Εθνικός Κήπος – Σύνταγμα

Σχεδιάστηκε το 1838 από τον κηποτέχνη Φρανσουά Λουί Μπαρώ. Μαζί με το Ζάππειο, έχει συνολική έκταση 160 στρέμματα και ενδείκνυται για βόλτες, πικνίκ, τζόκινγκ.


Οικολογικό Πάρκο Ιλίου «Αντώνης Τρίτσης» - Ίλιον

Aπό τα μεγαλύτερα πάρκα της Αττικής, με συνολική έκταση 1.000 στρέμματα. Θεωρείται ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στην πρωτεύουσα. Ήταν βασιλικό αγροτεμάχιο και η αξιοποίησή του ξεκίνησε το 1987.


Πεδίον του Άρεως

Δημιουργήθηκε το 1934 με στόχο να τιμηθούν οι ήρωες της επανάστασης. Η έκτασή του είναι 277 στρέμματα, αν και ο Πανελλήνιος Γ. Σ. και η οδός Μουστοξύδη έχουν φάει λίγο από το «μπόι» του. Περισσότερο ακούγεται για τα «ατοπήματά» του παρά για τις δροσερές πρασινάδες του.


Άλσος Ελληνικού Στρατού - Γουδή

Οι στάβλοι του Ελληνικού Στρατού από το 19ο αιώνα και μετά. Σήμερα, στα 335 στρέμματά του φιλοξενούνται ένα μεγάλο μέρος της συλλογής γλυπτών της Εθνικής Πινακοθήκης, ένα αμφιθέατρο και οι φυλακές όπου οδηγήθηκαν και εκτελέστηκαν οι Έξι το 1922.


Λόφος Φιλοπάππου - Θησείο-Κουκάκι-Πετράλωνα

Ένα δάσος μέσα στην πόλη. Πλούσια πανίδα με σπάνια είδη από χελώνες και πάνω από 120 διαφορετικά είδη πουλιών. Στα συν το υπέροχο πλακόστρωτο του Πικιώνη και το εκκλησάκι του Λουμπαρδιάρη


Διομήδειος Βοτανικός Κήπος - Χαϊδάρι

Ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φημίζεται για την πλούσια συλλογή λουλουδιών από όλο τον κόσμο που έχουν ριζώσει στα 1.500 στρέμματά του. Είναι ανοικτός στο κοινό από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.


Άλσος Βεΐκου - Γαλάτσι

Έχει χαρακτηριστεί και ως το πιο pop πάρκο της Αθήνας. Έκταση μεγαλοτσιφλικά, του οποίου η δημόσια «καταπάτηση» ξεκίνησε από το 1980. Διακόσια πενήντα έξι στρέμματα, ανοιχτό 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα και είναι επίσης από τα πιο κατάλληλα για αθλοπαιδιές.


Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας

Γνωστό για τις συγκλονιστικότερες οπαδικές συρράξεις, αφού γειτονεύει με το γκρεμισμένο πια γήπεδο της ΑΕΚ. Η πρώτη δενδροφύτευση στα 480 στρέμματά του έγινε το 1914. Μέχρι το 1997 είχε αρκούδες και λιοντάρια στον υποτυπώδη ζωολογικό του κήπο.


Άλσος Παγκρατίου

Τα 25 πιο εγκαταλελειμμένα στρέμματα πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας. Αποτελεί το νέο πεδίο μάχης οικολόγων και τοπικών αρχόντων. Το άλσος μετράει πάνω από 100 χρόνια ζωής, αφού δημιουργήθηκε το 1902 από τον τότε δήμαρχο Σπύρο Μερκούρη.


Άλσος Νέας Σμύρνης

Το στολίδι της περιοχής, μετά την πλατεία και τον Πανιώνιο. Αποτέλεσε το πρώτο έργο στον οικισμό το 1924, όταν υπουργός Γεωργίας ήταν ο Α. Παπαναστασίου. Έχει και ποδηλατοδρόμιο, ενώ λειτουργεί από τις 6 μέχρι τις 11 το βράδυ.

Του Σταύρου Διοσκουρίδη

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Akinita programma stegasis

Πρόγραμμα στέγασης «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Exoikonomw

Β’ κύκλος προγράμματος Εξοικονομώ 2023/2024: Δικαιούχοι, προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για αίτηση «Εξοικονομώ»

Koinwniki stegasi1

Πρόγραμμα «Σπίτι μου» 2024: Τι προβλέπεται για τη στέγαση νέων και ευάλωτων ομάδων