Είναι γεγονός ότι ένα σκληρό στρώμα μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στον ύπνο, αλλά και πόνους στο σώμα. Ωστόσο, μην απελπίζεσαι! Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μαλακώσεις το στρώμα σου και να κοιμάσαι άνετα κάθε βράδυ.

Για πολλούς ανθρώπους, η αλλαγή κρεβατιού όταν πηγαίνουν διακοπές ή μένουν μακριά από το σπίτι για ένα Σαββατοκύριακο είναι πραγματικός πονοκέφαλος. Ωστόσο, ακόμα και στο δικό σου κρεβάτι, δεν είναι διόλου απίθανο να έρθεις αντιμέτωπος/η με ορισμένες δυσκολίες. Για παράδειγμα, αν έχεις ένα στρώμα πολύ σκληρό, το οποίο δεν κάνει τελικά τον ύπνο σου ονειρεμένο. Αντιθέτως, ξαπλώνεις και είναι σαν να ακουμπάς μια ξύλινη σανίδα, ενώ εσύ θα ήθελες περισσότερη άνεση και απαλότητα. Ωστόσο λύσεις υπάρχουν και μπορείς να κάνεις το στρώμα του κρεβατιού πιο μαλακό, μειώνοντας τις σωματικές ενοχλήσεις που ενδέχεται να σου δημιουργεί η σκληρότητα και η ακαμψία του.

📌 Διάβασε επίσης: Υπνοδωμάτιο: Επιλέγοντας το σωστό μέγεθος κρεβατιού

Ας δούμε λοιπόν τι είδους σωματικές ενοχλήσεις μπορεί να προκαλέσει η ακαμψία ενός σκληρού στρώματος και πώς μπορείς να το μαλακώσεις, ώστε να ευχαριστηθείς επιτέλους τον ύπνο σου.

Τι είδους προβλήματα / ενοχλήσεις μπορεί να προκαλέσει ένα σκληρό στρώμα;

Ένα σκληρό στρώμα δεν είναι το ιδανικό και σίγουρα δεν ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους. Αντιθέτως, εάν είσαι ένας/μία εξ’ αυτών ενδέχεται ένα πολύ σκληρό στρώμα μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα και ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ενδεικτικά:

  • Μπορεί να θέσει υπό πίεση διάφορα σημεία του σώματός σου ή να προκαλέσει κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής σου στήλης.
  • Το σώμα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα σφιγμένο κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας μυϊκούς πόνους στο σώμα και ειδικά πόνο στον αυχένα ή την πλάτη.
  • Όταν ένα στρώμα δεν είναι αρκετά μαλακό, αυτό σημαίνει ότι η σπονδυλική στήλη και το υπόλοιπο σώμα δεν μπορούν να αποσυμπιεστούν πλήρως. Κι ως εκ τούτου, θα νιώθεις διαρκώς κουρασμένος σωματικά αλλά και ψυχολογικά, εφόσον όσες ώρες και αν κοιμάσαι δεν θα ξεκουράζεσαι πραγματικά.
  • Ένα σκληρό στρώμα μπορεί επίσης να σε κάνει να κοιμάσαι άσχημα, επειδή μπορεί να στριφογυρίζεις όλη τη νύχτα προσπαθώντας να βρεις μια άνετη θέση. Συνεπώς, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου σου.

Πώς μπορείς να μαλακώσεις ένα πολύ σκληρό στρώμα;

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, για όλα υπάρχουν λύσεις, και μάλιστα, χωρίς να αναγκαστείς απαραίτητα να αντικαταστήσεις το στρώμα του κρεβατιού σου. Παρακάτω θα βρεις μερικές χρήσιμες ιδέες που μπορείς να εφαρμόσεις ώστε να μειώσεις όσο το δυνατό περισσότερο τη σκληρότητα και την ακαμψία του στρώματός σου. Συγκεκριμένα:

  • Μια περισσότερο ή λιγότερο καλή βάση κρεβατιού μπορεί να επηρεάσει τη σκληρότητα του στρώματος. Έτσι, αν επιλέξεις μια κακής ποιότητας βάση κρεβατιού, μπορεί να περιορίσεις τα οφέλη του στρώματος υψηλότερης ποιότητας.
  • Μεταξύ του στρώματος και του καλύμματος του στρώματος, μπορείς να τοποθετήσεις ένα topper, π.χ. μια φουσκωτή κουβέρτα ή ένα μαλακό υπόστρωμα, που σου επιτρέπει να ρυθμίσεις την άνεση του κρεβατιού σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου, απαλύνοντας ή εντείνοντας την απαλότητα του στρώματος.
  • Καλό είναι να θυμάσαι, δε, ότι αν έχεις στρώμα από αφρό μνήμης, μπορεί να σκληρύνει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Έτσι, η αύξηση της θερμοκρασίας κατά μερικούς βαθμούς θα πρέπει να το μαλακώσει.
  • Μπορείς επίσης να αερίζεις το στρώμα σου ώστε να «αναπνέει» το ύφασμα και στη συνέχεια, να το καλύπτεις με κλινοσκεπάσματα.
  • Εάν στη συνέχεια το στρώμα παρουσιάζει σημάδια χαλάρωσης, σκισίματος ή δομικής βλάβης, είναι πιθανότατα καιρός να το αντικαταστήσεις.

💡 Επίσης, μερικές φορές, για την κακή ποιότητα του ύπνο σου μπορεί να μην φταίει αποκλειστικά και μόνο ένα σκληρό στρώμα, αλλά και οι γενικότερες συνθήκες του υπνοδωματίου σου. Δες πως μπορείς να δημιουργήσεις τις τέλειες συνθήκες για ονειρεμένο ύπνο στο άρθρο του Spitogatos: Συνθήκες διαμόρφωσης του υπνοδωματίου για καλύτερο ύπνο

Το κρεβάτι, άρα και το στρώμα σου, πρέπει να σου προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή χαλάρωση και ξεκούραση. Συνεπώς, είναι ιδιάζουσας σημασίας να πληρούν τα κριτήρια που θέτεις, και το πόσο μαλακό ή σκληρό θα είναι το στρώμα σου είναι ένα εξ’ αυτών. Αν λοιπόν διαθέτεις ένα πιο σκληρό στρώμα, ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές για να το μαλακώσεις, διεκδικώντας τον τέλειο ύπνο. Μπορείς επίσης να αναζητήσεις περισσότερες χρήσιμες συμβουλές για το σπίτι στα άρθρα του blog του Spitogatos.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου