Σε ένα μικρό σπίτι είναι πιθανό να χρειαστεί να συνδυάσεις σαλόνι και υπνοδωμάτιο μαζί. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να κάνεις κάποιον διαχωρισμό σαλονιού υπνοδωματίου;

Ας το παραδεχτούμε, πάρα πολλοί από εμάς μένουμε σε μικρά διαμερίσματα, στα οποία δεν υπάρχει χώρος για να βολέψουμε ό,τι θα θέλαμε. Κι όταν το σπίτι είναι μικρό, τι κάνουμε; Ένας έξυπνος εσωτερικός σχεδιασμός μπορεί να δώσει τη λύση στο πρόβλημά σου. Συνδύασε σαλόνι και υπνοδωμάτιο μαζί για να εκμεταλλευτείς τον διαθέσιμο χώρο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όταν θέλεις κάπου να στριμώξεις και το παιδικό δωμάτιο, τα πράγματα δυσκολεύουν. Όμως εσύ μη στενοχωριέσαι. Μπορείς να φτιάξεις ένα υπνοδωμάτιο στο σαλόνι με διάφορους έξυπνους και γουστόζικους τρόπους, χωρίς να στοιχίσουν μία περιουσία. Έτσι θα έχεις και το πλεονέκτημα να παρακολουθείς το μικρό σου κατευθείαν από το καθιστικό. Άσε που έτσι και αλλιώς, σε ένα σπίτι με μικρά παιδιά το σαλόνι πάντα μετατρέπεται σε παιδότοπο!

Απλώς εσένα θα είναι πιο ωραία διαμορφωμένο. Ή μήπως ανήκεις στις περιπτώσεις που θέλεις την ανεξαρτησία σου, όμως τα οικονομικά σου δεν σου επιτρέπουν παρά μόνο μία μικρή γκαρσονιέρα ή studio; Και για σένα υπάρχουν πολλές ιδέες για κρεβάτι μέσα στο σαλόνι και έξυπνοι τρόποι να διαχωρίσεις έναν ενιαίο χώρο.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Πώς κάνω τον διαχωρισμό σαλονιού υπνοδωματίου;

Μία σύγχρονη μέθοδος διαχωρισμού ενός δωματίου είναι η μέθοδος ζωνών. Γενικά, όσο πιο μεγάλο σε μέγεθος είναι το αρχικό δωμάτιο, τόσο πιο είναι εύκολο να διακρίνεις διαφορετικές ζώνες. Η επιλογή σου θα βασιστεί αρχικά στον προϋπολογισμό σου και έπειτα στις δυνατότητες του χώρου. Δηλαδή, στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες που διαθέτει, αν σχηματίζει γωνίες και εσοχές.

Ο διαχωρισμός σαλόνι υπνοδωμάτιο έχει κάποιους βασικούς κανόνες (κανόνες έχει και η οργάνωση κουζίνας και λοιπών δωματίων). Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο η περιοχή του υπνοδωματίου να τοποθετείται όσο πιο μακριά γίνεται από την εξώπορτα. Επίσης, καλό θα είναι να υπάρχει στον χώρο και ένα παράθυρο για φυσικό φωτισμό και αερισμό. Προτίμησε τη μονοχρωμία στους τοίχους και μην χρησιμοποιείς ταπετσαρίες και κουρτίνες στα παράθυρα με έντονο φόντο, γιατί έτσι το δωμάτιο μπορεί να φαίνεται μικρότερο.

Τέλος, τόσο το παιδικό δωμάτιο στο σαλόνι, όσο και ένα δωμάτιο για ενήλικες, θα πρέπει να ξεχωρίζει με κάποια κατασκευή, σταθερή ή κινητή για να υπάρχει και μία αίσθηση ιδιωτικότητας και ηρεμίας.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικές ιδέες για κατασκευές και χωρίσματα από διάφορα υλικά:

Σταθερές κατασκευές

Αν προτιμάς τις πιο μόνιμες λύσεις, τα παρακάτω υλικά είναι τα ιδανικά για σένα.

1. Διαχωριστικά με Γυψοσανίδες

Γενικά οι κατασκευές από γυψοσανίδα είναι πολύ πρακτικές, αφού είναι σχετικά φθηνές, ελαφριές και εύκολες στην εγκατάσταση. Ωστόσο, για ένα παιδικό δωμάτιο θέλουν λίγη προσοχή, γιατί δεν έχουν μεγάλη αντοχή.

2. Διαχωριστικά με Γυαλί

Το μεγάλο πλεονέκτημα των γυάλινων χωρισμάτων είναι ότι καταλαμβάνουν λίγο χώρο και αφήνουν να περνάει το φως, αλλά είναι δυστυχώς πιο εύθραυστα και στοιχίζουν περισσότερο.

3. Διαχωριστικά με Πλεξιγκλάς

Τα προϊόντα από πλεξιγκλάς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στα χτυπήματα, ελαφριά και φθηνότερα από τα γυάλινα. Είναι διαφανή και διατίθενται σε διάφορα χρώματα και σχέδια. Τα προτείνουμε για ένα πιο «βιομηχανικό» σχεδιασμό.

4. Διαχωριστικά Ξύλινα

Παραδοσιακές, κλασικές και πάντα στη μόδα, οι ξύλινες διαχωριστικές επιφάνειες ανήκουν στις top επιλογές, όταν θες να δημιουργήσεις υπνοδωμάτιο στο σαλόνι. Παλέτες, ράφια και σανίδες συνθέτουν πρωτότυπες κατασκευές, χωρίς να βαραίνουν τον χώρο και αφήνουν το φυσικό φως να διαχέεται.

📌 Διάβασε επίσης: 6+1 συμβουλές για να κάνεις ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο

Κινητά διαχωριστικά

Αν πάλι, φοβάσαι τη μονιμότητα και είσαι λάτρης της αλλαγής, τότε οι επόμενοι τρόποι διαχωρισμού θα σου λύσουν τα χέρια.

1. Συρόμενη πόρτα

Τα συρόμενα διαχωριστικά προέρχονται από τη Ιαπωνική αρχιτεκτονική και χρησιμοποιούνται στη διαμερισματοποίηση ενιαίων χώρων. Υπάρχουν τύποι με υψηλή αισθητική και σύγχρονη όψη, π.χ. γυάλινα χωρίς πλαίσιο ή με ολόσωμο καθρέφτη, καθώς και κλασικά με βιτρό, αμμοβολή ή χαραγμένο γυαλί.

Οι ράγες τους μπορούν να τοποθετηθούν στο δάπεδο, αλλά και στην οροφή. Δεν καταλαμβάνουν χώρο και προσφέρουν ιδιωτικότητα και άνεση.

2. Κουρτίνες

Οι κουρτίνες δεν είναι απλά μία ιδέα για να μετατρέψεις έναν ενιαίο χώρο σε 2 μικρότερους, αλλά υπογραμμίζουν και το εσωτερικό στιλ που θα υιοθετήσεις.

Επομένως, το να επιλέξεις τις σωστές κουρτίνες για το σπίτι σου είναι μια κίνηση «ματ». Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσεις χοντρές κουρτίνες, πηγαίνεις σε μία πιο κλασική διακόσμηση, αν κρεμάσεις αέρινα πανιά, καθιερώνεις ένα πιο ανατολίτικο στυλ. Περσίδες από μπαμπού θέλουν ένα πιο μινιμαλιστικό εσωτερικό σχεδιασμό.

3. Πτυσσόμενη οθόνη

Διαχώρισε τον χώρο σου χρησιμοποιώντας μια πτυσσόμενη οθόνη προβολέα και δεν θα χάσεις. Όταν την έχεις κατεβασμένη, το δωμάτιο χωρίζεται και ταυτόχρονα μπορείς να προβάλεις ταινία στην οθόνη, είτε από την πλευρά του υπνοδωματίου, είτε από την πλευρά του σαλονιού. Τύλιξέ την και θα έχεις έναν ενιαίο χώρο στο λεπτό.

Έπιπλα

Σχετικά με την επίπλωση, σε ένα τέτοιο concept προτείνουμε να κινηθείς πιο μινιμαλιστικά και να αποφύγεις τα ογκώδη έπιπλα. Ταυτόχρονα, κάποια κομμάτια τα χρησιμοποιείς και σαν διαχωριστικά. Για παράδειγμα:

  • Μια μοντέρνα βιβλιοθήκη με ανοιχτά ράφια ή μια χαμηλή συρταριέρα είναι το πιο απλό διαχωριστικό για το σαλόνι σου.
  • Πίσω από έναν γωνιακό καναπέ μπορεί άνετα να μπει ένα διπλό κρεβάτι.
  • Αν ο χώρος είναι τόσο περιορισμένος, υπάρχουν και τα πτυσσόμενα έπιπλα που μπορούν να λειτουργήσουν εξαιρετικά.

Τέλος, βάλε το κάτι παραπάνω με μερικές DIY ιδέες ντεκόρ και εντυπωσίασε.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Χωρίς αμφιβολία, είναι μεγάλη πρόκληση να διαμορφώσεις ένα μικρό διαμέρισμα σε έναν ελκυστικό χώρο διαβίωσης που να αισθάνεσαι άνετα κι όμορφα. Όμως για όλα υπάρχουν λύσεις και μάλιστα… δημιουργικές και άκρως οικονομικές. Βρες περισσότερη έμπνευση για τη διακόσμηση και την οργάνωση του σπιτιού σου στο blog του Spitogatos.

Κι αν πάρεις απόφαση ότι δεν την παλεύεις στο διαμέρισμά σου, με σαλόνι και υπνοδωμάτιο μαζί, εμείς είμαστε εδώ! Σύγκρινε στην πλατφόρμα μας χιλιάδες αγγελίες για ενοικιάσεις κατοικιών και βρες το σπίτι που ονειρεύεσαι!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Koyrtina mpanioy

Κουρτίνες μπάνιου: Πλαστικές, γωνιακές και άλλες επιλογές

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου