Η φοιτητική ζωή ξεκινά και νέοι όροι θα μπουν στη ζωή σου!

Τώρα που το πανεπιστήμιο είναι γεγονός και σιγά σιγά πρόκειται να ξεκινήσει η φοιτητική σου ζωή, θα αρχίσεις να ακούς λέξεις και όρους που μέχρι πρότινος δεν ήξερες- ή έστω δεν είχες δώσει καμία σημασία γιατί δεν σε απασχολούσε και τόσο. Ωστόσο από τώρα και στο εξής, ορισμένες «ορολογίες» θα αποτελούν τη νέα σου καθημερινότητα.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Πάμε να δούμε μερικούς νέους όρους που θα μπουν στη ζωή σου με την έναρξη των μαθημάτων του Πανεπιστημίου. Ειδικότερα:

  • Γραμματεία σχολής: Η Γραμματεία της κάθε σχολής είναι υπεύθυνη για διάφορα διαδικαστικά θέματα που αφορούν από την εγγραφή σου στη σχολή, τη λήψη βεβαίωσης σπουδών και πολλά άλλα. Είναι κατά κάποιο τρόπο οι «σωτήρες» που θα σε βοηθήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησής σου.
  • Εξάμηνο - Ακαδημαικό έτος: Ως εξάμηνο ορίζεται το διάστημα των μαθημάτων με το ακαδημαϊκό έτος να χωρίζεται σε χειμερινό και εαρινό εξάμηνο. Η πραγματική διάρκεια αυτού του διαστήματος δεν είναι έξι μήνες. Συνήθως το χειμερινό εξάμηνο ξεκινά τον Οκτώβρη και ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο ή τον Φλεβάρη και αμέσως μετά ξεκινά το εαρινό το οποίο φτάνει συνήθως μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.
  • Εξεταστική: Η εξεταστική είναι η περίοδος εξετάσεων σε κάθε πανεπιστήμιο και είναι τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, στο τέλος του χειμερινού και στο τέλος του εαρινού εξαμήνου. Υπάρχει επίσης και η επαναληπτική εξεταστική (Σεπτέμβρης), η οποία αποτελεί ένα είδος δεύτερης ευκαιρίας να περάσεις τα μαθήματα του προηγούμενου έτους πριν ξεκινήσει το νέο.
  • Εξεταστική με ανοιχτές σημειώσεις: Είναι πιθανό κατά τη διάρκεια των σπουδών σου να έρθεις σε επαφή με ένα διαφορετικό τρόπο εξέτασης που διαφέρει, σημαντικά, από τον τρόπο που ήξερες μέχρι σήμερα (π.χ. Πανελλήνιες Εξετάσεις). Η εξέταση μπορεί να γίνει με ανοιχτές σημειώσεις και όσο εύκολο και αν φαντάζει αυτό, εφόσον δεν χρειάζεται να αποστηθίσεις αράδες, είναι πράγματι αρκετά δύσκολο, καθώς θα πρέπει να ξέρεις που να ψάξεις για να βρεις τις σωστές απαντήσεις και σίγουρα να τις συνθέσεις σωστά, σύμφωνα με την κριτική σου σκέψη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η γνωστή σε όλους μας «παπαγαλία» δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Πρόοδος: Στην προκειμένη δεν πρόκειται για τη λέξη καθ’ αυτή, όπως δηλαδή την ήξερες μέχρι τώρα. Ναι μεν πρόκειται για κάτι που αφορά την πρόοδο σου στις σπουδές σου, σε ένα ορισμένο μάθημα, ωστόσο αφορά ένα τεστ που μπορεί να κληθείς να γράψεις σε κάποιο μάθημα, προκειμένου είτε να ενισχύσεις τον βαθμό σου πριν την εξεταστική, είτε για να απαλλαγείς από την εξεταστική σε περίπτωση που γράψεις καλά.
  • Μαθήματα επιλογής: Κάθε εξάμηνο θα καλείσαι ως φοιτητής να δηλώνεις στο σύστημα τα μαθήματα που θες να παρακολουθήσεις. Οι περισσότερες σχολές κάθε εξάμηνο προσφέρουν περισσότερα μαθήματα από αυτά που πρέπει να παρακολουθήσεις (ή χρειάζεσαι ανά εξάμηνο για να πάρεις πτυχίο), επομένως εσύ πρέπει να κάνεις την επιλογή σύμφωνα με τα κριτήριά σου. Τα μαθήματα επιλογής είναι εκείνα τα οποία μπορείς να τα επιλέξεις, αλλά δεν είναι και υποχρεωτικό εφόσον δεν το θες.
  • Υποχρεωτικά μαθήματα: Σύμφωνα με τα παραπάνω, έχουμε και τα υποχρεωτικά μαθήματα, τα οποία δεν έχεις την επιλογή και πρέπει να τα δηλώσεις και να τα παρακολουθήσεις υποχρεωτικά (συνήθως υπάρχουν και παρουσίες σ' αυτά τα μαθήματα).
  • Εργαστήρια: Είναι μαθήματα εξειδίκευσης στα οποία θα μάθεις πιο ειδικά πράγματα στο αντικείμενο σου. Συνήθως είναι υποχρεωτικά και μάλιστα, με παρουσίες, ενώ σε κάποιες σχολές ξεκινούν από το 1ο κιόλας εξάμηνο, σε άλλες θα τα συναντήσεις στο 3ο και 4ο έτος ως μαθήματα κατεύθυνσης.
  • Συγγράμματα: Είναι αυτοί οι τόμοι που πιθανότατα θα πρέπει να διαβάζεις κάθε εξάμηνο. Συνήθως στην εξεταστέα ύλη υπάρχει μόνο ένα μέρος του, ωστόσο τα περισσότερα είναι κάπως… «επιβλητικά» με πάνω από 500-600 σελίδες. Τα συγγράμματα τα δηλώνεις μέσα από ένα ορισμένο σύστημα και στη συνέχεια είτε σου στέλνονται είτε πας και τα παραλαμβάνεις (από τη βιβλιοθήκη της σχολής, από τα διάφορα βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους κτλ.).
  • Λέσχη Σίτισης: Κάθε σχολή που σέβεται τον εαυτό της προσφέρει στους φοιτητές της δυνατότητα να τρώνε δωρέαν γεύματα στη λέσχη της σχολής. Συνήθως, στη λέσχη μπορείς να φας πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, ενώ για να μπορέσεις να φας χρειάζεσαι, είτε το πάσο σου, είτε μια κάρτα σίτισης, για την οποία κάνεις αίτηση κατά την έναρξης του ακαδημαϊκού έτους.
  • Αμφιθέατρο: Είναι το μέρος στο οποίο θα περάσεις μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής σου καριέρας, είτε παρακολουθώντας μαθήματα και σεμινάρια, είτε δίνοντας μαθήματα στο τέλος του εξαμήνου ή στις επαναληπτικές εξεταστικές.
  • Ακαδημαϊκό τέταρτο: Πρόκειται για έναν άγραφο κανόνα των πανεπιστημίων που «καλύπτει» τόσο εσένα και τους συμφοιτητές σου, όσο και τον/την καθηγητή/καθηγήτρια. Επί της ουσίας, είναι ένα ελαστικό, ανά περιπτώσεις, τέταρτο κατά το οποίο είναι αποδεκτή η καθυστέρηση της εισόδου στην αίθουσα πριν το μάθημα. Προσοχή όμως, μη το δέσεις και κόμπο, καθώς πολλές φορές αυτό μπορεί να μην είναι και τόσο αποδεκτό από κάποιον καθηγητή.
  • Erasmus – Γραφείο Erasmus: Κατά τη διάρκεια της φοίτησης σου στο Πανεπιστήμιο θα έχεις τη δυνατότητα να ταξιδέψεις σε κάποια χώρα του εξωτερικού (εντός ή εκτός Ε.Ε.) είτε για σπουδές, είτε για πρακτική. Το διάστημα που μπορείς να επιλέξεις είναι μέχρι έναν χρόνο, ενώ τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι άπειρα. Και σίγουρα η επιλογή του να πας Erasmus ως φοιτητής/φοιτήτρια είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία που θα σου μάθει σωρεία πραγμάτων και θα σου αλλάξει σημαντικά το mindset. Το Γραφείο Erasmus είναι το σημείο όπου ξεκινούν όλα, καθώς εκεί θα πρέπει να καταθέσεις την αίτηση κι όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά πριν αλλά και μετά το Erasmus.

Τώρα είσαι σε ετοιμότητα αφού γνωρίζεις όλους τους νέους όρους που θα μπουν στη φοιτητική σου ζωή με την έναρξη των μαθημάτων της σχολής.

Αν ακόμα σκέφτεσαι ποια μπορεί να είναι η ιδανική διακόσμηση για το φοιτητικό σου σπίτι, μην ξεχνάς πως ο Spitogatos μπορεί να σου δώσει την απαραίτητη έμπνευση!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Aleksandroypoli

Φοιτητική ζωή στην Αλεξανδρούπολη: Η πόλη της Δύσης & της Ανατολής

Foititiki zoi kriti

Φοιτητική ζωή στην Κρήτη: Ένα πολυδιάστατο μέρος που τα έχει όλα

Foititiki zoi athina patra

Φοιτητική ζωή στην Αθήνα ή φοιτητική ζωή στην Πάτρα;