Ψάχνεις ποια ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα χαμηλής κατανάλωσης υπάρχουν; Ποιο θερμαντικό σώμα καίει λιγότερο ρεύμα; Ρίξε μια ματιά στις επιλογές σου για τον φετινό χειμώνα.

Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και η οικονομία είναι προτεραιότητα, είναι ιδιάζουσας σημασίας να γνωρίζεις τι καίει λιγότερο ρεύμα για θέρμανση και γενικότερα, ποιοι είναι οι οικονομικότεροι τρόποι θέρμανσης σπιτιού για τη χειμερινή σεζόν 2023-2024. Ποια ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα χαμηλής κατανάλωσης υπάρχουν; Εάν λοιπόν σκέφτεσαι να στραφείς σε μία οικονομική θέρμανση με ρεύμα, τότε συνέχισε την ανάγνωση, καθώς παρακάτω θα βρεις διάφορες εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν στην αγορά. Ας δούμε, λοιπόν, ποιο θερμαντικό σώμα καίει λιγότερο ρεύμα και τι σε συμφέρει να επιλέξεις ανάλογα με τις ανάγκες του νοικοκυριού σου, αλλά και τον προϋπολογισμό σου.

Ποια συστήματα θέρμανσης με ρεύμα υπάρχουν και ποιο θερμαντικό σώμα καίει λιγότερο ρεύμα;

Αποφάσισες φέτος να εγκαταλείψεις το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και να δοκιμάσεις τη θέρμανση σπιτιού με ρεύμα; Πάμε να δούμε ποια ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα χαμηλής κατανάλωσης είναι διαθέσιμα στην αγορά. Ήρθε η ώρα να μάθεις ποιο θερμαντικό σώμα καίει λιγότερο ρεύμα, προκειμένη να κάνεις την ιδανική επιλογή για τον φετινό χειμώνα.

#1 Κλιματιστικά για ψύξη και θέρμανση μαζί

Ένα κλιματιστικό inverter υψηλής ενεργειακής κλάσης είναι, ίσως, η καλύτερη λύση αν ψάχνεις για συσκευές θέρμανσης χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος. Μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από τα απλά κλιματιστικά, ωστόσο αν τα χρησιμοποιείς αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας, στο τέλος έχεις μέχρι και 30% λιγότερη κατανάλωση.

Διαθέτουν υψηλή ενεργειακή απόδοση – τριπλάσια από τις υπόλοιπες θερμαντικές συσκευές και είναι κατάλληλα για τη θέρμανση μεγάλων χώρων. Και το πιο βασικό; Τα χρησιμοποιείς χειμώνα-καλοκαίρι.

💡 Μην ξεχνάς το πόσο σημαντική είναι η ενεργειακή κλάση σπιτιού στο σύνολό της.

Επιπλέον, με ένα «έξυπνο» κλιματιστικό ρυθμίζεις τη θερμοκρασία του χώρου από το κινητό σου και επιστρέφοντας το σπίτι σου βρίσκεται στις κατάλληλες συνθήκες. Η κατανάλωση του ρεύματος εξαρτάται από το είδος της συσκευής (απλή, νέα ή inverter) και τα BTU. Ενδεικτικά, ένα κλιματιστικό 12000 BTU έχει ισχύ 3520W και καίει περίπου 1,83€ ανά ώρα.

#2 Αντλία θερμότητας

Η αντλία θερμότητας είναι μια σύγχρονη εναλλακτική για κεντρική θέρμανση με ρεύμα. Έχει μεγάλη ενεργειακή απόδοση και είναι φιλική για το περιβάλλον, εφόσον δεν εκπέμπει καυσαέρια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αντλίες θερμότητας πετυχαίνουν ακόμα και 3 φορές μικρότερο κόστος θέρμανσης σε σχέση με τους λέβητες πετρελαίου.

Βέβαια, για πολλούς μπορεί το αρχικό κόστος αγοράς και τοποθέτησης να είναι απαγορευτικό (κυμαίνεται από 4.000 έως 10.000 ευρώ), αλλά σίγουρα θα κάνεις σύντομα απόσβεση. Αν, λοιπόν, μένεις σε περιοχή που έχει χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σίγουρα η πιο οικονομική λύση.

Σε περίπτωση, όμως, που ζεις σε μέρος με μέτριες θερμοκρασίες και το σπίτι σου είναι μικρό, μπορείς να προτιμήσεις μία άλλη πιο οικονομική επιλογή. Τέλος, σε θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν, μπορεί να μειωθεί η απόδοσή τους.

📌Διάβασε επίσης: Τι είναι η θερμοστατική βαλβίδα / κεφαλή και πώς σε βοηθάει να εξοικονομήσεις στη θέρμανσή σου;

Η αντλία θερμότητας λειτουργεί με ρεύμα και ανταλλάσσει θερμότητα με τον αέρα του περιβάλλοντος για ψύξη , θέρμανση, και ζεστό νερό. Συνδέεται με το υδραυλικό σύστημα νερού που ήδη υπάρχει στο σπίτι, δηλαδή με τα σώματα του καλοριφέρ. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με ενδοδαπέδια θέρμανση με ρεύμα, καθώς και με fan coil αντί για κλιματιστικό.

#3 Ηλεκτρικός λέβητας

Αν, τώρα, προτιμάς αυτόνομη θέρμανση με ρεύμα και καλοριφέρ, ώστε να φύγεις από την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας, αλλά να μην πάνε και χαμένα τα σώματα, τότε ένας ηλεκτρικός λέβητας είναι η κατάλληλη επιλογή. Η εγκατάσταση γίνεται σε εξωτερικό χώρο και παίρνει ρεύμα από το διαμέρισμά σου.

Μετά συνδέεται με τα υπάρχοντα σώματα του καλοριφέρ ή αν υπάρχει, με την ενδοδαπέδια εγκατάσταση. Ανάλογα τα τετραγωνικά του σπιτιού, θα χρειαστείς λέβητα διαφορετικής ισχύος και προφανώς, διαφορετικού κόστους. Ένας ηλεκτρικός λέβητας κοστολογείται από 700 ευρώ, αλλά θα πρέπει να συμπεριλάβεις και το κόστος εγκατάστασης.

Σε περίπτωση που έχεις μία νέα οικοδομή στα σκαριά και δε χρειάζεται να κάνεις πολλά μερεμέτια, η ενδοδαπέδια θέρμανση με ρεύμα είναι ακόμα πιο οικονομική, αν την συνδυάσεις με έναν ηλεκτρικό λέβητα μικρότερης ισχύος.

Επειδή το νερό που χρησιμοποιεί το ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης πρέπει να ζεσταίνεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία, ο λέβητας καίει λιγότερο ρεύμα και έχει μεγαλύτερη απόδοση. Το μόνο επιβαρυντικό σε σχέση με τις απλές συσκευές θέρμανσης χαμηλής κατανάλωσης είναι τα έξοδα της αρχικής επένδυσης.

📌 Διάβασε επίσης: Αυτόνομη θέρμανση σε ακίνητα – Ποιες οι προϋποθέσεις;

#4 Πάνελ υπερύθρων

Το πιο αποδοτικό σύστημα θέρμανσης με ρεύμα αυτή τη στιγμή, ίσως, είναι τα πάνελ υπερύθρων. Η λειτουργία τους βασίζεται στην υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπουν, όπως ακριβώς μας ζεσταίνει ο ήλιος. Αποτελούν τον πιο φυσικό τρόπο θέρμανσης, δεν βγάζουν αέρα και κάνουν μεγάλη οικονομία στην κατανάλωση του ρεύματος. Ωστόσο, δε ζεσταίνουν τον χώρο, αλλά απευθείας τα άτομα και τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε αυτόν.

💡 Τα πάνελ υπερύθρων δεν ενδείκνυνται για τη θέρμανση μεγάλων δωματίων.

#5 Σόμπα αλογόνου – χαλαζία ή λαδιού

Αν θέλεις να ζεστάνεις μικρούς χώρους, τότε μία τέτοια σόμπα είναι μια καλή εναλλακτική για θέρμανση σπιτιού με ρεύμα. Ποια είναι όμως εκείνη η σόμπα που καίει λιγότερο ρεύμα;

Οι σόμπες αλογόνου - χαλαζία είναι αθόρυβες και εύκολες στη μετακίνηση. Οπότε ακόμα και με μία σόμπα κάνεις τη δουλειά σου σε πολλά δωμάτια. Έχουν σχετικά μικρό κόστος (από 10 έως 330 ευρώ), ανάλογα την ποιότητα και την ισχύ και είναι σχετικά ασφαλείς, αφού έχουν διακόπτη που σταματάει τη λειτουργία τους αν πέσουν. Διαθέτουν, επίσης, ειδικό προστατευτικό για να μην έρχεσαι σε επαφή με τις λάμπες. Οι σόμπες χαλαζία ζεσταίνουν περισσότερο τον χώρο από αυτές του αλογόνου, που πρέπει να βρίσκεσαι πολύ κοντά για να αισθανθείς τη θαλπωρή.

💡 Πόσο ρεύμα καίει μια σόμπα αλογόνου; Αν υποθέσουμε πως για να ζεστάνεις γρήγορα ένα δωμάτιο αρκεί μια σόμπα αλογόνου (ή χαλαζία) 1200W, τότε η κατανάλωση ρεύματος (τυπικά) υπολογίζεται γύρω στα 0,20€ ανά ώρα. Όσο μεγαλύτερη η ισχύς, τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση ρεύματος στις σόμπες χαλαζία.

Μια σόμπα λαδιού πόσο καίει;

Μια σόμπα λαδιού (γνωστή και ως καλοριφέρ λαδιού) έχει ευρεία αποδοχή λόγω της ευκολίας στη χρήση και του χαμηλού κόστους αγοράς. Μάλιστα, ουκ ολίγοι είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αν και η θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα είναι γενικά ακριβή, τα καλοριφέρ λαδιού συμβάλουν στην εξοικονόμηση χρημάτων. Επί της ουσίας, τα καλοριφέρ λαδιού είναι γεμάτα με διαθερμικό λάδι, το οποίο θερμαίνεται μέσω μιας ηλεκτρικής αντίστασης. Αφού το λάδι ζεσταθεί, τότε ο χώρος θερμαίνεται και η θερμότητα διατηρείται για αρκετή ώρα.

Ποιες οι επιλογές μου για θέρμανση μπάνιου με ρεύμα;

Η πιο βασική ερώτηση για τη θέρμανση μπάνιου με ρεύμα είναι αν εκτός από τη θερμότητα, παρέχει και ασφάλεια. Αυτό, σίγουρα, εξαρτάται από τον τρόπο θέρμανσης που θα διαλέξεις. Θα πρέπει να είναι κατάλληλος για μπάνιο, αφού πρόκειται για μικρό χώρο με πολλή υγρασία. Συνεπώς ξεχνάμε γενικά, οποιοδήποτε θερμαντικό σώμα έχει εκτεθειμένες αντιστάσεις και καλώδια. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα χαμηλής κατανάλωσης για το μπάνιο, όπως:

#1 Θερμοπομπός

Από πολλούς θεωρούνται η πιο οικονομική θέρμανση με ρεύμα για το μπάνιο, γιατί πιάνουν γρήγορα θερμοκρασία. Επίσης, επειδή είναι ελαφριά, μεταφέρονται εύκολα και είναι απόλυτα ασφαλείς. Τα περισσότερα καινούρια μοντέλα διαθέτουν χρονοδιακόπτες και θερμοστάτες για μεγαλύτερη ευκολία και απόδοση.

#2 Ηλεκτρική πετσετοκρεμάστρα

Ίσως είναι η καταλληλότερη επιλογή θέρμανσης μπάνιου με ρεύμα, ειδικά αν πρόκειται για ένα μικρό μπάνιο, αφού εκτός από τον χώρο, ζεσταίνει-στεγνώνει και την πετσέτα σου. Για πιο μεγάλα μπάνια, θα χρειαστείς μεγαλύτερο μέγεθος θερμαντικού σώματος και θα πρέπει να το αφήνεις αρκετή ώρα ακάλυπτο.

#3 Ηλεκτρικό καλοριφέρ λαδιού

Είναι η ιδανική λύση για θέρμανση μεγάλου μπάνιου με ρεύμα. Υπάρχουν ειδικά φορητά καλοριφέρ λαδιού, που είναι ασφαλή για χρήση στο μπάνιο και πολύ αποδοτικά, αφού κρατάνε θερμοκρασία ακόμα και όταν σβήσουν. Η αίσθηση της θέρμανσης που παρέχουν, είναι αντίστοιχη των συστημάτων κεντρικής θέρμανσης. Ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι καίνε περισσότερο από τις υπόλοιπες συσκευές θέρμανσης.

#4 Αερόθερμο

Τα σύγχρονα αερόθερμα διαθέτουν εσωτερικά αντιστάσεις για να θερμαίνουν τον αέρα και ανεμιστήρα για να τον διαχέει στον χώρο. Είναι κατάλληλα για μικρούς χώρους και μπάνια. Είναι ελαφριά, εύκολα στη μετακίνηση ή την τοποθέτηση στον τοίχο και κυκλοφορούν σε πολύ ελκυστικές τιμές. Ωστόσο, βασικό τους μειονέκτημα είναι ότι μόλις κλείσουν, ο χώρος «παγώνει» αμέσως

Όποιο σύστημα θέρμανσης με ρεύμα τελικά διαλέξεις, έχε στο νου σου να ελέγχεις πάντα τη μηνιαία κατανάλωση σου και να προτιμήσεις έναν οικονομικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, αφού τώρα πια έχεις τη δυνατότητα να αλλάζεις κάθε μήνα χωρίς κάποια δέσμευση συμβολαίου. Επίσης, δεν πρέπει να παραλείψεις να εξετάσεις και άλλες επιλογές για θέρμανση σπιτιού χωρίς καλοριφέρ, ώστε να είσαι σίγουρος/η ότι πήρες την πιο σωστή και οικονομική απόφαση για τον φετινό χειμώνα!

📌 Διάβασε επίσης: Αυτοί είναι οι πιο οικονομικοί τρόποι θέρμανσης σπιτιού χωρίς ρεύμα το 2023

Πλέον ξέρεις ποιες επιλογές θέρμανσης με ρεύμα υπάρχουν, καθώς και ποιο θερμαντικό σώμα καίει λιγότερο ρεύμα. Ως εκ τούτου, είσαι σε θέση να λάβεις την ιδανική απόφαση για τη θέρμανση του σπιτιού σου τον φετινό χειμώνα. Κι αν σκέφτεσαι να νοικιάσεις ένα καινούργιο σπίτι, μην ξεχνάς να τσεκάρεις εκ των προτέρων τους διαθέσιμους τρόπους θέρμανσης, ώστε να εξασφαλίσεις ότι πρόκειται για αυτό που επιθυμείς.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Anoixti veranda

Πώς να επιπλώσεις και να μεταμορφώσεις μια ανοιχτή βεράντα

Efe metaksioy

Εφέ μεταξιού σε τοίχο: Πώς να το πετύχεις