Οι βάσεις εισαγωγής για τα πανεπιστήμια ανακοινώθηκαν, οι μαθητές ενημερώθηκαν για την σχολή τους και κάποιοι από αυτούς θα χρειαστεί να ξενιτευθούν από τον τόπο τους και να μετακομίσουν είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε σε πόλεις τις επαρχίας. Σε κάθε περίπτωση όλοι τους αναζητούν τη νέα τους στέγη ή καλύτερα το φοιτητικό τους σπίτι. Στην προσπάθεια τους αυτή και προκειμένου να τους βοηθήσουμε, συγκεντρώσαμε κάποιες χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές, καθώς και πράγματα που θα πρέπει να προσέξουν πριν προβούν στην τελική τους επιλογή.

Αρχίζουμε λοιπόν…

Σύμφωνα με το νόμο, η ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης μιας κατοικίας είναι 3 χρόνια. Στο μισθωτήριο συμβόλαιο μπορεί να οριστεί και μικρότερη διάρκεια, αλλά αυτό είναι περισσότερο μια συμφωνία «καλή τη πίστη» μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή παρά κάτι που μπορεί να σταθεί οικονομικά.

Καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης από τον ενοικιαστή πριν από το πέρας των 3 χρόνων μπορεί να γίνει μόνο για «ειδικούς λόγους» (π.χ. μεταγραφή σε άλλο πανεπιστήμιο), σύμφωνα με το νόμο.

Αυτό όμως που είθισται στην πράξη, είναι να δίνεται μια προειδοποίηση όσο το δυνατόν νωρίτερα (π.χ. 3-4 μήνες), ώστε να υπάρχει χρόνος από τον ιδιοκτήτη να βρει νέο ενοικιαστή. Καλό θα είναι να βοηθήσεις τον ιδιοκτήτη σε αυτή την προσπάθεια.

Μετά το πέρας των 3 χρόνων, αν δεν έχει γίνει καταγγελία της σύμβασης ή ενυπόγραφη ανανέωση, αυτή ανανεώνεται για αόριστο χρόνο.

Σε περίπτωση της ανανέωσης αορίστου χρόνου, μπορεί να γίνει καταγγελία ανά πάσα στιγμή είτε από τον ιδιοκτήτη ή τον ενοικιαστή, χωρίς την οποιαδήποτε κύρωση. Σε κάθε περίπτωση λύσης της σύμβασης, θα πρέπει να σου δοθούν πίσω οι δύο εγγυήσεις και να υπογραφεί ένα συμφωνητικό λύσης, που θα αναφέρει ότι έχουν τακτοποιηθεί όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες και δε χρωστάει κανένας σε κανέναν.

Ο μέγιστος αριθμός εγγυήσεων που μπορεί να ζητήσει ο ιδιοκτήτης κατά την έναρξη της μίσθωσης είναι μέχρι 2 ενοίκια. Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται στο τέλος της μίσθωσης να επιστρέψει τις εγγυήσεις, εφόσον έχει γίνει καλή χρήση (δηλ. δεν έχουν γίνει φθορές πέραν των φυσικών / φυσιολογικών). Διαφορετικά… αρχίζεις τις διαπραγματεύσεις.

Κάτι που γίνεται στην πράξη, αλλά δεν το συμβουλεύουμε, είναι να μην πληρώνονται στο τέλος της μίσθωσης τα τελευταία 2 ενοίκια και αντ’ αυτών να κρατάει ο ιδιοκτήτης τις δύο εγγυήσεις.

Σε περίπτωση που πάει η υπόθεση στα δικαστήρια, δεν θα μπορείς να αποδείξεις ότι έχεις πληρώσει αυτά τα ενοίκια, εκτός αν έχεις υπογράψει συμφωνητικό λύσης νωρίτερα.

Αν δεν οριστεί στο μισθωτήριο ετήσια αναπροσαρμογή του ενοικίου, τότε αυτή ορίζεται στο 75% του πληθωρισμού (ο οποίος είναι σήμερα περίπου στο 4,5% οπότε η αναπροσαρμογή θα είναι λίγο κάτω από το 3,4%). Καλό θα είναι όμως να την ορίσετε στο συμβόλαιο για να αισθάνεστε ασφάλεια.

Για παράδειγμα, αν τα σημερινά δεδομένα πληθωρισμού μείνουν σταθερά για 4 χρόνια και δεν οριστεί στο μισθωτήριο ποσοστό αναπροσαρμογής, ένα ενοίκιο 300 ευρώ για τον πρώτο χρόνο, μέσα σε 4 χρόνια (3 ετήσιες αναπροσαρμογές) θα γίνει 310,320 και 331 Ευρώ αντίστοιχα για τα τρία επόμενα χρόνια.

Το σπίτι μπορείς να το ζητήσεις φρεσκοβαμμένο, αλλά δεν υποχρεούσαι να το παραδώσεις φρεσκοβαμμένο, καθώς η φθορά του χρώματος θεωρείται φυσιολογική και «προβλεπόμενη».

Εκτός από το Spitogatos.gr, καλό θα ήταν να πάρετε και τοπικές εφημερίδες, καθώς και να πάτε στις σχολές σας για να δείτε τυχόν αναρτήσεις αγγελιών και εκεί. Επίσης, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να μιλήσετε και με τοπικούς μεσίτες. Οι μεσίτες ξέρουν απ’ έξω κι ανακατωτά κάθε γωνιά της κάθε γειτονιάς και μπορούν να σας γλιτώσουν πολύ χρόνο και χρήμα και να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε το πλέον κατάλληλο σπίτι. Λόγω της αναμενόμενης και μεγάλης ζήτησης που υπάρχει αυτή την περίοδο τα φοιτητικά σπίτια εξαφανίζονται γρήγορα, συνεπώς θα πρέπει να κινητοποιηθείτε γρήγορα ώστε να μην αναγκαστείτε να στραφείτε στην επιλογή κάποιου διαμερίσματος, το οποίο όπως είναι λογικό αυξάνει τόσο το ποσό του ενοικίου όσο και τα λειτουργικά του έξοδα (π.χ. κοινόχρηστα).

Ακολουθώντας τα παραπάνω αλλά και αφιερώνοντας λίγο από τον χρόνο σας, θα δείτε ότι η εύρεση φοιτητικής κατοικίας δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση.

Καλό ψάξιμο και καλή αρχή!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Spitia xamilo enoikio athina thessaloniki

Μπορείς να βρεις σπίτια με 150-200 ευρώ ενοίκιο σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη το 2024;

Tipoi spition

Τύποι σπιτιών: Τι είδη σπιτιών υπάρχουν;

Dyari spiti ti einai

Τι είναι το δυάρι σπίτι; - Διαφορά δυάρι με γκαρσονιέρα