Η ανακύκλωση μπορεί να φαντάζει ως κάτι απλό, ωστόσο, για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να γίνετια σωστά. Εσύ ξέρεις τί μπαίνει στους μπλε κάδους και τί όχι;

Είναι γεγονός πως η ανακύκλωση είναι ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων και αποδεδειγμένα, βελτιώνει την ποιότητας ζωής, ενώ παράλληλα, επιδρά θετικά και στο περιβάλλον. Φαντάσου ότι ανακυκλώνοντας 3 σελίδες την ημέρα, σώζεις 17 δένδρα το χρόνο τα οποία θα γίνονταν χαρτί! Είσαι έτοιμος/η λοιπόν να συνεισφέρεις, ξεκινώντας την ανακύκλωση και μειώνοντας το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα;

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Γιατί να ανακυκλώσεις στον μπλε κάδο ;

Μπορεί η διαδικασία να φαίνεται κάπως βαρετή, κουραστική, ίσως και ανώφελη, ωστόσο η σωστή και συστηματική ανακύκλωση από το σύνολο της κοινωνίας βοηθάει το περιβάλλον και κατά συνέπεια τον καθένα από εμάς ξεχωριστά.

Όταν παράγεις λιγότερα σκουπίδια, προκαλείς λιγότερη ρύπανση, επομένως εξοικονομείς ενέργεια, φυσικούς πόρους και πρώτες ύλες, όπως το πετρέλαιο και τα μεταλλεύματα! Επίσης, η ανακύκλωση δίνει δουλειά σε πολλούς εργαζόμενους στα ειδικά φορτηγά και στα κέντρα διαλογής.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Η σωστή ανακύκλωση σε 5 απλά βήματα

Ανακύκλωσε τις συσκευασίες σου στον μπλε κάδο εύκολα και γρήγορα!

BHMA 1

Ξεχώρισε τις ανακυκλώσιμές συσκευασίες από τα υπόλοιπα σκουπίδια.

BHMA 2

Άδειασε καλά και ξέπλυνε, εάν χρειάζεται, τις συσκευασίες που θα πάνε για ανακύκλωση από το περιεχόµενό τους. Μην τις βάζεις βρεγμένες μέσα στη σακούλα.

BHMA 3

Για να μειώσεις τον όγκο, δίπλωνε όλα τα χαρτοκιβώτια.

ΒΗΜΑ 4

Ρίξε ΧΥΜΑ τις συσκευασίες μέσα στον µπλε κάδο και ΟΧΙ σε δεμένες σακούλες. Εννοείται ότι για να τις μεταφέρεις θα χρειαστείς σακούλα, ωστόσο μην την πετάς μέσα στον κάδο.

ΒΗΜΑ 5

Και το σημαντικότερο! Στους μπλε κάδους δεν πετάμε ΠΟΤΕ σκουπίδια!

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Είναι όλα τα υλικά κατάλληλα για ανακύκλωση;

Πριν ξεκινήσεις λοιπόν, ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα… Ποια υλικά είναι κατάλληλα για ανακύκλωση; Σε τι κατάσταση πρέπει να είναι οι συσκευασίες; Τί μπορούμε λοιπόν να πετάξουμε στους μπλε κάδους και τί όχι;

Παρακάτω θα βρεις τις απαντήσεις που αναζητάς. Ειδικότερα:

  • Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, όχι όμως και τα σπασμένα γυαλιά, τα οποία τα πετάμε στους κοινούς κάδους.
  • Τα κουτιά από πίτσα και οι συσκευασίες έτοιμου φαγητού είναι γεμάτα από λάδια και λίπη και γι’ αυτό δεν ανακυκλώνονται. Οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες σακούλες, που παίρνεις κυρίως από το σούπερ μάρκετ, έχουν ημερομηνία λήξης και σταδιακά αποσυντίθενται μόνες τους. Άρα, δεν ανακυκλώνονται.
  • Μάσκες, γάντια και μαντηλάκια μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται, γι’ αυτό δεν έχουν καμία θέση στους μπλε κάδους.
  • Δυστυχώς, το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να επεξεργαστεί κομματάκια χαρτιού που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4.
  • Επίσης, τα χαρτιά περιτυλίγματος, τα γυαλιστερά χαρτιά και τα περιοδικά δεν ανακυκλώνονται, γιατί το κόστος της διαδικασίας είναι πολύ υψηλό.
  • Οι λερωμένες ή βρεγμένες χαρτοπετσέτες όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Επιπλέον, στους μπλε κάδους δεν πετάμε χαρτί κουζίνας ή υγείας, είτε είναι καθαρά, είτε όχι.
  • Πήλινα είδη καθημερινής χρήσης, όπως οι παλιές κούπες του καφέ ή τα σπασμένα πιάτα, δεν ανακυκλώνονται.
  • Ορισμένα κουτιά χυμών συνδυάζουν πλαστικό και χαρτόνι, επομένως δεν ανακυκλώνονται. Δες αν η συσκευασία διαθέτει την ειδική σήμανση καταλληλόλητας για ανακύκλωση πριν τα βάλεις στον μπλε κάδο.
  • Ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά όπως το αφρολέξ και το φελιζόλ δημιουργούν προβλήματα στη διαδικασία, συνεπώς δεν ανήκουν στους μπλε κάδους.
  • Δεν ανακυκλώνονται επίσης οι συσκευασίες τοξικών υλικών, όπως εκείνες που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά ή εντομοκτόνα, καθώς μπορεί να περιέχουν κατάλοιπα που απομακρύνονται δύσκολα
  • Αν σε μία εκκαθάριση θες να ξεφορτωθείς παλιά CD ή μην τα βάλεις για ανακύκλωση. Μπορεί να είναι κατασκευασμένα κατά βάση από αλουμίνιο, ωστόσο περιέχουν διάφορες προσμείξεις, που καθιστούν αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους.
  • Τα πλαστικά καλαμάκια, πιατάκια και τα μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης δεν πάνε στην ανακύκλωση, γιατί τα συστήματα ανακύκλωσης δεν μπορούν να τα διαχειριστούν εύκολα.
  • Επειδή τα πλαστικά καπάκια ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο από τα πλαστικά μπουκάλια, καλό θα είναι να τα αφαιρείς και να τα πετάς ξεχωριστά στον μπλε κάδο.
  • Τα ογκώδη πλαστικά αντικείμενα όπως οι παλιές καρέκλες και τα τραπέζια τα συλλέγει ο δήμος στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων και δεν μπαίνουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Τι γίνεται στη συνέχεια;

Σίγουρα έχεις αναρωτηθεί πολλές φορές που πάνε όλα αυτά τα υλικά μετά τον μπλε κάδο. Τελικά ανακυκλώνονται ή απορρίπτονται μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια; Μάθε, λοιπόν, τη διαδικασία που ακολουθούν οι συσκευασίες μέχρι να φτάσουν να γίνουν νέα προϊόντα!

  • Τα φορτηγά ανακύκλωσης των Δήμων συλλέγουν το περιεχόμενο των μπλε κάδων και το πηγαίνουν στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.
  • Εκεί γίνεται η διαλογή όπου οι συσκευασίες ξεχωρίζονται ανά είδος και απομακρύνονται τα υλικά που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν από το σύστημα.
  • Αμέσως μετά, οι χάρτινες, οι πλαστικές και οι αλουμινένιες συσκευασίες συμπιέζονται και γίνονται «μπάλες».
  • Οι γυάλινες και οι συσκευασίες από λευκοσίδηρο μπαίνουν σε ειδικά κουτιά.
  • Τέλος, τα υλικά αποθηκεύονται και μεταφέρονται στα ειδικά εργοστάσια για μετατραπούν σε κάτι καινούργιο.

Τώρα που ενημερώθηκες, μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις να κάνεις ανακύκλωση σωστά;

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Efe metaksioy

Εφέ μεταξιού σε τοίχο: Πώς να το πετύχεις

Mwsaiko patwma

Μωσαϊκό πάτωμα: Κορυφαίες λύσεις για μωσαϊκά πατώματα