Η συγκατοίκηση με μια γάτα μπορεί να γίνει εξαιρετικά εύκολη, αρκεί να ξέρεις ορισμένα πράγματα και να είσαι έτοιμος/η!

Το να πεις το μεγάλο «ναι» και να συγκατοικήσεις με γάτα είναι μια σημαντική απόφαση και παράλληλα, ένα είδος δέσμευσης με τον νέο τετράποδο φίλο σου. Και μπορεί να φαντάζει πολύ απλό, ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβεις τα μέτρα σου για να είσαι καλά εσύ, το νέο σου κατοικίδιο, αλλά και για να μένει το σπίτι σου καθαρό και τακτοποιημένο.

Κανείς δεν είπε πως η ζωή με μια γάτα – αρσενικό, θηλυκό καμία σημασία δεν έχει, είναι εύκολη υπόθεση, σίγουρα όμως ενέχει πολλά οφέλη για την ψυχική σου υγεία. Και φυσικά, όσον αφορά το σπίτι σου, μπορείς να προβείς σε ορισμένες κινήσεις «ματ» που θα σου γλυτώσουν χρόνο και κόπο και θα προλάβουν τυχόν απρόοπτα. Προετοίμασε με τον κατάλληλο τρόπο λοιπόν το σπίτι σου για μια αρμονική συγκατοίκηση με τη γάτα σου.

Οι τρίχες της γάτας σου θα βρίσκονται παντού

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Είναι γεγονός πως όσο καθαρή και αν είναι η γάτα σου, οι τρίχες της θα υπάρχουν παντού μέσα στο χώρο. Στο πάτωμα, στα χαλιά, στα καλύμματα του καναπέ, αλλά και στα κλινοσκεπάσματα του κρεβατιού. Κυριολεκτικά παντού! Οι γάτες ποικίλλουν ως προς την ποσότητα των τριχών, ενώ είναι βέβαιο ότι σε ορισμένες περιόδους του έτους θα υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα τριχών στο χώρο σου. Αυτό το πρόβλημα όμως λύνεται σχετικά εύκολα. Ωστόσο, χρειάζεται λίγη πειθαρχία για να κάνεις τον χώρο σου πιο ασφαλή.

Όσον αφορά τη διακόσμηση του δωματίου, προτίμησε υλικά που είναι πολύ μαλακά, καθώς ορισμένοι τύποι υλικών προσελκύουν τρίχες ζώων και μαλακές τρίχες γάτας. Παράλληλα, τα υλικά με ελαφρώς πιο τραχιά υφή, μπορεί να φαντάζουν μια καλή λύση, ωστόσο, λόγω υφής, οι τρίχες δε μένουν πάνω σ’ αυτά εύκολα, και επομένως δεν εμποδίζουν τη μεταφορά των τριχών από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Επίσης, ένα απαραίτητο αξεσουάρ – για την ακρίβεια η προέκταση του χεριού σου άπαξ και μένεις με γάτα, είναι ο πασίγνωστος κύλινδρος με την αυτοκόλλητη ταινία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάντα και παντού, απομακρύνοντας τις τρίχες από το αγαπημένο σου παλτό, από τα ρούχα σου συνολικά, από τα καλύμματα και γενικότερα από όλα τα υφάσματα με τα οποία μπορεί να έρθει σε επαφή η γάτα σου.

Επιπλέον, το τακτικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα - ιδανικά με μια σκούπα μεγάλης απορροφητικότητας, είναι απαραίτητο αν θες να διατηρείς το πάτωμα του σπιτιού σου καθαρό. Βέβαια, αυτή η διαδικασία είναι λίγο πιο περίπλοκη αν έχεις χαλιά στο σπίτι. Α! Μπορείς επίσης, να χτενίζεις τη γάτα σου με μια ειδική βούρτσα η οποία θα απομακρύνει on time τις πολλές τρίχες, προτού αυτές μεταφερθούν στις επιφάνειες και τα υφάσματα του σπιτιού.

Κουτιά άμμου για γάτες

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Αν σκέφτεσαι το ενδεχόμενο να πάρεις γάτα, ή αν διανύεις την πρώτη περίοδο «έγγαμου βίου» μ’ αυτό το σκανταλιάρικο τετράποδο, είναι βέβαιο, πως το κομμάτι με τις ακαθαρσίες του σε έχει απασχολήσει έντονα. Και ειδικά αν είσαι νέος «γονιός» είναι πιθανό ακόμα να ψάχνεις το πού πρέπει να τοποθετήσεις την τουαλέτα της γάτας σου.

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε πως δεν χρειάζεται, αλλά ούτε πρέπει το κουτί με την άμμο να κάνει τουρνέ μέσα στο σπίτι, από δωμάτιο σε δωμάτιο. Πρώτον, γιατί δεν υπάρχει λόγος. Δεύτερον, γιατί πρέπει να καθαρίζεις διαρκώς διαφορετικά δωμάτια. Και τρίτον, γιατί έτσι μπερδεύεται το γατί σου και δεν ξέρει που βρίσκεται η τουαλέτα του. Σίγουρα, δεν το θες αυτό! Επομένως, διάλεξε ένα σημείο και άστο εκεί μόνιμα. Για να βρεις το κατάλληλο σημείο μέσα στο σπίτι είναι σημαντικό να ξέρεις ότι συνήθως το μπάνιο, όσο και αν φαντάζει η ιδανική λύση, δεν αποτελεί την καλύτερη δυνατή, λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης νερού στα πλακάκια του δαπέδου, κάτι το οποίο θα κάνει τη γάτα σου να μεταφέρει τα απορρίμματα της παντού, άθελα της βέβαια. Το ιδανικό μέρος για να τοποθετήσεις το κουτί με την άμμο είναι ο διάδρομος ή ενδεχομένως ένα δωμάτιο του σπιτιού, το οποίο δεν είναι πολυσύχναστο και μπορεί να προσφέρει στο λατρεμένο σας κατοικίδιο μερικές στιγμές ιδιωτικότητας.

Επιπλέον, να θυμάσαι πως οι ακαθαρσίες πρέπει να μαζεύονται και η άμμος να αλλάζεται συχνά, καθώς λόγω της γενικότερης ύγρανσης του αέρα, η ίδια η άμμος υγραίνεται, με αποτέλεσμα να μειώνεται η διάρκεια ζωής της και οι δυσάρεστοι λεκέδες να μετατρέπονται σε κανονικό πονοκέφαλο. Το ίδιο ισχύει και για τις δυσάρεστες μυρωδιές, οι οποίες, αν δεν καθαρίζεται σωστά το σημείο, θα «ποτίσουν» το χώρο.

Αναφορικά με το κουτί καθαυτό, για να διατηρείς τον χώρο σου καθαρό, προτίμησε ένα κλειστό κουτί - είτε πλαστικό, είτε από καουτσούκ - μεγέθους της επιλογής σου, ώστε να μένει η άμμος στο εσωτερικό και να μην διασκορπίζεται σ’ όλο το σπίτι. Τέτοια κουτιά μπορείς να βρεις σε όλα τα pet shops, οπότε επιλέγεις το ιδανικό για το χώρο και φυσικά για το ζωάκι σου.

Προστασία επίπλων

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Ο φόβος και ο τρόμος των περισσότερων ανθρώπων με κατοικίδιο, πέρα από τις τρίχες και τις ακαθαρσίες, είναι ότι είναι πιθανό το ζωάκι τους να γρατζουνίσει τα έπιπλα. Επομένως, είναι απολύτως φυσιολογικό να αγχώνεσαι γιατί μπορεί η γάτα σου να γδάρει, παίζοντας συνήθως, τα έπιπλα του σπιτιού σου. Για αρχή, η λύση αυτού το προβλήματος είναι να μάθεις το γατί σου να μην το κάνει, θέτοντας σαφή όρια. Αν του υποδείξεις επανειλημμένα ότι δεν πρέπει να γρατζουνάει τα έπιπλα, θα μάθει ότι αυτό δεν είναι θεμιτό και θα πάψει να το κάνει. Αν δυσκολεύεται, για αρχή, πέρα από το ότι πρέπει να την απομακρύνεις κάθε φορά που το κάνει, μπορείς να καλύψεις ορισμένα «τζιζ» έπιπλα, όπως ο καναπές, με καλύμματα.

Μην ξεχνάς όμως το πόσο σημαντικό είναι για το κατοικίδιο σου να γρατζουνάει, καθώς το κάνει να αισθάνεται καλά και ασφαλές, ενώ παράλληλα έτσι τεντώνεται και γυμνάζεται. Ας το κάνει όμως σωστά και όχι καταστρέφοντας τα έπιπλα του σπιτιού σου.

Για αυτό μπορείς να προμηθευτείς ένα ονυχοδρόμιο, γνωστό και ως «ξύστρα» για γάτες – όπως είδες και στην παραπάνω εικόνα. Το συγκεκριμένο «εργαλείο» είναι must αν έχεις γάτα, και πόσο μάλλον αν έχεις γατάκι. Πρόκειται για ένα ισχυρό «όπλο» στο οποίο η γάτα σου μπορεί να «ακονίσει» τα νύχια της και να παίξει, δίχως να ξεσπά στα διάφορα άλλα έπιπλα του σπιτιού. Φρόντισε δε, το ονυχοδρόμιο να είναι αρκετό ψηλό ώστε η γάτα να μπορεί να τεντώσει το σώμα της που τόσο πολύ της αρέσει. Μάλιστα, αν πας σε ένα κατάστημα με είδη κατοικίδιων, θα δεις πως υπάρχει μεγάλη ποικιλία από ονυχοδρόμια δαπέδου ή τοίχου, μέχρι κυκλικά, τετράγωνα, στύλοι κ.ο.κ.

Κρεβάτι ύπνου

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Όσο οκ και αν είσαι με το να κοιμάσαι το βράδυ αγκαλιά με τη γάτα σου στο δικό σου κρεβάτι, είναι σημαντικό να διαθέτει και το ζωντανό τον δικό του χώρο για να μπορεί να ξεκουράζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Εξάλλου, μπορεί να μην είναι εφικτό να κοιμάστε συνέχεια μαζί. Συνεπώς, πρέπει να αγοράσεις και ένα άνετο κρεβατάκι για τη γάτα σου που θα το κάνει να μην αποζητά συνέχεια τον καναπέ σου για να ξαπλώσει. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείπεις το συχνό πλύσιμο για να μη μαζεύονται και εκεί πολλές τρίχες.

Επίσης, είναι ευρέως γνωστό πως οι γάτες απολαμβάνουν τη ζεστασιά (ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες) και συχνά κοιμούνται σε όλα τα πιθανά ή/και απίθανα σημεία. Ωστόσο, πάντα καταλήγουν στα σημεία εκείνα που τους προσφέρουν μια κάποια θαλπωρή. Επομένως, μπορείς κάλλιστα να βάλεις το κρεβατάκι της γάτας σου κοντά σε ένα σώμα καλοριφέρ, ή κοντά στη σόμπα – όχι ακριβώς μπροστά στη σόμπα. Έτσι, και το μικρό σου θα είναι στα ζεστά, αλλά παράλληλα, θα κάνεις πιο ελκυστικό το κρεβάτι του, αν εσύ δεν είσαι φαν των μεταμεσονύκτιων αγκαλιών.

Λοιπά «μέτρα προστασίας»

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Πέρα από το εσωτερικό του σπιτιού σου είναι σημαντικό να κάνεις και ορισμένες ενέργειες και για το έξω, δηλαδή το μπαλκόνι σου. Πέρα από το ότι καλό θα ήταν να έχει σίτες στα παράθυρα, όσο επίφοβο και αν είναι, για να μην μπαινοβγαίνει όποτε θέλει η γάτα σου έξω, φρόντισε να βάλεις περιμετρικά του μπαλκονιού σου κάποιο προστατευτικό – είτε πλαστικό, είτε μπαμπού κτλ. Ουσιαστικά, αυτή η περίφραξη θα παρεμποδίσει τη γάτα σου να βρεθεί στα γύρω μπαλκόνια, ή ακόμα χειρότερα, στο δρόμο από όροφο. Η ίδια λογική υπάρχει και σε περίπτωση που διαθέτεις βεράντα, απλά θα χρειαστεί μεγαλύτερη ποσότητα πλέγματος.

Αν εφαρμόσεις σωστά τα παραπάνω, τότε η συγκατοίκηση με μια γάτα θα είναι πραγματικά υπέροχη και χωρίς απρόοπτα!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Lavi parathiroy

Κρεμονέζικες λαβές παραθύρων: Όσα πρέπει να ξέρεις πριν τις επιλέξεις