Συμβουλές «επιβίωσης» για γονείς - Τα πρώτα βήματα της αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις έφτασαν και φέτος στο τέλος με την ανακοίνωση των βάσεων και τον ορισμό των εισαχθέντων στις σχολές ολόκληρης της χώρας. Έτσι τώρα ξεκινάει μια νέα φάση τόσο για τα ίδια τα παιδιά, όσο και για τους γονείς τους. Πέρα από το γεγονός πως η φοιτητική ζωή αποτελεί μια τελείως νέα φάση ζωής για τον μέχρι πρότινος μαθητή, η εισαγωγή του σε ένα τμήμα εκτός του τόπου κατοικίας του ανοίγει νέες πόρτες. Και το πρώτο πράγμα που έρχεται να αγχώσει άπαντες είναι η έγκαιρη εύρεση φοιτητικού σπιτιού στη νέα πόλη. Είναι μια διαδικασία που αποτελεί μεγάλο στοίχημα για όλους, ωστόσο η σωστή οργάνωση και η έξυπνη αναζήτηση αποδεικνύονται σωτήριες. Και ο Spitogatos είναι εδώ για να κάνει την όλη διαδικασία πιο εύκολη και γρήγορη. Πρώτα απ’ όλα όμως... ψυχραιμία! Όλα θα γίνουν αρκεί να μην λάβει τα ηνία το άγχος και ο πανικός.

Για να μπορέσεις να βρεις το ιδανικό φοιτητικό σπίτι για το καμάρι σου (ή μαζί με το παιδί σου), πρέπει εξ’ αρχής να έχετε ένα ξεκάθαρο πλάνο για το τι ακριβώς αναζητάτε και ποιο είναι το επιθυμητό budget. Επομένως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, από κοινού, είναι να ορίσετε το επιθυμητό ενοίκιο για το φοιτητικό σπίτι που αναζητάτε. Το ενοίκιο είναι ένα πάγιο έξοδο με το οποίο πρόκειται να δεσμευτείς για τα επόμενα τέσσερα, τουλάχιστον, χρόνια και σίγουρα δεν πρέπει να υπερβάλεις αλλά ούτε να υπερεκτιμήσεις τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας σου. Είναι βέβαιο πως θέλεις το καλύτερο για το παιδί σου, ωστόσο ένα ενοίκιο που δεν ξεφεύγει απ’ τα όρια που θέτεις από την αρχή θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις πιο εύκολα στις υποχρεώσεις σου. Και μην ξεχνάς, πως το ενοίκιο δεν είναι το μόνο πάγιο έξοδο, καθώς μαζί μ’ αυτό έρχονται και τα κοινόχρηστα και φυσικά οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, όπως το ρεύμα, το νερό, το ίντερνετ. Όλα τα παραπάνω έξοδα είναι μηνιαία μην το ξεχνάς, γι’ αυτό φρόντισε το ενοίκιο να είναι στα μέτρα σου.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Στη συνέχεια, πώς θέλετε να είναι αυτό το σπίτι; Το έχετε σκεφτεί καθόλου αυτό; Το σπίτι είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για κάθε φοιτητή και γι’ αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Τι πρέπει λοιπόν να αναλογιστείς και να συζητήσεις με το παιδί σου πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση του νέου του σπιτιού; Ποια είναι τα σημαντικότερα κριτήρια; Ενδεικτικά, τα κυριότερα:

  • Το μέγεθος του σπιτιού (τετραγωνικά μέτρα). Μπορεί μια γενική παραδοχή να είναι πως τα φοιτητικά σπίτια είναι συνήθως μικρά, ωστόσο αυτός δεν είναι και ο κανόνας. Μάλιστα, υπάρχουν και περιοχές, π.χ. πόλεις της περιφέρειας ή νησιά, όπου είναι δυνατό να βρεις μεγαλύτερο σπίτι, χωρίς να ξεφεύγει το κόστος. Επομένως, έχε το νου σου την συνάρτηση μεγέθους-τιμής-περιοχής και αποφάσισε έξυπνα. Επίσης, μην ξεχνάς το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διαρρύθμιση του σπιτιού. Εφόσον το σπίτι διαθέτει τη σωστή διαρρύθμιση, τα τετραγωνικά μέτρα έχουν μικρότερη αξία.
  • Ο όροφος. Για να βρεις τον ιδανικό όροφο πρέπει να λάβεις υπόψη την ασφάλεια της περιοχής και δευτερευόντως ίσως το αν το ακίνητο θα έχει ωραία θέα. Ομολογουμένως, οι περισσότεροι γονείς προτιμούν ένα σπίτι από τον πρώτο όροφο και πάνω για να μείνει το παιδί τους, καθώς ο όροφος προσφέρει μια κάποια ασφάλεια από τους «απρόσκλητους» επισκέπτες.
  • Η περιοχή. Αν το παιδί σου πέρασε σε μια περιοχή για την οποία δεν γνωρίζετε πολλά, καλό θα ήταν να κάνετε μια έρευνα, όχι μόνο για να βρεθεί σπίτι κοντά στη σχολή, αλλά προκειμένου αυτό το σπίτι να εξυπηρετεί το σύνολο των δραστηριοτήτων του παιδιού σου. Τσέκαρε λοιπόν ποιες είναι οι πιο κεντρικές και ασφαλείς γειτονιές, εάν υπάρχουν μαγαζιά και λοιπές υπηρεσίες -π.χ. νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, τράπεζες- κοντά, εύκολη πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς κ.ο.κ.
  • Το είδος θέρμανσης. Είναι ένα σημαντικό κριτήριο και σίγουρα δεν πρέπει να παραλειφθεί. Αυτόνομη ή κεντρική; Πετρέλαιο; Φυσικό αέριο; Το να έχει κλιματιστικό είναι βασική προϋπόθεση; Κάνε έναν έλεγχο και έχε στο μυαλό σου τι είναι το πιο συμφέρον ώστε να το έχεις ως προτεραιότητα στην αναζήτηση.
  • Επιπλωμένο ή μη. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι αν το φοιτητικό σπίτι που θέλεις να βρεις θα είναι επιπλωμένο ή όχι. Αν το παιδί σου έχει περάσει σε άλλη πόλη, ίσως ένα επιπλωμένο σπίτι θα είναι πιο βολικό. Πρώτον, για να μην χρειαστεί να αγοραστούν όλα τα έπιπλα και οι ηλεκτρικές συσκευές από εσάς, πράγμα που σημαίνει ακόμα περισσότερα έξοδα. Και επίσης, άπαξ και ολοκληρωθούν οι σπουδές, τι γίνεται μ’ αυτά τα έπιπλα; Το κόστος μεταφοράς τους πιθανότατα θα είναι μεγάλο και φυσικά δε θα θέλετε αυτά τα έπιπλα να πάνε χαμένα.

Το να έχεις μια εικόνα για όλα τα παραπάνω, θα σε βοηθήσει να κάνεις πιο εύκολη την αναζήτησή σου στο Spitogatos. Ειδικότερα, συμπληρώνοντας τα επιθυμητά κριτήρια μπορείς να κάνεις την αναζήτησή σου πιο συγκεκριμένη, εφόσον στις σελίδες αποτελεσμάτων θα σου εμφανίζονται μονάχα ακίνητα στην περιοχή και με τα χαρακτηριστικά που έχεις δηλώσει.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Χρήσιμες συμβουλές για την αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας

  • Μην ψάχνετε για σπίτι αποκλειστικά και μόνο έξω από την πύλη του πανεπιστημίου. Λίγα τετράγωνα παρακάτω υπάρχουν πάντα ευκαιρίες.
  • Αποφύγετε να µισθώσετε υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.
  • Οργανώστε την αναζήτησή σας έξυπνα και µη σπεύδετε να καταλήξετε στο πρώτο σπίτι που θα εντοπίσετε. Εάν το κόστος µίσθωσης υπερβαίνει τον προϋπολογισµό σας, µη δεχτείτε την προσφορά, διαπραγματευτείτε πρώτα.
  • Πριν προχωρήσετε στην υπογραφή συµβολαίου να ενηµερωθείτε για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασµούς του σπιτιού και όλα τα πιθανά έξοδα πέραν του ενοικίου.
svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Το «κλειδί» για να βρεθεί το ιδανικό φοιτητικό σπίτι είναι η σωστή οργάνωση της αναζήτησής σας που θα σας γλυτώσεις χρόνο, κόπο κι έξοδα.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Aleksandroypoli

Φοιτητική ζωή στην Αλεξανδρούπολη: Η πόλη της Δύσης & της Ανατολής

Foititiki zoi kriti

Φοιτητική ζωή στην Κρήτη: Ένα πολυδιάστατο μέρος που τα έχει όλα

Foititiki zoi athina patra

Φοιτητική ζωή στην Αθήνα ή φοιτητική ζωή στην Πάτρα;