Τι προβλέπει ο Κανονισμός της ΕΕ;

Η ΕΕ ανακοίνωσε πρόσφατα την πλήρη απαγόρευση των φθοριούχων αερίων σε συστήματα κλιματισμού και αντλιών θερμότητας έως το 2035, πιέζοντας προς τη χρήση φυσικών αερίων. Εισάγονται λοιπόν αυστηρές απαιτήσεις που απαγορεύουν την εμπορία ιδιαίτερα ρυπογόνων προϊόντων που βλάπτουν τη στιβάδα του όζοντος.

Η ΕΕ απαγορεύει τα φθοριούχα αέρια στα κλιματιστικά έως το 2035

Δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν ψυγεία, κλιματιστικά, αντλίες θερμότητας και συστήματα πυροπροστασίας που χρησιμοποιούν φθοριούχα αέρια. Αυτή η απόφαση σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή για την ενεργειακή βιομηχανία και τη βιωσιμότητα, σκιαγραφώντας ένα πιο πράσινο μέλλον.

Η συμφωνία προβλέπει τη μείωση του μεριδίου της ΕΕ στην κατανάλωση HFC μεταξύ 2024 και 2049, εισάγοντας αυστηρές απαιτήσεις που απαγορεύουν την εμπορία στην ΕΕ προϊόντων που περιέχουν φθοριούχα αέρια και προσδιορίζοντας ημερομηνίες για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης φθοριούχων αερίων σε τομείς στους οποίους τεχνικά και οικονομικά εφικτή η μετάβαση σε εναλλακτικές που δεν χρησιμοποιούν φθοριούχα αέρια. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν πλήρη σταδιακή κατάργηση των υδροφθορανθράκων (HFC) έως το 2050. Η απόφαση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κλιματικών στόχων και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

📌 Διάβασε επίσης: Τα κλιματιστικά συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή;

Τι προβλέπει ο Κανονισμός

Όπως αναφέρθηκε, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να καταργήσει σταδιακά τη χρήση φθοριούχων αερίων (F-gas) σε κλιματισμό και αντλίες θερμότητας, με στόχο την αντικατάστασή τους με φυσικά αέρια από το 2035. Τα φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου χρησιμοποιούνται από πολλές οικιακές συσκευές. Αυτές οι ουσίες καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος, καθώς είναι αέρια με υψηλό δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι νέοι κανόνες επιβάλλουν αυστηρές απαιτήσεις που απαγορεύουν τη διάθεση στην αγορά της ΕΕ προϊόντων που περιέχουν φθοριούχα αέρια, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά σε:

  • ψυγεία,
  • κλιματιστικά και
  • συστήματα πυροπροστασίας αντλιών θερμότητας.

Ο κανονισμός που εγκρίθηκε από την ΕΕ παρέχει έναν οδικό χάρτη με διαφορετικές προθεσμίες ανάλογα με τον τύπο της συσκευής, ο οποίος σκιαγραφεί μια πορεία προς την πλήρη εξάλειψη των φθοριούχων αερίων έως το 2050. Για τη βιομηχανία, αυτή η μετάβαση θα περιλαμβάνει αναθεώρηση των πρακτικών εγκατάστασης και συντήρησης για συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης. Η συντήρηση των ήδη εγκατεστημένων συσκευών θα παραμείνει δυνατή, αν και θα μπορούσε να γίνει ακριβή, αφού τα μοντέλα θα είναι πλέον «εκτός αγοράς».

📌 Διάβασε επίσης: Πλήρης οδηγός αγοράς κλιματιστικού: Πως να επιλέξεις το κατάλληλο για το σπίτι σου;

Μείωση των εκπομπών ουσιών που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος

Επιπλέον, η νομοθεσία προβλέπει επίσης μέτρα για τη μείωση των εκπομπών ουσιών που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος, με ειδικές απαιτήσεις για την ανάκτηση και ανακύκλωση τέτοιων ουσιών που υπάρχουν στα δομικά υλικά. Αυτό περιλαμβάνει ιδιαίτερη έμφαση στους αφρούς μόνωσης, οι οποίοι αποτελούν σημαντική πηγή υπολειμματικών εκπομπών ουσιών που καταστρέφουν το όζον στην ΕΕ.

📌 Διάβασε επίσης: Καθαριστικό κλιματιστικού: Ποιο είναι κατάλληλο για εσένα;

Ψάχνεις χρήσιμα tips και ιδέες για το σπίτι; Βρες ό,τι χρειάζεσαι στα δεκάδες άρθρα του blog του Spitogatos.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Vapsimo toixoy

Βάψιμο σπιτιού: Πώς μπορεί να στεγνώσει πιο γρήγορα το χρώμα