Ρίξε μια ματιά στα 6 μικρότερα σπίτια στον κόσμο. Θα επέλεγες να μείνεις σε ένα μικροσκοπικό σπίτι;

Μεταξύ των πολλών τύπων ακινήτων, υπάρχουν και ορισμένα πραγματικά μικροσκοπικά σπίτια. Ουσιαστικά, πρόκειται για σπίτια πολύ μικρών διαστάσεων σε σύγκριση με τον γενικό κανόνα. Ας δούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και πού βρίσκονται τα μερικά από μικρότερα σπίτια στον κόσμο. Υπάρχει κάποιο που κατακτά την πρωτιά ως το «μικρότερο σπίτι στον κόσμο»;

Τα χαρακτηριστικά των μικροσκοπικών σπιτιών

Αυτά τα σπίτια ονομάζονται «μικροσκοπικά» επειδή έχουν ορισμένα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Πρώτα απ' όλα, είναι, συνήθως, προκατασκευασμένα σπίτια, κατασκευασμένα από ξύλο, και ως τέτοια δεν έχουν θεμέλια και δεν αγκυρώνονται στο έδαφος, ώστε να μπορούν να μετακινηθούν από το ένα μέρος στο άλλο.

Λόγω του σχήματός τους, τα μικροσκοπικά αυτά σπίτια πρέπει να τοποθετούνται σε επίπεδο και σταθερό έδαφος.

Η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι είναι λειτουργικά παρά τα μικρά τους μεγέθη, τα οποία μπορεί να ξεκινούν από λιγότερο από 10 τετραγωνικά μέτρα έως και 50 τετραγωνικά μέτρα για τα μεγαλύτερα.

Να σημειωθεί πως το κόστος ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος και την τεχνολογία (π.χ. αυτοματισμοί Smart Home) που υπάρχει, ωστόσο, σε γενικές γραμμές, η μέση τιμή είναι περίπου στα 20.000 ευρώ.

📌 Διάβασε επίσης: Singles’ Day: Τι σπίτι να επιλέξεις και ποια περιοχή σε συμφέρει αν θες να μείνεις μόνος/η;

Τα πλεονεκτήματα ενός μικροσκοπικού σπιτιού

Στα πλεονεκτήματα αυτού του τύπου κατοικίας, που είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για χρήση ως εξοχικές κατοικίες, περιλαμβάνονται:

  • το χαμηλό κόστος αγοράς και διαχείρισης,
  • η ταχύτητα κατασκευής,
  • η ζωή σε επαφή με τη φύση και
  • η περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

📌 Διάβασε επίσης: Μικρά σπίτια 10, 20, 30 ή 40 τετραγωνικά: Τι σου προσφέρουν;

Τα 6 πιο μικροσκοπικά σπίτια σε όλο τον κόσμο – Πού βρίσκονται

Σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου μπορεί να βρει κανείς μικροσκοπικά σπίτια. Ο Spitogatos έκανε την έρευνα για λογαριασμό σου και σου παρουσιάζει 6 μικροσκοπικά σπίτια, που ανήκουν επάξια στη λίστα με τα μικρότερα σπίτια στον κόσμο. Εδώ είναι τα 6 πιο ιδιαίτερα μικροσκοπικά σπίτια στον κόσμο και πού βρίσκονται. Αναλυτικά:

#1 Exbury Egg

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

© newatlas.com

Αυτή η αδιάβροχη κατασκευή διαστάσεων περίπου 6 x 2,8 m βρίσκεται στη νότια Αγγλία. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του μικροσκοπικού σπιτιού είναι ότι έχει σχήμα αυγού και ότι επιπλέει στην όχθη του ποταμού Beaulieu.

#2 Micro Compact Home

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

© inhabitat.com

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά τεχνολογικό και οικολογικό σπίτι, το οποίο δημιουργήθηκε από μια ομάδα ερευνητών. Έχει σχήμα κύβου τριών μέτρων ανά πλευρά και κοστίζει περίπου 30.000 ευρώ.

#3 Bohemian Tiny House

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

© idesignarch.com

Αυτό το γοητευτικό petite maison βρίσκεται στην Rue des Martyrs στη Μονμάρτη του Παρισιού (Γαλλία). Είναι ένα μικροσκοπικό αλλά ανεξάρτητο σπίτι, το οποίο βρίσκεται στη μέση τεσσάρων κτιρίων.

#4 Twelve Cubed Mini House

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

© inhabitat.com

Είναι κατασκευασμένο με υλικά που σέβονται το περιβάλλον και βρίσκεται στο νησί Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας, Είναι σχεδιασμένο για να φιλοξενεί 2 άτομα κι αποτελείται από 1 υ/δ, 1 κουζίνα και 1 μικρό μπάνιο.

#5 Tiny Texas House

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

© fourstjames.com

Βρίσκεται στο Luling του Τέξας και, παρά την παραδοσιακή αισθητική του εμφάνιση, αυτό το μικροσκοπικό σπίτι είναι εξοπλισμένο με κάθε άνεση, ενώ ταυτόχρονα έχει εξαιρετική ενεργειακή απόδοση.

#6 Quay House

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

© atlasobscura.com

Είναι ίσως το μικρότερο σπίτι στον κόσμο – ή έστω σ’ αυτή τη λίστα. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα και παρέμεινε σε χρήση μέχρι το 1900. Βρίσκεται στην ουαλική πόλη Conwy, ενώ από άποψη χώρου, έχει βάθος μόλις 10 πόδια και πλάτος ούτε καν 6 πόδια.

📌 Μάθε περισσότερα για τους διαθέσιμους τύπους σπιτιού στο άρθρο του Spitogatos: Τύποι σπιτιών: Τι είδη σπιτιών υπάρχουν;

Και μην ξεχνάς πως αν αναζητάς ιδέες για τον σχεδιασμό και τη διακόσμηση σπιτιού, στο blog του Spitogatos θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι για να εμπνευστείς και να δημιουργήσεις το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Loft diamerisma 3

Τι είναι το loft διαμέρισμα; 3+1 διαφορές μεταξύ loft και διαμερίσματος

Trisdiastata spitia printer

Τα σπίτια του μέλλοντος θα είναι τρισδιάστατα εκτυπωμένα; Όσα γνωρίζουμε

Kouzina mellontos

Θα υπάρχει κουζίνα στα σπίτια του μέλλοντος;