Η Ελλάδα ξεχωρίζει για την ομορφιά της και σίγουρα, διαθέτει απαιτητικές διαδρομές, είτε μιλάμε για ανηφόρες, είτε για σκαλιά. Ποιες περιοχές όμως ξεχωρίζουν για τα σκαλιά τους;

Η Ελλάδα διαθέτει άπειρο κάλλος, φυσικό ή μη, και σίγουρα, έχει διαδρομές ή/και σημεία που απαιτούν περισσότερη προσπάθεια για να μπορέσεις τελικά να τα απολαύσεις. Ουκ ολίγα σημεία ή αξιοθέατα της χώρας είναι γνωστά δε, για τα σκαλιά τους. Ο Spitogatos συγκέντρωσε λοιπόν τις κορυφαίες περιοχές/αξιοθέατα... με σκάλες.

Με αφορμή την Παγκόσμια “Take the Stairs” Ημέρα, κάνουμε ένα mini tour στις δημοφιλέστερες περιοχές της χώρας που είτε διαθέτουν σκαλιά στο σύνολό τους, είτε έχουν αξιοθέατα με αρκετά σκαλιά. Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι περιοχές της χώρας που ξεχωρίζουν για τα σκαλιά τους;

Περιοχές της Ελλάδας με σκαλιά ή γνωστά αξιοθέατα με σκαλιά

#1 Ναύπλιο

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι το Ναύπλιο είναι από τις πιο όμορφες και γραφικές περιοχές της Ελλάδας; Κανείς! Στο Ναύπλιο επίσης βρίσκεται το Παλαμήδι, το θρυλικό βενετσιάνικο κάστρο τ’ Αναπλιού που δεν γίνεται να μην επισκεφθείς άπαξ και βρεθείς στην περιοχή. Ωστόσο, για να προσεγγίσει κανείς το Κάστρο του Παλαμηδίου και να μπορέσει να θαυμάσει από ψηλά την απέραντη θέα στην θάλασσα χρειάζεται να ανέβει 999 σκαλιά. Ναι ναι, καλά διάβασες! Μην εκπλήσσεσαι, ακόμα κι αν δεν το ήξερες! Το βέβαιο όμως είναι πως εφόσον ανέβεις, το τοπίο από ψηλά θα σε αποζημιώσει. Και μάλιστα, με το παραπάνω!

Παλαμήδι

#2 Μετέωρα

Τα Μετέωρα Καλαμπάκας είναι ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία της χώρας και, η ομορφιά τους ξεπερνά κάθε φαντασία. Εκεί βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο συγκρότημα μοναστηριών, μετά το Άγιο Όρος, που αξίζει να επισκεφτείς. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν έξι ενεργές μονές με δημοφιλέστερη την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου. Πρόκειται για το παλαιότερο και μεγαλύτερο από όλα τα μοναστήρια των Μετεώρων, χτισμένο στον πιο επιβλητικό βράχο. Η ανάβαση γίνεται με σκάλα που αριθμεί 146 απότομα και ακανόνιστα σκαλιά που σε οδηγούν στην είσοδο της Μονής. Ανάλογες σκάλες θα βρεις και σε άλλες μονές στα Μετέωρα, όπως στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος. Η θέα και το γενικότερο μυσταγωγικό αίσθημα θα σε ξετρελάνει σίγουρα!

σκάλες στα Μετέωρα

📌 Διάβασε επίσης: Ελληνικά νησιά: Τα πιο γνωστά μοναστήρια και εκκλησίες

#3 Κύθηρα

Τα Κύθηρα είναι ένα νησί με μια άγρια ομορφιά και πολλές αντιθέσεις που σίγουρα μπορεί να σου κλέψει την καρδιά με περίσσια ευκολία. Μπορεί οι παραλίες των Κυθήρων να είναι πολλές, ωστόσο οι ντόπιοι σίγουρα θα σε ενθαρρύνουν να επισκεφθείς μια παραλία αλλιώτικη από τις άλλες. Πρόκειται για την παραλία Καλαδί, έναν επίγειο παράδεισο που φανερώνεται στους ταξιδευτές που έχουν την υπομονή να οδηγήσουν μερικά μέτρα σε χωματόδρομο και στην συνέχεια, να κατέβουν γύρω στα 124 λίθινα σκαλοπάτια. Για τους περισσότερους δε, η συγκεκριμένη παραλία είναι και η καλύτερη του νησιού ολόκληρου. Μια δοκιμή θα σε πείσει σίγουρα!

Κύθηρα

#4 Πάτρα

Οι Σκάλες της Οδού Αγίου Νικολάου στην Πάτρα είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές τοποθεσίες της πόλης, καθώς αποτελούν σημαντικό αξιοθέατο και ιστορικό μνημείο. Ταυτόχρονα, οι σκάλες της Οδού Αγίου Νικολάου είναι ένα από τα πιο φωτογραφισμένα μέρη της Πάτρας, τόσο για την όμορφη θέα τους προς το κέντρο της πόλης, τον Πατραϊκό και τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας, όσο και για την περιοχή κάτω από αυτές. Να σημειωθεί πως οι σκάλες αυτές είναι ο συνδετικός «κρίκος» μεταξύ των οδών Αγίου Νικολάου και Παπαδιαμαντόπουλου, που επεκτείνονται προς τα βορειοδυτικά (κάτω) και νοτιοανατολικά (πάνω) αντίστοιχα. Η φωτογραφία και μόνο αξίζει μια προσπάθεια!

Σκαλιά στην Πάτρα

#5 Σκόπελος

Η Χώρα της Σκοπέλου είναι μια παραδοσιακή νησιώτικη πόλη με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και όμορφα καλντερίμια. Στο σύνολό της η Σκόπελος διαθέτει άπειρο φυσικό κάλλος, καθώς σχεδόν το 80% της έκτασής της καλύπτεται από πυκνά δάση. Επιπλέον, στο νησί θα βρει κανείς πολλά μοναστήρια (τουλάχιστον 24), αλλά και δεκάδες εκκλησίες, με πιο δημοφιλές το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη στο Καστρί. Το εκκλησάκι βρίσκεται στην κορυφή ενός βράχου ύψους περίπου 100 μ. και για να φτάσει κανείς πρέπει να ανέβει γύρω στα 106 σκαλοπάτια λαξευμένα πάνω στο βράχο. Να αναφέρουμε δε, πως το συγκεκριμένο σημείο του νησιού, μεταξύ άλλων, το έχουμε δει να φιγουράρει και στα πλάνα της διεθνούς κινηματογραφικής επιτυχίας «Mama Mia».

Εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη στο Καστρί

📌 Διάβασε επίσης: Πόσο κοστίζει ένα σπίτι στα διάσημα ελληνικά νησιά που έχουν πρωταγωνιστήσει σε ξένες παραγωγές;

#6 Φολέγανδρος

Η Φολέγανδρος είναι ένα νησί με άγρια ομορφιά που σαγηνεύει και σίγουρα, δικαιολογεί το γιατί την αποκαλούν «ξελογιάστρα». Οι ακτές της είναι απόκρημνες και σχηματίζουν ακρωτήρια όπως το Καστέλι, ο Κυπάρισσος, η Ασπρόπουντα κ.ο.κ. Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι η Παναγία της Φολεγάνδρου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, η οποία βρίσκεται «σκαρφαλωμένη» στο βράχο πάνω από τη Χώρα. Η πρόσβαση γίνεται από ένα μακρύ μονοπάτι από φαρδιά σκαλιά. Αν και κάπως κουραστική διαδρομή, η μεγαλειώδης θέα θα σε ικανοποιήσει στο 100%. Ταυτόχρονα, σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Χρυσοσπηλιά, ένα ξεχωριστό φυσικό μνημείο, με σκαλοπάτια που χτίστηκαν στην αρχαιότητα, γνωστά ως «Ελληνικά σκαλιά». Οπλίσου με υπομονή κι έφυγες!

Φολέγανδρος

#7 Αμοργός

Η Αμοργός, το νησί του «Απέραντου Γαλάζιου», μαγεύει κάθε θαμώνα με τις ομορφιές της. Είναι γεμάτη με μικρούς κολπίσκους, ορεινά μονοπάτια και λευκές εκκλησίες, Είναι ένας μοναδικό προορισμός που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Φθάνοντας λοιπόν στην Αμοργό δεν είναι δυνατό να μην επισκεφθείς την ξακουστή Παναγία Χοζοβιώτισσα, η οποία ασπρίζει στη ρίζα ενός θεόρατου κάθετου βράχου. Όλα τα ωραία όμως θέλουν και λίγη προσπάθεια. Για αυτό, για να μπορέσεις να απολαύσεις την μοναδική θέα, θα πρέπει πρώτα να αναμετρηθείς με 300 απότομα σκαλιά, Στη συνέχεια, feel free να πεις πως «άξιζε τον κόπο»!

Παναγία Χοζοβιώτισσα στην Αμοργό

Αν τα παραπάνω σε δελέασαν αρκετά, τότε ήρθε η ώρα να βάλεις τα αθλητικά σου παπούτσια και να πας για μια εξόρμηση σε κάποιο από τα παραπάνω σημεία της Ελλάδας. Αν πάλι είσαι πιο ψημένος/η για μόνιμη περιπέτεια, μπορείς να δεις όλα τα διαθέσιμα ακίνητα προς πώληση ή ενοικίαση στις παραπάνω περιοχές και στη συνέχεια, να κάνεις το επόμενο βήμα με χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος – και μπόλικο κουράγιο!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Loft diamerisma 3

Τι είναι το loft διαμέρισμα; 3+1 διαφορές μεταξύ loft και διαμερίσματος

Trisdiastata spitia printer

Τα σπίτια του μέλλοντος θα είναι τρισδιάστατα εκτυπωμένα; Όσα γνωρίζουμε

Kouzina mellontos

Θα υπάρχει κουζίνα στα σπίτια του μέλλοντος;