Παρατηρείται αύξηση των αναζητήσεων και αλλαγή των προτιμήσεων των χρηστών όσον αφορά στην κατηγορία σπιτιού και τις περιοχές ζήτησης.

Η εμφάνιση του Covid-19 έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις προτεραιότητές μας σε κάθε φάσμα της ζωής μας και ο τομέας αναζήτησης κατοικίας δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος. Μετά την άρση του lockdown, οι αναζητήσεις ακινήτων στο δίκτυο του Spitogatos επανήλθαν στον ανοδικό ρυθμό που είχαν σημειώσει στην αρχή του έτους, εμφανίζοντας αύξηση 50% σε όλη την Ελλάδα συγκριτικά με το 2019.

Μέσα από την ανάλυση των αναζητήσεων στις ιστοσελίδες μας κατά τους μήνες Μάιο-Ιούνιο 2020 και σε σχέση με την ίδιο περίοδο πέρυσι, παρατηρήσαμε κάποιες διαφοροποιήσεις στις προτιμήσεις και τα κριτήρια που χρησιμοποιούν οι επισκέπτες μας και πιο συγκεκριμένα στην επιλογή κατηγορίας σπιτιού και περιοχής:

- Στην υποκατηγορία κατοικίας, επιλέγουν περισσότεροι μονοκατοικίες/μεζονέτες σε σχέση με διαμερίσματα/στούντιο

Οι συνολικές αναζητήσεις έχουν αυξηθεί, όμως το ποσοστό των χρηστών που αναζητούν διαμέρισμα ή studio έχουν μειωθεί και έχουν αυξηθεί όσοι αναζητούν μονοκατοικία ή μεζονέτα.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Αυτό ισχύει τόσο στις πωλήσεις όσο και στις ενοικιάσεις, στην Αθήνα αλλά και τη Θεσσαλονίκη.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

- Στην Αττική, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ψάχνει σε κέντρο Αθήνας, Βόρεια, Νότια και Δυτικά προάστια, αυξάνεται το ενδιαφέρον σε Ανατολικά και υπόλοιπο Αττικής

Ο καταμερισμός των αναζητήσεων που πραγματοποιούνται στην Αττική δείχνει τη ζήτηση να μετατοπίζεται προς τα έξω, αφού η αναλογία όσως αναζητούν σπίτι αυξάνεται στα Ανατολικά προάστια και το υπόλοιπο Αττικής.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Στις αναζητήσεις για κατοικίες προς πώληση, μαζί με τα Ανατολικά προάστια και το υπόλοιπο Αττικής, τα Νότια προάστια επίσης καταλαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο στη ζήτηση σε σχέση με πέρυσι.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Xronoi agora oikistika akinita attiki 2023

Χρόνοι αγοράς οικιστικών ακινήτων στην Αττική. Τι δείχνουν τα στοιχεία του 2023;

Agora oikistika akinhta attiki prosfora taseis trimhno 2023

Αγορά Οικιστικών Ακινήτων στην Αττική: Προσφορά και Τάσεις το τρίτο τρίμηνο του 2023

Polyteli1

Πολυτελή σπίτια για αγορά ή ενοικίαση - Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα