Αποτελεσματικοί τρόποι για να καθαρίσεις τα χαλιά σου χωρίς να προσλάβεις ειδικό συνεργείο καθαρισμού χαλιών!

Τα καθαρά και προσεγμένα χαλιά είναι σημάδι καθαριότητας και σημάδι ενός προσεκτικού και σχολαστικού ιδιοκτήτη ακινήτου – είτε πρόκειται για το σπίτι σου ή για ένα χώρο που έχεις διαθέσει προς ενοικίαση. Από τους πάμπολλους τρόπους για να καθαρίσει ένα χαλί, κάποιοι είναι άκρως αποτελεσματικοί αλλά κοστίζουν ακριβά, ενώ άλλοι είναι απλά χάσιμο χρόνου. Σε αυτό τον οδηγό, σου προτείνουμε δοκιμασμένες “συνταγές” για να έχεις τα χαλιά σου πεντακάθαρα χωρίς πολύ κόπο και δίχως να πρέπει να ψάχνεις συνεργείο καθαρισμού χαλιών.

Μυστικό #1: Μην τρίβεις... μούλιασε

Τρίβοντας ένα λεκέ σταδιακά αφαιρεί την λάμψη του χαλιού και το φθείρει. Επιπλέον, τρίβοντας μια κηλίδα λεκέ μπορεί να τον κάνει να “απλώσει” χειρότερα πάνω στις ίνες του χαλιού. Καλύτερα να διαλύσεις λίγο καθαριστικό χαλιών σε ένα μικρό κουβά νερό και με ένα καθαρό πανάκι ή σφουγγάρι (ή και χαρτί κουζίνας) που θα βρέξεις με το υγρό καθαρισμού να “μουλιάσεις” ελαφρά τον λεκέ τοπικά. Πρόσεχε μόνο να γίνεται η κίνηση από έξω προς τα μέσα (από το εξωτερικό μέρος του χαλιού προς το εσωτερικό των ινών) για να μην “ανοίξει” περισσότερο ο λεκές.

Μυστικό #2: Σόδα η θαυματουργή

Η μαγειρική σόδα κάνει θαύματα σε λεκέδες από μπύρα και κρασί. Μπορείς να την απλώσεις ως έχει πάνω στο λεκέ και να την αφήσεις να δράσει για κάποιες ώρες ή να την αναμίξεις με λευκό ξύδι και να ψεκάσεις το σημείο με τη βοήθεια ενός ψεκαστήρα. Άφησε το διάλυμα να απορροφηθεί από το λεκέ (10-15 λεπτά είναι συνήθως αρκετά) και με ένα καθαρό σφουγγάρι άρχισε σιγά-σιγά να στεγνώνεις το σημείο του λεκέ. Μαζί με τη σόδα (ή το διάλυμα) θα δεις ότι αφαιρείται και ο λεκές! Τέλος, “βούρτσισε” το χαλί με τα δάχτυλά σου (πάντα προς την φορά των ινών και όχι αντίθετα) και τοποθέτησε χαρτί κουζίνας στην περιοχή μέχρι να απορροφηθεί τελείως η υγρασία από το χαλί.

Μυστικό #3: Αφρός ξυρίσματος

Οι επαγγελματίες του χώρου χρησιμοποιούν κατά κόρον αφρό ξυρίσματος για να αφαιρέσουν λεκέδες και να καθαρίσουν χαλιά εύκολα και γρήγορα. Τα υπέροχα νέα είναι ότι ο αφρός ξυρίσματος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός για σχεδόν όλους τους λεκέδες που μπορεί να λερώσουν ένα χαλί. Απλά ψεκάζεις το σημείο που έχει βρωμίσει (ή και ολόκληρο το χαλί αν θέλεις) και το αφήνεις να δράσει για 30 λεπτά περίπου. Με ένα στεγνό πανάκι αφαιρείς την πολύ υγρασία και τελειώνεις ψεκάζοντας με διάλυμα νερού και ξυδιού. Μην ξεχάσεις να σκουπίσεις τα υπολείμματα του διαλύματος με ένα καθαρό πανάκι μετά.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Μυστικό #4: Απορρυπαντικό πιάτων

Η πλέον αποτελεσματική μέθοδος να καθαρίσεις χαλιά, ακόμη και τα πιο βρώμικα, είναι με απορρυπαντικό πιάτων (αυτά που έχουν σχεδιαστεί για να καταπολεμούν τα λίπη). Διέλυσε μερικές σταγόνες σε ένα φλυτζάνι νερό (ή περισσότερο αν θέλεις να καθαρίσεις ολόκληρο το χαλί) και με τη βοήθεια ενός ψεκαστήρα ψέκασε το διάλυμα πάνω στο λεκέ (ή όλη την επιφάνεια του χαλιού – ανάλογα τι θέλεις να κάνεις). Για πολύ βρώμικα χαλιά ή μεγάλους λεκέδες, ίσως χρειαστεί να επαναλάβεις μερικές φορές τη διαδικασία.

Πώς να αφαιρέσεις:

  • Τσίχλα – Τοποθέτησε παγάκια πάνω στην τσίχλα που έχει κολλήσει στο χαλί για να την παγώσεις και να πάρει μια πιο στέρεη μορφή. Μόλις παγώσει η τσίχλα, προσεκτικά αφαίρεσέ την κομμάτι-κομμάτι. Μπορείς επίσης να κόψεις τις ίνες που είναι κοντά στην τσίχλα αν μείνουν υπολείματα.
  • Κερί – Ξαναζέστανε το κερί που έπεσε πάνω στο χαλί τοποθετώντας ένα λευκό πανάκι πάνω στο σημείο και περνώντας το με το σίδερο που σιδερώνεις τα ρούχα. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός μαχαιριού (αυτό που αλείφουμε βούτυρο, όχι κοφτερό), ξύνεις το κερί για να απομακρυνθεί από το χαλί.
  • Αίμα – Με υπεροξείδιο του υδρογόνου (hydrogen peroxide), μπορείς να αφαιρέσεις λεκέδες από αίμα αφού πρώτα απομακρύνεις με τα δάχτυλά σου ό,τι μπορεί να αφαιρεθεί από τον λεκέ. Κατόπιν, χρησιμοποίησε ένα προιόν υπεροξειδίου του υδρογόνου και άφησέ το να δράσει πάνω στο λεκέ (θα κάνει αφρό). Με ένα στεγνό πανάκι, στέγνωσε την περιοχή προσεκτικά.

Για να πούμε την αλήθεια, το μεγαλύτερο μυστικό για πεντακάθαρα και άψογα διατηρημένα χαλιά είναι το συχνό και σχολαστικό καθάρισμα (περίπου κάθε έξι μήνες, ειδικά αν πρόκειται για ενοικιαζόμενο χώρο σας). Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα και μια σκούπα που έχει λειτουργία καθαρισμού χαλιών.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Klimatismos

Το 2035 ξεκινάει μια νέα εποχή για τον κλιματισμό: «Αντίο» στα φθοριούχα αέρια 

Fyta tyxi

4+1 φυτά που φέρνουν τύχη στο σπίτι