Ποιες είναι οι καλύτερες περιοχές της Αθήνας για να μένεις; Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες περιοχές στην Αθήνα;

Η Αθήνα ως πρωτεύουσα της Ελλάδας συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Και αυτό δικαιολογείται διότι διαθέτει πολλές επιλογές για επαγγελματική αποκατάσταση, σπουδές, ψυχαγωγία, διασκέδαση κ.ο.κ.. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι γειτονιές της Αθήνας ιδανικές για να μείνει κανείς. Απεναντίας, ορισμένες περιοχές της Αθήνας θεωρούνται "επικίνδυνες" λόγω της υψηλότερης εγκληματικότητας. Υπάρχουν βέβαια άλλες, που θεωρούνται πιο ασφαλείς και ενδείκνυνται αν θες να αγοράσεις/ενοικιάσεις ένα νέο σπίτι.

Πότε μια περιοχή κρίνεται επικίνδυνη ή ασφαλής για να μείνει κανείς;

Πάμε να δούμε τι καθιστά μια περιοχή ασφαλή και επικίνδυνη αλλά και πιο αναλυτικά, ποιες είναι οι πιο ασφαλείς και οι πιο επικίνδυνες περιοχές της Αθήνας. Αρχικά, το βασικότερο κριτήριο που διαχωρίζει τις επικίνδυνες από τις ασφαλείς περιοχές είναι τα επίπεδα εγκληματικότητας.

Πέραν αυτού όμως, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου εάν σκέφτεσαι σε ποια περιοχή της Αθήνας να αγοράσεις σπίτι και βρίσκεσαι στην διαδικασία αναζήτησης ακινήτου.

Συγκεκριμένα, πρέπει, μεταξύ άλλων, να εξετάσεις τα εξής:

  • Απόσταση από σημεία ενδιαφέροντος
  • Αριθμός και ποιότητα σχολείων
  • Πρόσβαση (τόσο με αμάξι, όσο και με Μ.Μ.Μ.)
  • Καθαριότητα περιοχής
  • Διαθεσιμότητα οάσεων πρασίνου
  • Οργάνωση τοπικής κοινότητας
  • Προσβασιμότητα σε αγορά (καταστήματα, εστιατόρια, καφέ κ.λπ.)
  • Πυκνοκατοίκηση ή μη
  • Ποιότητα διαθέσιμων ακινήτων (αν για παράδειγμα έχει νεόδμητα κτήρια ή παλιότερα κ.ο.κ.)
  • Εγγύτητα με δημόσιες υπηρεσίες και λοιπούς φορείς

Τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικά τους παράγοντες που διαμορφώνουν την προσφερόμενη ποιότητα ζωής σε μια περιοχή. Συνεπώς, πρέπει να τους εξετάσεις με προσοχή όταν αξιολογείς την εκάστοτε περιοχή. Στη συνέχεια, ένας ακόμα κρίσιμος παράγοντας που πρέπει να εξετάσεις είναι οι τιμές ακινήτων σε σχέση με τα διαθέσιμα σπίτια. Μπορείς να δεις τις μέσες τιμές προσφοράς κατοικιών μέσω του Δείκτη τιμών του Spitogatos – SPI.

Ποιες είναι οι πιο ασφαλείς περιοχές της Αθήνας για να μένεις;

Υπάρχουν αρκετές ωραίες περιοχές στην Αθήνα, τις οποίες αξίζει όχι μόνο να επισκεφτεί κανείς, αλλά και να μείνει. Η ασφάλεια ως προς την κατοικία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αν σκέφτεσαι «πού να αγοράσω σπίτι στην Αθήνα;» ή αν σκέφτεσαι να αναζητήσεις κάποιο σπίτι προς ενοικίαση. Παρακάτω θα βρεις μια λίστα με τις ασφαλέστερες, και κατ’ επέκταση, καλύτερες περιοχές της Αθήνας για να μένεις. Πολλές είναι οι περιοχές της Αθήνας οι οποίες έχουν χαμηλή εγκληματικότητα, είναι κατάλληλες για οικογένειες, είναι κοντά στη θάλασσα, διαθέτουν πράσινο κ.λπ. χωρίς απαραίτητα να είναι απομακρυσμένες από την «καρδιά» της πόλης. Ειδικότερα, ωραίες περιοχές στην Αθήνα για να μένεις εν έτη 2023 θεωρούνται οι ακόλουθες:

#1 Νέα Σμύρνη

Διαχρονικά, η Νέα Σμύρνη είναι πιο «κεντρική» περιοχή των Νοτίων Προαστίων που διατηρεί ακόμα και σήμερα τη μοναδικότητα της γειτονιάς. Παράλληλα όμως συγκεντρώνει όσα μπορεί να φανταστεί κανείς για μια πιο άνετη κι ευχάριστη ζωή στην πόλη.

#2 Παπάγος – Χολαργός

Το πράσινο είναι το κατεξοχήν χαρακτηριστικό του Χολαργού, όπου εκτός από το ομώνυμο άλσος, μπορεί να απολαύσει κανείς και στο Άλσος Παπάγου. Είναι ένας ιδανικός προορισμός για γονείς και παιδιά και σίγουρα ένα ιδανικό μέρος για να μένει μια οικογένεια ή κάποιος που επιθυμεί να απολαμβάνει λίγο περισσότερο ησυχία και ταυτόχρονα να είναι ένα βήμα δίπλα από την πολύβουη πόλη.

#3 Χαλάνδρι

Το Χαλάνδρι είναι μια ανερχόμενη γειτονιά με πολυσύχναστα κοκτέιλ μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια. Συχνά επιλέγεται πλέον ως τόπος διαμονής για νέους, καθώς και νέα ζευγάρια με ή χωρίς παιδιά, εφόσον κερδίζει έδαφος στις καρδιές των κατοίκων της πόλης που την θεωρούν ως μια από τις πιο ωραίες περιοχές στην Αθήνα.

#4 Ακρόπολη (Πλάκα)

Η Ακρόπολη (Πλάκα), μέρος του Ιστορικού Κέντρου της πόλης, έχει τη δυναμική να σε ταξιδέψει σε μια Αθήνα άλλης δεκαετίας. Πρόκειται για μια από τις λίγες γειτονιές στην Αθήνα όπου το σύγχρονο συναντά το παραδοσιακό τόσο αβίαστα. Η Πλάκα δεν θυμίζει σε τίποτα μια πολύβουη πρωτεύουσα χάρη στα όμορφα νεοκλασικά, τα γραφικά σοκάκια και τον ρετρό αέρα της. Και για αυτό σίγουρα αξίζει μια ευκαιρία ως ο επόμενος τόπος διαμονής σου.

#5 Γλυφάδα

Η Γλυφάδα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές των Νοτίων Προαστίων με μεγάλη αγορά, πολλές επιλογές διασκέδασης, πράσινο και μπόλικο θαλασσινό αέρα. Σίγουρα, οι γειτονιές της Γλυφάδας είναι μια από τις ιδανικότερες επιλογές διαμονής για οικογένειες με παιδιά.

#6 Βούλα

Παρομοίως με την Γλυφάδα, έτσι και η Βούλα είναι μια περιοχή «ζωντανή» και παράλληλα τόσο όμορφη και οικεία. Διαθέτει πάρκα, πλατείες, πράσινο, μεγάλους κι άνετους δρόμους, θάλασσα σε απόσταση αναπνοής και όμορφα ακίνητα για να μείνει κανείς. Είναι σίγουρα, δε, μια από τις πιο ασφαλείς περιοχές στην Αθήνα.

#7 Παγκράτι

Ίσως πρόκειται για μια από τις πιο in γειτονιές στην Αθήνα. Βέβαια, πρόκειται και για μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες. Το Παγκράτι είναι μια ανάσα από το κέντρο της πόλης και διαθέτει τα πάντα. Είναι από τις περιοχές που αξίζει να μένει κανείς σε όποια φάση ζωής και αν βρίσκεται, εφόσον διαθέτει σωρεία επιλογών για διασκέδαση, ψυχαγωγία, αγορές κ.λπ.

#8 Κηφισιά

Η αριστοκρατική και καταπράσινη Κηφισιά εντυπωσιάζει με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και την πλούσια αγορά της. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μία από τις ομορφότερες και πιο ασφαλείς περιοχές της Αθήνας. Είναι μια από τις πιο ωραίες περιοχές της Αθήνας, η οποία συγκεντρώνει σωρεία πλεονεκτημάτων και ευνοεί την άνετη διαβίωση.

#9 Πετράλωνα

Τα Πετράλωνα είναι τοποθετημένα ακριβώς στο μεταίχμιο κέντρου – απόκεντρου και σαγηνεύουν άπαντες με την κουλ αύρα και τα μοναδικά τους στέκια. Αν σκέφτεσαι «σε ποια περιοχή της Αθήνας να αγοράσω σπίτι;», τότε τα Πετράλωνα πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας σου, εφόσον είναι μια περιοχή με συνεχή ανάπτυξη κι αναγνώριση.

#10 Κουκάκι

Το Κουκάκι είναι μια πολυσύχναστη και άκρως πυκνοκατοικημένη περιοχή, η οποία εντυπωσιάζει, μεταξύ άλλων, και χάρη στην τοποθεσία της - βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη και το Λόφο του Φιλοπάππου. Είναι γεγονός πως το Κουκάκι έχει μια τάση να σέβεται και να διατηρεί το παλιό, όπου είναι δυνατόν, «αγκαλιάζοντας» ταυτόχρονα το καινούργιο δίχως πολλές καχυποψίες.

📌 Διάβασε επίσης: Δυτικά Προάστια & Πειραιάς: Πώς το Μετρό Επηρεάζει την Αγορά / Ενοικίαση Ακινήτων

Ποιες είναι οι καλύτερες περιοχές της Αθήνας για να μένεις;

Η επιλογή της καλύτερης περιοχής για να μείνει κανείς στην Αθήνα εξαρτάται από τις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις του, όπως η προτεραιότητα στην πρόσβαση σε δημόσιους συγκοινωνίες, η ησυχία και η ασφάλεια στη γειτονιά, οι επιλογές για διασκέδαση και την προσφορά των υπηρεσιών. Υπάρχουν ουκ ολίγες περιοχές που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων και των παραπάνω περιοχών, και θεωρούνται από την πλειονότητα ως οι καλύτερες περιοχές της Αθήνας για μένεις, όπως το Κολωνάκι ή το Ψυχικό.

Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες περιοχές στην Αθήνα;

Πέρα από τις ασφαλείς περιοχές στην Αθήνας όμως, υπάρχουν και εκείνες που χαρακτηρίζονται ως «επικίνδυνες» ή έστω είναι οι πιο κακόφημες περιοχές της Αθήνας.. Η εγκληματικότητα είναι ο βασικότερος παράγοντας που καθιστά μια περιοχή επικίνδυνη και κατ’ επέκταση κάπως πιο ακατάλληλη για να μείνει κανείς. Οι περιοχές αυτές είναι κατοικημένες, και σε γενικές γραμμές οι τιμές αγοράς κι ενοικίασης είναι χαμηλότερες σε σχέση με άλλες, ωστόσο αν ενδιαφέρεσαι να βρεις σπίτι εκεί, καλό θα ήταν να εξετάσεις όλα τα ενδεχόμενα/

Ειδικότερα, στη λίστα με τις πιο επικίνδυνες περιοχές στην Αθήνα ή τις πιο κακόφημες περιοχές της Αθήνας συγκαταλέγονται οι εξής:

#1 Ομόνοια – Μεταξουργείο

Η περιοχή γύρω από τα στενά της Ομόνοιας, καθώς και το Μεταξουργείο (παρά τις πολλές επιλογές διασκέδασης που διαθέτει), το βράδυ έχει ένα άλλο «πρόσωπο», αρκετά πιο σκοτεινό. Και για αυτό, ουκ ολίγοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για δύο από τις χειρότερες περιοχές της Αθήνας. Για πολλούς -και όχι άδικα θα λέγαμε- πρόκειται, δε, για ένα άβατο ανομίας στην «καρδιά» της πόλης.

#2 ΟΠΑ – Πεδίον του Άρεως

Παρομοίως, η περιοχή γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ – πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), αλλά και το Πεδίον του Άρεως είναι σημεία τα οποία έχουν κακή φήμη λόγω παράνομων δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα. Επιπρόσθετα, στην ίδια κατηγορία ανήκουν η Βικτώρια, η Αττική, αλλά και τα Πατήσια. Είναι, δε, γεγονός η περιοχή στα όρια Αγ. Μελετίου - Πλ. Βικτωρίας – Μάρνης δεν είναι από τις πιο καλόφημες του κέντρου της Αθήνας.

#3 Αχαρνές – Μενίδι

Το Μενίδι έχει καθιερωθεί στο μυαλό των περισσότερων ως γκέτο συμμοριών, με αλλεπάλληλες ληστείες οικιών και Ι.Χ., ακόμα και «αδέσποτους» πυροβολισμούς. Ως εκ τούτου, κερδίζει επάξια μια θέση στη λίστα με τις χειρότερες περιοχές της Αθήνας.

#4 Καματερό – Ζεφύρι – Άνω Λιόσια

Η λεωφόρος Φυλής διασχίζει το Καματερό, το Ζεφύρι, την Αττική Οδό και τα Άνω Λιόσια. Και για πολλούς οι συγκεκριμένες περιοχές δεν είναι ιδανικές για να μένει κανείς, χάρη στα διάφορα περιστατικά εγκληματικότητας και παραβατικότητας που έχουν καταγραφεί ανά τα χρόνια. Για αυτό λοιπόν θεωρούνται και από τις χειρότερες περιοχές της Αθήνας για να μένει κανείς.

#5 Ασπρόπυργος

Ο Ασπρόπυργος είναι μία ακόμα επικίνδυνη περιοχή της Αθήνας, η οποία αποτελεί εστία εγκληματικότητας, καθώς και άντρο συμμοριών. Αρκετές φορές έχουμε ακούσει, δε, για την εξάρθρωση ληστρικών σπειρών στην περιοχή αυτή.

Αν σκέφτεσαι λοιπόν «σε ποια περιοχή της Αθήνας να αγοράσω σπίτι;», καλό θα ήταν να λάβεις πρώτα υπόψη σου τις επικίνδυνες περιοχές της Αθήνας, ή αλλιώς το ποιες θεωρούνται οι κακόφημες περιοχές της Αθήνας. καθώς και τις πιο ασφαλείς γειτονιές στην Αθήνα. Κι όταν καταλήξεις στις «αγαπημένες» σου περιοχές, εδώ είμαστε εμείς! Μπες στο Spitogatos και βρες χιλιάδες αγγελίες διαθέσιμων ακινήτων προς πώληση στις περιοχές που σε ενδιαφέρουν. Στη συνέχεια, ζύγισε τα υπέρ και τα κατά του κάθε ακινήτου και βρες το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Ellinika nisia

Ελληνικά νησιά και παραλίες: Πόσο κοστίζει η αγορά σπιτιού στα δημοφιλέστερα νησιά της χώρας;

Xronoi agora oikistika akinita attiki 2023

Χρόνοι αγοράς οικιστικών ακινήτων στην Αττική. Τι δείχνουν τα στοιχεία του 2023;

Agora oikistika akinhta attiki prosfora taseis trimhno 2023

Αγορά Οικιστικών Ακινήτων στην Αττική: Προσφορά και Τάσεις το τρίτο τρίμηνο του 2023