Μάθε τα πάντα για το πρόγραμμα στέγασης «Ανακαινίζω – Νοικιάζω».

Πρόσφατα ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω». Έτσι, εφόσον είσαι ιδιοκτήτης ή επικαρπωτής ακινήτου με χρήση ιδιωτικής κατοικίας, μπορείς πλέον να υποβάλεις αίτηση για την ένταξή σου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στέγασης. Ας δούμε μερικές χρήσιμες ερωτήσεις – απαντήσεις για το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω».

Τι αφορά το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»;

Το πρόγραμμα στέγασης «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», που χρηματοδοτεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με ποσό 50 εκατ. ευρώ αφορά στην επιδότηση της ανακαίνισης ή επισκευής κενών οικιών και διαμερισμάτων – περίπου 12.500 κενές κατοικίες θα επωφεληθούν απ’ το πρόγραμμα, με σκοπό την διάθεσή τους για εκμίσθωση ως κατοικιών. Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης το ακίνητο πρέπει να εκμισθωθεί υποχρεωτικά για τρία τουλάχιστον χρόνια σε ιδιώτη.

💡 Το πρόγραμμα «τρέχει» με τη συνδρομή και την επίβλεψη της ΔΥΠΑ.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

Στο πρόγραμμα επιτρέπεται η συμμετοχή φυσικών προσώπων, ιδιοκτητών ή επικαρπωτών ενός ακινήτου με χρήση κατοικίας, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω πέντε προϋποθέσεις/κριτήρια. Συγκεκριμένα:

  • Οι δικαιούχοι να διαθέτουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.
  • Το ακίνητο να έχει έκταση κύριων χώρων έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή - δηλαδή εντός γενικού πολεοδομικού σχεδίου ή εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού ή εντός ζώνης οικισμού όπου υφίστανται ειδικοί όροι δόμησης.
  • Οι δικαιούχοι να έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000€ και να διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000€.
  • Το ακίνητο να μην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ούτε ως μισθωμένο και να δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών.
  • Οι δικαιούχοι να μην έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 χρόνια και να μην έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής αναβάθμισης.

Ποιο είναι το μέγιστο ποσό επιδότησης για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»;

Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% του συνολικού ποσού δαπανών, το οποίο δεν υπερβαίνει τα 10.000€. Ως εκ τούτου, το μέγιστο ποσό επιδότησης είναι 4.000€. Μάλιστα, προβλέπεται προκαταβολή επιδότησης που ανέρχεται στο 50% επί του προϋπολογιζόμενου ποσού επιδότησης. Η επιδότηση χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

  • τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά,
  • μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τριών τουλάχιστον ετών.

Τι περιλαμβάνεται στις δαπάνες;

Αρχικά, στις δαπάνες περιλαμβάνεται η αγορά των αναγκαίων υλικών, τα έξοδα για τυχόν απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ για τις εργασίες και η πληρωμή μηχανικού για τυχόν εκδόσεις αδειών, εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών στο πλαίσιο έκδοσης αδειών/εγκρίσεων) ή έκδοσης Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.). Επιπλέον, στις δαπάνες μπορούν να περιληφθούν εργασίες για ανακαίνιση μπάνιου, κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου και εσωτερικών θυρών, αντικατάσταση δαπέδων, αντικατάσταση ή επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, δομικών στοιχείων, επιχρισμάτων, πλακιδίων, χρωματισμών και λοιπές αντίστοιχες εργασίες. Συνοπτικά, οι επιλέξιμες δαπάνες που μπορούν να επιδοτηθούν είναι οι εξής:

  • αντικατάσταση κουφωμάτων
  • τοποθέτηση / αναβάθμιση θερμομόνωσης
  • αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης
  • σύστημα ζεστού νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
  • άλλες παρεμβάσεις (σύστημα διαχείρισης Smart Home).

💡 Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στις κατοικίες και αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση, θα πρέπει να ικανοποιούν τις ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις του «Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων».

Πώς μπορώ να κάνω αίτηση για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»;

Για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», η αίτηση γίνεται μέσω της πλατφόρμας του Προγράμματος στην Ψηφιακή Πύλη του gov.gr. Ουσιαστικά, μπαίνεις στη σελίδα εδώ και συμπληρώνεις τα εξής στοιχεία:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς στο Taxisnet,
  • τον ΑΤΑΚ της ιδιοκτησίας σου,
  • έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), στον οποίο είσαι είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος.

💡 Τα περισσότερα πεδία της αίτησης είναι προσυμπληρωμένα μέσω διαλειτουργικότητας από τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων των φορέων του Δημοσίου Τομέα. Ο δικαιούχος επιλέγει ή συμπληρώνει όλα τα υπόλοιπα κενά πεδία.

Ποια η διαδικασία υποβολής αίτησης;

Για να είσαι σίγουρος/η ότι θα υποβάλλεις την αίτησή σου στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», τσέκαρε τη διαδικασία βήμα – βήμα. Ειδικότερα:

  • Συμπληρώνεις τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • Επιλέγεις από τα εμφανιζόμενα ακίνητά τους, εκείνο που επιθυμείς να ανακαινίσεις και στην συνέχεια, να εκμισθώσεις.
  • Εάν για το ίδιο επιλεγέν ακίνητο, υπάρχουν και άλλοι ιδιοκτήτες / επικαρπωτές, πρέπει να συμπληρώσεις και τους υπόλοιπους σχετικούς Αριθμούς Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ).
  • Συμπληρώνεις την αίτηση, σύμφωνα και με τις οδηγίες της πλατφόρμας, και ολοκληρώνεις την υποβολή της Αίτησης συνυποβάλλοντας τις απαραίτητες Υπεύθυνες Δηλώσεις και Εξουσιοδοτήσεις που προβλέπονται από την σχετική ΚΥΑ για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω».

Οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας ελέγχονται κατά την υποβολή της αίτησης είτε μέσω διαλειτουργικότητας με τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων των δημόσιων φορέων είτε με την παράδοση των απαιτούμενων εγγράφων στην Διεύθυνση Υποστήριξης Προγράμματος, όταν αυτά απαιτηθούν. Οι αιτούντες ενημερώνονται άμεσα για την έγκριση ή την απόρριψη της αίτησής τους για το συγκεκριμένο ακίνητο, μέσω αυτόματης έκδοσης εγκριτικής ή απορριπτικής απόφασης. Ωστόσο, σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης, έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση εντός 10 ημερών, σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται από την πλατφόρμα.

💡 Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ούτε εγκριτική ούτε απορριπτική απόφαση, η αίτηση βρίσκεται υπό επεξεργασία από την αρμόδια Διεύθυνση της ΔΥΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση, ο αιτών θα λάβει εξατομικευμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την περαιτέρω διαδικασία.

Εφόσον, υπάρξει εγκριτική απόφαση, η προκαταβολή καταβάλλεται άμεσα στον λογαριασμό του δικαιούχου, επιτρέποντάς του να ξεκινήσει τις εργασίες ανακαίνισης ή επισκευής. Οι πληρωμές για τις δαπάνες γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, χρησιμοποιώντας κάρτες πληρωμών που συνδέονται με τον λογαριασμό του δικαιούχου. Τέλος, προβλέπονται κυρώσεις για παραβίαση των όρων του προγράμματος ή μη προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής της επιδότησης και απένταξης από το πρόγραμμα.

Πώς μπορώ να δηλώσω τον προϋπολογισμό της ανακαίνισης;

Κατά την υποβολή της αίτησής σου για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», θα σου ζητηθεί η καταχώρηση του εκτιμώμενου ποσού για την ανακαίνιση, μέχρι το ύψος των 10.000 ευρώ. Αυτή η καταχώριση γίνεται χωρίς την απαίτηση προσκόμισης δικαιολογητικών, όπως οι οικονομικές προσφορές επαγγελματιών. Με αυτή την καταχώριση, δεσμεύεται το 40% του συνολικού ποσού δαπάνης για την αίτησή σας.

💡Ψάχνεις τον ιδανικό επαγγελματία που θα αναλάβει την ανακαίνιση του σπιτιού σου; Βρες τον κατάλληλο επαγγελματία ανακαίνισης μέσω του Spitogatos.

Πότε καταβάλλεται η προκαταβολή της επιδότησης;

Μετά την έκδοση της εγκριτικής απόφασης, η προκαταβολή της επιδότησης, που αντιστοιχεί στο 50% του προβλεπόμενου ποσού επιδότησης στην αίτηση, καταβάλλεται στον ενεργό λογαριασμό του δικαιούχου. Ο δικαιούχος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση και κατανομή της προκαταβολής στις επιδοτούμενες δράσεις.

Ποια είναι η προθεσμία για την πραγματοποίηση πληρωμών για τις επιλέξιμες δαπάνες και ποιες είναι οι συνέπειες μη τήρησής της;

Οι πληρωμές για τις επιλέξιμες δαπάνες πρέπει να ολοκληρωθούν εντός 6 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της έγκρισης για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα για στέγαση «Ανακαινίζω – Νοικιάζω». Σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, η έγκριση ανακαλείται, το ποσό της προκαταβολής αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και δεν επιτρέπεται η έκδοση νέας εγκριτικής απόφασης για το ίδιο ακίνητο και δικαιούχο. Παράταση της προθεσμίας των 6 μηνών δεν είναι εφικτή.

💡 Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στάδια αξιολόγησης με συγκεκριμένα κριτήρια και κάθε στάδιο του προγράμματος έχει συγκεκριμένες προθεσμίες. Μπορείς να ανατρέξεις για περισσότερες πληροφορίες είτε στη σελίδα του gov.gr είτε στη σχετική σελίδα της ΔΥΠΑ.

Αναζητάς περισσότερες πληροφορίες για τη στέγαση αλλά και χρήσιμα tips για τον σχεδιασμό και τη διακόσμηση του σπιτιού; Βρες ό,τι χρειάζεσαι στα διάφορα άρθρα του blog του Spitogatos και δημιούργησε το σπίτι των ονείρων σου.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Exoikonomw

Β’ κύκλος προγράμματος Εξοικονομώ 2023/2024: Δικαιούχοι, προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για αίτηση «Εξοικονομώ»

Koinwniki stegasi1

Πρόγραμμα «Σπίτι μου» 2024: Τι προβλέπεται για τη στέγαση νέων και ευάλωτων ομάδων

Paralia attiki

Παραλίες της Αττικής που βραβεύτηκαν με Γαλάζια Σημαία