Όταν πλέον μένεις μόνος ή μόνη είναι σημαντικό να γνωρίζεις μερικούς ηλεκτρικούς όρους που θα σε «σώσουν» από περιττά προβλήματα.

Έφτασε η πολυπόθητη ώρα να μείνεις μακριά από την οικογένεια, στο νέο σου σπίτι. Είτε είσαι στην αρχή της φοιτητικής σου ζωής, είτε απλά ήρθε ο καιρός να «απογαλακτιστείς», θα πρέπει να σε γνωρίζεις πως η ελευθερία έχει το τίμημά της. Μην ανησυχείς, όμως, παρακάτω θα σου δοθούν όλα τα βασικά σε σχέση με το σπίτι. Και ένα από αυτά είναι ο ηλεκτρισμός!

Αν τρομάζεις και μόνο με τη σκέψη μιας διακοπής ρεύματος, όπως ο περισσότερος κόσμος, φαντάσου να ακούσεις τις λέξεις: βραχυκύκλωμα, διαρροή, ηλεκτρικός πίνακας, ρελέ! Αν είσαι και της θεωρητικής κατεύθυνσης, προς Θεού μη βάλεις τα κλάματα. Δεν είσαι ο μόνος άνθρωπος που έχει άγνοια για αυτές τις έννοιες. Και εγώ που είμαι της θετικής κατεύθυνσης, όταν πρωτοέμεινα μόνη μου, το μόνο που ήξερα στην πράξη ήταν πως ανάβει ο θερμοσίφωνας. Κατά τα άλλα, πλήρη μεσάνυχτα!

Ας μπούμε σιγά σιγά στα βασικά λοιπόν.

1. Ηλεκτρικός πίνακας

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζεις είναι το πού βρίσκεται ο ηλεκτρικός πίνακας, αλλά και τί περιέχει. Είναι η «καρδιά» της ηλεκτρικής εγκατάστασης του σπιτιού, γιατί εξασφαλίζει τη διανομή του ρεύματος παντού με ασφάλεια. Αποτελείται από μερικές σειρές με ασφάλειες, διακόπτες και φωτάκια. Πιο συγκεκριμένα περιέχει:

  • Ρελέ διαρροής: Για την προστασία των ανθρώπων από βραχυκύκλωμα
  • Ασφάλειες: Για την προστασία των εγκαταστάσεων και των κυκλωμάτων
  • Αντικεραυνικό: Για την προστασία των συσκευών από κεραυνό
  • Διακόπτες ράγας: Για τον έλεγχο των κυκλωμάτων

Επίσης, εκεί συγκεντρώνονται μια σειρά από λειτουργίες για:

  • εξοικονόμηση ενέργειας π.χ., ανάβει ένα λαμπάκι όταν είναι σε λειτουργία η νυχτερινή χρέωση του ρεύματος.
  • χειρισμούς π.χ. υπάρχει διακόπτης για να ανάψεις τον θερμοσίφωνα.
  • προγραμματισμό, καθώς υπάρχουν διακόπτες για την κουζίνα γενικά, τον φούρνο, για το κάθε δωμάτιο ή κάποιες περιοχές του σπιτιού που μπορείς να έχεις κατεβασμένους για ασφάλεια ή για να απομονώσεις ηλεκτρικά όταν θα λείπεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συμβουλή: Χρησιμοποίησε ετικέτες σήμανσης

Ρώτησε τον ιδιοκτήτη να σου πει αναλυτικά για τι είναι ο κάθε διακόπτης (π.χ. γενικός, κουζίνα, θερμοσίφωνας, κ.ά.) και μετά σημείωσε με έναν μαρκαδόρο ή αυτοκόλλητο πάνω από τον καθένα με ένα αρχικό ή όπως σε βολεύει, αρκεί να είναι ξεκάθαρο. Για λόγους αισθητικής κα πρακτικότητας θα έλεγα, μπορείς να βάλεις και ετικέτες στην ειδική θήκη που διαθέτουν όλοι οι νέοι μηχανισμοί και δεν αλλοιώνονται, ούτε ξεκολλάνε.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

2. Βραχυκύκλωμα

Αν πας να βάλεις μία συσκευή σε λειτουργία και ξαφνικά βυθιστείς στο μαύρο σκοτάδι, τότε μόλις έγινε βραχυκύκλωμα, δηλαδή ήρθε ένα μεγάλο ρεύμα στον πίνακα, κυρίως εξαιτίας υπερφόρτωσης των ηλεκτρικών γραμμών και «έπεσε» ο γενικός διακόπτης. Αν πάλι, συνοδεύεται από κρότο ή σπίθες, τότε σίγουρα οφείλεται στο ελαττωματικό κύκλωμα κάποιας συσκευής.

Συμβουλή: Αρχικά, μην συνδέεις ενεργοβόρες συσκευές π.χ. θερμαντικά σώματα, σε απλές γραμμές ή πολλές συσκευές στο ίδιο πολύπριζο.

Λύση

Πήγαινε στον ηλεκτρικό πίνακα, κατέβασε όλους τους διακόπτες και έπειτα ανέβασε τους έναν- έναν. Αν κάποιος από αυτούς ξαναπέσει, τότε το βραχυκύκλωμα βρίσκεται στο κύκλωμα που ελέγχει ο συγκεκριμένος διακόπτης. Ανέβασε τον κεντρικό διακόπτη για να επανέλθει το ρεύμα και βγάλε από τις πρίζες όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που ελέγχει ο διακόπτης με το βραχυκύκλωμα. Τώρα ξαναδοκίμασε να τον ανεβάσεις. Αν πέσει πάλι, άσε τις μαγκιές και κάλεσε έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο. Ποτέ δεν παίζουμε με το ρεύμα!

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

3. Διαρροή ρεύματος

Η ηλεκτρική διαρροή συμβαίνει όταν μέρος του ρεύματος «ξεφεύγει» από τα καλώδια κάποιας ηλεκτρικής συσκευής και περνάει μέσω μεταλλικών επιφανειών σε άλλες επιφάνειες πριν καταλήξει στη γη. Μπορεί να το έχεις αισθανθεί σαν ένα «γαργαλητό» («μυρμήγκιασμα») στα χέρια αν έχει τύχει να αγγίξεις με το ένα σου χέρι τον μεταλλικό νεροχύτη της κουζίνας και με το άλλο χέρι μία ηλεκτρική συσκευή. Ή με το ένα χέρι τον μεταλλικό νεροχύτη και με το άλλο, το νερό που τρέχει από τη βρύση του νεροχύτη. Αν δεν υπήρχε η γείωση, είχες την ηλεκτροπληξία στο τσεπάκι.

Συμβουλή: Σε αυτή την περίπτωση, καλείς αμέσως τον ηλεκτρολόγο. Για καλό και για κακό, φόρα παπούτσια με πλαστική σόλα που λειτουργεί ως μόνωση.

4. Ρελέ διαρροής

Μπορεί να το έχεις ακούσει ως ρελέ διαρροής ή διαφυγής ή ρελιέ. Είναι ο μηχανισμός που προστατεύει το σώμα μας, αλλά και την κατοικία μας από μία πιθανή διαρροή ρεύματος. Υπάρχει μέσα στον πίνακα του συναγερμού μας και ελέγχει μόνιμα τη διαφορά δυναμικού μεταξύ της φάσης και του ουδετέρου ή μεταξύ της φάσης και της γείωσης. Αν κάποια ηλεκτρική συσκευή έχει διαρροή μεγαλύτερη από 30mA (αμελητέα ένταση για το ανθρώπινο σώμα), τότε το ρελέ διαφυγής πέφτει αυτόματα. Για την προστασία από ηλεκτροπληξία, η τοποθέτηση ρελέ διαρροής στον πίνακα είναι επιτακτική.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

5. Γείωση

Σε περίπτωση διαρροής ρεύματος και για να αποφύγουμε την ηλεκτροπληξία, υπάρχει η γείωση. Τα κτίρια που έχουν κτιστεί μετά από το 2007 διαθέτουν γείωση σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, με ειδικά καλώδια που ξεκινούν από τον ηλεκτρικό πίνακα και καταλήγουν στη γη. Τα παλιότερα σπίτια διαθέτουν πιο απαρχαιωμένη γείωση, η οποία όμως πρέπει να ελεγχθεί από ηλεκτρολόγο μετά από κάποια χρόνια, γιατί είναι ζωτικής σημασίας να λειτουργεί σωστά.

6. Κουτί διακλάδωσης

Θα το διακρίνεις σαν ένα κυκλικό σημάδι στον τοίχο εκεί που έχει αρχίσει να φεύγει το χρώμα. Αν το χτυπήσεις με τα δάκτυλα θα ακούσεις ένα θόρυβο σαν να είναι ο τοίχος κούφιος. Πράγματι εκεί υπάρχουν συνδέσεις καλωδίων, όχι όμως για πρίζες.

Συμβουλή: Πριν ξεκινήσεις να κρεμάς κάδρα στους τοίχους, έλεγξε για κουτιά. Γιατί αν τα τρυπήσεις με καρφί υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Αυτές ήταν μερικές έννοιες και συμβουλές σχετικά με τον ηλεκτρισμό που θα χρειαστείς άμεσα στην καθημερινή σου ζωή στο νέο σου σπίτι. Εννοείται ότι δεν είσαι σε θέση να δώσεις για δίπλωμα ηλεκτρολόγου, αλλά τουλάχιστον θα μπορέσεις να επιβιώσεις…

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Tetragonika metra akinitou 3

Πώς βρίσκω τα τετραγωνικά μέτρα ενός σπιτιού; Υπολόγισέ το εύκολα

How to increase the value of your home

11 τρόποι να αυξήσεις την αξία του ακινήτου σου

Aproopta

Αναζητάς σπίτι; Τα απρόοπτα που μπορεί να τύχουν στην 1η επίσκεψη