Είτε είσαι ιδιοκτήτης, είτε ενοικιαστής, η καθυστέρηση η μη καταβολή ενοικίου μπορεί να σε απασχολήσει αργά ή γρήγορα. Και για αυτό, πρέπει να γνωρίζεις πώς πρέπει να κινηθείς.

Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι εκμισθωτές (ιδιοκτήτες) ακινήτων, είναι η καθυστέρηση ή και πλήρης άρνηση καταβολής των ενοικίων στις ενοικιάσεις κατοικιών, αλλά και σε επαγγελματικές μισθώσεις.

Να σημειωθεί ωστόσο πως ο τρόπος και ο χρόνος που ο κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης θα αντιδράσει σε ένα τέτοιο γεγονός, είναι ιδιάζουσας σημασίας, ιδιαίτερα αν βρίσκεται αντιμέτωπος/η με συστηματικούς κακοπληρωτές, γιατί κάθε καθυστέρηση και κάθε λάθος είναι εις βάρος του, αφού τις περισσότερες φορές είναι αδύνατη η είσπραξη των οφειλόμενών ενοικίων. Και φυσικά, αντίστοιχα δύσκολη είναι και η θέση του ενοικιαστή που καθυστερεί ή αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο για ποικίλους λόγους. Ας δούμε αναλυτικά όμως τι μπορεί να κάνει τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και ο ενοικιαστής σε μια τέτοια συνθήκη.

3 τρόποι για να αντιμετωπίσει ο ιδιοκτήτης τα απλήρωτα ενοίκια

Αρχικά, αξίζει να αναφέρουμε πως υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας ιδιοκτήτης που δεν λαμβάνει έγκαιρα ή ακόμα και καθόλου, το ποσό του ενοικίου από τον ή τους ενοικιαστές του. Συγκεκριμένα, ο εκμισθωτής έχει τα παρακάτω δικαιώματα.

#1 Να αιτηθεί έκδοση διαταγής πληρωμής

O εκμισθωτής έχει το δικαίωμα να ασκήσει αγωγή απόδοσης των απλήρωτων ενοικίων - συμπεριλαμβανομένων των κοινόχρηστων εξόδων, των τελών και των λογαριασμών κοινής ωφέλειας, εάν ο ενοικιαστής καθυστερεί, εξαιτίας παραβίασης των όρων της σύμβασης (λόγω δυστροπίας), ακόμη και αν δεν έχει υποβάλει αναφορά για λύση της σύμβασης.

Η απαίτηση αυτή μπορεί να γίνει δικαστικά με αγωγή ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, όπου θα ζητείται η συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του ενοικιαστή σύμφωνα με τη σύμβαση μίσθωσης. Αυτό μπορεί να γίνει εφόσον τα απλήρωτα ποσά μπορούν να επιβεβαιωθούν γραπτώς, είτε μέσω δημόσιων εγγράφων είτε μέσω ιδιωτικών εγγράφων.

#2 Να καταγγείλει τη σύμβαση μίσθωσης

Ο εκμισθωτής, σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής του ενοικίου, ολικής ή μερικής, τουλάχιστον έναν μήνα πριν σε περίπτωση σύμβασης με διάρκεια έναν χρόνο ή περισσότερο, και δέκα ημέρες πριν σε άλλες περιπτώσεις μίσθωσης, μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία της μίσθωσης.

Επιπλέον, ο εκμισθωτής μπορεί να ζητήσει αποζημίωση για τυχόν ζημίες που προκύπτουν λόγω της πρόωρης λύσης της σύμβασης. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η τερματική καταγγελία δεν έχει επίδραση εάν ο ενοικιαστής καταβάλει το εκπρόθεσμο ενοίκιο καθώς και τυχόν έξοδα που προέκυψαν λόγω της καταγγελίας πριν λήξει η προθεσμία αυτή. Η καταγγελία οδηγεί στο τέλος της σχέσης μίσθωσης μετά τη λήξη της προθεσμίας.

#3 Να ζητήσει την απόδοση της χρήσης του μισθίου ακινήτου

Υποβάλλοντας αίτηση για την έκδοση δικαστικής διαταγής, ο εκμισθωτής έχεις τη δυνατότητα να ζητήσεις την απόδοση της χρήσης του μισθίου ακινήτου. Πρέπει να πληρούνται τα εξής κριτήρια:

  • Να υπάρχει γραπτή απόδειξη για την έναρξη της ενοικίασης.
  • Να έχει παραδοθεί έγγραφη ειδοποίηση με δικαστικό επιμελητή τουλάχιστον 15 ημέρες πριν από την υποβολή της αίτησης.

💡 Είσαι ιδιοκτήτης ακινήτου και θες να το θέσεις προς ενοικίαση; Μέσω του Spitogatos, μπορείς να το κάνεις εύκολα και γρήγορα, κάνοντας σύνδεση στον λογαριασμό σου ή εγγραφή στο MySpitogatos κι αναρτώντας σχετική αγγελία. Διάβασε το σχετικό άρθρο και μάθε πως μπορείς να κάνεις καταχώρηση αγγελίας στο Spitogatos.

Τι μπορεί να κάνει ο ενοικιαστής σε περίπτωση μη καταβολής ενοικίων;

Με τη σειρά του, ο ενοικιαστής που έχει απλήρωτα ενοίκια, μπορεί να προχωρήσει, ανάλογα με την περίπτωση, στα παρακάτω:

  • Μπορεί να αποφύγει την έκδοση διαταγής απόδοσης της χρήσης μισθίου, καταβάλλοντας τα οφειλόμενα ενοίκια εντός της προθεσμίας. Σε περίπτωση έκδοσης διαταγής απόδοσης του μισθίου και διαταγής πληρωμής, ο μισθωτής έχει 15 ημέρες για ανακοπή. Ωστόσο η ανακοπή δεν αναστέλλει αυτόματα την εκτέλεση, αλλά το δικαστήριο μπορεί να χορηγήσει αναστολή εάν υπάρχουν πιθανολογημένοι λόγοι.
  • Ο ενοικιαστής δύναται να απαλλαγεί από τις συνέπειες της καταγγελίας, προχωρώντας στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων μισθωμάτων και των σχετικών εξόδων. Βέβαια, ο ενοικιαστής, ως εναγόμενος, έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τους ισχυρισμούς του, προβάλλοντας όλες τις ενστάσεις που σχετίζονται με τη μισθωτική σχέση. Ενδεικτικά, εάν η πραγματική ελάττωση εμποδίζει τη χρήση που έχει συμφωνηθεί, τότε ο ενοικιαστής έχει το δικαίωμα να αντιταχθεί στην αγωγή του ιδιοκτήτη, αρνούμενοντας την καταβολή του ενοικίου κατά τη διάρκεια της περιόδου που η ελάττωση εμποδίζει τη χρήση, καθώς η ύπαρξη του ελαττώματος αποτελεί βάση για τη μη ευθύνη του ενοικιαστή για τα απλήρωτα ενοίκια.

💡 Είτε ως ιδιοκτήτης, είτε ως ενοικιαστής, εάν βρεθείς αντιμέτωπος/η με απλήρωτα ενοίκια για κατοικία ή απλήρωτα ενοίκια σε επαγγελματική στέγη και δεν γνωρίζεις πως πρέπει να κινηθείς, συνίσταται να επικοινωνήσεις με κάποιον ειδικό, ο οποίος θα σε συμβουλέψει και θα σε καθοδηγήσει ανάλογα με την περίπτωσή σου.

📌 Διάβασε επίσης: Συμβουλές ενοικίασης: Λήξη συμβολαίου και ενοικίαση χωρίς συμβόλαιο

Σε ποιες περιπτώσεις ο μισθωτής μπορεί να καταγγείλει τη μισθωτική σχέση;

Πάντα βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο μισθωτής μπορεί να αποχωρήσει και να καταγγείλει τη μισθωτική σχέση αν συντρέχουν ορισμένοι λόγοι που προβλέπονται από το νόμο. Αυτοί είναι οι παρακάτω:

  • Εάν δεν παραχωρήθηκε η χρήση του μισθίου στον ενοικιαστή, ή αν αυτή του αφαιρέθηκε μεταγενέστερα.
  • Αν η χρήση του ακινήτου θέτει σε άμεσο ή απειλούμενο κίνδυνο την υγεία του ενοικιαστή ή των οικείων του.
  • Σε περίπτωση που ο ενοικιαστής είναι δημόσιος υπάλληλος και μετατίθεται.
  • Όταν η μίσθωση είναι εφ’ όρου ζωής ή συμβατικού χρόνου πέραν της τριακονταετίας, εφόσον συμπληρώθηκαν τριάντα έτη από την έναρξη της ισχύος της.
  • Εάν συντρέχει σοβαρός λόγος, ο οποίος εμποδίζει τη συνέχιση της μίσθωσης σύμφωνα με τις αρχές της καλής πίστης και των χρηστών ηθών.

📌Διάβασε επίσης: Προβλήματα στην ενοικίαση σπιτιού: Καταβολή εγγύησης και σπάσιμο συμβολαίου

💡 Tip: Οι ενοικιαστές πρέπει να ξέρουν ότι η μη πληρωμή ενοικίου δεν είναι ανεπαίσθητη και γι' αυτό πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους, ώστε και οι ιδιοκτήτες, με τη σειρά τους, να μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Επιπλέον, οι εκμισθωτές πρέπει να ενημερώνονται για τις ρυθμίσεις, τις διαδικασίες και τις προθεσμίες, ενώ πριν προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες είναι σημαντικό εξαντλούν κάθε περιθώριο συνεννόησης.

Πλέον γνωρίζεις τα βασικά σχετικά με την καθυστέρηση ή μη καταβολή ενοικίων. Εάν έχεις περισσότερες απορίες γύρω από το Real Estate και ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα, μπορείς να ανατρέξεις στα άρθρα του blog του Spitogatos και να βρεις απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την διακόσμηση ή/και τον σχεδιασμό ενός σπιτιού.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Spitia xamilo enoikio athina thessaloniki

Μπορείς να βρεις σπίτια με 150-200 ευρώ ενοίκιο σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη το 2024;

Tipoi spition

Τύποι σπιτιών: Τι είδη σπιτιών υπάρχουν;

Dyari spiti ti einai

Τι είναι το δυάρι σπίτι; - Διαφορά δυάρι με γκαρσονιέρα