Όλοι ξέρουμε το πόσο σημαντική είναι η προστασία του περιβάλλοντος καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά και τις γιορτές. Δες eco-friendly τρόπους χριστουγεννιάτικης διακόσμησης σπιτιού.

Τα Χριστούγεννα είναι, σίγουρα, η αγαπημένη περίοδος μικρών και μεγάλων. Χριστουγεννιάτικο δέντρο, πολύχρωμα στολίδια, όμορφα στεφάνια και μπόλικα δώρα. Εκτός, όμως, από τη χαρά των γιορτών, μήπως θα πρέπει να σκεφτούμε αυτή τη χρονιά, λίγο και το περιβάλλον;

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε το πόσο σημαντική είναι η προστασία του περιβάλλοντος, όχι μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους, αλλά καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Ωστόσο, επειδή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, η πιθανότητα για σπατάλη, υπερβολική κατανάλωση και μαζικές αγορές είναι μεγάλη, καλό θα ήταν φέτος να προσπαθήσουμε να κάνουμε τη διαφορά, μέσα από μικρές αλλαγές που ξεκινούν από το σπίτι μας.

Εάν θέλουμε, λοιπόν, να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και να είμαστε πιο βιώσιμοι στις γιορτές, καλό θα ήταν να επανεξετάσουμε ορισμένα πράγματα. Ας δούμε λοιπόν ποιοι οικολογικοί τρόποι υπάρχουν για τη διακόσμηση του σπιτιού.

#1 Το μεγάλο δίλημμα: Τι δέντρο να επιλέξεις;

Εκατομμύρια αληθινά και ψεύτικα δέντρα αγοράζονται κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη. Ενδεικτικά, η ευρωπαϊκή ζήτηση για φυσικά δέντρα ανέρχεται σε περίπου 50 εκατομμύρια ετησίως.

Επομένως, το μεγαλύτερο δίλημμα για μία οικολογική χριστουγεννιάτικη διακόσμηση είναι το τι δέντρο πρέπει να πάρεις - φυσικό ή τεχνητό; Και τα δύο είδη έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

(α) Φυσικό Έλατο 

Στην Ελλάδα, στην περιοχή της Χαλκιδικής, καλλιεργούνται έλατα με σκοπό να πουληθούν την εορταστική περίοδο. Η καλλιέργεια των ελάτων σε ειδικές φυτείες προσφέρει δουλειά στο 90% των κατοίκων της περιοχής. Έπειτα, τα έλατα αυτά μεταφέρονται σε όλη την Ελλάδα για τα Χριστούγεννα και μετά τις γιορτές συλλέγονται από τις ειδικές υπηρεσίες των δήμων και καταστρέφονται.

Θα πίστευε κανείς ότι ο στολισμός ενός φυσικού ελάτου είναι μία οικολογική καταστροφή. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η χρήση αληθινών ελάτων τελικά προκαλεί τις μισές περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε σχέση με τα ψεύτικα. Μέχρι να φτάσει ένα αληθινό έλατο στο σπίτι σου, έχουν καταναλωθεί λιγότεροι φυσικοί πόροι. Επίσης, επιβαρύνει λιγότερο τόσο την ανθρώπινη υγεία, όσο και το φυσικό περιβάλλον.

Το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις, είναι ίσως το να αγοράσεις ένα αληθινό έλατο, σε μικρότερο μέγεθος, μέσα σε γλάστρα, το οποίο θα έχεις μετά για τον υπόλοιπο χρόνο.

(β) Τεχνητό έλατο 

Η πλειονότητα των ψεύτικων δέντρων που αγοράζονται στην Ελλάδα, έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα, έχουν μεταφερθεί ακτοπλοϊκώς μέχρι το λιμάνι του Πειραιά και μετά οδικώς σε όλη την περιφέρεια. Αυτό σημαίνει τεράστια κατανάλωση φυσικών πόρων για τη μεταφορά τους αλλά και πολύ μεγάλη παραγωγή καυσαερίων. Παράλληλα, το κόστος του άνθρακα είναι μεγαλύτερο απ’ ότι για ένα φυσικό δέντρο.

Από την άλλη πλευρά, τα περισσότερα τεχνητά χριστουγεννιάτικα δέντρα κατασκευάζονται από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό από χρησιμοποιημένα υλικά συσκευασίας PVC. Άρα, η επαναχρησιμοποίηση ενός τεχνητού δέντρου χρόνο με το χρόνο είναι η πιο βιώσιμη επιλογή. Σε κάθε περίπτωση όμως, στο τέλος θα καταλήξει σίγουρα στη χωματερή.

χριστουγεννιάτικο δέντρο αντανακλά σε στολίδι

#2 Προτιμήστε λαμπάκια LED 

Εννοείται ότι η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση σημαίνει λαμπάκια παντού. Έχεις, όμως, αναρωτηθεί πόση ενέργεια καταναλώνουν; Μία μόνο σειρά από τα κλασικά λαμπάκια πυρακτώσεως, καίει 5 Watt την ώρα. Στην Αγγλία υπολόγισαν ότι αν το κάθε σπίτι αντικαθιστούσε μία σειρά από λαμπάκια πυρακτώσεως με τα αντίστοιχα LED, τότε θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν περισσότερα από 11 εκατομμύρια λίρες και 29.000 τόνοι CO2, για τις 12 ημέρες των Χριστουγέννων.

Τα λαμπάκια LED είναι πιο οικολογικά από τα παραδοσιακά λαμπάκια πυρακτώσεως, αφού καταναλώνουν έως και 80% λιγότερη ενέργεια. Ταυτόχρονα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κι έναν χρονοδιακόπτη για να μην καίνε άσκοπα όλη τη νύχτα. Στους εξωτερικούς χώρους μπορείς επίσης να βάλεις ηλιακά φωτάκια για ακόμα περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας.

📌 Διάβασε επίσης: Χριστουγεννιάτικη Διακόσμηση: Οι πιο εξτραβαγκάντ διακοσμήσεις σπιτιών

#3 Αυτοσχέδιες κατασκευές με φυσικά υλικά 

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να δημιουργείς τα δικά σου χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά. Βάλε την ανάλογη χριστουγεννιάτικη μουσική και με τη βοήθεια της παρέας σου και των αγαπημένων σου, φτιάξτε παρέα χριστουγεννιάτικα στολίδια από χαρτί, στεφάνια, γιρλάντες, ημερολόγια με φυσικά και βιώσιμα υλικά. Όχι μόνο δεν θα χρειαστεί να ξοδέψεις ένα σωρό για νέα στολίδια και λοιπά διακοσμητικά, αλλά παράλληλα, είναι μια ευκαιρία να περάσεις ευχάριστο κι εποικοδομητικό χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Αν μάλιστα, υπάρχουν και παιδιά στο περιβάλλον σου, είναι μια υπέροχη διαδικασία που θα σας φέρει πιο κοντά.

📌 Διάβασε επίσης: XMAS DIY: Εύκολες ιδέες διακόσμησης που θα σε εμπνεύσουν

(α) Στεφάνια 

Τα χριστουγεννιάτικα στεφάνια είναι, χωρίς αμφιβολία, μία πολύ όμορφη ιδέα για να διακοσμήσεις τον χώρο σου. Μάλιστα, τα στεφάνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα σημεία του σπιτιού: Στην κεντρική πόρτα εισόδου, πάνω από το τζάκι ή από τον καναπέ, στη μέση του τραπεζιού κ.ο.κ.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Να σημειωθεί κάπου εδώ, πως αν θέλεις να κινηθείς πιο οικολογικά, προτίμησε στεφάνια φτιαγμένα από φυσικά υλικά, όπως κλαδιά, πρασινάδες, κουκουνάρια, μούρα, γκι, ου, εποχιακά φρούτα και ξηρούς καρπούς. Μπορείς επίσης να προσθέσεις και μερικά όμορφα χριστουγεννιάτικα λουλούδια. Βάλε χρώμα, DIY στολίδια, ακόμα και φωτάκια (με μπαταρίες) για ένα πιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα.  

📌 Διάβασε επίσης: Χριστούγεννα και Διακόσμηση: Ποια λουλούδια είναι must;

(β) Χριστουγεννιάτικες κάρτες 

Φτιάξε τις δικές σου οικολογικές χριστουγεννιάτικες κάρτες από ανακυκλώσιμο χαρτί και φυσικά υλικά που έχεις στο σπίτι σου. Προτίμησε πρώτες ύλες που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, όπως ανακυκλώσιμο χαρτί, glitter φτιαγμένο από φυτά, παλιά κουμπιά που δεν χρησιμοποιείς, κανέλα και αστεροειδή γλυκάνισο. Ακόμα και αν δεν τις στείλεις, μπορείς με αυτές να διακοσμήσεις τους τοίχους και τη βιβλιοθήκη σου.   

Επιπλέον, αν δεν είσαι και τόσο της πατροπαράδοτης χριστουγεννιάτικης κάρτας, και δε, αν είναι DIY, μπορείς να εκμεταλλευτείς την εξέλιξη της τεχνολογίας και να μοιραστείς διαδικτυακά τις ευχές σου. Κι αυτό δεν σημαίνει απλά το να στείλεις «Χρόνια Πολλά» με ένα email ή ένα μήνυμα στο Facebook ή το Instagram. Μπορείς να δημιουργήσεις μια ηλεκτρονική κάρτα με τη βοήθεια κάποιου σχετικού online εργαλείου, και στη συνέχεια είτε να την εκτυπώσεις και να την δώσεις live, είτε να την στείλεις διαδικτυακά για περισσότερη οικονομία-οικολογία.

χριστουγεννιάτικες κάρτες

💡 Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται σε δημοτικότητα οι κάρτες που περιέχουν σπόρους και την άνοιξη ο παραλήπτης μπορεί να τους φυτέψει. Έχουν πολύ όμορφη εμφάνιση και είναι και φιλικές για το περιβάλλον.  

(γ) Γιρλάντες 

Στόλισε τα παράθυρα, τον μπουφέ, το τζάκι και τη βιβλιοθήκη με αυτοσχέδιες γιρλάντες. Χρησιμοποίησε επίσης πρασινάδες και κλαδιά με φυλλώματα, μαζί με κόκκινα μούρα, πουρνάρι και γκι. Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μπορείς να προσθέσεις μερικά φωτάκια LED.

Μία, επίσης, πρωτότυπη ιδέα για γιρλάντα, είναι να χρησιμοποιήσεις σπάγκο και να κρεμάσεις παλιές χριστουγεννιάτικες κάρτες ή ακόμα και φωτογραφίες από προηγούμενες γιορτές. Τέλος, υπάρχει και η λύση να φτιάξεις γιρλάντες και στολίδια με κόκκινες κορδέλες και μπισκότα.  

γιρλάντες χριστουγέννων

(δ) Ημερολόγιο για τα Χριστούγεννα 

Σε όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, αρέσει το ημερολόγιο που κρύβει καθημερινά από μία έκπληξη μέχρι τα Χριστούγεννα. Το γνωστό Advent Calendar δηλαδή. Φέτος, αντί να αγοράσεις ένα χάρτινο ημερολόγιο που θα πεταχτεί μετά τις γιορτές, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου, το οποίο θα έχει μάλιστα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. 

#4 Χρησιμοποιείστε τα στολίδια της γιαγιάς 

Τα καλύτερα οικολογικά χριστουγεννιάτικα στολίδια είναι τα οικογενειακά κειμήλια της γιαγιάς. Εκτός από την vintage αίσθηση που δίνουν στον χώρο, η συναισθηματική τους αξία είναι ανεκτίμητη. Μας γυρίζουν πίσω στα ξένοιαστα και ανέμελα Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων.  Συνεπώς, κάνε μια μίνι επιδρομή σε αποθήκες και παλιές κούτες και σίγουρα όλο και κάτι θα βρεις.

📌 Διάβασε επίσης: Χριστουγεννιάτικη Διακόσμηση: Last minute προτάσεις στολισμού

#5 Τίποτα δεν πάει χαμένο 

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αλλά και γενικά όλο τον χρόνο, φρόντισε εκτός από το να ανακυκλώνεις, να χρησιμοποιείς ξανά και ξανά τα πράγματα πριν τα πετάξεις.

Για παράδειγμα, τις χριστουγεννιάτικες κάρτες που σου έστειλαν, μπορείς να τις ανακυκλώσεις ή να τις χρησιμοποιήσεις για την διακόσμηση του σπιτιού την επόμενη χρονιά. Ξανά χρησιμοποίησε το περσινό χαρτί περιτυλίγματος και βγάλε από το πατάρι τα παλιά στολίδια της γιαγιάς.  Λύσεις υπάρχουν.

📌 Διάβασε επίσης: Χριστουγεννιάτικη Διακόσμηση 2022: Στολισμός Δέντρου & Γιορτινή Διακόσμηση ανά Δωμάτιο

Ας ζήσουμε φέτος πιο οικολογικά και βιώσιμα Χριστούγεννα, επιλέγοντας οικολογικά δέντρα, στολίδια και διακοσμητικά. Όσο πλησιάζουν οι μέρες των Χριστουγέννων,  θυμήσου το πραγματικό νόημα των γιορτών: Να περάσεις πολύτιμο χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, να κάνεις έναν απολογισμό της χρονιάς και πάνω απ’ όλα να είσαι ευγνώμων για όσα έχεις.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Koyrtina mpanioy

Κουρτίνες μπάνιου: Πλαστικές, γωνιακές και άλλες επιλογές

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Mikro saloni1

Διακόσμηση σαλονιού μικρού: Ιδέες για διακόσμηση μικρού σαλονιού με τραπεζαρία ή χωρίς