Μήπως είναι η ώρα να κάνεις μια καλή καθαριότητα του σπιτιού, με αφορμή την Άνοιξη; Δες πως να οργανώσεις τον καθαρισμό του σπιτιού σου και πως να το διατηρείς τακτοποιημένο συνεχώς.

Η άφιξη της Άνοιξης είναι μια καλή ευκαιρία για να ανασυνταχθείς σε διάφορα επίπεδα. Αυτό μπορεί να αποδοθεί και με το να αναδιοργανώσεις και να καθαρίσεις με άλλη, πιο φρέσκια, ματιά τους χώρους του σπιτιού σου Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές για το πώς να οργανώσεις καλύτερα την ανοιξιάτικη καθαριότητα του σπιτιού σου, ώστε να μπορείς να απολαμβάνεις την κάθε γωνιά χωρίς άγχος.

Πως να οργανώσεις καλύτερα την ανοιξιάτικη καθαριότητα του σπιτιού σου

Η ανοιξιάτικη καθαριότητα δεν είναι απαραίτητο να γίνει σε μια μέρα, ειδικά εάν το σπίτι σου είναι αρκετά μεγάλο ή έχει πολλά δωμάτια, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Σε γενικές γραμμές, για να πραγματοποιηθεί η ανοιξιάτικη καθαριότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καλό είναι να ξεκινήσεις με τη δημιουργία μιας λίστας όπου θα πρέπει να καταγράψεις όλες τις εργασίες που κρίνεις απαραίτητο να γίνουν. Στο πλαίσιο αυτό, παρατήρησε προσεκτικά το σπίτι, κατανοώντας ποιοι χώροι χρειάζονται άμεση παρέμβαση και ποιες εργασίες έχεις παραμελήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα (γυάλισμα ασημικών, αφαίρεση ιστών αράχνης, καθάρισμα συρταριών κ.λπ.).

💡 Για καλύτερη οργάνωση και εξοικονόμηση χρόνου, να προχωράς στο επόμενο δωμάτιο αφού έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός και η τακτοποίηση του προηγούμενου.

Αποσυμφόρηση Σπιτιού: Ένας πολύτιμος σύμμαχος

Η καθαριότητα και η οργάνωση του σπιτιού σου, μπορεί να φαντάζει αγγαρεία μερικές φορές. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάς ότι έχει θετικό αντίκτυπο στη διάθεση και την ψυχολογία σου. Θυμήσου απλώς το αίσθημα ικανοποίησης όταν ξαπλώνεις σε καθαρά σεντόνια ή όταν μπαίνεις στο σπίτι μετά από μια κουραστική ημέρα και αυτό είναι καθαρό και τακτοποιημένο. Ακριβώς! Είναι από τα καλύτερα συναισθήματα που μπορείς να βιώσεις!

Για να απολαμβάνεις λοιπόν πιο συχνά αυτές τις μικρές στιγμές ευτυχίας, είναι σημαντικό να βάλεις ένα πρόγραμμα. Και φυσικά, απ’ αυτό το πλάνο δεν μπορεί να λείπει η αποσυμφόρηση των χώρων σου από περιττά αντικείμενα. Συνεπώς, είναι καιρός να ξεφορτωθείς όσα πλέον δεν χρειάζονται και γεμίζουν άσκοπα τα ντουλάπια και τα συρτάρια σου.

💡 Όσα αντικείμενα ή/και ρούχα δεν χρειάζεσαι πια μπορείς να τα ανακυκλώσεις, να τα δωρίσεις ή να τα μεταπωλήσεις μέσω ειδικών εφαρμογών.

Δημιουργία πλάνου και σειρά εργασιών για τον ανοιξιάτικο καθαρισμό του σπιτιού σου

Όπως προαναφέρθηκε, είναι σημαντικό να δημιουργήσεις ένα πλάνο δράσης, το οποίο θα σε βοηθήσει να ολοκληρώσεις όλες τις απαραίτητες εργασίες καθαρισμού εύκολα και χωρίς άγχος. Για να κάνεις την όλη διαδικασία λιγότερο δύσκολη, ένας κατάλογος ελέγχου με διαχωρισμό εργασιών. Ακολουθεί ένας ενδεικτικός κατάλογος ελέγχου που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να οργανώσεις καλύτερα την καθαριότητα σου. Συγκεκριμένα:

  • Άνοιξε τα παράθυρα και αέρισε όλα τα δωμάτια του σπιτιού σου
  • Τίναξε τα χαλιά
  • Αφαίρεσε τους ιστούς αράχνης, ακόμη και από τις πιο κρυφές γωνίες
  • Πλύνε τις κουρτίνες, τα τζάμια και τα πλαίσια των παραθύρων
  • Ξεσκέπασε τον καναπέ και καθάρισε τον σύμφωνα με τις οδηγίες καθαρισμού από τον κατασκευαστή
  • Απομάκρυνε τη σκόνη, ακόμη και από τα πιο «απρόβλεπτα» σημεία
  • Καθάρισε τις οικιακές συσκευές, χρησιμοποιώντας ειδικά απορρυπαντικά (φούρνο, ψυγείο κ.λπ.)
  • Απολύμανε τα πλακάκια του μπάνιου και της κουζίνας
  • Καθάρισε σχολαστικά τα διάφορα δωμάτια του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών συρταριών και ντουλαπιών

📌 Διάβασε επίσης: Οργάνωση κουζίνας σε 5 εύκολα βήματα

Πως να έχετε πάντα ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι

Μετά τον καθαρισμό του σπιτιού σου, μπορείς να βάλεις στην καθημερινότητά σου ορισμένες συνήθειες, ώστε το σπίτι σου να φαίνεται τακτοποιημένο. Ειδικότερα, δες πως μπορείς να το διατηρεί καθαρό και τακτοποιημένο 24/7 χωρίς ιδιαίτερο κόπο:

  • Ξεσκόνιζε τακτικά
  • Μην «ανεβάζεις» πολύ ψηλά τα καλοριφέρ
  • Χρησιμοποίησε λιγότερα χαλιά και μοκέτες
  • Βάλε στη θέση του το οτιδήποτε αφού το χρησιμοποιήσεις
  • Οργάνωσε τα ντουλάπια και τα συρτάρια ανά κατηγορία (εσώρουχα, παντελόνια, μαχαιροπήρουνα κ.λπ.)

📌 Διάβασε επίσης: 5 πρακτικές συμβουλές για να μειώσεις την οικιακή σκόνη

Ο καθαρισμός του σπιτιού δεν χρειάζεται να αποτελεί αγγαρεία, αρκεί ένα σωστό πλάνο. Τώρα που μπήκε η Άνοιξη, κάνε ένα πλάνο καθαριότητας και ολοκλήρωσε τον καθαρισμό του σπιτιού σου. Μπορεί να φαίνεται «βουνό», αλλά αν το κάνεις με πρόγραμμα θα τα καταφέρεις χωρίς να παιδευτείς. Άπαξ και ολοκληρώσεις τον καθαρισμό του σπιτιού σου, υιοθέτησε τις παραπάνω «καλές συνήθειες» και κάνε το σπίτι σου να είναι και να φαίνεται καθαρό και τακτοποιημένο διαρκώς.

💡 Βρες περισσότερες συμβουλές για τον καθαρισμό, την οργάνωση και τη διακόσμηση του σπιτιού στο blog του Spitogatos και κάνε το σπίτι σου το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο!

Αν πάλι το τωρινό σου σπίτι δεν σε ικανοποιεί πλήρως, ο Spitogatos είναι εδώ για σένα και πάλι. Μπες στο spitogatos.gr, περιηγήσου ανάμεσα σε χιλιάδες αγγελίες ακινήτων για ενοικίαση ή αγορά και βρες αυτό που θες και σου ταιριάζει.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Lavi parathiroy

Κρεμονέζικες λαβές παραθύρων: Όσα πρέπει να ξέρεις πριν τις επιλέξεις