Σύμφωνα με μελέτες ένα μέσο σπίτι μαζεύει 16 κιλά σκόνης κάθε χρόνο! Ακούγεται πραγματικά απίστευτο. Αλλά, μην συγχέεις όλη αυτή τη σκόνη με τη βρωμιά και την κακή καθαριότητα. Στην πραγματικότητα είναι ένας συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Κι επειδή είναι σχεδόν πρακτικά αδύνατο να απαλλαγείς εντελώς από τη σκόνη, διάβασε τις παρακάτω συμβουλές για να διατηρήσεις τη σκόνη στο ελάχιστο.

1. Καθάρισε με προϊόντα από μικροϊνες

Τα προϊόντα αυτά έλκουν και συγκρατούν τη σκόνη με ηλεκτροστατικό τρόπο, γεγονός που τα καθιστά ένα από τα καλύτερα εργαλεία καθαρισμού. Τα υφάσματα μικροϊνών δεν μοιάζουν με τα στεγνά υφασμάτινα ξεσκονόπανα και τα ξεσκονόπανα από φτερά, που μόνο απλώνουν τη σκόνη τριγύρω. Επίσης, τα προϊόντα από μικροϊνες που πλένονται στο πλυντήριο μπορούν να σου εξοικονομήσουν χρήματα, επειδή μπορείς να τα χρησιμοποιείς ξανά και ξανά. Απλά φρόντισε να τα αφήνεις να στεγνώνουν στον αέρα (έτσι θα παραμείνουν μαλακά) και μην χρησιμοποιείς χλωρίνη ή μαλακτικό, γιατί χαλάνε τις ίνες και μειώνουν την ικανότητά τους να «τραβούν» και να συγκρατούν τη σκόνη. Υπάρχουν ειδικά ξεσκονόπανα από μικροϊνες για περσίδες, ανεμιστήρες οροφής, πατώματα και γενικό καθαρισμό διαθέσιμα στο διαδίκτυο στην ενότητα για το αυτοκίνητο και σε πολλά καταστήματα.

2. Διατήρησε τον αέρα καθαρό και απόφυγε τα αλλεργιογόνα

Δες τέσσερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να καθαρίσεις τον σκονισμένο αέρα στο σπίτι σου:

  • Τοποθέτησε συσκευές καθαρισμού αέρα στα δωμάτια που χρησιμοποιείς πιο πολύ για να βοηθήσουν στην αναρρόφηση της σκόνης πριν καθίσει. Επίλεξε μονάδες καθαρισμού αέρα με φίλτρα HEPA και όχι ιοντιστές, οι οποίοι απελευθερώνουν όζον, ένα ερεθιστικό της αναπνοής.
  • Πρόσθεσε ένα φυτό σε κάθε δωμάτιο. Τα φυτά απορροφούν φυσικά τους κοινούς εσωτερικούς ρύπους, όπως το βενζόλιο και τη φορμαλδεΰδη. Μελέτες της NASA έχουν δείξει ότι πολλά φυτά, όπως η αλόη, οι φοίνικες και η φτέρη, μπορούν να απορροφήσουν έως και το 80 % της φορμαλδεΰδης σε ένα δωμάτιο σε 24 ώρες.
  • Διατήρησε την υγρασία στο σπίτι σου μεταξύ 40 και 50% για να μειώσεις τον στατικό ηλεκτρισμό, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την προσκόλληση σκόνης στις επιφάνειες και να σε δυσκολέψει στον καθαρισμό. Ένας υγραντήρας (που θα καθαρίζεται τακτικά) και φυλλώδη φυτά εσωτερικού χώρου θα αυξήσουν τα επίπεδα υγρασίας. Απλώς φρόντισε το επίπεδο υγρασίας να μην ξεπεράσει το 50%. Αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη μούχλας, μια πολύ πιο επικίνδυνη κατάσταση από τη σκόνη.
  • Κράτησε τα παράθυρά σου κλειστά τις μέρες που φυσάει πολύ. Η σκόνη εισέρχεται από πόρτες και παράθυρα με τη μορφή γύρης, σπόρων μούχλας και ατμοσφαιρικών ρύπων.
svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

3. Προσοχή στα χαλιά σου

Στα περισσότερα σπίτια, το χαλί είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή σκόνης και την απορροφά σαν ένα γιγάντιο σφουγγάρι. Ακόμη και η επένδυση από κάτω συγκρατεί σκόνη, η οποία μεταφέρεται στον αέρα με κάθε βήμα. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις εάν υποφέρεις από σοβαρές αλλεργίες είναι να ξεφορτωθείς τις φλοκάτες και τα πολύ χνουδωτά χαλιά. Το χειμώνα κάνε με την ηλεκτρική σκούπα τα χαλάκια στους χώρους εισόδου και με μεγάλη κίνηση δύο φορές την εβδομάδα και τα υπόλοιπα χαλιά τουλάχιστον κάθε εβδομάδα.

Βγάλε τα μικρότερα χαλάκια και τις κουρελούδες έξω για τίναγμα μία φορά την εβδομάδα. Άπλωσε τα στο κάγκελο και χτύπησέ τα με έναν «κόπανο» ή μία ρακέτα. Ένα καλό χτύπημα αφαιρεί πολύ περισσότερη σκόνη από την ηλεκτρική σκούπα.

4. Απαγόρευσε τα παπούτσια μέσα στο σπίτι (αλλά πρόσφερε παντόφλες)

Πάνω από τη μισή σκόνη που μπαίνει στο σπίτι σου είναι από τα παράθυρα, τις πόρτες και τις σόλες των παπουτσιών. Σκέψου πού περπατάς όλη την ημέρα (τουαλέτες, δρόμους της πόλης, μαγαζιά κ.λπ.) και όλα τα βακτήρια και τα υπολείμματα που μαζεύουν τα παπούτσια σου. Σύμφωνα με μελέτες, σε σπίτια που προστέθηκε χαλί στην είσοδο και τα παπούτσια απαγορεύτηκαν σε εσωτερικούς χώρους, η σκόνη μόλυβδου και άλλων ρύπων μειώθηκε κατά 60 %, καθώς και τα αλλεργιογόνα και τα βακτήρια. Η πρώτη γραμμή άμυνας για να απομακρύνεις την σκόνη από τον αέρα είναι ένα χαλάκι βαρέως τύπου, μπροστά από την εξώπορτα. Μέσα, ζήτησε από όλους να βγάλουν τα παπούτσια τους στην πόρτα. Έχε μια σχάρα παπουτσιών και ένα καλάθι με φτηνές παντόφλες, ώστε κανείς να μην χρειάζεται να περπατάει με τα πόδια του σε ψυχρά δάπεδα.

5. Άλλαζε μία φορά τη βδομάδα τα σεντόνια

Το άνετο κρεβάτι σου είναι μία σημαντική εστία σκόνης. Τα κλινοσκεπάσματα μαζεύουν νιφάδες δέρματος, το ίδιο το στρώμα βγάζει ίνες και ένα μάτσο σκόνης βγαίνει κάθε φορά που το τουμπάρεις. Για να ελαχιστοποιήσεις τη σκόνη, πλένε τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες κάθε εβδομάδα. Ό,τι δεν πλένεται στο πλυντήριο, δε χρειάζεται εβδομαδιαίο στεγνό καθάρισμα - απλά βγάλε κουβέρτες και καλύμματα κρεβατιών έξω, τίναξέ τα και άστα να αεριστούν στον ήλιο. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τα μαξιλάρια. Όταν αλλάζεις κλινοσκεπάσματα, τύλιξε απαλά τα παλιά σεντόνια και άπλωσε τα νέα, γιατί ακόμη και τα καθαρά κλινοσκεπάσματα βγάζουν ίνες.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Rafia toixoy saloni

7 ιδέες για ράφια τοίχου για σαλόνι

Plakakia mpanioy

Ιδέες για πλακάκια μπάνιου: Οι τοπ ιδέες της χρονιάς

Backsplash koyzinas

Backsplash κουζίνας: 5+1 λύσεις για προστατευτικό κουζίνας