Δες την ανάλυση του Spitogatos Insights για τις τιμές ενοικίασης φοιτητικών ακινήτων στις δημοφιλέστερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας.

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήδη από τα τέλη Ιουλίου, επέφερε μια κάποια «αναστάτωση», τόσο στις οικογένειες των νεοεισαχθέντων φοιτητών που «ρίχτηκαν» νωρίτερα στη «μάχη» αναζήτησης και εύρεσης φοιτητικής κατοικίας, όσο και στην αγορά ενοικίασης ακινήτων στο σύνολό της.

Έτσι, το Spitogatos Insights, με βάση τον δείκτη τιμών του Spitogatos, πραγματοποίησε μια ανάλυση που αφορά την τάση των τιμών των φοιτητικών κατοικιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και τα δημοφιλέστερα κριτήρια αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας. Στην ανάλυση αυτή, λήφθηκε υπόψη ότι για 1η φορά οι βάσεις ανακοινώθηκαν τόσο νωρίς, ενώ εξετάστηκε και το ενδεχόμενο της συγκατοίκησης.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Πού κυμαίνονται οι τιμές στις κυριότερες περιοχές φοιτητικής αναζήτησης;

Σε επίπεδο επικράτειας για το 2022, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σημειώνει αύξηση 7,7%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που η μέση ζητούμενη τιμή βρισκόταν στα 8,3€/τ.μ.

Αθήνα

Παραδοσιακά υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών σπιτιών στην Αθήνα με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή να εντοπίζεται στις εξής περιοχές: Κολωνάκι – Λυκαβηττός, Μετς, Κουκάκι, Δάφνη, Γουδί και Ιλίσια. Στον αντίποδα, η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών εντοπίζεται στη Νίκαια, τα προάστια του Πειραιά, την Πατησίων – Αχαρνών, αλλά και την Κυψέλη.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Θεσσαλονίκη

Ουκ ολίγοι είναι και οι φοιτητές, οι οποίοι θα ξεκινήσουν την ακαδημαϊκή τους χρονιά σε κάποιο από τα περιζήτητα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, όπου η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας κυμαίνεται στα 8,5 €/τ.μ., σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 4% σε σχέση με το 2021.

Οι περιοχές της Θεσσαλονίκης με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι Σαράντα Εκκλησιές – Ευαγγελίστρια, η Τριανδρία – Δόξα, ενώ οι οικονομικότερες είναι η Σταυρούπολη και ο Εύοσμος. Η μεγαλύτερη αύξηση ζητούμενης τιμής ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας, σε ποσοστό +12%, σημειώθηκε στις περιοχές του Ευόσμου και της Νέα Παραλίας.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Υπόλοιπη Ελλάδα

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφηκε σε Κέρκυρα, Χανιά, Ρέθυμνο, Πρέβεζα, Τρίκαλα, Ηράκλειο Κρήτης και Βόλο. Πιο οικονομικές πόλεις για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας αποτελούν το Διδυμότειχο, η Καστοριά, η Σπάρτη, η Φλώρινα, η Λαμία και το Μεσολόγγι.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Πώς επηρέασε η ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων την αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας το 2022;

Πέραν των χαρακτηριστικών της αναζήτησης και των τιμών, η ανάλυση του Spitogatos Insights εστίασε και στο κατά πόσο η ανακοίνωση των βάσεων νωρίτερα χρονικά, σηματοδοτεί αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η φοιτητική αναζήτηση σήμερα.

Αρχικά, λαμβάνοντας υπόψη το ότι η ανακοίνωση των βάσεων έγινε νωρίτερα αυτή τη χρονιά, είναι γεγονός πως και η αναζήτηση κατοικίας για τους νέους φοιτητές άρχισε επίσημα έναν μήνα νωρίτερα. Μάλιστα, η επισκεψιμότητα που καταγράφηκε στις ιστοσελίδες του δικτύου του Spitogatos κατά το διάστημα τέλη Ιουνίου - αρχές Αυγούστου ήταν αυξημένη κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, ενώ τα αιτήματα ενδιαφέροντος προς τους αγγελιοδότες παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του +60%.

«Μία ακόμη ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς, είναι ότι οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια ανακοινώθηκαν στα τέλη Ιουλίου, δηλαδή έναν μήνα νωρίτερα από προηγούμενες χρονιές, επομένως και η περίοδος της φοιτητικής αναζήτησης ξεκινά νωρίτερα με τη σειρά της. Αυτό αποτελεί μια νέα συνθήκη για την αγορά και ενδεχομένως να σχετίζεται με την πολύ μεγάλη μείωση της διαθεσιμότητας που παρατηρούμε φέτος, με βάση τα πρώτα δεδομένα. Πιστεύουμε ότι η μείωση αυτή της διαθεσιμότητας θα παραμείνει, αλλά ενδεχομένως να περιοριστεί σταδιακά όσο περισσότερα ακίνητα αρχίσουν να διατίθενται προς φοιτητική ενοικίαση με το πέρας της τουριστικής περιόδου», πρόσθεσε ο κ. Μελαχροινός.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν η ανεύρεση φοιτητικής στέγης, φέτος, αποτελεί εξίσωση για δυνατούς λύτες, εφόσον η αύξηση της ζητούμενης αξίας, ο μειωμένος αριθμός διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών και η μεγάλη ζήτηση ακινήτων προβληματίζουν σημαντικά τους ενδιαφερόμενους. Ταυτόχρονα, η προσφορά (“stock”) των διαθέσιμων φοιτητικών διαμερισμάτων παρέμεινε μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο ανακοίνωσης των βάσεων το 2021 (τέλη Αυγούστου) (-22% σε όλη την επικράτεια). Παρόλα αυτά, από την ημέρα ανακοίνωσης (28 Ιουλίου) μέχρι και σήμερα, φαίνεται να υπάρχουν περισσότερα τα φοιτητικά ακίνητα διαθέσιμα (+14,6%).

«Η πολύ καλή τουριστική σεζόν είναι εξαιρετική για την οικονομία μας, αλλά τα τελευταία χρόνια πιέζει πολύ ανοδικά τις τιμές και καθοδικά τη διαθεσιμότητα των φοιτητικών διαμερισμάτων», δήλωσε ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos.

Ποια είναι τα βασικότερα κριτήρια αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας;

Εξετάζοντας τις αναζητήσεις που έχουν γίνει μετά την ανακοίνωση των βάσεων, φαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν τα εξής βασικά κριτήρια:

  • Tον όροφο,
  • τον αριθμό υπνοδωματίων,
  • τον τύπο/είδος θέρμανσης,
  • την επίπλωση και
  • το έτος κατασκευής.
svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Η συγκατοίκηση θα αποτελέσει σενάριο για περισσότερους φοιτητές;

Αναλύοντας περισσότερο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ζήτησης για φοιτητικά σπίτια, φαίνεται ότι λόγω όλων των υφιστάμενων προκλήσεων, δεν είναι λίγοι οι ενδιαφερόμενοι που σκέφτονται να μοιραστούν το κόστος, αναζητώντας ακίνητα με σκοπό την συγκατοίκηση. Έτσι, ουκ ολίγοι είναι οι φοιτητές οι οποίοι αναζητούν ένα μεγαλύτερο, κατά βάση, διαμέρισμα, έχοντας στο νου το ενδεχόμενο συγκατοίκησης και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτό, όπως η μείωση κόστους, ο διαμοιρασμός εργασιών κ.ο.κ.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Όσον αφορά το κόστος των φοιτητικών ακινήτων προς ενοικίαση, η κατοικία με ένα υπνοδωμάτιο σε περιοχές της Αθήνας σε σχέση με διαμερίσματα που δύνανται να φιλοξενήσουν περισσότερα άτομα φαίνεται να αποτελεί ακριβό «σπορ». Σε περιοχές καθαρά φοιτητικές όπως η Ζωγράφου, το Γουδί και το Αιγάλεω, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης για διαμερίσματα με δύο υπνοδωμάτια σε σχέση με αυτή των διαμερισμάτων με ένα, είναι αυξημένη 32% κατά μέσο όρο.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα, ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια είναι ακριβότερο κατά 28%, κατά μέσο όρο, σε σχέση με τη ζητούμενη τιμή ενός διαμερίσματος με ένα υπνοδωμάτιο.

«Φέτος, μάλιστα, που οι τιμές δείχνουν να φτάνουν σε ιστορικά υψηλά, παρατηρούμε από τα πρώτα δεδομένα αναζητήσεων στις σελίδες του δικτύου μας, περισσότερες μεταβολές στις περιοχές αναζήτησης - πιο μακριά από τις σχολές σε περιοχές με καλή συγκοινωνία- αλλά και αύξηση των αναζητήσεων για μεγαλύτερα διαμερίσματα, στα οποία θα μπορούν να συγκατοικήσουν οι φοιτητές».

Η συγκατοίκηση, λοιπόν, παρόλο που δεν είναι ιδιαιτέρως ενταγμένη στην ελληνική κουλτούρα, σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου αποτελεί μια διαδεδομένη επιλογή, φαίνεται σταδιακά να κερδίζει έδαφος. Πρόκειται για μια εξέλιξη που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς το κατά πόσο θα αλλάξει τα δεδομένα στην ενοικίαση ακινήτων στο εγγύς μέλλον.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Aleksandroypoli

Φοιτητική ζωή στην Αλεξανδρούπολη: Η πόλη της Δύσης & της Ανατολής

Foititiki zoi kriti

Φοιτητική ζωή στην Κρήτη: Ένα πολυδιάστατο μέρος που τα έχει όλα

Foititiki zoi athina patra

Φοιτητική ζωή στην Αθήνα ή φοιτητική ζωή στην Πάτρα;