών υπάρχουν;

Dyari spiti ti einai

Τι είναι το δυάρι σπίτι; - Διαφορά δυάρι με γκαρσονιέρα