Αν σκέφτεσαι να αγοράσεις ένα νέο ακίνητο ως 2η κατοικία, καλό θα ήταν να εξετάσεις όλα τα πιθανά σενάρια και να δεις αν σε συμφέρει να προχωρήσεις σε αγορά διαμερίσματος στην πόλη ή μονοκατοικίας στην εξοχή.

Η αγορά μιας 2ης κατοικίας μπορεί να είναι μια δελεαστική συνθήκη. Ένα ακόμα ακίνητο μπορεί να χρησιμεύσει ως μόνιμη ή εξοχική κατοικία, ενώ παράλληλα, μπορεί να αποτελέσει επιπλέον πηγή εισοδήματος π.χ. μέσω μίσθωσης σε τρίτους. Ωστόσο, η αγορά μιας 2ης κατοικίας κρύβει ένα υψηλό κόστος, αλλά και αρκετές προκλήσεις. Αν σκέφτεσαι να αγοράσεις μια 2η κατοικία, τότε πρέπει να δώσεις μερικές απαντήσεις στον εαυτό σου, που θα σε βοηθήσουν να πάρεις την σωστή απόφαση.

Ενδεικτικά, πριν προχωρήσεις στην όποια αγορά, δώσε απαντήσεις στις εξής ερωτήσεις:

  • Είσαι σίγουρος/η ότι αντέχεις οικονομικά την αγορά μιας 2ης κατοικίας;
  • Ποιο είναι το ποσό που μπορείς να διαθέσεις για την αγορά ενός ακινήτου;
  • Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της κατοικίας;
  • Τι ακίνητο είναι ιδανικό για σένα και τις ανάγκες σου;

Άπαξ και ορίσεις τον προϋπολογισμό σου, καθώς και το γιατί θες να αγοράσεις μια δεύτερη κατοικία, τότε μπορείς να εξετάσεις και τον τύπο του ακινήτου: Διαμέρισμα στην πόλη ή μονοκατοικία στην εξοχή; Για να μπορέσεις να φτάσεις ευκολότερα στην τελική σου απάντηση, ο Spitogatos συγκέντρωσε για λογαριασμό σου, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε επιλογής.

Αν σκέφτεσαι να αγοράσεις ως 2η κατοικία ένα διαμέρισμα στην πόλη

Η αγορά ενός διαμερίσματος στην πόλη διαθέτει σωρεία πλεονεκτημάτων, καθώς και ορισμένα μειονεκτήματα. Αν σκέφτεσαι ως 2η κατοικία να αγοράσεις ένα διαμέρισμα, καλό θα ήταν να εξετάσεις προσεκτικά τα παρακάτω.

Πλεονεκτήματα αγοράς ενός διαμερίσματος στην πόλη

Ενδεικτικά, τα πλεονεκτήματα της αγοράς ενός διαμερίσματος σε κάποια από τις πολλές πόλεις της Ελλάδας είναι τα εξής:

  1. Συνήθως φθηνότερο από μια μονοκατοικία: Η αγορά ενός διαμερίσματος είναι συνήθως φθηνότερη από την αγορά μιας μονοκατοικίας, κυρίως λόγω τετραγωνικών, παλαιότητας κ.λπ. Έτσι, εάν το budget σου είναι πιο περιορισμένο, η αγορά ενός διαμερίσματος είναι ιδανικότερη.
  2. Λιγότερες υποχρεώσεις συντήρησης: Ένα άλλο πλεονέκτημα της αγοράς ενός διαμερίσματος είναι ότι θα έχεις λιγότερες ευθύνες άρα και έξοδα συντήρησης. Όταν αγοράζεις ένα σπίτι, θα πρέπει να φροντίζεις τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό του. Συνεπώς, ένα σπίτι με κήπο, αυλή, κτλ. μπορεί να αποβεί πιο δαπανηρό από ένα διαμέρισμα στην πόλη.
  3. Μια value-for-money επένδυση: Η αγορά ενός διαμερίσματος στην πόλη, σου δίνει την δυνατότητα να το αξιοποιήσεις όπως επιθυμείς στο μέλλον. Ακόμα και αν δεν επιλέξεις να περάσεις ολόκληρη τη ζωή σου σε αυτό, μπορείς να το νοικιάσεις ίσως και να έχεις έσοδα από αυτό. Στις περισσότερες περιπτώσεις εξάλλου είναι πιο εύκολο να νοικιάσεις ένα σπίτι σε κάποιο αστικό κέντρο, παρά σε μια πιο απομακρυσμένη τοποθεσία της περιφέρειας.

Μειονεκτήματα αγοράς ενός διαμερίσματος στην πόλη

Πριν πάρεις την τελική σου απόφαση, ρίξε μια ματιά και στα μειονεκτήματα του να αγοράσεις ένα διαμέρισμα στην πόλη. Ειδικότερα:

  1. Δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για οικογένειες και κατοικίδια ζώα: Συνήθως, τα περισσότερα διαμερίσματα στην πόλη είναι μικρότερα σε μέγεθος σε σχέση με μια μονοκατοικία στην εξοχή. Συνεπώς, μπορεί να μην είναι η ιδανική λύση εάν έχεις παιδιά ή/και κατοικίδια.
  2. Λιγότερη ιδιωτικότητα, περισσότερη φασαρία: Το να ζει κανείς σε μια πολυκατοικία έρχεται μαζί με λιγότερη ιδιωτικότητα και περισσότερη φασαρία. Συνεπώς, αν επιθυμείς η 2η κατοικία σου να συνδυάζεται με ηρεμία και χαλάρωση, η αγορά διαμερίσματος στην πόλη, δεν αποτελεί την ιδανική επιλογή.
  3. Δεν είναι πάντα μια καλή επένδυση: Σε πολλές περιπτώσεις, εάν θες να μείνεις σε ένα σπίτι στην πόλη, πρέπει να αναλογιστείς το ενδεχόμενο να αγοράσεις ένα μικρότερο ή παλαιότερο σπίτι, το οποίο όμως κοστίζει ακριβά χάρη στην τοποθεσία του. Έτσι, μακροπρόθεσμα μπορεί να μην γίνει απόσβεση αυτής της αγοράς, ενώ σε δεύτερο χρόνο μπορεί να αναγκαστείς να βρεις μεγαλύτερο σπίτι (εάν για παράδειγμα μεγαλώσει η οικογένειά σου).

Αν σκέφτεσαι να αγοράσεις ως 2η κατοικία ένα ακίνητο στην εξοχή

Η αγορά μιας κατοικίας στην εξοχή έρχεται με μια σειρά πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων που πρέπει να γνωρίζεις.

Πλεονεκτήματα αγοράς μιας μονοκατοικίας στην εξοχή

Εάν πάλι είσαι πιο κοντά στην αγορά μιας μονοκατοικίας στην εξοχή, τότε λάβε υπόψη σου τα ακόλουθα πλεονεκτήματα. Συγκεκριμένα:

  1. Λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και ηχορύπανση: Στην εξοχή δεν υπάρχει τόσο μεγάλη συμφόρηση από τα αυτοκίνητα. Επομένως τόσο η ατμοσφαιρική ρύπανση όσο και η ηχορύπανση -από τις κόρνες π.χ.- είναι πιο περιορισμένη. Παράλληλα, αποφεύγεις τη «βαβούρα» όλων των μεταποιητικών εγκαταστάσεων -βλ. Εργοστάσια- που υπάρχουν στις αστικές περιοχές.
  2. Χαμηλότερα επίπεδα εγκληματικότητας: Οι περιοχές στην εξοχή δεν έχουν τόση εγκληματικότητα όσο μια πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή. Αυτό καθιστά επίσης φθηνότερη την ασφάλιση της περιουσίας σου λόγω του χαμηλότερου ποσοστού εγκληματικότητας.
  3. Πιο κοντά στη φύση: Μια μονοκατοικία στην εξοχή σε φέρνει πιο κοντά στη φύση. Έτσι, αν είσαι φυσιοδίφης και θέλεις να έρθεις πιο κοντά σε όμορφα τοπία ή σε δραστηριότητες της φύσης, τότε ένα σπίτι στην εξοχή είναι η ιδανική επιλογή .
  4. Περισσότερη ιδιωτικότητα: Το να μην έχεις γείτονες που ζουν από πάνω ή ακριβώς δίπλα σου είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα εάν επιθυμείς λίγη ιδιωτικότητα. Μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις μέσα στο σπίτι σου ή ακόμα και ηλιοθεραπεία στην αυλή σου, χωρίς να ανησυχείς για το ποιος θα σε δει.

📌 Διάβασε επίσης: Αυτές είναι οι πιο ασφαλείς και οι πιο επικίνδυνες περιοχές στην Αθήνα

Μειονεκτήματα αγοράς μιας μονοκατοικίας στην εξοχή

Ωστόσο και αυτή η επιλογή ενέχει ορισμένα μειονεκτήματα τα οποία δεν πρέπει να παραλείψεις να εξετάσεις. Παρακάτω θα βρεις ορισμένα από τα μειονεκτήματα του να αγοράσεις ένα ακίνητο στην εξοχή -στο βουνό, σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε κάποιο νησί. Ειδικότερα:

  1. Μεγαλύτερη απόσταση από σχολεία, υπηρεσίες, μαγαζιά κ.λπ.: Συνήθως, η εξοχή είναι πιο αραιοκατοικημένη, επομένως αν την επιλέξεις ως μόνιμο τόπο κατοικίας, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αποστάσεις από βασικές ανάγκες τις καθημερινότητας, όπως σχολεία, καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες κ.ά. Επιπλέον, η ποικιλία και η ποιότητα αυτών στις περιοχές της περιφέρειας μπορεί να διαφέρει σε σχέση με τα αντίστοιχα των πόλεων.
  2. Πιο περιορισμένες ευκαιρίες για διασκέδαση, αλλά και αποκατάσταση: Μπορεί η ζωή στην εξοχή να φαντάζει ιδανική, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάς πως δεν υπάρχουν οι ίδιες δυνατότητες για ψυχαγωγία, διασκέδαση, επαγγελματική αποκατάσταση, σπουδές κ.λπ.

📌 Διάβασε επίσης: Αυτές είναι οι πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας

Η αγορά κατοικίας είναι μια απόφαση ζωής. Για αυτό πριν παρθεί μια τελική απόφαση πρέπει να εξετάσεις προσεκτικά όλα τα πιθανά -και απίθανα- σενάρια και είναι σημαντικό να «ζυγίσεις» τα υπέρ και τα κατά με καθαρό μυαλό. Στη συνέχεια, αφού ορίσεις τον προϋπολογισμό σου, τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξεις το ακίνητο, τον σκοπό της αγοράς και τον επιθυμητό τύπο του ακινήτου, μπορείς να ξεκινήσεις την αναζήτησή σου. Ο Spitogatos μέσα από τις σελίδες το μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις το ιδανικό ακίνητο για αγορά και να κάνεις το επόμενο μεγάλο βήμα.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Agora spitioy athina thessaloniki

Αγορά σπιτιού μέχρι 30.000€ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Τι επιλογές έχεις;

Tipoi spition

Τύποι σπιτιών: Τι είδη σπιτιών υπάρχουν;

Dyari spiti ti einai

Τι είναι το δυάρι σπίτι; - Διαφορά δυάρι με γκαρσονιέρα