Μάθε πως μπορείς να συνδυάσεις σαλόνι, τραπεζαρία και κουζίνα σε έναν χώρο.

Η έννοια ενός μοντέρνου σπιτιού δεν περιλαμβάνει πάντα το κλασικό όριο μεταξύ σαλονιού, τραπεζαρίας και κουζίνας. Τρεις χώροι, κάποτε χωριστοί, μπορούν πλέον να συνυπάρχουν σε ένα ενιαίο περιβάλλον, όπως σε έναν μεγάλο ή μικρό ανοιχτό χώρο. Μπορούν να υιοθετηθούν λειτουργικές και δημιουργικές λύσεις για την προσαρμογή του καθιστικού, τραπεζαρίας αλλά και κουζίνας σε ένα ενιαίο περιβάλλον. Ας δούμε όμως μερικές ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν, για όλα τα γούστα αλλά και τις πρακτικές και αισθητικές ανάγκες.

Τι σημαίνει «ανοιχτός χώρος» σε ένα διαμέρισμα

Η διάταξη του σπιτιού σε λειτουργία ανοιχτού χώρου μπορεί να είναι μια πρακτική λύση, όταν μένεις σε ένα μικρό διαμέρισμα, αλλά και μια λειτουργική και κομψή επιλογή, εάν το σπίτι είναι μεγαλύτερο. Ο πρώτος κανόνας για την επίπλωση μοναδικών περιβαλλόντων, όπου το σαλόνι, η τραπεζαρία και η κουζίνα συνυπάρχουν ή το πολύ χωρίζονται με διαχωριστικά, είναι να το κάνεις με απλότητα, αφήνοντας ελευθερία κινήσεων και διέλευσης. Τα τρία αυτά περιβάλλοντα δεν πρέπει να είναι γεμάτα με έπιπλα και αντικείμενα, διαφορετικά θα κυριαρχήσει το χάος και η αταξία.

📌 Διάβασε επίσης: 10 ιδέες για δημιουργία τραπεζαρίας σε ένα μικρό σπίτι

Ιδέες για την επίπλωση σαλονιού, τραπεζαρίας και κουζίνας μαζί

Όπως αναφέρθηκε, σε μικρότερα σπίτια ο ανοιχτός χώρος είναι μια λύση εξοικονόμησης χώρου, στα μεγαλύτερα όμως υπάρχει η δυνατότητα να «παίξεις» -και να πειραματιστείς- με τους χώρους. Το μοναδικό περιβάλλον μπορεί να περιλαμβάνει και ανοιχτή κουζίνα. Το σημαντικό είναι να βρεις τη σωστή ισορροπία μεταξύ των κανόνων διάταξης, του στυλ διακόσμησης, των χρωμάτων, των επίπλων και του προσωπικού γούστου. Για να επιπλώσεις το σαλόνι, την τραπεζαρία και την κουζίνα σε ένα ενιαίο περιβάλλον, με στυλ και λειτουργικότητα, μπορείς να εφαρμόσεις κάποιες ιδέες που έχουν ήδη δοκιμαστεί με έργα αρχιτεκτόνων και διακοσμητών εσωτερικών χώρων.

σαλόνι κουζίνα τραπεζαρία σε 1

📌 Διάβασε επίσης: Τραπεζαρία στο σαλόνι: Η ιδανική συνύπαρξη των 2 χώρων

Ποια τα ιδανικά έπιπλα για το σαλόνι;

Η διάταξη των επίπλων με τον σωστό τρόπο μπορεί να σου εξοικονομήσει χώρο σε ένα στούντιο/γκαρσονιέρα. Σε μεγαλύτερους χώρους θα πρέπει να αφήνεις τουλάχιστον 60 εκατοστά πλάτους στα ελεύθερα περάσματα. Επιπλέον, θα ήταν καλύτερα να τακτοποιήσεις τα έπιπλα και τις λοιπές συσκευές όσο το δυνατόν πιο μακριά από τους τοίχους για να δώσεις μεγαλύτερο βάθος στο σαλόνι. Η ιδανική τραπεζαρία είναι στρογγυλή, συνήθως τοποθετημένη στο κέντρο ή θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε συμμετρία με τον καναπέ, ακολουθώντας την περίμετρο του ίδιου τοίχου. Τηλεοράσεις και άλλες συσκευές μπορούσαν να τοποθετηθούν στον τοίχο, κρεμασμένες σαν πίνακες ζωγραφικής. Άλλα ράφια ή και συρτάρια μπορούν να τοποθετηθούν αξιοποιώντας στο έπακρο τον διαθέσιμο χώρο.

σαλόνι κουζίνα

Πες «ναι» σε μίνιμαλ και διακριτικά έπιπλα

Ένας χώρος με τραπεζαρία και σαλόνι στην ίδια περίμετρο πρέπει να έχεις μίνιμαλ έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα. Επίσης, τα λεπτά έπιπλα, συμπεριλαμβανομένων βιβλιοθηκών, είναι απαραίτητα. Τα αναδιπλούμενα έπιπλα είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή, ενώ οι καναπέδες θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με πολυθρόνες, εάν χρειάζεται μια διάταξη εξοικονόμησης χώρου.

Χαλιά, βιβλιοθήκες και δάπεδα ως διαχωριστικά

Το σαλόνι και η τραπεζαρία μπορούν να συνδυάζονται αρμονικά ή να ξεχωρίζουν στο ίδιο δωμάτιο παίζοντας με τις αντιθέσεις. Αυτό μπορείς να το πετύχεις επιλέγοντας δύο διαφορετικά δάπεδα, το ένα για το σαλόνι και το άλλο για την τραπεζαρία. Ή πάλι, μπορείς να αποκτήσεις το εφέ "layout" με το χαλί, το ένα για το τραπέζι, το άλλο για τον καναπέ. Τα χαλιά και τα δάπεδα μπορούν να προσαρμοστούν στο στυλ που επιλέγεις για το σπίτι σου. Ένα κεραμικό πλακάκι ταιριάζει τέλεια με το ξύλινο τραπέζι με μια σκανδιναβική πινελιά. Ο καναπές, ωστόσο, θα μπορούσε να στηρίζεται σε ένα κομψό παρκέ, ή σε ένα χαλί με 3D εφέ. Μπορείς επίσης να χωρίσεις το σαλόνι και την τραπεζαρία στον ίδιο χώρο, τοποθετώντας μια βιβλιοθήκη διαχωρισμού διπλής όψης.

📌 Διάβασε επίσης: Πώς να συνδυάσεις διαφορετικά πατώματα για καλύτερο διαχωρισμό δωματίων

Ιδέες για σαλόνι και κουζίνα με πάγκο νησίδα

Η κουζίνα θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο ορατή από το σαλόνι. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να το διαχωρίσουμε με αρχιτεκτονικές λύσεις, όπως:

  • μια τοξωτή κατασκευή νεοκλασικού στυλ,
  • ένας χαμηλός ή γυψοσανίδα τοίχο,
  • αδιαφανή παράθυρα σε στυλ της δεκαετίας του '70 και
  • γυάλινοι τοίχοι.

Με αυτόν τον τρόπο η κουζίνα θα μπορεί να κινήσει την περιέργεια στους καλεσμένους που κάθονται στον καναπέ ή στους θαμώνες που κάθονται στην τραπεζαρία.

σαλόνι, κουζίνα και τραπεζαρία από ψηλά

📌 Διάβασε επίσης: Ανοιχτή Κουζίνα στο Σαλόνι: Οι Νέες Τάσεις

Σαλόνι, τραπεζαρία και κουζίνα σε διαμέρισμα στούντιο

Το σαλόνι, η τραπεζαρία και η κουζίνα μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά ακόμη και μέσα σε ένα διαμέρισμα στούντιο. Για αυτόν τον τύπο λύσης μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα στρογγυλό τραπέζι στο κέντρο και έναν πάγκο με στέγαστρο που θα χρησιμοποιηθεί ως καναπές, ίσως χτισμένο σε τοίχο. Σε μικρούς χώρους προτιμώνται τα πιο ζωηρά, αέρινα και έντονα χρώματα.

κουζίνα, σαλόνι και τραπεζαρία στον ίδιο χώρο

📌 Διάβασε επίσης: Τι να βάλω πάνω στην τραπεζαρία μου; - Λύσεις για μια μοντέρνα τραπεζαρία!

Ενδιαφέρεσαι να βρεις περισσότερες συμβουλές για το σπίτι; Στο blog του Spitogatos θα βρεις δεκάδες άρθρα που θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις το σπίτι που πάντα ονειρευόσουν!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Klimatismos

Το 2035 ξεκινάει μια νέα εποχή για τον κλιματισμό: «Αντίο» στα φθοριούχα αέρια 

Fyta tyxi

4+1 φυτά που φέρνουν τύχη στο σπίτι