Τα τραπεζικά δάνεια πάντα αποτελούσαν έναν πονοκέφαλο στο μυαλό των καταναλωτών. Συνήθως, εκεί που προκύπτουν τα περισσότερα ερωτήματα αλλά και δυσκολίες είναι στην περίπωση χορήγησης στεγαστικού δανείου.

Αρχικά αναφέρουμε ότι οι βασικές προϋποθέσεις για να πάρετε στεγαστικό δάνειο είναι:

• Να έχετε τουλάχιστον 2 (δύο) χρόνια μόνιμης εργασίας.

• Να μην έχετε εσείς ή ο/η σύζυγός σας ή και οι δύο μαζί, πλήρες δικαίωμα κυριότητας ή ισόβιας επικαρπίας ή οίκησης άλλης κατοικίας ή διαμερίσματος στην Ελλάδα και σε πόλη άνω των 5.000 κατοίκων.

• Εάν έχετε πάρει άλλο δάνειο από το Τ. Π. & Δανείων, είναι δυνατόν να δανειοδοτηθείτε για δεύτερη κατοικία, εφόσον απαραίτητα εξοφληθεί το πρώτο σας δάνειο. Η Β’ κατοικία πρέπει να είναι μεγαλύτερη τουλάχιστον κατά 20% της πρώτης, εφόσον αυτή παραμένει στην κυριότητα του δανειολήπτη. Εκτός των παραπάνω βασικών προϋποθέσεων, υπάρχουν και άλλες ειδικές προϋποθέσεις, αλλά και εξαιρέσεις.

Όσον αφορά τα επιτόκια στεγαστικών, αυτά διακρίνονται σε σταθερά και κυμαινόμενα. Πιο συγκεκριμένα:

• Σταθερό επιτόκιο: δίνεται στον πελάτη η δυνατότητα σταθερού επιτοκίου για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά τη λήξη αυτού συνήθως το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο.

• Κυμαινόμενο επιτόκιο: σε αυτή την περίπτωση το επιτόκιο μεταβάλλεται ανάλογα με τις τάσεις της αγοράς. Έτσι με αύξηση των επιτοκίων ο πελάτης καλείται να καταβάλλει περισσότερους τόκους ενώ με την μείωση των επιτοκίων οι τόκοι θα είναι λιγότεροι. Τα στεγαστικά επιτόκια αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά σημεία που θα πρέπει οι καταναλωτές να προσέξουν πριν από την λήψη του δανείου.

Έκτος από το επιτόκιο στεγαστικού δανείου, ο υπολογισμός της δόσης δανείου, είναι ένα σημείο όπου πολλοί δυσκολεύονται ενώ στην πραγματικότητα είναι τόσο απλό. Το μόνο που χρειάζεται κανείς για να υπολογίσει την δόση είναι η συνολική διάρκεια του δανείου (σε μήνες), το ετήσιο ονομαστικό επιτόκιο και η διάρκεια πληρωμής μόνο των τόκων (σε μήνες). Μάλιστα στο διαδίκτυο υπάρχουν έτοιμα κομπιουτεράκια όπου αυτόματα βάζοντας τα παραπάνω δεδομένα υπολογίζουν και σας παρουσιάζουν αναλυτικά την μηνιαία δόση και σας βγάζουν από την δύσκολη θέση των υπολογισμών.

Τέλος, σχετικά με την μεταφορά δανείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν πως είτε πρόκειται για στεγαστικό είτε για επισκευαστικό δάνειο, ισχύουν οι ίδιες προσφορές και πολλές φορές η μεταφορά αποτελεί την καλύτερη λύση. Με την μεταφορά δανείου και η τράπεζα κερδίζει, γιατί αποκομίζει περισσότερα δάνεια, έστω και με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους, και ο δανειολήπτης κερδίζει, γιατί αποκτά στεγαστικό ή/και επισκευαστικό δάνειο με ευνοϊκότερους όρους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δάνεια (στεγαστικά/επισκευαστικά), τα επιτόκια αλλά και τις δόσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στην τράπεζα της επιλογής σας.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Voithitikoi xwroi

Ποιοι θεωρούνται βοηθητικοί χώροι στο Ε9; Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ;

Akinito

Ε9 & Πώληση ακινήτου – Πώς διαγράφω ακίνητο από το Ε9

Spiti kleidia

Ποια τα δικαιώματα του ενοικιαστή σε περίπτωση πώλησης του σπιτιού;