Ένα δεύτερο παιδί έρχεται στη ζωή σου; Τότε μάλλον ήρθε η ώρα να εξετάσεις τις επιλογές αναδιοργάνωσης για το παιδικό δωμάτιο.

Η οικογένεια επεκτείνεται και ο χώρος συρρικνώνεται. Με τον ερχομό του δεύτερου παιδιού, η αναδιάταξη του παιδικού δωματίου όχι μόνο καθίσταται αναγκαία αλλά μπορεί να αποτελέσει και πραγματική πρόκληση. Αλλά μην πανικοβάλλεσαι καθώς με μερικά μικρά κόλπα μπορείς να πετύχεις ανέλπιστα αποτελέσματα.

Πώς να οργανώσεις το σπίτι εάν έρχεται το δεύτερο παιδί

Πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε εργασία, είναι σημαντικό να αξιολογήσεις προσεκτικά τον διαθέσιμο χώρο. Ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού, θα μπορέσεις να επιλέξεις την καταλληλότερη λύση: η πιο έξυπνη και συνηθισμένη επιλογή είναι να αφήσεις το μεγαλύτερο υπνοδωμάτιο στα παιδιά, θυσιάζοντας το υπνοδωμάτιο των γονέων.

Τι κρεβάτι να επιλέξεις με αφορμή τον ερχομό ενός δεύτερου παιδιού;

Αφού αποφασίσεις ποιο υπνοδωμάτιο θα διαθέσεις για τα παιδιά σου, ήρθε η ώρα να επιλέξεις το δεύτερο κρεβάτι που θα προσθέσεις στο δωμάτιο του πρωτότοκου παιδιού. Αν τους πρώτους μήνες αρκεί ένας μικρός χώρος για την κούνια, είναι καλύτερα να σκεφτείς ήδη το τελικό κρεβάτι και να υπολογίσεις πόσο χώρο αυτό θα καταλαμβάνει. Οι λύσεις μπορούν να είναι διαφορετικές και να προσαρμόζονται στο μέγεθος του δωματίου. Ας ανακαλύψουμε τις τοπ επιλογές.

#1 Ξεχωριστά κρεβάτια

Εάν το δωμάτιο είναι αρκετά μεγάλο, μπορείς να επιλέξεις δύο ξεχωριστά κρεβάτια. Σε αυτή την περίπτωση, η επιλογή είναι να τοποθετήσεις τα κρεβάτια σε αντίθετες γωνίες του δωματίου ή σε σχήμα L.

#2 Κουκέτα

Εάν το δωμάτιο είναι μικρότερο, μπορείς να επιλέξεις μια κουκέτα. Κατά την επιλογή μιας δομής κουκέτας, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το δωμάτιο πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον 270 εκατοστά. Είναι μια κουκέτα ασφαλής; Η απάντηση είναι ναι, καθώς οι κουκέτες κατασκευάζονται πάντα σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας.

📌 Διάβασε επίσης: Σπίτι «φιλικό» για παιδιά & μωρά - Ασφάλεια μέσα στο σπίτι

#3 Αναδιπλούμενο κρεβάτι

Ένα αναδιπλούμενο κρεβάτι είναι πολύ δημοφιλής λύση, επειδή ικανοποιεί την ανάγκη διεύρυνσης της οικογένειας χωρίς να μειώνεται ο χώρος για παιχνίδι ή μελέτη για τα άλλα αδέλφια. Το πτυσσόμενο κρεβάτι λειτουργεί σαν συρτάρι και μπορεί να αναδιπλωθεί ή να κρυφτεί κάτω από ένα άλλο κρεβάτι, ώστε να μην καταλαμβάνει χώρο όταν δεν χρησιμοποιείται. Μια πρακτική και ευέλικτη λύση που καθιστά δυνατή τη δημιουργία παιδικών δωματίων με 2, 3 ή 4 κρεβάτια.

Τι επιπλέον έπιπλα χρειάζονται όταν έρχεται ένα δεύτερο παιδί;

Όταν έρθει άλλο ένα παιδί, εκτός από το κρεβάτι, θα πρέπει επίσης να αναλογιστείς το να αλλάξεις ντουλάπες, να προσθέσεις συρτάρια, ράφια, ένα γραφείο κ.λπ. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να επιλέξεις.

#1 Ντουλάπα

Αν το παιδικό δωμάτιο είναι μικρό, χρησιμοποίησε όλο τον κάθετο χώρο που έχεις στη διάθεσή σου επιλέγοντας μια ντουλάπα που να φτάνει ψηλά στο ταβάνι. Εάν τα παιδιά μοιράζονται τον ίδιο χώρο στην ντουλάπα, οργάνωσε τα ρούχα έτσι ώστε να μπορείς εύκολα να διακρίνεις τα ρούχα του κάθε παιδιού. Ίσως να χρησιμοποιήσεις κρεμάστρες ή διαχωριστικά για να διαχωρίσεις τα ρούχα και να μπορείς να βρίσκεις ευκολότερα αυτό που ψάχνεις, ή χρησιμοποίησε τον κάτω χώρο για το μικρό και τον πάνω χώρο για το μεγάλο παιδί.

#2 Ράφια και συρτάρια

Αν ο χώρος είναι περιορισμένος, χρησιμοποίησε μονάδες συρταριών και ράφια τοίχου για να διατηρήσεις το δωμάτιο τακτοποιημένο, να αποθηκεύσεις τα αντικείμενα των παιδιών και να απελευθερώσεις χώρο στο πάτωμα.

#3 Γραφείο

Ακόμη και αν δεν αποτελεί προτεραιότητα, μην ξεχνάς το γραφείο. Είναι προτιμότερο να δημιουργήσεις τώρα έναν χώρο εργασίας για τα αδέρφια (ή τις αδερφές), όπου μπορούν να ζωγραφίζουν και να κάνουν τις εργασίες τους κοντά το ένα στο άλλο, αλλά ο καθένας να έχει τα δικά του πράγματα. Τα γραφεία της χερσονήσου τους επιτρέπουν να εργάζονται αντικρίζοντας ο ένας τον άλλον. Τα συνεχή γραφεία τοίχου με τοίχο σας επιτρέπουν να αξιοποιήσετε τον χώρο κάτω από το παράθυρο χωρίς να κλέβετε το κέντρο του δωματίου.

📌 Διάβασε επίσης: Ιδέες για τη δημιουργία ενός παιδικού δωματίου

Χρήσιμες συμβουλές για τη δημιουργία χώρου για το δεύτερο παιδί

Όταν έρχεται ένα δεύτερο παιδί, κατά την αναδιοργάνωση του παιδικού δωματίου, είναι απαραίτητο να συνυπάρξουν τρεις βασικοί χώροι:

  • ένας ελεύθερος κεντρικός χώρος για παιχνίδι, ο οποίος μπορεί να ενισχυθεί με ένα πολύχρωμο, μαλακό χαλί,
  • ένας χώρος μελέτης, όπου τα παιδιά θα μπορούν να ζωγραφίζουν ή να κάνουν τις εργασίες τους,
  • ένας χώρος ύπνου, ο οποίος θα είναι η «φωλιά» τους.

📌 Διάβασε επίσης: Χρώματα για παιδικό δωμάτιο: Φτιάξε έναν χώρο ταιριαστό για αγόρια και κορίτσια

Επιπλέον, όταν αναδιοργανώνεις το υπνοδωμάτιο για δύο παιδιά, είναι σημαντικό να σέβεσαι τις ανάγκες και των δύο. Εάν τα παιδιά είναι διαφορετικής ηλικίας, είναι σημαντικό να έχουν ξεχωριστούς χώρους για τον ύπνο, το παιχνίδι και τη μελέτη. Υπάρχουν λειτουργικά έπιπλα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό, όπως οι βιβλιοθήκες διπλής όψης που λειτουργούν ως διαχωριστικά δωματίου.

📌 Διάβασε επίσης: Διακόσμηση παιδικών δωματίων με ταπετσαρία

Ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού μπορεί να φέρει αναστάτωση ως προς τη διαμόρφωση του σπιτιού, ωστόσο εάν πράξεις έξυπνα μπορείς να δημιουργήσεις ένα δωμάτιο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και τα θέλω των παιδιών σου. Ενδιαφέρεσαι να βρεις περισσότερες συμβουλές κι έμπνευση για το σπίτι και τον περιβάλλοντα χώρο του; Στο blog του Spitogatos θα βρεις δεκάδες άρθρα που θα σε βοηθήσουν να ανανεώσεις τον χώρο σου και να αποκτήσεις το σπίτι που πάντα ονειρευόσουν: με λίγα λόγια, το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Klimatismos

Το 2035 ξεκινάει μια νέα εποχή για τον κλιματισμό: «Αντίο» στα φθοριούχα αέρια 

Fyta tyxi

4+1 φυτά που φέρνουν τύχη στο σπίτι