Όλα πια γύρω μας έχουν γίνει «έξυπνα». Έξυπνα τηλέφωνα, ρολόγια, αυτοκίνητα, σπίτια. Τα κάνουν όλα και συμφέρουν. Τελευταία τάση στη διακόσμηση -και όχι μόνο –σπιτιού είναι ο έξυπνος φωτισμός.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον έξυπνο φωτισμό, τι είναι, πώς λειτουργεί και γιατί τον χρειάζεσαι τότε είσαι στο σωστό μέρος.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Τι είναι ο έξυπνος φωτισμός;

Έξυπνος φωτισμός: εκτός από το να φωτίζεις απλώς έναν χώρο υπάρχουν τόσα πολλά χαρακτηριστικά που μπορεί να μη γνωρίζεις. Αρχικά, όπως κι όλες οι «έξυπνες» συσκευές, τα φώτα ελέγχονται και ρυθμίζονται μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό σου. Έτσι ρυθμίζεις τη θερμότητα και την ένταση του φωτός σε κάθε λάμπα, εξοικονομώντας ενέργεια. Επίσης, είναι ένας απλός τρόπος να προσθέσεις δημιουργικότητα στο χώρο σου. Ο έξυπνος φωτισμός παίζει τεράστιο ρόλο στο έξυπνο σπίτι—ειδικά όταν πρόκειται να φτιάξεις έναν χώρο πραγματικά προσαρμοσμένο και βελτιστοποιημένο στο προσωπικό σου πρόγραμμα.

Χρησιμοποιώντας τον έξυπνο φωτισμό μπορείς να βελτιώσεις το καθημερινό σου πρόγραμμα. Αν εξατομικεύσεις τις λειτουργίες του ανάλογα με τις ανάγκες σου, μπορείς να βελτιώσεις την καθημερινή σου ζωή και τις συνήθειες σου! Μπορείς να βάλεις τα φώτα σου να αλλάζουν χρώματα, να αντιδρούν στη μουσική ή ακόμα και να συμμετέχουν σε κάποια διαδραστικά παιχνίδια!

Πώς λειτουργεί;

Μπορείς να μετατρέψεις τα απλά φωτιστικά σε «έξυπνα», αρκεί να βάλεις «έξυπνο» φωτισμό και πρίζες με ασύρματο έλεγχο. Μπορείς επίσης να αγοράσεις κάποιο από τα δεκάδες προϊόντα «έξυπνου» φωτισμού που κυκλοφορούν στο εμπόριο με τις αντίστοιχες εφαρμογές τους για κινητό ή υπολογιστή και να τα συνδέσεις με το router σου. Με ένα απλό άγγιγμα ενός κουμπιού, μπορείς να δημιουργήσεις τη σωστή ατμόσφαιρα για να ξυπνάς ή να χαλαρώνεις, να ακολουθείς το καθημερινό σου πρόγραμμα ή και να ορίζεις σημαντικές υπενθυμίσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γιατί τον χρειάζεσαι;

1. Φτιάξε τους βιορυθμούς σου με τον έξυπνο φωτισμό

Καθώς η διάρκεια της μέρας μικραίνει τώρα τον χειμώνα, γίνεται πιο δύσκολο να τηρείς ένα υγιεινό πρόγραμμα ύπνου που θα σε βοηθήσει να μεγιστοποιήσεις την παραγωγικότητά σου—ειδικά όταν είναι ακόμα σκοτάδι όταν ξυπνάς. Φέρε λίγο φως στα πρωινά σου και άφησε το σώμα σου να ξυπνήσει φυσικά σε μια προσομοιωμένη ανατολή. Πώς θα το πετύχεις αυτό; Προγραμμάτισε τα φώτα σου στην εφαρμογή να ανάβουν σταδιακά σε διάστημα 30 λεπτών για να μιμούνται τον ήλιο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το να ξυπνάς σταδιακά με το φως μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πιο ανανεωμένος και ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας, βελτιώνοντας τη συνολική σου διάθεση όλη την ημέρα!

Μπορείς, επίσης, να χρησιμοποιήσεις τα φώτα σου για να χαλαρώσεις στο τέλος της ημέρας, προγραμματίζοντας μια προκαθορισμένη επιλογή χρωμάτων και τόνου μέσω της εφαρμογής. Ρυθμίζοντας διαφορετικές συνθέσεις χρωμάτων για διαφορετικές ώρες και περιστάσεις, τα πάνελ θα εμφανίζουν είτε απαλά και χαλαρωτικά χρώματα για να σε προετοιμάσουν για την ώρα του ύπνου ή έντονα για να ξεκινήσεις την μέρα σου ή να διασκεδάσεις. Μπορείς, ακόμη, να προγραμματίσεις τα φώτα σου να χαμηλώνουν σταδιακά για έναν πιο φυσικό τρόπο χαλάρωσης. Με τον σωστό φωτισμό, κάνε τις πρωινές και βραδινές σου ρουτίνες πιο εύκολες και βοήθησε το σώμα και το μυαλό σου να ξεκουραστούν σωστά.

2. Θυμήσου τι πρέπει να κάνεις

Αν τρέχεις όλη τη μέρα, είναι λογικό να ξεχνάς πολλά σημαντικά πράγματα. Ο έξυπνος φωτισμός μπορεί να σε βοηθήσει και σε αυτό αν ορίσεις χρονοδιαγράμματα ή υπενθυμίσεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να ενεργοποιείς και να σβήνεις τα φώτα σου σε συγκεκριμένες ώρες. Επίσης μπορείς να αυτοματοποιήσεις να ανάβουν με ένα συγκεκριμένο χρώμα σε συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας ως υπενθυμίσεις για συμβάντα ή εργασίες. Για παράδειγμα, μπορείς να βάλεις τα φώτα να αλλάζουν σε ένα ζωηρό κόκκινο ως υπενθύμιση για να προετοιμαστείς για μια σημαντική συνάντηση ή σε ένα έντονο κίτρινο ως υπενθύμιση για να βγάλεις βόλτα τον σκύλο ή να ορίσεις ένα χρονοδιάγραμμα για να εμφανίζεται μια σκηνή φωτισμού για 10-15 λεπτά ώστε να σου υπενθυμίζει να κάνεις διαλείμματα από τον υπολογιστή.

3. Δημιούργησε το τέλειο περιβάλλον εργασίας από το σπίτι

Καθώς η εργασία από το σπίτι, μάλλον ήρθε για να μείνει, η δημιουργία του τέλειου γραφείου στο σπίτι είναι πιο σημαντική από ποτέ. Γιατί, λοιπόν, να μην εκμεταλλευτείς την καινοτόμα τεχνολογία και τα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να βελτιώσεις τη συγκέντρωσή σου.

Η εργασία από το σπίτι αποκτά άλλη ποιότητα με τον έξυπνο φωτισμό. Μπορείς να προγραμματίσεις τα φώτα σου να ανάβουν και να σβήνουν αυτόματα για να οργανώσεις τις καθημερινές σου υπενθυμίσεις, συσκέψεις ή προθεσμίες. Ή να προγραμματίσεις συγκεκριμένους χρωματικούς συνδυασμούς για να φτιάξεις τον σωστό φωτισμό που θα σε βοηθήσει στη συγκέντρωση, όπως για παράδειγμα η επιλογή για φωτεινά λευκά χρώματα που ενισχύουν την παραγωγικότητα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο τις μουντές, βροχερές μέρες που είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς και να διατηρήσεις τα επίπεδα της ενέργειάς σου υψηλά. Τέλος αν κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων θες να χαλαρώσεις, μπορείς να αλλάξεις τον φωτισμό και να επιλέξεις ζεστά καφέ και κίτρινα χρώματα που δημιουργούν μια ζεστή και χαλαρή ατμόσφαιρα για το διάλειμμά σου.

Με τον έξυπνο φωτισμό, μπορείς να δημιουργήσεις τη σωστή ατμόσφαιρα για να ξυπνάς ή να χαλαρώνεις, να βλέπεις ταινίες ή να παίζεις παιχνίδια. Είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να σχεδιάσεις το καθημερινό σου πρόγραμμα και να βελτιώσεις την καθημερινή σου ζωή και τα επίπεδα ενέργειας αναπροσαρμόζοντας το πρόγραμμα ύπνου σου, να βελτιώσεις τη διάθεσή σου ή ακόμα και να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου!


Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Koyrtina mpanioy

Κουρτίνες μπάνιου: Πλαστικές, γωνιακές και άλλες επιλογές

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου