Αυξημένη κατά +8% η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ακινήτων κατά το 4ο τρίμηνο του 2022. Αντίστοιχα, ανοδική τάση παρουσίασε και η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατά 4,8%. Δες την συνολική εικόνα των μέσων ζητούμενων τιμών της αγοράς σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη για το 4ο τρίμηνο του 2022.

Αυξημένη κατά 8% η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ακινήτων στην Ελλάδα το 4ο τρίμηνο του 2022. Παράλληλα, αύξηση της τάξεως του +4,8% παρουσίασε και η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης οικιστικών ακινήτων, σύμφωνα με την ανάλυση που πραγματοποίησε το Spitogatos Insights. Να σημειωθεί, πως αυτά τα δύο ποσοστά είναι τα υψηλότερα σε σύγκριση με την ετήσια μεταβολή του 1ου, 2ου και 3ου τριμήνου του 2022.

Στις πωλήσεις ακινήτων κατά το 4ο τρίμηνο του 2022 σημειώθηκε μεγαλύτερη αύξηση, μεταξύ άλλων, στο δήμο Θεσσαλονίκης (14,3%), στα Νότια Προάστια της Αθήνας (13,8%), στο νομό Χανίων (12,5%) και στη Χαλκιδική (11,8%).

Πώς διαμορφώθηκαν οι μέσες ζητούμενες τιμές για ενοικίαση και πώληση κατοικίας το τελευταίο τρίμηνο 2022;

Παρακάτω θα βρεις αναλυτικά τα δεδομένα που διαμορφώνουν την συνολική εικόνα σχετικά με την τάση των μέσων ζητούμενων τιμών της αγοράς για το 4ο τρίμηνο του 2022, όπως τα αποτύπωσε ο δείκτης τιμών του Spitogatos (SPI).

Αγορά Κατοικιών σε Αττική & Θεσσαλονίκη

Στην Περιφέρεια Αττικής, να αναφέρουμε πως η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης αυξήθηκε στις περισσότερες περιοχές. Τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης συναντώνται, μεταξύ άλλων, σε Καλλιθέα, Βούλα, Νέο Φάληρο και Καμίνια - Παλαιά Κοκκινιά. Μάλιστα, τα Νότια Προάστια της Αθήνας (13,8%) και ο Πειραιάς (10,9%) είναι οι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής. Ακολουθούν η Ανατολική Αττική, τα προάστια του Πειραιά, τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας και το κέντρο της πόλης.

Όσον αφορά τη συμπρωτεύουσα τώρα, οι πωλήσεις κατοικιών στο Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς και στα προάστιά του παρουσίασαν αύξηση των μέσων ζητούμενων τιμών πώλησης κατά 14,3% και 11,4% αντίστοιχα. Επιπλέον, οι περιοχές με μεγαλύτερη αύξηση της μέσης ζητούμενης τιμής είναι οι Σαράντα Εκκλησιές - Ευαγγελίστρια και η Τούμπα, αμφότερες στο δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς και η Καλαμαριά και η Θέρμη, στα προάστια της Θεσσαλονίκης. Στο Νομό Θεσσαλονίκης, η υψηλότερη αύξηση καταγράφηκε σε περιοχές που βρίσκονται στα προάστια της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα σε Θέρμη, Μίκρα, Νεάπολη. Συνολικά, στο δήμο Θεσσαλονίκης η υψηλότερη αύξηση καταγράφηκε σε Ξηροκρήνη - Παναγία Φανερωμένη, Άνω Πόλη, κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης, πως για το 4ο τρίμηνο του 2022 οι πιο ακριβές περιοχές για αγορά ενός οικιστικού ακινήτου σε Αττική και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης, ήταν οι ακόλουθες:

  • Βουλιαγμένη – 6,111€/τ.μ.
  • Βούλα – 4,63 €/τ.μ.
  • Φιλοθέη – 4,261 €/τ.μ.
  • Κολωνάκι – Λυκαβηττός – 4,202€/τ.μ.
  • Γλυφάδα – 4,200€/τ.μ.
  • Καλαμαριά – 2,500€/τ.μ.
  • Πυλαία – 2,287€/τ.μ.
  • Κέντρο Θεσσαλονίκης – 2,100€/τ.μ.

Ενοικίαση Κατοικιών σε Αττική & Θεσσαλονίκη

Οι μέσες ζητούμενες τιμές για ενοικιάσεις κατοικιών στον Πειραιά και τα προάστια αυτού παρουσίασαν την υψηλότερη αύξηση σε ετήσια βάση για το 4ο τρίμηνο του 2022 κατά 11,9% και 11% αντίστοιχα. Οι περιοχές αυτές διαθέτουν αναπτυξιακά έργα μεγάλης σημασίας που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε εξέλιξη – ενδεικτικά αναφερόμαστε στους 3 νέους σταθμούς του μετρό που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα. (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο). Οι ακριβότερες περιοχές στην Αττική για ενοικίαση κατοικίας βρίσκονται στα Νότια Προάστια της Αθήνας, ενώ ακολουθούν τα Βόρεια Προάστια, το κέντρο της Αθήνας και ο Πειραιάς.

📌 Διάβασε επίσης: Δυτικά Προάστια & Πειραιάς: Πώς το Μετρό Επηρεάζει την Αγορά / Ενοικίαση Ακινήτων

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι η ζώνη του νομού Θεσσαλονίκης με την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης (7,7€/τ.μ.) σε σύγκριση με τα προάστια (5,9 €/τ.μ.). Ο ρυθμός αύξησης των τιμών των ενοικίων των οικιστικών ακινήτων στο δήμο Θεσσαλονίκης έχει αυξηθεί περισσότερο κατά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Συγκεκριμένα, οι πιο ακριβές περιοχές για να νοικιάσεις ένα ακίνητο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 4ο τρίμηνο του 2022, λαμβάνοντας υπόψη τις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης, ήταν οι εξής:

  • Βουλιαγμένη – 16,1€/τ.μ.
  • Κολωνάκι – Λυκαβηττός – 15,6€/τ.μ.
  • Φιλοθέη – 14€/τ.μ.
  • Παλαιό Ψυχικό – 13,6€/τ.μ.
  • Ιστορικό Κέντρο Αθήνας - 13€/τ.μ.
  • Κέντρο Θεσσαλονίκης – 8,6€/τ.μ.
  • 40 Εκκλησιές – Ευαγγελίστρια – 8€/τ.μ.
  • Άνω Πόλη – 7,7€/τ.μ.

Συνοψίζοντας, το 4ο τρίμηνο του 2022 «έκλεισε» με μια γενικότερη αύξηση των μέσων ζητούμενων τιμών πώλησης και ενοικίασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στις πιο ακριβές περιοχές του 4ου τριμήνου του 2022 βλέπουμε πως συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Βουλιαγμένη (Νότια Προάστια), η Φιλοθέη (Βόρεια Προάστια), το Κολωνάκι – Λυκαβηττός (Κέντρο Αθήνας), καθώς και το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Μπες στο spitogatos.gr, περιηγήσου σε δεκάδες αγγελίες και βρες την περιοχή αλλά και το ακίνητο που ταιριάζει στις ανάγκες και τα θέλω σου.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Ellinika nisia

Ελληνικά νησιά και παραλίες: Πόσο κοστίζει η αγορά σπιτιού στα δημοφιλέστερα νησιά της χώρας;

Xronoi agora oikistika akinita attiki 2023

Χρόνοι αγοράς οικιστικών ακινήτων στην Αττική. Τι δείχνουν τα στοιχεία του 2023;

Agora oikistika akinhta attiki prosfora taseis trimhno 2023

Αγορά Οικιστικών Ακινήτων στην Αττική: Προσφορά και Τάσεις το τρίτο τρίμηνο του 2023