Πώς κινήθηκε η αγορά οικιστικών ακινήτων στον τομέα της πώλησης; Σε ποιες περιοχές εντοπίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό βιλών και ποια η κατανομή διαμερισμάτων με βάση την κατάσταση συντήρησής τους;

Αυξημένο παρουσιάζεται το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω της αγοράς οικιστικών ακινήτων όπως αποτυπώθηκε στο δελτίο τύπου του Spitogatos για το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Η ανασκόπηση των στοιχείων του περσινού έτους από το Spitogatos Insights δείχνει πως στον τομέα της πώλησης οικιστικών ακινήτων η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ανά τ.μ., ανεξαιρέτως τύπου ακινήτου, εντοπίζεται στα νησιά του Αιγαίου με 2.885 ευρώ/τ.μ. Ακολουθεί δεύτερη η Αττική με 2.593 ευρώ/τ.μ. ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση ακολουθούν τα νησιά του Ιονίου και η Κρήτη με 2.216 και 1.931 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Στην πρώτη θέση της κατάταξης είναι τα νησιά του Αιγαίου, στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνει το γεγονός ότι σε επίπεδο περιφέρειας, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή οικιστικού ακινήτου με διαφορά είναι στις Κυκλάδες. Επιπλέον, σχεδόν οι μισές περιοχές στη λίστα με τις είκοσι κορυφαίες περιπτώσεις για το 2022 εντοπίζονται στην Αττική.

Για τα παραπάνω αποτελέσματα φαίνεται να παίζει ρόλο και η κατανομή οικιστικών ακινήτων με βάση τον τύπο τους. Λόγου χάρη, η μέση ζητούμενη τιμή βίλας στην Αττική το 2022 ήταν στα 3.274 ευρώ/τ.μ. και στην Κρήτη 2.531 ευρώ/τ.μ. ενώ η μέση ζητούμενη τιμή χωρίς ταξινόμηση κατά τύπο ακινήτων είχε διαμορφωθεί για τις παραπάνω περιπτώσεις στα 2.593 και στα 2.885 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία του προηγούμενου έτους σε επίπεδο γεωγραφικών διαμερισμάτων, η βίλα αποτελεί τον τύπο κατοικίας του οποίου η τιμή κινείται σαφώς υψηλότερα σε σχέση με τα υπόλοιπες κατηγορίες.

Όσον αφορά στην κατανομή διαθέσιμων αγγελιών ανά τύπο κατοικίας, διαπιστώνεται πως περιοχές οι οποίες εντοπίζονται για το 2022 στις πρώτες θέσεις της κατάταξης παρουσιάζουν από τα υψηλότερα ποσοστά βιλών σε σχέση με τις υπόλοιπες αγγελίες ακινήτων ανά περίπτωση. Ενδεικτικά, στα Νησιά Ιονίου, το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων οικιστικών ακινήτων προς πώληση το 2022 ήταν ημιανεξάρτητες μονοκατοικίες σε ποσοστό 46% και βίλες σε ποσοστό 29%. Η μέση ζητούμενη για το 2022 διαμορφώθηκε στα 2.216 ευρώ/τ.μ. τοποθετώντας έτσι τα Νησιά Ιονίου στην τρίτη θέση της κατάταξης σε επίπεδο γεωγραφικών διαμερισμάτων. Ομοίως οι διαθέσιμες κατοικίες προς πώληση στα Νησιά Αιγαίου το 2022 ήταν μεταξύ άλλων βίλες σε ποσοστό 29% και ημιανεξάρτητες μονοκατοικίες σε ποσοστό 48%, με τα υπόλοιπες κατηγορίες να ακολουθούν, ενώ στη Μακεδονία η διαθεσιμότητα βιλών, ημιανεξάρτητων κατοικιών και διαμερισμάτων κινήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα, συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιπτώσεις, με 30%, 29% και 35% αντίστοιχα.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Εξαιρέσεις αποτελούν η Αττική και η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, οι οποίες παρότι για το 2022 είναι στις πρώτες θέσεις της κατάταξης με τις πιο ακριβές περιοχές, εντούτοις είχαν μικρότερο ποσοστό διαθέσιμων βιλών προς πώληση συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές. Και στις δύο περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι ο τύπος ακινήτου με το υψηλότερο ποσοστό είναι τα διαμερίσματα με 65% και 69% αντίστοιχα.

Αναφορικά με την κατάσταση συντήρησης των διαμερισμάτων, που διατέθηκαν προς πώληση το 2022 και όπως αυτή δηλώθηκε από τους αγγελιοδότες, στην Αττική και την περιφέρεια Θεσσαλονίκης εντοπίζεται το υψηλότερο ποσοστό ανακαινισμένων ή σε άριστη κατάσταση διαμερισμάτων σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες αγγελίες ανά περιοχή, η Θράκη και η Θεσσαλία παρουσιάζουν μεγαλύτερη συγκέντρωση νεόδμητων / υπό κατασκευή διαμερισμάτων σε ποσοστό 25% και 23% αντίστοιχα. Ακολουθούν η Αττική, η περιφέρεια Θεσσαλονίκης και η Πελοπόννησος με 20%.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Ellinika nisia

Ελληνικά νησιά και παραλίες: Πόσο κοστίζει η αγορά σπιτιού στα δημοφιλέστερα νησιά της χώρας;

Xronoi agora oikistika akinita attiki 2023

Χρόνοι αγοράς οικιστικών ακινήτων στην Αττική. Τι δείχνουν τα στοιχεία του 2023;

Agora oikistika akinhta attiki prosfora taseis trimhno 2023

Αγορά Οικιστικών Ακινήτων στην Αττική: Προσφορά και Τάσεις το τρίτο τρίμηνο του 2023