Αν ήρθε η στιγμή να καλοσωρίσεις ένα κατοικίδιο στην οικογένεια, συγχαρητήρια! Να είσαι σίγουρος ότι η νέα πορεία ζωής με το καινούριο μέλος θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία για όλους σας. Όμως, όπως ακριβώς προετοιμάζουμε το σπίτι για να υποδεχθούμε ένα νεογέννητο, με την ίδια προσήλωση και αγάπη σιγουρέυουμε ότι το κατοικίδιο μας θα βρει ένα ζεστό, διασκεδαστικό και ασφαλές μέρος για να συνεχίσει την ζωή του με την νέα του οικογένεια. Παρακάτω, σου δίνουμε μερικές ιδέες για το τί προετοιμασία θα ήταν καλό να κάνεις πριν την έλευση του νέου σας φίλου!

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Τα ζωάκια είναι από τη φύση τους περίεργα πλάσματα και τους αρέσει να “εξερευνούν” τα διάφορα καινούρια και συναρπατικά που βρίσκουν στον νέο τους χώρο – το σπίτι σου. Για αυτό το λόγο, καλό θα ήταν να σιγουρευτείς ότι ο χώρος προς εξερέυνηση είναι ασφαλής.

Φρόντισε, λοιπόν, οι κάδοι σκουπιδιών να κλείνουν ερμητικά, έτσι ώστε να μην “προκαλούν” με τις μυρωδιές που αναδύονται, τα καθαριστικά του σπιτιού να είναι σε ένα ντουλάπι που κλείνει καλά, οι συσκευές με μπαταρίες (π.χ. τηλεκοντρολ) να είναι κάπου που δεν μπορεί τα τις φτάσει το κατοικίδιο, όπως επίσης και άλλα χημικά και φάρμακα.

Επίσης, τυχόν ηλεκρικά καλώδια θα πρέπει να κρυφτούν (π.χ., με ένα κουτί οργάνωσης καλωδίων με καπάκι) ή να μεταφερθούν κάπου ψηλότερα. Εκτός από τον κίνδυνο να μπλεχτεί το κατοικίδιό σου σε αυτά, άλλη αγαπημένη ενασχόληση των κατοικιδίων είναι να μασουλάνε τα πάντα!

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

2. Απομακρύνοντας φυτά που μπορεί να είναι τοξικά για το ζωάκι

Κάποια φυτά εσωτερικού χώρου προσελκύουν τα κατοικίδια, αλλά μπορεί να είναι πολύ επιβλαβή για την υγεία τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν περισσότερα από 700 φυτά που είναι τοξικά για τα κατοικίδια (ειδικά τους σκύλους και τις γάτες) αν φαγωθούν, όπως η φτέρη. Άλλα μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδες και άλλα δερματικά προβλήματα. Αν έχεις τέτοια φυτά μέσα στον χώρο σου, μπορείς να τους αλλάξεις θέση και να τα μεταφέρεις σε σημείο που δεν θα έχει πρόσβαση το κατοικίδιό σου. Φυσικά, αν αγαπάς τα φυτά και θέλεις να έχεις γύρω σου πρασινάδα και ομορφιά, υπάρχουν εκατοντάδες επιλογές που δεν θα βλάψουν τον μικρό σου φίλο, όπως, για παράδειγμα, τα χλωρόφυτα, οι ορχιδέες, η πόλκα, τα επίφυτα και πολλά άλλα.

3. Διασφαλίζοντας την ψυχική σας υγεία!

Ένας πολύ συχνός κίνδυνος όταν έχεις κατοικίδιο είναι να βρει πρόσβαση έξω από το σπίτι/διαμέρισμα και να αρχίσει να εξερευνεί τον νέο κόσμο που ανοίγεται μπροστά του, μέχρι να συνηδητοποιήσει ότι πλεον δεν ξέρει το δρόμο του γυρισμού στο γνώριμο περιβάλλον που το κάνει να νιώθει ασφάλεια.

Αυτός ο εφιάλτης για όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων μπορεί να ελαχιστοποιηθεί αν φροντίσεις να ασφαλίσεις πόρτες και παράθυρα, ειδικά αν πρόκειται να μείνει το κατοικίδιο κάποιες ώρες μόνο του στο σπίτι. Αν έχεις αυλή, τότε μπορείς να επενδύσεις σε μια εξώπορτα για κατοικίδια (αυτές με το πορτάκι χαμηλά), αλλά φρόντισε ότι για το αγαπημένο μέλος της οικογένειας δεν υπάρχει πρόσβαση σε οτιδήποτε παραέξω της αυλής/κήπου.

4. Δημιουργώντας ένα χώρο για το κατοικίδιο σου μέσα στο σπίτι

Για να βοηθήσεις το κατοικίδιό σου να νιώσει άνετα στο νέο του σπίτι, δημιούργησε ένα χώρο αποκλειστικά δικό του και τοποθέτησε εκεί κάποια δικά του αντικείμενα (π.χ. παιχνιδάκια, το κρεβατάκι του, το ονυχοδρόμιο, το μπωλ φαγητου και νερού, κτλ.). Προετοίμασε το χώρο πριν φέρεις το κατοικίδιο στο σπίτι και άφησέ το να συνηθίσει σιγά-σιγά το καινούριο περιβάλλον.

Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι τα κατοικίδια, ειδικά τα σκυλιά και οι γάτες, πρέπει να εκτονώνουν την ενεργειά τους. Δώσε τους αρκετό χώρο για παιχνίδι μέσα στο σπίτι ή φρόντισε να βγάζεις το σκυλάκι συχνά έξω για βόλτα. Για τις γάτες, ιδανικά και απαραίτητα είναι τα ονυχοδρόμια και γενικά οι κατασκευές που τις επιτρέπουν να ανεβαίνουν ψηλά και να ακονίζουν τα νύχια τους.

5. ‘Αλλαξε τα φίλτρα του ιονιστή και του κλιματιστικού

Πριν φέρεις το κατοικίδιο μέσα στο σπίτι, άλλαξε τα φίλτρα του ιονιστή ή/και του κλιματιστικού σου. Αυτό γιατί τα κατοικίδια αφήνουν τρίχες και σκόνη μέσα στο σπίτι, ακόμα και αν τα περιποιείσαι συχνά. Αξίζει να σημειώσουμε εδω ότι τα σπίτια χωρίς κατοικίδια πρέπει να αλλάζουν τα φίλτρα τους κάθε 6 μήνες. Αυτά με κατοικίδια, κάθε 1-3 μήνες, ανάλογα με το είδος το κατοικιδίου. Επίσης, αν δεν έχεις ιονιστή, καλό θα ήταν να ήταν να αγοράσεις έναν (υπάρχουν ειδικοί ιονιστές για σπίτια με κατοικίδια), ειδικά αν υπάρχει άτομο στην οικογένεια με αλλεργικά προβλήματα.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Mwsaiko patwma

Μωσαϊκό πάτωμα: Κορυφαίες λύσεις για μωσαϊκά πατώματα

Plintirio kaltses

Το πλυντήριο τελικά σου κλέβει τις κάλτσες;