Τα συμπεράσματα έρευνας της Eurobank Properties για την αγορά κατοικίας

Σε «πρωταθλητή» της πτώσης των τιμών των κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας αναδείχθηκε το Κολωνάκι κατά το 2010, καθώς η κάμψη ξεπέρασε το 15%, σύμφωνα με έρευνα της Eurobank Properties. Συνολικά, στις περιοχές του Δήμου Αθηναίων, καταγράφεται σημαντική μείωση των συναλλαγών τόσο για νεόδμητες κατοικίες, όσο και για παλιότερες κατασκευές. «Η κυριότερη αιτία είναι η συγκυρία της οικονομικής κρίσης, η οποία αφενός έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα στους υποψήφιους αγοραστές και αφετέρου έχει συμβάλει στην αυστηροποίηση του πλαισίου χρηματοδότησης», αναφέρει η ανάλυση της εταιρείας.

Ταυτόχρονα, κατά το προηγούμενο έτος απουσίασε από την αγορά και ο σημαντικός παράγοντας των οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν στηρίξει σημαντικά την αγορά μεταχειρισμένων διαμερισμάτων. Πλέον, αυτό είναι ανέφικτο, λόγω της μη δυνατότητας εύκολης πλέον χρηματοδότησης. Στις «ακριβές» περιοχές του Δήμου Αθηναίων όπου περιλαμβάνονται το Παγκράτι, τα Ανω Πετράλωνα, το Κουκάκι, η περιοχή Γκάζι-Κεραμεικός και οι Αμπελόκηποι, οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται από 2.500 έως 3.500 ευρώ/τ.μ. Η περιοχή που εμφάνισε συγκριτικά τη μεγαλύτερη μείωση ήταν οι Αμπελόκηποι.

Αντίστοιχα, στις «μεσαίες» περιοχές του Δήμου Αθηναίων με ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων από 2.200 έως 2.750 ευρώ/τ.μ. ανήκουν ο Βοτανικός, τα Κάτω Πετράλωνα, η Νέα και Ανω Κυψέλη, ο Νέος Κόσμος και η Λαμπρινή-Πλατεία Παπαδιαμάντη. Στις οικονομικότερες περιοχές του Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνονται ο Κολωνός, τα Πατήσια, τα Σεπόλια και η Κυψέλη, με ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων από 1.800 έως 2.350 ευρώ/τ.μ.

Αναφορικά δε με τις πολύ ακριβές περιοχές, που κατά κανόνα απευθύνονται σε μικρό αριθμό υποψήφιων αγοραστών, αυτές είναι το Κολωνάκι, η Νεάπολη, ο Λυκαβηττός, η Πλάκα, το Θησείο και η περιοχή των Ανακτόρων, από τις οδούς Ηρώδου Αττικού, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Ρηγίλλης και Βασιλίσσης Σοφίας. Αν και σε αρκετές περιπτώσεις οι αγορές αυτές μπορεί να μην ακολουθούν τη γενική τάση της αγοράς, έχοντας δικούς τους «κανόνες» όσον αφορά τον προσδιορισμό της σχέσης μεταξύ προσφοράς και ζήτησης οπότε και της διαμόρφωσης των τιμών κατά την τρέχουσα περίοδο, παρατηρείται επίσης μείωση των συναλλαγών και σε ορισμένες περιπτώσεις πτώση των τιμών. Η περιοχή που εμφάνισε συγκριτικά τη μεγαλύτερη πτώση ήταν το Κολωνάκι, καθώς οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν ήταν ελάχιστες κι αυτές μόνο όταν οι τιμές ήταν αισθητά χαμηλότερες. Ακόμα κι έτσι όμως, οι ζητούμενες τιμές πώλησης νεόδμητων διαμερισμάτων ξεκινούν από τα 7.000 ευρώ/τ.μ. και αγγίζουν ακόμα και τα 10.000 ευρώ/τ.μ.

Στα βόρεια προάστια, το απόθεμα κατοικιών μεγάλων επιφανειών διατηρείται σε υψηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών να εντοπίζονται σε ακριβές περιοχές (Φιλοθέη, Ψυχικό, Κηφισιά, Νέα Φιλοθέη, Μαρούσι, Αγία Βαρβάρα Χαλανδρίου), είτε σε σημεία με πολλά ακίνητα μεγάλων επιφανειών (κυρίως μεζονέτες), όπως στην Κάτω και Νέα Κηφισιά, τη Νέα Ερυθραία, το Πάτημα και τον Γέρακα. Στις ακριβότερες περιοχές των βορείων προαστίων, Νέο Ψυχικό, Παπάγου, Νέα Κηφισιά και Κάτω Κηφισιά, οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται μεταξύ 4.000 έως 5.000 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, στις μεσαίες περιοχές των βορείων προαστίων, ήτοι σε Μαρούσι, Χαλάνδρι, Βριλήσια, Μελίσσια, Αγία Παρασκευή και Χολαργό, οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται μεταξύ 3.000 και 4.000 ευρώ/τ.μ. Τέλος στις οικονομικότερες περιοχές των βορείων προαστίων, Λυκόβρυση, Ηράκλειο, Γέρακας και το Κέντρο της Νέας Ερυθραίας, οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται μεταξύ 2.700 έως 3.100 ευρώ/τ.μ.

Εξετάζοντας δύο από τις ακριβότερες αγορές της Αττικής, αυτές του Παλαιού Ψυχικού και της Φιλοθέης, η ανάλυση της Eurobank κάνει λόγο για μειωμένο αριθμό διαθέσιμων αδόμητων οικοπέδων, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι και το απόθεμα των νεόδμητων κατοικιών είναι μικρό και αφορά ακίνητα πολυτελούς κατασκευής με συνήθεις επιφάνειες 160-300 τ.μ., τα οποία εντοπίζονται κυρίως επί του παραδρόμου της λεωφόρου Κηφισίας. Η υποχώρηση των ζητούμενων τιμών των περιορισμένων διαθέσιμων νεόδμητων κατοικιών σε σχέση με το 2009 διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 10%. Ο όγκος συναλλαγών κατά το 2010 ήταν ιδιαίτερα χαμηλός και οι τιμές κλεισίματος των ελάχιστων συναλλαγών που ολοκληρώθηκαν για νεόδμητες κατοικίες, στα «ακριβά» σημεία των περιοχών κυμάνθηκαν μεταξύ 6.500 έως 7.300 ευρώ/τ.μ.

Του Νικου Χ. Ρουσανογλου

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Akinita programma stegasis

Πρόγραμμα στέγασης «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Exoikonomw

Β’ κύκλος προγράμματος Εξοικονομώ 2023/2024: Δικαιούχοι, προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για αίτηση «Εξοικονομώ»

Koinwniki stegasi1

Πρόγραμμα «Σπίτι μου» 2024: Τι προβλέπεται για τη στέγαση νέων και ευάλωτων ομάδων