Θες να συγκατοικείς με την γάτα σου αλλά όχι και με τις τρίχες της; Τότε ανακάλυψε μερικούς τρόπους για να μην μαδάει ο τετράποδος φίλος σου, καθώς και πως μπορείς να απομακρύνεις τις τρίχες από τον καναπέ, το κρεβάτι, τα καλύμματα κ.λπ.

Οι γάτες είναι απίστευτα χαριτωμένα και αξιολάτρευτα κατοικίδια. Ωστόσο η παρουσία τους σε ένα σπίτι μπορεί να σημαίνει και ένα αναπόφευκτο πρόβλημα: τις τρίχες τους. Το χτένισμα της γάτας είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της υγείας του τρίχωματός της, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία, κυρίως εάν η γάτα δεν είναι συνηθισμένη σε αυτό. Παρακάτω θα βρεις διάφορους τρόπους αντιμετώπισης των τριχών της γάτας στο σπίτι, καθώς και πώς να μην μαδάει η γάτα - τόσο γενικά, όσο και κατά τη διάρκεια του χτενίσματος. Συνέχισε την ανάγνωση και βρες τρόπους για να διατηρήσεις το σπίτι σου καθαρό από τις τρίχες της λατρεμένης σου γάτας.

Πώς να μην μαδάει η γάτα και πώς να την φροντίζεις σωστά

Το μάδημα είναι μια φυσιολογική διαδικασία για τις γάτες - ειδικά κατά τη διάρκεια του χτενίσματος του τριχώματός της. Και σίγουρα, δεν μπορεί να αποφευχθεί πλήρως, όσο ενοχλητικό κι αν είναι. Μπορεί ωστόσο να περιοριστεί τόσο ώστε να μην αποτελεί πρόβλημα για σένα και το σπίτι σου. Το «κλειδί» είναι η σωστή φροντίδα της γάτας σου. Είναι σημαντικό λοιπόν να βεβαιωθείς πως της παρέχεις τη μέγιστη δυνατή φροντίδα. Συγκεκριμένα:

  • Υγιεινή διατροφή: Ηισορροπημένη διατροφή, με κύριο συστατικό το κρέας και χωρίς σιτηρά όπως το καλαμπόκι, είναι σημαντική για την υγεία της γάτας σου, ενώ μειώνει και το μάδημα. Επιπλέον, μπορείς να ενισχύσεις τη διατροφή της προσθέτοντας πολύτιμα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στο λάδι σολωμού, βοηθώντας έτσι την γούνα της να παραμένει λαμπερή και υγιής. Επίσης, διασφάλισε την εύκολη πρόσβαση της γάτας σου σε φρέσκο νερό 24/7.
  • Εμβολιασμός και εξετάσεις: Προγραμμάτισε επισκέψεις στον κτηνίατρο για εμβολιασμό, ελέγχους υγείας, αποπαρασιτώσεις και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστεί το αγαπημένο σου τετράποδο.
  • Καθαριότητα γωνιάς και τουαλέτας: Μπορεί η γάτα να αλωνίζει ελεύθερα σε ολόκληρο το σπίτι, ωστόσο είναι σημαντικό να έχει και τη δική της γωνιά, η οποία θα πρέπει να παραμένει καθαρή και λειτουργική. Σ' αυτό περιλαμβάνεται και η τουαλέτα, η οποία θα πρέπει να καθαρίζεται τακτικά - βλ. να αλλάζεται η άμμος, για να αποφευχούν δυσάρεστες μυρωδιές και άλλα τυχόν απρόοπτα.
  • Σωστή κοινωνικοποίηση: Αφιέρωσε τον απαραίτητο χρόνο για να κοινωνικοποιήσεις τη γάτα σου, προσφέροντας της αγάπη, προσοχή και παιχνίδια για να αναπτύξει υγιή συμπεριφορά. Ταυτόχρονα, φρόντισε να έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους προκειμένου να εξοικιωθεί και να μην γίνεται επιθετική.
  • Σωστή άσκηση: Δώσε αρκετές δυνατότητες άσκησης με παιχνίδια και γυμναστική, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της σωματικής της υγείας.
  • Περιποίηση και καθαριότητα της γάτας: Το τακτικό χτένισμα για να αποφευχθεί η δημιουργία κόμπων είναι must για κάθε γάτα. Παράλληλα, μπορεί οι γάτες να απεχθάντονται το νερό, αλλά ένα μπανάκι κάπου κάπου κάνει καλό. Επίσης, είναι σημαντικό να δίνεις βάση στο μήκος των νυχιών της γάτας του, ενώ πρέπει και να προσέχεις και την καθαριότητα των αυτιών της.
  • Υπομονή στο χτένισμα και χρήση κατάλληλων εργαλείων: Είναι σημαντικό να έχεις υπομονή όταν την χτενίζεις, ενώ είναι ιδιάζουσας σημασίας να το κάνεις απαλά και χωρίς αποτόμες κινήσεις. Επίλεξε επίσης τα σωστά βουρτσάκια για τη γάτα σου, καθώς ορισμένα εργαλεία μπορούν να μειώσουν το αίσθημα πόνου στο ζώο διευκολύνοντας το βούρτσισμα, χωρίς να αφαιρείται περιττό τρίχωμα. Τέλος, επιβράβευσε τη γάτα σου - ίσως με κάποια λιχουδιά, κάθε φορά που είναι ήρεμη και βρες έναν τρόπο να την επιπλήτεις όταν είναι άτακτη με αποτέλεσμα να κάνει το χτένισμα πιο δύσκολο και το μάδημα πιο έντονο.

📌 Διάβασε επίσης: Είπες «ναι» στην συγκατοίκηση με γάτα; Όσα πρέπει να ξέρεις

Τρίχες γάτας και αντιμετώπιση

Αφού έχεις εξασφαλίσει την σωστή περιποίηση της γάτας σου, άρα έχεις φροντίσει έτσι ώστε να μαζεύονται όσο το δυνατόν λιγότερες τρίχες στο σπίτι σου, επόμενο βήμα είναι να μάθεις πώς να καθαρίζεις εύκολα το πάτωμα, τα έπιπλα και τα ρούχα σου από τις τρίχες και του χνούδι. Ειδικότερα:

  1. Το πρώτο βήμα είναι να αποκτήσεις μια δυνατή ηλεκτρική σκούπα. Αν και κυκλοφορούν στην αγορά ειδικές σκούπες για κατοικίδια, μια οποιαδήποτε σκούπα με μεγάλη απορροφητικότητα και διαφορετικά εξαρτήματα για να φτάνεις παντού θα έχει το αποτέλεσμα που θες και χρειάζεσαι.
  2. Μετά το σκούπισμα που θα μαζέψει τα περισσότερα, γέμισε έναν κουβά με νερό σε θερμοκρασία δωματίου, έως τη μέση. Φόρεσε ένα ζευγάρι λαστιχένια γάντια, βρέξε τα χέρια σου στον κουβά και πέρασέ τα πάνω από την επιφάνεια που επιθυμείς. Οι τρίχες θα κολλήσουν πάνω στα γάντια και μπορείς να βουτήξεις ξανά τα χέρια σου στο νερό όσες φορές χρειάζεται, μέχρι να απομακρυνθούν όλες.
  3. Για τα ρούχα σου τώρα, η ιδανική λύση είναι να χρησιμοποιείς έναν ειδικό κύλινδρο με κόλλα που τραβάει όλο το χνούδι, ενώ για το χαλί μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ταφ τζαμιών που είναι πολύ αποτελεσματικό.
  4. Τέλος, θα βοηθήσει να αγοράσεις ένα άνετο κρεβατάκι για τη γάτα σου που θα την κάνει να μην αποζητά συνέχεια τον καναπέ ή το κρεβάτι σου για να ξαπλώσει. Φυσικά, θα πρέπει να το πλένεις συχνά για να μη μαζεύονται και εκεί πολλές τρίχες.

💡 Δες μια συγκλονιστική ιδέα που συνδυάζει τη δική σου ξεκούραση με χώρο για παιχνίδια για την γάτα σου, διαβάζοντας το άρθρο που ετοίμασε για σένα ο Spitogatos: Κρεβάτι-λαβύρινθος για γάτες: Μια καινοτόμα και πρακτική λύση

📌 Διάβασε επίσης: Έχεις κατοικίδιο; Tips για να κάνεις το σπίτι σου πιο φιλόξενο για τους καλεσμένους σου

Υιοθέτησε τα παραπάνω στην ημερήσια ρουτίνα τόσο τη δική σου όσο και της γάτας σου και θα δεις σημαντική διαφορά ως προς την συγκέντρωση τριχών στο σπίτι και το μάδημά της. Ενδιαφέρεσαι να βρεις περισσότερα χρήσιμα tips; Στο blog του Spitogatos θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι ώστε να δημιουργήσεις το σπίτι που ονειρεύεσαι: το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Neroxytis arwmatiko

Νεροχύτης από fragranite: Τι είναι, ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα;