Εξετάζουμε τον μέσο χρόνο παραμονής των ακινήτων στην πλατφόρμα από τη στιγμή της ανάρτησης μέχρι την απομάκρυνσή τους.

Την χρονιά που πέρασε, η αγορά οικιστικών ακινήτων απασχόλησε περισσότερο την επικαιρότητα, με αρκετούς ενδιαφερόμενους να μπαίνουν στη διαδικασία εύρεσης κατοικίας. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι εγχώριες αναζητήσεις για οικιστικά ακίνητα προς πώληση στην πλατφόρμα του Spitogatos, οι οποίες σε σχέση με το 2022 σημείωσαν άνοδο κατά 16%. Όσον αφορά την Αττική, το ποσοστό αυτό ήταν 13%, με τις περισσότερες αναζητήσεις από Ελλάδα να καταγράφονται για νότια, κεντρική και βόρεια Αθήνα.

Στην άνοδο των αναζητήσεων συνέβαλε και το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στέγασης «Σπίτι Μου» για τη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων προς νέους με στόχο την αγορά πρώτης κατοικίας. Με μια σειρά κριτηρίων και προδιαγραφών που έπρεπε να πληρούν τόσο συμμετέχοντες όσο και οικιστικά ακίνητα προς πώληση, το πρόγραμμα είχε ως αποτέλεσμα μαζικότερη αναζήτηση για τον εντοπισμό του κατάλληλου ακινήτου, δεδομένου ότι διευρύνθηκε το εν δυνάμει αγοραστικό κοινό.

Πόσο γρήγορη ήταν η εύρεση και αγορά σε Αθήνα, Πειραιά και υπόλοιπο Αττικής;

Με βάση τον μέσο χρόνο παραμονής των αγγελιών στην πλατφόρμα, από τη στιγμή της ανάρτησης μέχρι την απομάκρυνσή τους, η δυναμική από περιοχή σε περιοχή ποικίλει, ξεκινώντας από 5,7 και φτάνοντας τους 7,7 μήνες. Προάστια Πειραιά και δυτική Αθήνα κατέγραψαν τους μικρότερους μέσους χρόνους παραμονής αγγελιών στην αγορά ενώ αντιθέτως τα οικιστικά ακίνητα προς πώληση σε υπόλοιπο Αττικής, νότια και βόρεια Αθήνα κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, με 7,7, 6,8 και 6,4 μήνες αντίστοιχα.

διάγραμμα για τον χρόνο στην αγορά οικιστικών ακινήτων στην Αττική το 2023

Τα παραπάνω αποτελέσματα διαφοροποιούνται, όσον αφορά τον χρόνο ανά τύπο ακινήτου. Έτσι, διαμερίσματα, μονοκατοικίες, στούντιο και μεζονέτες ανά περιοχή προκύπτει πως κατέγραψαν διαφορετική πορεία.

Αναλυτικότερα, οι μονοκατοικίες είχαν το μεγαλύτερο μέσο χρόνο παραμονής στην αγορά, με τον Πειραιά και τα προάστιά του να χρειάζονται μικρότερο χρόνο με μέση τιμή τους 6,7 και τους 6,6 μήνες αντίστοιχα. Αντίθετα, σε νότια Αθήνα, κέντρο Αθήνας και υπόλοιπο Αττικής καταγράφηκαν οι μεγαλύτεροι χρόνοι με 8,1 στις δύο πρώτες περιπτώσεις και 8,2 μήνες στο υπόλοιπο Αττικής.

Η κατανομή των ακινήτων με τυπολογικά κριτήρια φαίνεται να μη παίζει ρόλο στο παραπάνω αποτέλεσμα μιας και οι τρεις αυτές περιοχές παρουσιάζουν διαφορετικό προφίλ με βάση την ποσοστιαία προσφορά. Ενδεικτικά, το 2023 το ποσοστό προσφερόμενων μονοκατοικιών στο κέντρο της Αθήνας ήταν 2%, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο stock σε νότια Αθήνα και υπόλοιπο Αττικής ήταν 7% και 11% αντίστοιχα.

Η ανατολική Αθήνα ξεχωρίζει για τον χαμηλότερο μέσο χρόνο στην αγορά για τα στούντιο. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η προφορά οικιστικών ακινήτων στην ανατολική Αθήνα το 2023 απαρτιζόταν κυρίως από μονοκατοικίες, μεζονέτες και διαμερίσματα, με στούντιο και άλλους τύπους ακινήτων να ακολουθούν σε σαφώς μικρότερο ποσοστό.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Εστιάζοντας στις επιμέρους περιοχές της Αττικής, και συγκεκριμένα σε Γαλάτσι, Νέα Ιωνία, Βύρωνας Γλυκά Νερά, Καισαριανή και Γουδί, παρατηρούμε πως αυτές παρουσίασαν την πιο γρήγορη απορρόφηση οικιστικών ακινήτων προς πώληση. Σε όλες τις περιπτώσεις, μεγαλύτερο μερίδιο προσφοράς είχαν τα διαμερίσματα, σε ποσοστό 78% κατά μέσο όρο. Διαφορετικό προφίλ ως προς την κατανομή stock, είχαν τα Γλυκά Νερά, με τα διαμερίσματα να καταλαμβάνουν το 47% της προσφοράς, τις μεζονέτες το 28% και τις μονοκατοικίες το 17%.

Για περισσότερα στοιχεία, επισκεφθείτε τη σελίδα του Spitogatos Insights και στείλτε το αίτημά σας για να ενημερωθείτε σχετικά με τις υπηρεσίες μας.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Ellinika nisia

Ελληνικά νησιά και παραλίες: Πόσο κοστίζει η αγορά σπιτιού στα δημοφιλέστερα νησιά της χώρας;

Agora oikistika akinhta attiki prosfora taseis trimhno 2023

Αγορά Οικιστικών Ακινήτων στην Αττική: Προσφορά και Τάσεις το τρίτο τρίμηνο του 2023

Polyteli1

Πολυτελή σπίτια για αγορά ή ενοικίαση - Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα