Κλίμα δυσφορίας έχουν φέρει στην αγορά τα νέα σχέδια του υπουργείου Οικονομίας.

Αναστάτωση προκαλούν στην αγορά τα νέα επιβαρυντικά μέτρα για όσους έχουν ακίνητη περιουσία. Η πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει επιπλέον τους έχοντες εισοδήματα από ακίνητα, καθώς και η επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης, δημιουργούν κλίμα δυσφορίας στους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και σε όσους σκοπεύουν να αγοράσουν κύρια ή εξοχική κατοικία.

Τη στιγμή, δηλαδή, που οι κατασκευαστές ακινήτων αναγκάζονται να ενοικιάζουν τα ακίνητά τους (δεν μειώνουν βέβαια και τις τιμές), τα επιτόκια διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα καθώς και η υπερπροσφορά νεόδμητων κατοικιών, η κυβέρνηση αποφάσισε να φορολογήσει τη συντήρηση του ακινήτου και να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς για τους εισοδηματίες που έχουν εισοδήματα από ακίνητα.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης τονίζει ότι τα τεκμήρια διαβίωσης θα είναι μετριοπαθή στη λογική των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων που είναι κάτω από την πραγματική αξία. Ουσιαστικά οι δαπάνες διαβίωσης θα προσδιορίζονται με αντικειμενικό σύστημα. Το νέο σύστημα θα λαμβάνει υπόψη για παράδειγμα τον αριθμό των φορολογήσιμων ίππων, τα έτη κυκλοφορίας, αλλά και την εργοστασιακή τιμολογιακή αξία εφόσον πρόκειται για Ι.Χ. Θα δημιουργηθεί, δηλαδή, ένας μαθηματικός τύπος από τον οποίο θα προκύπτει η ετήσια δαπάνη για τη συντήρηση του αυτοκινήτου. Αντίστοιχα θα γίνεται και ο υπολογισμός για την πρώτη και τη δεύτερη κατοικία, τα σκάφη αναψυχής κ.λπ. Όλα αυτά θα αθροίζονται και στην περίπτωση που προκύψει ότι δαπανήθηκαν περισσότερα χρήματα απ’ όσα απέκτησε ο φορολογούμενος, θα φορολογείται με βάση τα τεκμήρια και όχι με τα εισοδήματα που απέκτησε.

Στο στόχαστρο της εφορίας θα μπουν οι δαπάνες που καταβάλλονται ετησίως για τη συντήρηση αυτοκινήτων, οι δαπάνες για τη συντήρηση της κύριας και της εξοχικής κατοικίας, τα καταβαλλόμενα μισθώματα, οι αμοιβές οικιακού προσωπικού, οι δαπάνες μέσω πιστωτικών καρτών, καθώς και τα έξοδα συντήρησης δεξαμενών και σκαφών.

Ωστόσο, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι οι πρόσθετες δαπάνες χρηματοδοτήθηκαν από εισοδήματα που δεν ήταν υποχρεωτικό να δηλωθούν (μερίσματα ή τόκους) ή από ανάλωση κεφαλαίου που σχηματίσθηκε από εισοδήματα που είχαν φορολογηθεί στο παρελθόν και να αποφύγουν τη φορολόγηση της διαφοράς αυτής.

Οι οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας των τεκμηρίων διαβίωσης θα ληφθούν τον προσεχή Οκτώβριο στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής, προκειμένου να αποδοθεί φορολογική δικαιοσύνη.

Η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τις περισσότερες κατηγορίες επαγγελματιών (μη μισθωτών) θα επιβαρύνει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Όσοι αποκτούν μόνο εισοδήματα από ακίνητα και δεν είναι ταυτόχρονα μισθωτοί θα φορολογηθούν με συντελεστή 10% για εισοδήματα έως 10.500 ευρώ. Μέχρι σήμερα, εισοδήματα έως 10.500 ευρώ δεν φορολογούνταν. Οι εν λόγω φορολογούμενοι, λόγω της κατάργησης του αφορολόγητου ορίου, θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένους φόρους στο Δημόσιο για τα ενοίκια που εισπράττουν.

Εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει το νέο έτος να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων (αυξάνοντας αυτόματα και το ενιαίο τέλος ακινήτων) η αγορά ακινήτων θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ οι κατασκευαστές που έχουν δανειακές υποχρεώσεις πιθανόν να οδηγηθούν σε πτώχευση.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Akinita programma stegasis

Πρόγραμμα στέγασης «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Exoikonomw

Β’ κύκλος προγράμματος Εξοικονομώ 2023/2024: Δικαιούχοι, προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για αίτηση «Εξοικονομώ»

Koinwniki stegasi1

Πρόγραμμα «Σπίτι μου» 2024: Τι προβλέπεται για τη στέγαση νέων και ευάλωτων ομάδων