5 έξυπνες προτάσεις και συμβουλές από ανθρώπους που έχουν το σπίτι τους πάντα τακτοποιημένο και καθαρό!

Πόσες φορές σου έχει τύχει να μπεις σε ένα σπίτι να κυριολεκτικά να μένεις με το στόμα ανοιχτό από την απαστράπτουσα καθαριότητα και την οργάνωση! Μα, τι στο καλό κάνουν αυτοί οι άνθρωποι και είναι τα σπίτια τους πάντα στην εντέλεια, ό,τι ώρα και να τους επισκεφθείς; Δεν έχουν παιδιά; Δουλειές; Προσωπικό χρόνο; Δεν κοιμούνται ποτέ;

Κι όμως. Αυτό που εσύ βλέπεις είναι απλά αποτέλεσμα ενός καλού προγραμματισμού! Τι σημαίνει αυτό; Ότι πανεύκολα μπορείς και εσύ να απολαμβάνεις ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Σου έχουμε, λοιπόν, μερικές συμβουλές, από ανθρώπους που το κάνουν όλο αυτό να φαίνεται (και να είναι) τόσο εύκολο!

1. Βάλε σύστημα

Οι άνθρωποι με καθαρά σπίτια ακολουθούν ένα πρωτόκολο καθαριότητας για να διατηρούν τα πράγματα σε σειρά και να μην αφήνουν να συσσωρεύεται σκόνη και βρωμιά. Για παράδειγμα, σκουπίζουν συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας και βάζουν πλυντήριο κάθε Κυριακή. Το μυστικό για να μη χάσεις τον ύπνο σου και να μη παρασυρθείς στο άλλο άκρο (αυτό της υπερβολικής καθαριότητας που γίνεται εμμονή), είναι να βάλεις προτεραιότητα στις δουλειές που ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν σήμερα και αυτές που μπορεί να περιμένουν κανα-δυο μέρες. Κάνε μια λίστα με αυτές που θα ήθελες να κάνεις και μετά ξεχώρισε αυτές που ρεαλιστικά προέχουν στο τώρα σου. Ένα έξυπνο τιπ είναι να έχεις εύκαιρα είδη καθαρισμού, όπως ένα καθαριστικό σπρέι και ένα πανάκι στο μπάνιο, για να κάνεις ένα γρήγορο πέρασμα μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια βρωμιάς και προτού έρθει η ημέρα φασίνας.

καθαρό μπάνιο

2. Ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του

Δεν είναι τυχαίο ότι στα σπίτια που επικρατεί οργάνωση, καθαριότητα και σειρά, το κάθε πράγμα έχει τη θέση του. Αν πρέπει να κάνεις χώρο ανάμεσα σε σωρούς με αντικείμενα, παιχνίδια ή πεταμένα ρούχα, για να σκουπίζεις, τότε θα σου πάρει αιώνες να καθαρίσεις τον χώρο (άσε που δεν θα φαίνεται ποτέ συμμαζεμένος και καθαρός). Δοκίμασε, λοιπόν, να παίρνεις και να βάζεις στη θέση του ό,τι δεν ανήκει στο χώρο που κινείσαι τη δεδομένη στιγμή και δες άμεσα τα αποτελέσματα! Τα κλειδιά στην κλειδοθήκη, οι λογαριασμοί στο κουτί τους, τα βρώμικα πιάτα στον νεροχύτη, τα λερωμένα ρούχα στο καλάθι απλύτων, τα παιχνίδια στο παιδικό δωμάτιο, τα παπούτσια στην παπουτσοθήκη ή έξω από την εξώπορτα, τα μπουφάν στην ντουλάπα, κτλ. Και μην ξεχνάς ότι ο μινιμαλισμός είναι η καλύτερη λύση για πάντα συμμαζεμένο σπίτι, ειδικά αν έχεις παιδιά. Όσο λιγότερα περιττά, έπιπλα και διακοσμητικά, τόσο πιο καθαρός και τακτοποιημένος θα μοιάζει ο χώρος σου!

3. Κοιμήσου με καθαρή συνείδηση

Πολλές φορές, η κούραση της ημέρας μας ωθεί στο να αφήσουμε κάποιες δουλειές για την επόμενη ημέρα. Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό, καλό θα ήταν να προσπαθείς να μην αφήνεις τα άπλυτα πιάτα στο νεροχύτη όλο το βράδυ. Πρώτον, σου στερεί 5-10 πολύτιμα λεπτά από το επόμενο πρωί, κάτι που μπορεί να σε αγχώσει περισσότερο αν τρέχεις να προλάβεις παιδιά, σχολεία και δουλειά. Δεύτερον, θα σου πάρει πολύ περισσότερο χρόνο να πλύνεις τα πιάτα και τα σκεύη με ξεραμένο φαγητό πάνω τους μετά από τόσες ώρες. Δεν είναι καλύτερα να βάλεις ένα πλυντήριο πιάτων ή να κάνεις το τελευταίο πλύσιμο λίγο πριν κοιμηθείς και να ξυπνήσεις αντικρύζοντας τον καθαρό σου νεροχύτη αντί για μια στοίβα ταψιών και κατσαρολών που σε περιμένει;

Και μια που μιλάμε για τις βράδινες περιπολίες, δεν μπορείς να φανταστείς πώς 15 λεπτάκια καθαριότητας λίγο πριν κοιμηθείς μπορούν να σε απαλλάξουν από μεγαλύτερους χαμούς το πρωί. Για παράδειγμα, μπορείς να βάλεις ένα πλυντήριο, να μαζέψεις πιάτα και κούπες από όλο το σπίτι, να προγραμματίσεις τη ρομποτική σκούπα (αν έχεις) να σκουπίσει το πάτωμα και τα χαλιά κατά τη διάρκεια της νύχτας, να τακτοποιήσεις τα ρούχα που έχεις φορέσει ή να βρεις αυτά που θα βάλεις την επόμενη μέρα κτλ.

4. Ομαδική δουλειά για γρήγορα αποτελέσματα

Μοιράζοντας τις δουλειές του σπιτιού με τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού όχι μόνο θα βοηθήσει να τελειώσουν οι δουλειές πιο γρήγορα, αλλά αν έχεις παιδιά, θα τους μάθει πώς να έχουν τον χώρο τους τακτοποιημένο και καθαρό – κάτι που σίγουρα θα τους φανεί χρήσιμο και πολύτιμο στο μέλλον. Επιπλέον, τους διδάσκεις ότι όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης και υποχρεώσεων στο σπίτι και τις δουλειές. Επίσης, αν έχεις κατοικίδιο, μπορείς να αναθέσεις κυκλικά τις βόλτες και την υγιεινή του σε συγκατοίκους ή άλλα μέλη της οικογένειας. Τώρα αν μένεις μόνος σου, μπορείς να κάνεις συμφωνία με κάποιο φίλο ή αδερφό/ή να καθαρίζετε μαζί εναλλάξ το σπίτι του ενός και του άλλου για να περνάει πιο ευχάριστα η ώρα και να γίνεται πιο γρήγορα η δουλειά!

πάγκοι κουζίνας

5. Παραγεμισμένη γαλοπούλα, όχι πάγκοι

Είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε πάγκους κουζίνας γεμάτους από ηλεκτρικές συσκευές και σκεύη. Στα σπίτια, όμως, που δείχνουν πάντα τακτοποιημένα, καθαρά και οργανωμένα, σπάνια θα δεις πολλά πράγματα πάνω στις επίπεδες επιφάνειες του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένου και του πάγκου κουζίνας. Αυτό γιατί διατηρώντας τις μεγάλες, επίπεδες επιφάνειες του σπιτιού απαλλαγμένες από διάφορα αντικείμενα, τις κάνει πιο ευπαρουσίαστες και ταυτόχρονα πιο εύκολες να καθαριστούν. Οπότε κρύψε το μίξερ και τον αποχυμωτή, έτσι κι αλλιώς σου παίρνει ένα δευτερόλεπτο να τα βγάλεις από το ντουλάπι όταν τα χρειαστείς.

Όποια και αν επιλέξεις να ακολουθήσεις από τις παραπάνω ιδέες, είναι σημαντικό να θυμάσαι το αρχαίο γνωμικό “μέτρον, άριστον”. Δεν χρειάζεται να είναι όλα τέλεια – απλά σχετικά καθαρά και τακτοποιημένα. Αν είσαι 80% ευχαριστημένος/η με την δουλειά που έχεις κάνει καθαρίζοντας το σπίτι σου, τότε μη σπαταλάς τον χρόνο σου προσπαθώντας να ικανοποιήσεις εκείνο το 20% που σε θέλει τέλειο/α. Και αν κάτι έμεινε πίσω, απλά ένταξέ το στο πρόγραμμα καθαριότητας της επόμενης εβδομάδας!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Koyrtina mpanioy

Κουρτίνες μπάνιου: Πλαστικές, γωνιακές και άλλες επιλογές

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Mikro saloni1

Διακόσμηση σαλονιού μικρού: Ιδέες για διακόσμηση μικρού σαλονιού με τραπεζαρία ή χωρίς